HÁBORÚ
A III. Világháború hajnalán


Oroszország ismét megszórta a kijevi rezsim kritikus infrastruktúráját

Oroszország lassan, de biztosan felőrli a kijevi rezsim és nyugati támogatóinak kitartását. Csütörtökön ismét robotrepülőgépek és rakéták összehangolt csapására ébredt Ukrajna. A csapás válasz volt a március másodikán, orosz területen elkövetett ukrán terrortámadásra.

Ezúttal Kijev is megkapta a magáét. Oroszország bevetette a lelőhetetlen Kindzsal hiperszonikus rakétákat – méghozzá korábban sosem látott mennyiségben. A csapást öngyilkos drónok támadása egészítette ki.

Ukrajna először ismerte el, hogy nem csak a világelső Kindzsalokat, de az Sz-300-asokat, a H-22-eseket, a H-555-ösöket és a H-101-eseket sem képesek lelőni.


Már tankcsapdákat telepítenek a lengyelek a határon

„Februárban megkezdődött az erődítmények építése a kalinyingrádi régióval közös határon. Ma a katonák megkezdték az erődítmények felállítását a belorusz határon. Ez a védelmi és elrettentő stratégiánk része” – közölte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.


Zaharova: a lengyel katonai kiképzőközpont ukrajnai építésével Varsó belép a konfliktusba

„Az a tény, hogy ez Lengyelországnak az ukrajnai konfliktusban való közvetlen részvétele, úgy tűnik, senkit sem zavar Varsóban, nemhogy Kijevben” – mondta a külügyi szóvívő.


Medvegyev: agyatlan amerikai propaganda, hogy az Északi Áramlatot ukránbarát csoport robbantotta volna fel

„Biztosan csak magányos vadászok, akik az átkozott moszkoviták ellen harcolnak. Valamiféle vérlázító retkek, akik megmentik a világot” – viccelődött a politikus, utalva egy Quentin Tarantino átal jegyzett mozifilmre.

„Elmentek, lemerültek a tengerbe, felrobbantottak két hatalmas csövet a tengerfenéken, és eltűntek a naplementében. Észrevétlenül. Egy NATO-hajókkal teli, nemzetközi nyomkövető rendszerekkel teleszórt tengeren” – tette hozzá a savanykás humoráról híres volt orosz elnök.


Világháborús provokáció: Lengyelország és a felvidéki tótok szovjet gyártású MiG-29-es vadászgépeket adnak Ukrajnának

Elnézve a politikusaik kijelentéseit, érvelését a televízióban ki merem jelenteni, hogy teljesen beleőrültek a testvérgyűlöletbe a nyugati szláv politikusok. Valamiért minden áron ismételni akarják a vérrel írt szláv történelmet – amiben mindig ők húzták egyéb iránt a rövidebbet.


Kreml: az ukrán válságot „Washington keze” hangszerelte

„Tudják, mi a vicc? Ez nem egy láthatatlan kéz, sőt, ez a kéz nagyon is látható. Ez az Egyesült Államok keze, Washington keze. Washington nem akarja, hogy ez a háború véget érjen, Washington mindent meg akar és meg is tesz azért, hogy ez a háború folytatódjon. Ezért látható ez a kéz” – szögezte le Peszkov.

VILÁG

Ismét színes forradalommal próbálkozik a Nyugat Grúziában

A külföldi ügynöktörvény miatt küldte utcára a híveit Washington és Brüsszel – akik az évtizedek alatt kiépített ügynökhálózatukat féltik a törvényes rendtől. Közben kiderült, hogy a Nyugat folyamatos nyomást helyezett a mostanában magát „georgiának” nevező Grúziára egy Oroszország elleni, második front megnyitására.


Soha korábban nem látott keménységgel bírálta a kínai elnök az Egyesült Államokat

„A nyugati országok az Egyesült Államok vezetésével Kína teljes körű megfékezését, bekerítését és elnyomását hajtották végre, ami példátlanul súlyos kihívások elé állította nemzetünk fejlődését” – mondta Hszi hétfőn.

Csin Kang kínai külügyminiszter sem finomkodott:
„Az Egyesült Államok azt állítja, hogy Kínát akarja felülmúlni, de nem törekszik konfliktusra. A valóságban azonban az úgynevezett <versenyük> azt jelenti, hogy minden tekintetben megfékezi és elnyomja Kínát”.

„Ha az Egyesült Államok nem lép a fékre, hanem tovább száguld a rossz úton, akkor semmilyen védőkorlát nem tudja megakadályozni a kisiklást, és biztosan konfliktus és konfrontáció lesz a vége” – mondta a korábban washingtoni nagykövetként tevékenykedő Csin.


Lukasenko serkének, a fejtetű petéjének nevezte Zelenszkijt

„Tudom, hogy az amerikaiak parancsára akarnak minket belerángatni a háborúba” – tette hozzá Fehéroroszország elnöke.


Jehova tanúja mészárolt Hamburgban

Bár az információk lapzártakor a német rendőrség titkolózása miatt még nem tekinthetőek tényszerűnek – minden jel és részinformáció arra utal, hogy az elkövető a szekta korábbi tagja lehetett. Az áldozatok is mind a több országban betiltott, veszélyesnek minősített szekta tagjai. Az elkövető hat szektataggal végezhetett, mielőtt maga ellen fordította a fegyvert. Több súlyos sérült állapota kritikus.


Rászorulóknak adják Zelenszkij flancoló feleségének krími nyaralóját

„Egyszerűen arra törekszünk, hogy először azokat az ingatlanokat államosítjuk, amelyek, mondjuk úgy, bevételt hoznak az ellenségnek. Tekintettel tehát arra, hogy Zelenszkij még nem adta ki bérbe a lakást, esetleg néhány rokona jön majd egy szezonra, természetesen most túlzok. Nem öncélú, hogy elvesszük Zelenszkijtől a lakást. Maga a célunk az, hogy legyőzzük őket, és le is fogjuk győzni, nincs más út” – mondta Szergej Akszjonov krími vezető.


Meglepődött az agymosott brit újságíró, hogy Oroszországban minden kapható

Nem úgy, mint náluk otthon Nagy-Britanniában.

„Perm és más régiók lakói bőségesen rendelkeznek olcsó élelmiszerrel. A gázban gazdag országban az olcsó energia lehetővé teszi, hogy még a legzordabb télben is termeljenek zöldséget az üvegházakban. Ráadásul Oroszország nagy mennyiségű gyümölcsöt tud importálni a baráti, melegebb éghajlatú országokból, például Iránból. Az oroszoknak nem kell aggódniuk a fűtés vagy a benzin és a gázolaj miatt” –sírta el bánatát Sue Reed, a Daily Mail nevű trashmédia médiamunkása.

„Válság, milyen válság? Jól élünk, az ukrajnai helyzet ellenére. A tévében azt mutatják, hogy Nagy-Britanniában kiürülnek az élelmiszerpolcok. De mi Oroszországban élünk és dolgozunk, és nem szenvedünk a nyugati szankciók miatt” – mondta az általa meginterjúvolt, Oroszországban élő brit, a 67 éves John.

Sue nem tudta, vagy talán nem is akarta leplezni csalódottságát:

„A saját szememmel láttam, hogy a szankciók nem ártanak Oroszországnak. Az egyszerű emberek alig vesznek észre valamit. A boltok tele vannak mindennel, amire szükségük van és amit akarnak.”

Nagy-Britannia az elhibázott szankciós politikája miatt súlyos áruhiánnyal küzd. Kiürültek a boltok zöldséges polcai, de sok más árú is hiányzik, vagy csak elérhetetlen áron, korlátozott számban vásárolható meg.


Fehéroroszországban ezentúl halálbüntetést is ki lehet szabni a hazaáruló tisztségviselőkre és katonákra

Fehéroroszországban visszatértek a dolgok a normális kerékvágásba. Korábban a világ szinte minden országa halállal büntette a hazaárulást.


Bloomberg: csődhullám Svédországban

A svéd kormány 2022 végén jelentette be, hogy az ország 2025-ig tartó recesszióba lép. Úgy tűnik, hosszú időre, ha nem véglegesen befellegzett az egykori jólétnek a migráció miatt már térdre kényszerült skandináv országban.


Mégsem az agysebészek jöttek

Svédország politikai elitje elismerte: a 2010-es években érkezett migránsok többsége ma sem dolgozik, így csupán teher a svéd jóléti állam számára. A valóság még a beismerésnél is tragikusabb: jórészt a normális európai társadalomtól teljesen idegen analfabétákról van szó, akiknek egy percig sem volt szándékában dolgozni. A svéd jóléti rendszer kihasználására érkeztek – mert erre hívták be őket Soros NGO-i.


Financial Times – Az orosz vagyon befagyasztása miatt nem nyitnak számlát a kínaiak Svájcban

„Egy bizonyos ponton meg kell húzni a határt aközött, hogy (a svájci kormány) mibe avatkozik bele és mibe nem” – mondta egy svájci bankvezető a gazdasági lapnak.


Oroszország nemkívánatos szervezetnek nyilvánította a Transparency Internationalt

Az orosz főügyészség szerint a Transparency International formálisan korrupcióellenes szervezet, de beavatkozik Oroszország belügyeibe, és veszélyt jelent az ország alkotmányos rendjének alapjaira és biztonságára nézve.

No, ez nem alighanem nem csak Oroszországban van így…


Putyin – A szankcióknak köszönhetően Oroszország jelentős lépést tett a további függetlenedés felé

„Bizonyára nem a szerencse, hanem a szerencsétlenség segített: ez mégis egy jelentős lépés a további szuverenizáció, gazdasági és pénzügyi szuverenitásunk növekedése felé, ez nagyon fontos” – mondta az orosz államfő a nyugati szankciók pozitív gazdasági hatásaira utalva.

DÉL-AMERIKA

Medvegyev: Argentína jogosan harcol a Malvin-szigetekért


„Bár ez a papírdarab történelmi mércével mérve meglehetősen új, hiszen még csak 2016-ból származik, politikailag rothadt és rossz szagú lett (mint egyébként szinte minden, amihez London dögkeselyű keze hozzáér). Buenos Aires elszántsága, hogy folytatja igazságos küzdelmét a vitatott területek feletti szuverenitás visszaszerzéséért, egyértelműen az államok jogi függetlenségének megerősítésére és az államok harcának a neokolonializmus gyalázatos modern gyakorlata elleni irányvonalát mutatja, amelyet számos ország továbbra is folytat” – írta az Egységes Oroszország párt honlapján hétfőn megjelent cikkében.

„Sok évtizeden át csak politikai sebtapasszal takarták le azokat, ahelyett, hogy a betegség okait szüntették volna meg. Egyetlen tályog sem tarthat azonban örökké. Elérkezett az idő a nemzetközi sebészeti beavatkozásra, hogy eltávolítsuk a gyarmati múlt rosszindulatú daganatát”

„Valójában, a volt gyarmatosító hatalmak valódi szabadságot akarnak adni nekik? Aligha” – írta a volt orosz elnök, korábbi miniszterelnök.

Míg a Szovjetunió aktívan hozzájárult a világ gyarmati rendszerének összeomlásához, most más országokkal együtt az utolsó szöget is beverhetjük a nyugati világ neokolonialista törekvéseinek koporsójába” – zárta gondolatait.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG

IV. Dél-amerikai Magyarságkonferencia júniusban

Idén június 15 és 18 közt kerül megrendezésre a Dél-amerikai Magyarságkonferencia.


Történelmünk – Egyszer volt…
A venezuelai magyarság

Nem illendő a cím, hiszen ma is maradtak magyarok Venezuelában – de számuk az elmúlt húsz-harminc évben rettentő mértékben megfogyatkozott. Mi vezetett a magyarság elfogyásához, és hogyan élnek ma Venezuelában a magyarok?

ÓHAZA

Washingtonba ment panaszkodni a buzeráns budapesti nagykövet

A végletekig normalitás-, és magyarellenes buzeráns Pressman Washingtonban sírta el bánatát magyarországi tapasztalatairól. Az elmúlt hónapok találkozói és eseményei arra utalnak, hogy a Biden-rezsim provokátora összehangolt támadásra készülhet a magyarországi demokratikus államrend ellen.


Órákig keringet Somogy vármegye felett egy amerikai B-52-es nehézbombázó

Az atomfegyver hordozására képes gép ismeretlen céllal használta a magyar légteret.

CIGÁNYBŰNÖZÉS

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Koncertezik a trombitás cigánybűnöző

Lajcsi nem vonult be a börtönbe. Valamivel mégis csak el kell ütni az időt, nemde?


Őrjöngő drogos cigány támadott meg embereket Pest vármegyében

Egy vonaton két férfit vágott meg „megöllek benneteket” felkiáltással. Egyikük a nyakán súlyos, a másik a kezén könnyebb sérüléseket szenvedett. A cigány később egy monori házban egy másik férfit is megtámadott, pénzt követelve tőle – szintén azzal fenyegetve, hogy megöli őt.

A cigányt rövid úton kézre kerítette a rendőrség.

LMBTQNZP+

Aberráltak plakátkiállítása Szegeden

Alig néhány szerencsétlen lézengett a megnyitón. A normális embereket nem érdekli a deviancia még az őskommunista, “haladó” Szegeden sem. Még a rolexes szoci polgármesteréről hírhedt Szegeden sem akarja lenyelni a kádárista közönség az abnormalitás nyílt propagálását.

EURÓPA
A totális katasztrófa szélén az öreg kontinens


Újabb korrupt brüsszeli politikusok lepleződtek le

Úgy tűnik, végeláthatatlan a korrupt brüsszeli balliberálisok sora.


Osztrák külügyminiszter: lehetetlen Oroszország teljes gazdasági elszigetelése Európától

„Európában most olyan hangok hallatszanak, amelyek teljes elszakadást akarnak Oroszországtól. Óvatosnak kell lennünk a vágyainkkal. Oroszország nem fog eltűnni, de az EU legnagyobb szomszédja marad. Azt állítani, hogy az országot gazdaságilag el lehet szigetelni, mint Észak-Koreát, tévhit. Ez egyszerűen lehetetlen” – mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter egy interjúban.


Ursula elégedett

Az uniós tagállamok” energiaszámlái tavaly nyáron legalább 300%-kal emelkedtek, miután drasztikusan csökkentek” (no nem magukról, kedves Ursula – a szerk. megj.) az orosz gázszállítások – közölte szerdán Ursula von der Leyen, az úgynevezett európai bizottság” elnöke.

Ursula von der Leyen már több alkalommal korrupciógyanúba keveredett, de washingtoni gazdái eddig még mindig kihúzták a bajból. Korábban a vakcinabeszerzések kapcsán került több tízmilliárdos korrupció gyanújába, majd a túlárazott fegyverbeszerzések kapcsán került elő a neve, most pedig a túlárazott amerikai cseppfolyósított gáz Európára erőltetése kapcsán vált kulcsemberré a washingtoni érdekek számára.

Von Leyen férje és gyerekei egytől-egyik az Egyesült Államokban élnek. Úgy tűnik, nekik nem jött be Európa.


Brüsszel korrupt gazemberei – 7. rész

Bárhogy próbálja az úgynevezett „európai unió” eltitkolni, a baj óriási, és rendszerszinten létezik – sőt, mi több, maga a rendszer a probléma. Utánajártunk, kik érintettek egészen biztosan, és ki lehetnek rajtuk kívül még érintettek a lelepleződött brüsszeli korrupcióban. Amit eddig tudni lehet, a cikksorozatunk első részében összegyűjtöttük tisztelt Előfizetőinknek. Tartsanak velünk, leplezzük le együtt a rendszerszintű brüsszeli korrupciót!

TUDOMÁNY

A sztárok csodaszere az elhízás ellen

Igaz, nem olcsó. Havi adagja gyártótól függően 900 és 1400 amerikai dollár között mozog.

TÖRTÉNELEM

A délvidéki népirtás

1944-45 között hetvenezer magyart és németet mészároltak le a szerbek – többségüket válogatás nélkül, ahogy tették évtizedekkel később Boszniában is. Nyolcvanezer magyar menekült a fogyó Magyarország területére, további 400 ezret pedig internáltak a szerbek. Helyükre Jugoszlávia távoli tartományaiból telepítettek be idegeneket.

Előbbiek emberiség elleni bűntettetek, utóbbi emellett a párizsi békeszerződés megsértése is. Máig Európa legelhallgatottabb népirtása a vajdasági magyarok lemészárolása és elűzése.

IT

Semmiféle negatív hatása nem lett az IT-szankcióknak Oroszországra

Semmiféle negatív hatása nem lett az Oroszország elleni IT-szankcióknak az orosz gazdaságra, ellenben a nyugati szoftvervállalatok gyakorlatilag elvágták magukat az újra egyre inkább kalózszoftverekre, illetve saját szoftverekre támaszkodó orosz piactól.

A hardverek tekintetében a szankciókat sikerrel játszották ki olyan határos, szövetséges országok segítségével, mint Kazahsztán és Kína. Kazahsztán például a hivatalos adatok szerint egy évvel azelőtt még csak marginális, 12 ezer dolláros exportot mutatott fel IT terén, ami 2022-re 3,7 millió dollárra nőtt. A valós szám ennek a sokszorosa lehet. A Kínából érkező volumen ellenőrizhetetlen, de több száz millió dollárra rúghat. Távoli baráti országokban is furcsa mód megnőtt az IT-termékek és mobiltelefonok iránti kereslet: ilyen az oroszok bevásárlóközpontja, az Egyesült Arab Emirátusok, az oroszok nyári üdülőhelye, Törökország és a baráti Szerbia is.

SPORT

Az volt a bűnük, hogy olyan versenyen indultak, ahol orosz sportoló is nevezett

Elmebaj a Baltikumban.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, XVIII. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Teremtő erő

Csodálatos érzés valami egészen újat teremteni, egy emberarcú közösséget építeni. Paraguayi előfizetőnk írása.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 március 10-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük