DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP
102. évfolyam, 13. számának tartalmából


FONTOS!
Napilappá válik a Dél-amerikai Magyar Hírlap

Áprilistól ismét napilapként jelenik meg Dél-Amerika egyetlen nyomtatásban is kiadásra kerülő kontinentális lapja, a Dél-amerikai Magyar Hírlap.

Emberöltők óta nem volt a dél-amerikai magyarságnak naponta megjelenő újságja. Az idő most megérett arra, hogy újra legyen.



HÁBORÚ
A III. Világháború hajnalán


Először vetett be műholdas irányítású siklóbombákat Ukrajnában Oroszország

A pontos, de ennek ellenére nem túl költséges siklóbombák nagy távolságra eljutnak pusztán a mozgási energiájuk, és a kinyitható szárnyaikon termelődő felhajtóerő által. Effektív védekezésre ellenük – az ukránok által is elismerten – nincs jelenleg mód.

Az Egyesült Államok már évtizedek óta használ ilyen fegyvereket a világban folytatott háborúi során. Ezek talán legismertebbje a AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW), amely 1998 vége óta áll Washington urainak szolgálatában.

VILÁG

Az amerikai dollár összeomlását hozhatja a háborús helyzet

Az elhibázott szankciók miatt könnyen meglehet, hogy a dollár teljesen elveszíti nemzetközi tartalékvalutaként betöltött szerepét.


Soros zsoldosai – I. rész

Magyarországon és Oroszországban már leleplezték őket, de a világ többi része még ma is teljes egészében ki van szolgáltatva a Soros zsoldjában álló csinovnyikok nemzetrontó tevékenységének.


Országok tucatjai léphetnek a keleti alternatíva útjára

A miértekre adott válaszok sokrétűek. Afrika már szinte teljes egészében Kína befolyási övezetévé vált, de Dél-Amerikában is van bőven követője a BRICS nevével fémjelzett együttműködésnek – kezdve mindjárt az alapítótag Brazíliával, amely a kontinens felét elfoglalva Dél-Amerikai legnagyobb állama.

DÉL-AMERIKA

Peruban a helyzet változatlan

Peru forró napokat élt át az elmúlt időszakban. Utána jártunk, mi változott és mi nem az országban.


Venezuela válság után

A legrosszabbon már túl lehet az ország harminc millió lakója – egyszersmind kijelenthető, hogy az amerikai titkosszolgálatok rendszerváltoztatási kísérlete megbukott a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező országban.

Pedig a történelmi tapasztalatokból már jól tudjuk, hogy ott, ahol ilyen temérdek mennyiségű olaj van, ott demokráciának is lennie kell – és ha nincs, akkor csinálni kell.


Latin-amerikai országok a Nord Stream-robbantások ENSZ-kivizsgálása mellett

A javaslatot a feltételezhető robbantó a csatlósai segítségével szavaztatta le. Így (nem) működik az ENSZ…


Soros bírái Dél-Amerikában

A soros-szervezetek Dél-Amerikában is rendkívül aktívan fejtik ki kártékony tevékenységüket. Egyes országokban kimondottan aggasztó a helyzet. Sajnálatos módon Brazília köztük van.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG

A 2023-as Dél-amerikai Magyarságkonferencia programja

A Magyarságkonferencia előzetes programját március 29-én adta át a Hírlap szerkesztősége számára a szervezőbizottság elnöke. Az előadók magas száma miatt a fő előadóterem mellett további három terem áll majd rendelkezésre 2023-ban.

Az összes előadás látható lesz a DAMTV képernyőjén is, amely miatt további három ideiglenes csatornát indít a kontinens egyetlen magyar nyelvű televíziócsatornája. A csatornák a konferenciát megelőző héten, automatikusan töltődnek majd le a beltéri egységekre.


Magyar a magyarral

Új, rendszeresen jelentkező rovatunk deklarált célja, hogy közelebb hozza a régi magyarokat az újonnan, azaz az elmúlt másfél – két évtizedben érkezett dél-amerikai magyarokhoz.


Dél-Amerika az európai – köztük magyar – “szélsőségesek” paradicsoma lesz?

A szólásszabadság és politikai szabadság, a szabad világnézet romló helyzete miatt egyre több európai dönt úgy, hogy elhagyja szülőföldjét és még mindig kellő szabadságot kínáló Dél-Amerikában telepedik le. A hazájukban nem egy esetben “szélsőségesnek” bélyegzett emberek olyan, Nyugaton mára már “tolerálhatatlan” nézeteket vallanak, mint a normális családok szentségének sérthetetlensége, az úgynevezett “buziházasság” elfogadhatatlansága, vagy épp a születendő élet védelme.

A kérdés adott: miként formálják Dél-Amerika képét az újonnan érkezettek? Mit keresnek Dél-Amerikában, amit otthon már nem találnak meg? Cikkünk előszó a holnapi – immáron napilapként megjelenő – lapszámmal induló riportsorozatukhoz.

ÓHAZA

Ocsmány fröcsögés balról

Úgy tűnik, más politikai eszköz már nem maradt a baloldal kezében annak teljes hitelvesztése után, mint a hazugságokkal való hergelés. Magyarországon a kommunista állampárt utódai- és szellemi örökösei ezúttal sem hazudtolták meg magukat.


Szigorítják a választási törvényt Magyarországon

A szigorítások listája alapján egyértelműen látszik a jogalkotói szándék.

CIGÁNYBŰNÖZÉS

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Miért félnek egyesek a valóságról beszélni?

A cigánybűnözés – amely egy réges-rég létező bűnügyi kategória – az elmúlt években politikai tartalmat is kapott.


Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát a cigánybűnözésről

Egy meglepő és tanulságos ember-gép beszélgetés leirata – avagy az ember még mindig képes sarokba szorítani a gépet? Az igazság, vagy a polkorrektség számít a gép számára? A cikkünkből kiderül!

LMBTQNZP+

“A gyakorlatban szinte minden homoszexuális pedofil”

18+

A budapesti szélső-liberális közösség tagja adott kényelmetlen részletekbe is belemenő interjút lapunknak. Zoltán maga is tagja a budapesti bi-, és homoszexuális közösségnek.



A legaljasabb LMBTQNZP+ bűncselekmények a magyar kriminalisztika történelmében – I. rész

LMBTQNZP+ bűnözők már a rendszerváltoztatás előtt is léteztek Magyarországon. Pedofilok, gyilkosok egész garmadáját kapcsolta le és vonta felelősségre a korabeli igazságszolgáltatás. Nem egy pedofil gyilkos az akasztófán végezte.

EURÓPA

Brüsszel korrupt gazemberei – X. rész

Bárhogy próbálja az úgynevezett „európai unió” eltitkolni, a baj óriási, és rendszerszinten létezik – sőt, mi több, maga a rendszer a probléma. Utánajártunk, kik érintettek egészen biztosan, és ki lehetnek rajtuk kívül még érintettek a lelepleződött brüsszeli korrupcióban. Tartsanak velünk, leplezzük le együtt a rendszerszintű brüsszeli korrupciót!


Közel-keleti hódítók Európában

Ismét egy tabutéma, amelyről nem szabad már a világ egyes részein beszélni. Pont ezért fontos feladatunk, hogy felnyissuk a gondolkodó ember szemét Dél-Amerikában.

TUDOMÁNY

Biológiai fegyverekkel vívhatják majd meg az utolsó világháborút

A biológiai fegyverek története egészen régre nyúlik vissza. Az első világháború vegyi fegyveres lövészárkainak poklát átélő Hitler humánus okokból nem használta, ahogy a vegyi fegyverek bevetését is megtiltotta. Mégis, mit tudhat ez a fegyverfajta, és hol tart ma a fejlesztésük?

A válaszokat nem biztos, hogy tudni szerette volna…


Az atomenergia reneszánsza – I. rész

A zöld őrület megbukott a hazugságaival, amellyel Csernobil óta hergelnek az atomenergia ellen. Franciaország több tucatnyi új blokkot helyez üzembe a jövőben, miközben Magyarországon is épül (legalább) két új atomerőművi blokk. Európában tucatnál is több állam részvételével atomenergia-párti szövetség jött létre – ennek apropóján jártunk utána az aktuális atomenergetikai fejlesztéseknek a világban.

TÖRTÉNELEM

A képmutatás birodalma – I. rész

Hogyan épült fel, miként vette át az irányítást az emberek mindennapjai felett a mesterségesen ránk erőltetett képmutatás birodalma? Miként lett nyilvánvaló hazugságokból megkérdőjelezhetetlen, a törvény erejével védett alaptézis? Hogyan, milyen eszközökkel irányítják ma a világot annak arc és név nélküli, ismeretlen gazdái? A ma történéseinek megértéséhez egészen régre, jó 250 évvel kell visszaugornunk az időben.


Kisvasutak Magyarországon – I. rész

A kisvasutak története koránt sem turisztikai fejezetekkel kezdődött az Osztrák-Magyar Monarchia területén.


IT

Visszatért Kínába az Alibaba alapítója

Jack Ma több, mint egy évvel ezelőtt hagyta el Kínát, miután éles összetűzésbe keveredett a kommunista ország pártvezetésével. Az önkéntes száműzetésből visszatért Ma visszatérésének hírére 4%-ot erősödtek az Alibaba részvényei.

Tisztázatlan, hogy Jack Ma jelenleg mekkora mennyiségű részvényt birtokol, és milyen mértékű irányítással rendelkezik a vállalat felett. Ma korábban a részvényesi szavazatok több, mint ötven százalékával rendelkezett – így az Alibaba teljhatalmú urának számított.


Twitter-forráskódrészletek a GitHubon

Elon Musk eleve nyilvánosságra hozta volna egy részüket március végén. Azt nem tudni, hogy a most kikerült forráskód ennek a kódcsomagnak része lett volna-e?


Only Nixon could go to China – pardon, Tim Cook

Tim Cook Kínába látogatott, ahol az ország kommunista elitjével is tárgyalt az iPhone-ok kínai gyártásával kapcsolatban. Közismert, hogy az iPhone telefonokat Kínában szerelik össze – az azonban már kevésbé ismert, hogy ma már az Apple-telefonok egyik, ha nem legnagyobb piaca is egyúttal a kommunista ország.

SPORT

Visszatérnek az orosz és fehérorosz sportolók a nemzetközi porondra

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden azt javasolta, hogy – semleges zászló alatt – visszatérhessenek az orosz és fehérorosz sportolók a nemzetközi sporteseményekre.

A jobb sorsra érdemes, a történtekről mit sem tehető sportolók megszégyenítése azonban továbbra is megmarad: továbbra sem használhatják nemzeti szimbólumaikat, zászlójukat, és győzelmük esetén nem játsszák le a tiszteletükre a nemzeti himnuszt sem.

A sportolók csak akkor versenyezhetnek, ha nem álltak ki hazájuk politikája mellett. Az Orosz Olimpiai Bizottság korábban leszögezte: a NOB létező jogi alap nélkül diszkriminálja a sportolóikat.


A magyarokat szidták, majd egymást verték agyba-főbe a bolond oláhok Andorrában

Ez az Eb-selejtező is a szokottaknak megfelelően alakult.



Rasszista vádak alapján született bírósági ítélet az egyik leghíresebb brazil autóversenyző ellen

Brazíliában valami nagyon elromlott. A kérdés nem az, hogy buzi néger-e Louis Hamilton? – hanem az, hogy miért nem beszélhet a sportág egyik legnagyobbja szabadon.

Az első fokon kiszabott nagymértékű pénzbüntetés nem jogerős. Másodfokon valószínűleg felmentő ítéltet születik majd.


Meglepő UEFA-döntés: visszatérhetnek a Nagy-Magyarország-zászlók a lelátókra

Az abszurd tiltó döntést most egy meglepő visszatáncolás követte. Az oláhok közben tajtékzanak a dühtől – a tolvajoknak nem esik jól a történelmi igazság.


Tombolt a svéd szövetségi kapitány a volt játékos kérdése miatt

Svédország 5-0 arányban, hazai pályán aratott győzelmet a harmatgyenge Azerbajdzsán felett. A mérkőzés mégsem erről lesz emlékezetes a svéd televíziónézők számára, hanem Janne Andersson szövetségi kapitány kirohanásáról.


MÉDIA

“Új Magyarság” áprilisban is


A március 15 alkalmából megjelent, és igen komoly olvasói visszhangot kapott “Új Magyarság” áprilisban is a Dél-amerikai Magyar Hírlap mellé csomagolva érkezik. A lap egészen pontosan április 14-én jelenik meg, és jut el egyúttal a Hírlap minden előfizetőjéhez is.

Könnyen meglehet, hogy az együttműködést az év végéig kiterjeszti a két lap, amely után az “Új Magyarság” önálló terjesztésben, a havi helyett immár heti rendszerességgel jelenhet majd meg.


Egyre népszerűbb az RT spanyol nyelvű adása Latin-Amerikában

Meglepő módon az RT legnézettebb csatornája ma már a spanyol nyelvű adás. Elsőségéhez kétség kívül hozzájárul, hogy Európával ellentétben Közép- és Dél-Amerikában nem tiltották be a szólás- és médiaszabadság élharcosai a népszerű hírcsatornát – az a kábeltelevíziók mellett nem egy helyen még földi műsorszórással is terjesztésre kerül. Ennek megfelelően a spanyol nyelvű RT működik a legnagyobb stábbal az RT-szerkesztőségek közt. Utána jártunk, mi lehet a csatorna népszerűségének hátterében, és mit érdemes nézni az RT-n?

HUMOR

Bidé (politikai képregény, XXI. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!


A szaúd-arábiai MBC ismét elővette Bident

A jó humoráról ismert közel-keleti televízió ismét a szellemileg végzetesen leépült, már-már önálló cselekvésre képtelen elnökön és a kétbalkezes alelnökén viccelődött.

Az MBC volt a pán-arab világ első műholdas televíziója. 1991-től Londonból, majd 2002-től Dubajból sugárzott. Központja 2022-ben költözött a világ felé egyre inkább nyitni akaró Szaúd-Arábiába.

RECEPT

Hekk, a Balaton ízletes dél-amerikai slágere

Tősgyökeres, mondhatni “ősmagyar” halként ismert – pedig valójában Argentínából származik a jóízű hekk. Megmutatjuk, hogyan készítheti el otthonában is a kiváló “balatoni” fogást!


SZERKESZTŐSÉGI SAROK

Független-e a Dél-amerikai Magyar Hírlap?

Független-e a Dél-amerikai Magyar Hírlap? – tette fel a kérdést bolíviai előfizetőnk.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Tetvesek

A Hírlap egy korábbi számában megjelent cikkre reagált frissen kivándorolt paraguayi magyar olvasónk.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 március 31-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük