DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP
102. évfolyam, 7. számának tartalmából


A Dél-amerikai Magyar Hírlap eheti lapszáma Wass Albert írófejedelem halálának 25. évfordulója alkalmából kiemelten foglalkozik az író munkásságával.

HÁBORÚ

Lukasenko: Ukrajna provokálta ki az orosz különleges hadműveletet

„Meg kellett volna állapodniuk Oroszországgal, hogy elkerüljék a konfliktust” – mondta a fehérorosz elnök. Hozzátette:

„Nem volt semmiféle invázió. Úgy vélem, hogy Oroszország érdekeinek és az ott élő emberek, az orosz nép védelméről van szó.”



Norvégia és az Egyesült Államok “piacot robbantott magának”

És lám, ma már ezek ketten Európa legnagyobb energiaszállítói. Azzal viszont a jelek szerint nem számolt Norvégia, hogy tenger alatti vezetékei épp olyan sebezhetőek, mint az Északi Áramlat vezetékei voltak. Stoltenberg – norvég politikusból lett – NATO-főtitkár a robbantások lelepleződése után nyomban le is szögezte, hogy sokkal nagyobb erőforrásokat fognak fektetni a tenger alatti vezetékek „megóvásába”…

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG

IV. Dél-amerikai Magyarságkonferencia júniusban

Idén június 15 és 18 közt kerül megrendezésre a Dél-amerikai Magyarságkonferencia.


Wass Albert Gimnázium

Wass Albert Gimnázium néven kezdi meg működését a Chacói kolónia magyar iskolája. Az idei tanévben esti- és vasárnapi iskolaként, majd a tervek szerint a 2024-es tanévtől rendes tanulmányi rend szerint működik majd Paraguay egyetlen magyar nyelvű oktatási intézménye.

Az iskola igazgatója elmondta: 2024-től, a kollégiumi elhelyezés megoldásával a kontinens minden magyar diákja számára tudnak magyar nyelvű elitképzést biztosítani a hatosztályos magángimnáziumban.


Történelmünk – Egyszer volt…
Argentínai Magyar Nemzeti Színház


A Szeleczky Zita által alapított Buenos Aires-i színházban a Bánk Bán és az Ember Tragédiája is színpadra került.

DÉL-AMERIKA

ÓHAZA

25 éve hunyt el Wass Albert írófejedelem

Huszonöt éve dördül el a fegyver, amely kioltotta az akkor kilencven éves írófejedelem életét.


Washington „színes forradalommal” döntené meg az Orbán-kormányt?

„Itt vagyok Magyarországon. Az egyik ország, ahol az USAID program újraindult” – jelentette be Samantha Power, az USAID igazgatója.

Gonzalo Lira erről azt írta:
Ők (a hatalom) készítik elő Orbán Viktor megbuktatásának mechanizmusait – „demokráciapárti civil szervezetek”, amelyek valójában a CIA-alkalmazottként toboroznak ügynököket, provokátorokat. Hamarosan zavargások lesznek Budapesten. Figyeld – mindig ugyanazt csinálják.”



Magyarország elcigányosodása – II. évad 7. rész
Pusztul a magyar, a cigány veszi át a helyét az Óhazában

A roppant sikert hozó első évad után itt a második! Egy évet kellett rá várni, de reményeink szerint megérte a várakozás. Bár ennek látható jelei az olvasó felé nemigen voltak, a háttérben igen komoly és költséges munka folyt az elmúlt évben is. A Dél-amerikai Magyar Hírlap valaha volt legnagyobb költségvetésű cikksorozatának első évadát a második több, mint kétszeres költségvetéssel követi. Több, mint másfélszer annyi interjú, kétszer annyi tartalom és háromszor annyi felkeresett helyszín – ha a legalapvetőbb “paramétereket” nézzük. Kérjük, tartsanak ezúttal is velünk és ismerjék meg Magyarország kibontakozóban lévő, végletekig elkeserítő nemzettragédiáját – az okokat, a miérteket, és a nemzettragédiához vezető csendes halálmenetet. Már késő lenne tenni? Egyáltalán akar bárki is tenni ellene? A legtöbben talán fel sem ismerték, vagy már belenyugodtak az “elkerülhetetlenbe”.


Németországi és magyarországi kommunista terroristák bandája bántalmazott járókelőket Budapesten

A hazafiak megüzenték: a gyalázatos bűncselekmények után új időszámítás kezdődött.


Lapítanak a dollárbaloldal lelepleződött politikusai

A törvények egyértelműen fogalmaznak az elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban: hosszú évekre kellene rácsok mögé zárni a dollárbaloldal politikusait.


Demeter most még megúszta a hazaárulást

Az anyagi viszonyait tekintve nevetségesnek számító pénzbüntetést kapott csak a magyarellenes politikus, amit még sikerült is megfeleztetnie a mélyen (…)-t bírósággal.

„Demetert látni a vádlottak padján egy új, szebb jövő előhírnöke” – reagált az esetről A hírlap számára cikket író magyarországi jogász.

CIGÁNYBŰNÖZÉS
Tombol a cigánybűnözés az Óhazában

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Nem vonult be a börtönbe a muzsikus cigánybűnöző

Úgy gondolta, neki ezt is lehet. Közismert, hogy a több tízmilliós értékre elkövetett gáz- és áramlopás elkövetőjét jogerősen többéves börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A héten kellett volna bevonulnia a büntetés-végrehajtási intézetbe, azonban bevonulás helyett megszökött a cigány.

LMBTQNZP+

Buzeráns pedofil tanár rontott meg fiúgyermekeket Budapesten

Általános tanulság, hogy mindig van lejjebb, ha LMBTQNZP+ bűncselekményekre derül fény. Tizenhárom éves fiút zaklatott, miközben tizenöt éves fiú diákjával volt szexuális viszonya a közel negyven éves ratyinak. A külsejében is gyomorforgató véglény lelepleződése után a védelmében azt hozta fel, hogy semmi kivetnivaló nincs szerinte a negyvenes tanár és a (vele szemben alárendeltségi viszonyban álló) 15 éves diákja homoszexuális „viszonyában”.

Van olyan lap Magyarországon, amelyik a véglény kivégzését követeli, illetve javasolja, hogy kövessen el öngyilkosságot és azt közvetítse élőben az interneten – amelyet ők is lehoznak majd. A balliberális média közben „mosdatni próbálja a szexuális ragadozót.

Az év eddigi legmocskosabb LMBTQNZP+ ügye Magyarországon.


Tovább folyik az aberráció propagálása az Óhazában – hiába a törvényi tiltás

Egyes iskolák magasról tesznek a magyar törvényekre.


Dél-Amerikában is hullámokat vet a pedofil tanár ügye

A Chacón az ilyeneket élve zabáltatnánk fel derékmagasságig a pirájákkal, lassanként, a végére hagyva az igazi csúcspontot – majd a torzót a jaguárokkal takaríttatnánk fel – mondta a magyar kolónia egyik farmere, aki megjegyezte, szívesen gondoskodna a méltó büntetésről, ha arra felkérnék.

Az LMBTQNZP+ tanár ügye általános megrökönyödést keltett a kolónia magyarjai közt.

„Ilyen nálunk soha nem történhetett volna meg” – mondta egy hölgy a Hírlap kérdésére a Kolónián. „Az ilyeneket itt soha nem engednék kerítésen belülre” – tette hozzá.

Való igaz, a magyar kolónia talán az utolsó szilárd sziklafalak egyike a világban, amely meg tudja védeni még a lakóit ettől a mocsoktól.

EURÓPA
A totális katasztrófa szélén az öreg kontinens

Brüsszel minden áron keresztül akarja vinni a gyermekek megrontásának ügyét

A család az utolsó védelmi egység a normalitás védelmében. A nemzeti egység szétverése után, már évtizedek óta a családok szétzüllesztésén munkálkodik az úgynevezett „európai unió” neobolsevista „elitje”.


Brüsszeli korrupciós botrány – Újabb korrupt szocialistákat tartóztattak le

Valamiért a szocialista politikusok sajátosan alkalmazzák a politikai zászlójukra tűzött közvagyon újrafelosztásának elvét – a nagy osztozkodásból azonban végül csak ők maguk jönnek ki jól…


Brüsszel korrupt gazemberei – 4. rész

Bárhogy próbálja az úgynevezett “európai unió” eltitkolni, a baj óriási, és rendszerszinten létezik – sőt, mi több, maga a rendszer a probléma. Utánajártunk, kik érintettek egészen biztosan, és ki lehetnek rajtuk kívül még érintettek a lelepleződött brüsszeli korrupcióban. Amit eddig tudni lehet, a cikksorozatunk első részében összegyűjtöttük tisztelt Előfizetőinknek. Tartsanak velünk, leplezzük le együtt a rendszerszintű brüsszeli korrupciót!


KULTÚRA – Gróf szentegyedi és cegei Wass Albert emlékezete


Patkányok honfoglalása – Tanulságos mese fiatal magyaroknak

Bizony ma legalább annyira aktuális Wass Albert intelme, mint volt az annak megírásakor.


1998 február 17, az írófejedelem halála

Ahogy életét, úgy halálának körülményeit is legendák lengik be. Négy oldalas cikkünkből egyszer és mindenkorra lelebbentjük a fátylat a történtekről.


TUDOMÁNY


TÖRTÉNELEM

A szovjet-rendszer bűnei – I. rész


A történelem legpusztítóbb ideológiája a szocializmus és a hozzá ezer meg ezer szállal kapcsolódó kommunizmus. Semmi más borzalom nem követelt annyi halálos áldozatot a világban, mint a baloldali téveszmék. Három évtizeddel a Szovjetunió megszűnése után ideje végre levonnunk a konzekvenciákat.


IT

Tévúton

Sehol nincs nyoma már az egykor oly’ agilis, az Intel-t sikerre vezető cégvezetésnek. Hibás döntések sorozata, a vásárlók évtizedes lenézése, nem egyszer megtévesztése, a gyengén sikerült, melegedő processzorok, botrányosan gyenge grafikus megoldások szegélyezik az utat a lejtőn lefele.


Válasz a Washington által kizsarolt embargóra – Házon belül fejleszt chipgyártáshoz szükséges gépeket Kína

2019 óta igyekezett az Amerikai Egyesült Államok elérni azt, hogy a világ legfejlettebb litográfiai-berendezésszállítói – a hollandiai ASML és a japán Nikon – fejezzék be a csúcstechnológiás termékeik szállítását Kína számára.


MÉDIA


Újabb támadások a média és a szólásszabadság ellen Európában

Az áldozatok közt ezúttal is az RT helyi irodái szerepelnek. Arra nem gondoltak az cenzorok, hogy amit ennyire tiltani kell, az érdeklődést is szül egyúttal az emberekben…


SPORT


Jogfosztott sportolók

Harmincöt washingtoni csatlósállam fenyegeti bojkottal a párizsi olimpiát, amennyiben a NOB (semleges zászló alatt) engedi elindulni az orosz sportolókat.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, XVI. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Véget kell vetni a genderlobbi ámokfutásának!

Budapesti olvasónk írása.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 február 17-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük