HÁBORÚ
A III. Világháború hajnalán


Orosz vadászgép küldött a tenger fenekére egy amerikai drónt

Az incidens a Fekete-tenger felett történt, a krími Szevasztopol közelében
, lezárt hadműveleti légtérben. Az orosz Szu-27-es vadászgép pilótája halát megvető bátorsággal, fegyverhasználat nélkül “verte le az égről” az amerikai gyilkos drónt, ahogy az a mellékelt képsorozaton látható.


A kérdés már nem az, hogy kitör-e a harmadik világháború

A kérdés csak az, hogy mikortól datálják majd a történészek a kezdetét – már amennyiben lesznek még utána történészek a világon. Nem biztos.


A háborút támogató cseh kormány ellen tüntettek Prágában

Huszonöt ezer ember gyűlt össze, akik a kijevi rezsimnek szánt cseh fegyverszállítások leállítását követelték. Azt is követelték a háborúpárti kormánytól, hogy támogassa inkább az egyre nagyobb megélhetési válságba került embereket, továbbá a nyugdíjtörvény módosításának leállítását. A tüntetők a helyzetért felelős Petr Fiala miniszterelnök kormányának menesztését is is kívánatosnak tartanák.

A tüntetést meghirdető PRO elnöke, Jindrich Rajchl bejelentette: ha a kormány nem fogadja el követeléseiket, úgy április 16-án újabb tüntetést szerveznek a Vencel téren, majd azt követően blokád alá vonják a kormányépületeket.


Vučić: az egész világ úgy fegyverkezik, mintha a világvége közeledne

“A világon mindenki fegyverkezik, úgy szórják a pénzt, mint részeg vendég az esküvőn. (…) Mindenki komolyan felfegyverkezik, mintha holnap eljönne az ítélet napja” – mondta a szerb elnök.

Tegyük hozzá, ebből a sorból Szerbia sem marad ki.


VILÁG

Már Kubában is elfogadják az orosz MIR bankkártyákat

Oroszország sikerrel vetette le a függést az amerikai rendszerekről. Úgy tűnik, a világ számos országa tenné meg szívesen ugyanezt. Kubában csütörtöktől szintén elfogadják a MIR bankkártyákat.


Putyin: a kivonult vállalatok egy része vissza akar majd térni

Vlagyimir Putyin az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSZPP) kongresszusán értékelte az orosz gazdaság elért eredményeit, és jövőbeni kilátásait.

“A megoldatlan feladatok száma, soha nem csökken, mert ahogy az állam növekszik, ahogy a gazdaságunk növekszik, úgy növekszik a számuk is. Ez egy természetes folyamat” – mondta az orosz elnök.


DÉL-AMERIKA

Brazília külpolitikája Bolsonaro után

Brazília külpolitikai iránya Lula beiktatását követően alapjában véve nem változott meg, azonban érdemes kitérni a változásokra, a várható irányvonalra.


DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG

A dél-amerikai magyarság is március tizenötödikét ünnepelte

Kontinens-szerte megemlékezett a magyarság március tizenötödike hőseiről.


IV. Dél-amerikai Magyarságkonferencia júniusban

Idén június 15 és 18 közt kerül megrendezésre a Dél-amerikai Magyarságkonferencia.

Történelmünk – Egyszer volt…
XIX. századi magyar bevándorlók


Dél-Amerikai történelmében és kitörölhetetlen nyomot hagytak az ide érkező magyarok.


ÓHAZA

Március 15-i ünnepségek

Az Óhaza az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseit ünnepelte. Képes beszámoló a történelmi Magyarország minden szegletéből.


Brutális karambol Magyarországon

Öt kamion és majd negyven személyautó égett ki az M1-es autópálya Bécs felé tartó pályáján szombaton. Csodával határos módon csak egy ember halt meg a nagy szélben egymást előzgető kamionok okozta balesetbe.


A kárpátaljai magyarok több, mint negyedét elüldözte a kijevi junta

Azok sem jártak jobban, akik otthon maradtak: a férfiakat összefogdosták és kényszersorozták. Népirtás ez, vegytiszta etnikai tisztogatás – a Nyugat által támogatott fajtából.


CIGÁNYBŰNÖZÉS

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Élhetetlen, elcigányosodott falvak

Magyarországon alig maradt település, amely mentes a cigányproblémától. Nyugat-Európát kétségkívül a harmadik világból érkeztetett migráció tette tönkre, Magyarországnak azonban már évszázadok óta megvoltak a harmadik-világbéli, integrálhatatlan bevándorlói a kerítésein belül…

LMBTQNZP+

Évente több ezer gyereket ronthatnak meg a pedofilok az Óhazában

A gyalázatos eseteknek csupán töredéke juthat el a jogerős börtönbüntetésig.



EURÓPA
A totális katasztrófa szélén az öreg kontinens

Rettenetes állapotokat hozhat Európában a háború

A legenyhébb forgatókönyvek is milliók halálával és évtizedes nyomorúsággal számolnak. Tényleg kell ez az európaiaknak? Miért nem vetik le magukról a rajtuk élősködő brüsszeli ügynöksereget? A válaszok mélyen gyökereznek.



Brüsszel gyakorlatilag betiltotta a modern és nagy méretű tévékészüléket

Tovább tombol a brüsszeli elmebaj. Március elsejével betiltották minden olyan közepes méretű televíziókészülék árusítását, amely 90 Wattnál többet fogyaszt – technológiától, felbontástól és képfrissítési rátától függetlenül. Ezzel gyakorlatilag minden kiváló minőségű képmegjelenítésre alkalmas eljárás elérhetetlenné vált az egyre diktatórikusabbá váló “eu”-ban.

A különböző OLED eljárások, amelyek a legjobb képminőséget produkálják, 120-200 Wattos átlagos fogyasztási értéket érnek el átlagos méretű képernyők mellett is, miközben fogyasztásuk a fényes, nagy fehér felületű tartalmak esetén akár az átlagérték duplájára is felkúszik. A legtakarékosabb, gyenge minőségű LCD-panelekkel szerelt tévékészülékek 55 col feletti képmérettől felfelé szintén jellemzően 90 Watt felett fogyasztanak. A döntés egyszerre hozhatja a televíziók képminőségének romlását, és azok árának további emelkedését.

Európában megvalósult az, amit a Szovjetunióban nem sikerült a kommunistáknak elérni – csupán azt ma nem vörös-, hanem zöld-kommunizmusnak lehet nevezni.


Brüsszel korrupt gazemberei – 8. rész

Bárhogy próbálja az úgynevezett „európai unió” eltitkolni, a baj óriási, és rendszerszinten létezik – sőt, mi több, maga a rendszer a probléma. Utánajártunk, kik érintettek egészen biztosan, és ki lehetnek rajtuk kívül még érintettek a lelepleződött brüsszeli korrupcióban. Amit eddig tudni lehet, a cikksorozatunk első részében összegyűjtöttük tisztelt Előfizetőinknek. Tartsanak velünk, leplezzük le együtt a rendszerszintű brüsszeli korrupciót!


TUDOMÁNY

Itt a vége Richard Branson űripari cégének?

A Virgin Galactic közel hatszáz munkavállalója kerülhet utcára. Az űripari cég dolgozóival csütörtökön közölték, hogy határozatlan időre kényszerszabadságra küldik őket. Branson hosszú évek óta pumpálta a pénzt a veszteséges cégbe. A koncepció költségessége, a pályára állítható tömeg és annak ára közti aránytalanság miatt gyanítható, hogy a cég végleg lehúzza a rolót.

TÖRTÉNELEM

A kitörés dél-amerikai túlélői

Kevesek élték túl a hősies kitörési kísérletet. Köztük többen Dél-Amerikában telepedtek le a háború után.


A magyar atom

Magyarország egykori saját atomprogramjáról ma is keveset hallani. Szakmai szinten is inkább csak legendák övezik az ötvenes évek kísérleteit. Utána jártunk, mi lehet az igazság a “magyar atom” mögött.

IT

Kína nem hagyja magát

Washingtoni szempontból túl későn jöhetett a félvezetőipari embargó: Kína előbb utóbb, de saját maga is képes lesz élvonal-közeli chipet gyártani. sorra vettük a világban alig ismert, a területen tevékeny kínai vállalatokat. Kérdés sem férhet hozzá, hogy mostantól ezekbe számolatlan mennyiségű állami pénz ömlik majd.

SPORT

A franciák döntő többsége szeretné látni az orosz sportolókat a párizsi olimpián

A politikai játszmákban nem szabadba az olimpiai világméretű mivoltát feláldozni, értékét degradálni.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, XIX. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.


Zöld erdőben jártam, tolvaj cigányt láttam…

Magyarországi olvasónk művészi formában papírra vetett “élményei” komoly és nagyon is égető kérdésekre világítanak rá. Vajon mi lesz a magyar erdő sorsa az elharapódzó falopások következményében? A szerző okleveles erdőmérnök.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 március 17-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük