DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP
102. évfolyam, 6. számának tartalmából

HÁBORÚ – Tovább tombol a nyugati elmebaj – öles léptekkel rohan a világ, és benne az öreg kontinens a totális pusztulás felé

Joe Biden személyesen adott parancsot az Északi Áramlat vezetékeinek felrobbantására

A legendás, Pulitzer-djías oknyomozó újságíró, Seymour Hersh leplezte le az amerikai elnököt. A washingtoni terrortámadással hirtelen az utolsó utáni órában találta magát Európa, ahonnan már nincs visszaút.


“Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg. A washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül azt vitatták meg, hogy hogyan lehetne a legjobban elérni ezt a célt. Ez idő alatt a kérdés nem az volt, hogy végrehajtsák-e a küldetést, hanem az, hogy hogyan hajtsák végre anélkül, hogy nyíltan tudnák, ki a felelős érte” – mondta Seymour Hersh.

Lapunk hat és fél oldalon ismereti a sorfordító terrorcselekmény részleteit és annak politikai vonatkozásait.


Morawieczki: Oroszország legyőzése lengyel és európai állami érdek


“Az ukrajnai háborút elsősorban Lengyelország és egész Európa egzisztenciális fenyegetésének tekintjük. Ha Oroszország nyer, akkor minden geopolitikai elemzést el lehet vetni. Lengyelország nem maga választotta meg, hogy hol helyezkedik el a térképen, de teljes mértékben tisztában van azzal, hogy ez a pozíció milyen felelősséggel jár. Oroszország legyőzése a lengyel és európai állami érdek is” – szította tovább a háborús feszültséget a lengyel miniszterelnök.


Az orosz parlament elnöke terroristának nevezte Joe Biden amerikai elnököt

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament elnöke terroristának nevezte Joe Biden amerikai elnököt, miután Seymour Hersh, Pulitzer-díjjal elismert amerikai oknyomozó újságíró lerántotta a leplet a Biden által parancsba adott, kritikus infrastruktúrát ért terrortámadás részleteiről.

“Ha (Harry) Truman bűnöző, aki Hirosimában és Nagaszakiban atomfegyvereket vetett be az ártatlan civilek ellen – akkor Biden terrorista, aki elrendelte stratégiai partnerei – Németország, Franciaország, Hollandia – energetikai infrastruktúrájának megsemmisítését” – mondta Vologyin.

Az amerikai terrortámadás után az Egyesült Államok lépett elő ezen európai országok legfőbb gázszállítói posztjára. Washington a korábbi ár négyszereséért szállít – környezetszennyező módon, óriási LNG-hajókkal – cseppfolyósított gázt a rájuk kényszerített szankciók miatt már eleve működőképességük határára érkezett “szövetségesei” számára.

Biden közismert, régi – még bőven az ukrajnai különleges műveletek előtti – terve valósult meg a robbantással, amelyből Washington és a Bidenhez köthető körök dollár-tízmilliárdokat profitáltak – mutatott rá az oroszországi sajtó.



Német, brit és amerikai tankok kerülnek a kijevi junta kezébe

Washington proxyháborúja újabb fejezetéhez érkezett: a Nyugat bőségesen kitömi az összeomlóban lévő ukrán hadsereget fegyverekkel. A több száz harckocsit tartalmazó listán német konstrukciójú Leopard1A5, -2A4, -2A6, brit Challenger-2-esek, francia AMX-30-asok és amerikai M1-esek is vannak.



Orosz hadifoglyokat végezett ki a kijevi junta

Az újabb, Genfi Egyezmény által tiltott brutális gyilkosságokról mozgóképfelvételek kerültek nyilvánosságra.



Léggömb incidens – Kínai meteorológiai léggömböt lőtt le Washington

“Vírusos elmebaj” söpört végig Amerikán az eltévedt kínai meteorológiai ballon miatt. Végül Biden parancsot adott az ártalmatlan szerkezet lelövésére, amelyet egy F-22A típusú repülőgép hajtott végre AIM-9X típusú rakétával az Atlanti Óceán felett.

A katonai szempontból teljesen értelmetlen reakció – a polgári légijárműnek minősülő meteorológiai léggömb lelövése – tovább mélyítette a két nagyhatalom közötti feszültséget.

Az Egyesült Államokon végig söpört “kínai kém-léggömb” ügy az észak-amerikai társadalom állapotának sosem látott mélységeiről fest rémisztő képet.



Léggömb incidens – Kína követeli, hogy adják át számára a lelőtt léggömb roncsait

A gép kínai tulajdon. Mao Ning pekingi külügyi szóvivő leszögezte:

“Ez a léggömb nem az Egyesült Államok, hanem a Kínai Népköztársaság tulajdona. A kínai kormány továbbra is határozottan védelmezni fogja törvényes jogait és érdekeit”.



Orosz diplomáciai jegyzék az Egyesült Államok felforgató-tevékenysége miatt

“Az amerikai diplomatákat figyelmeztetésben részesítettük, hogy ne kíséreljenek meg felforgató tevékenységet folytatni, befolyásoló ügynököket toborozni azzal a céllal, hogy nézeteltérést és viszályt szítsanak az orosz társadalomban és államellenes fellépésre ösztönözzenek”.

“Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség információs forrásai által terjesztett féktelen oroszellenes propagandát, és minden rendelkezésre álló eszközt fel kíván használni annak semlegesítésére”.

VILÁG

Legalább tizenötezren pusztultak el a hatalmas erejű törökországi földrengésekben

Törökországban és Szíria északi részén van a legtöbb halálos áldozat. A mentésben magyarországi mentőalakulatok is részt vesznek.


Szakértő: “Nincs európai vezetés, csak washingtoni vezetés van”

Mik a politikai tanulságai Washington ukrajnai proxyháborújának?


Elképesztő emberi hiba okozhatta a nepáli repülőgép-katasztrófát

A pilóták a tragédiát megelőző pillanatokban “vitorlázó-üzemmódba” állították a repülőgép mindkét hajtóművének lapátjait, amelyek így nem generáltak tolóerőt és a gép átesett a landolás előtti megközelítés során. Az olasz-francia gyártású ATR-72-esen 72 ember tartózkodott, köztük egy argentin állampolgár. A becsapódást senki nem élte túl.

A nepáli repülőgépek biztonsági aggályok okán ki vannak tiltva a legtöbb európai ország légtéréből. az országban folyamatosan a légi katasztrófák.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG

IV. Dél-amerikai Magyarságkonferencia júniusban

Idén június 15 és 18 közt kerül megrendezésre a Dél-amerikai Magyarságkonferencia.


Március 15 alkalmából jelenik meg az Új Magyarság” első száma

A III. Magyarságkonferencián bejelentett lap rögös utat járt be az első mutatványszámig: a zsugorodó piacot jelentő nyomtatott-sajtó, Argentína újabb gazdasági kálváriája, a szankciók miatti papírárak és a háborús infláció a vártnál is nehezebb helyzet elé állította a régi-új lap mögött álló társaságot.

A nehéz helyzetbe került kiadó számára a Dél-amerikai Magyar Hírlap nyújtott segítő kezet: az Új Magyarság mutatványszáma a Hírlap mellé csomagolva érkezik március 17-én az előfizetőkhöz.


Új dokumentumfilm-sorozat: 100 éves a dél-amerikai magyar sajtó

A 100 éves a dél-amerikai magyar sajtó” című dokumentumfilm-sorozat forgatásán jártunk.

DÉL-AMERIKA

Ecuadori drogkereskedő-vezért fogtak a kolumbiai határnál

Az “ecuadori új generáció” nevezetű drogkartel fejét szerdán fogták el a hatóságok.


Tagadja a brazil miniszter, hogy tudott volna az inflációs cél emelésére irányuló tervről

A baloldali kormánnyal megérkezett a “szoci-tempó” is a dél-amerikai országba. Bár a hír nagy port kavart Brazíliában, de a brazil inflációs adatok még így is megirigyelendőek Európából nézve: a kereskedelmi árak átlagosan mindössze 0,53%-kal nőttek januárban az országban.


Rekord nézőszámmal térhet vissza a Rio-i Karnevál

5 milliárd reált, azaz csaknem pontosan 1 milliárd dolláros bevételre (egy amerikai dollár 5.146 reál jelenleg) számíthat a brazil gazdaság a turistalátványosság nyomán.


Halálos erdőtüzek Chilében

270 ezer hektár égett le, és eddig 26 ember vesztette életét a szörnyű erdőtüzekben Chilében. A tűzesetekkel kapcsolatban már közel egy tucat ember tartóztattak le a hatóságok.


Folytatódik a száz százalék közeli pénzromlás Argentínában

A tavalyi 94,8% után idén 97.6%-os inflációt várnak az elemzők Argentínában. Lényegi javulást a 2024-es esztendő sem hoz majd, amikorra is 79.6%-os pénzromlást várnak a szakértők, mindeközben tovább folyik majd a gazdaság teljesítményének lejtmenete is. Az elszegényedő Argentínában egyre inkább a kilátástalanság az úr.


Peruban nem csökkent az elégedetlenség

Nem lesznek előrehozott választások a dél-amerikai országban, ami miatt továbbra is rendkívül feszült a társadalmi hangulat. Az országban továbbra is állnak a barikádok, komolyan veszélyeztetve a déli régió bányászatának az ország számára létfontosságú bevételt jelentő működését.

A politikai zűrzavart követő tiltakozásokban eddig 48 ember veszítette életét Peruban, amely messze a legsúlyosabb krízis az elmúlt húsz évet tekintve az országban.


Kolumbia felett az ég

Kínai meteorológia ballon repült be a kolumbiai légtérbe is. Bogotában nem tört ki az észak-amerikaihoz hasonló politikai hisztéria, és a léggömböt sem lövette le az ország elnöke.

A 16800 méteren, 46 km/órás sebességgel érkező ballon semmiféle zavart nem jelent a légiközlekedés számára: az utasszállító repülőgépek elérhető legnagyobb repülési magassága nem haladja meg a 12000 métert.


Ecuador – Változások Lasso rezsimében

Guillermo Lasso ecuadori elnök több tisztviselőt cserélt le csütörtökön, miután a hétvégén megbuktak az általa támogatott, szervezett bűnözéssel és más témákkal kapcsolatos változtatási-javaslatai a népszavazáson.

A szavazók elutasították azokat a reformjavaslatokat is, amelyek nagyobb autonómiát biztosítottak volna a Legfőbb Ügyészségnek az ügyészek kiválasztásában, és csökkentenék a képviselők számát a 137 fős közgyűlésben.

ÓHAZA

66 éve hunyt el vitéz nagybányai Horthy Miklós

1957 február 9-én, 88 évesen a portugáliai Estoril városában, száműzetésben érte a halál.


Magyarország elcigányosodása – II. évad 6. rész
Pusztul a magyar, a cigány veszi át a helyét az Óhazában

A roppant sikert hozó első évad után itt a második! Egy évet kellett rá várni, de reményeink szerint megérte a várakozás. Bár ennek látható jelei az olvasó felé nemigen voltak, a háttérben igen komoly és költséges munka folyt az elmúlt évben is. A Dél-amerikai Magyar Hírlap valaha volt legnagyobb költségvetésű cikksorozatának első évadát a második több, mint kétszeres költségvetéssel követi. Több, mint másfélszer annyi interjú, kétszer annyi tartalom és háromszor annyi felkeresett helyszín – ha a legalapvetőbb “paramétereket” nézzük. Kérjük, tartsanak ezúttal is velünk és ismerjék meg Magyarország kibontakozóban lévő, végletekig elkeserítő nemzettragédiáját – az okokat, a miérteket, és a nemzettragédiához vezető csendes halálmenetet. Már késő lenne tenni? Egyáltalán akar bárki is tenni ellene? A legtöbben talán fel sem ismerték, vagy már belenyugodtak az “elkerülhetetlenbe”.


CIGÁNYBŰNÖZÉS
Tombol a cigánybűnözés az Óhazában

Mi történt a héten?


A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Mesebeli históriával állt elő a várandós nőt megerőszakolni próbáló cigány tartalékos

Az erőszaktevő kancigány nem kevesebbet állított, mint hogy csak útbaigazítást akart kérni a nőtől, de közben nagy hirtelen rosszul lett, elvesztette az egyensúlyát és “nekiesett a nőnek”. Mondókája szerint ekkor fel akarta segíteni a várandós nőt a földről, ő azonban pánikba esett és segítségért kiáltott. A nőt pedig csak addig akarta a földön tartani, amíg egy járókelő elhagyja a helyszínt…

Az erőszaktevő cigány tárgyalása március 14-én folytatódik a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa előtt

EURÓPA
A totális katasztrófa szélén az öreg kontinens

Kizárólag Orbán Viktor nem tapsolja meg az ukrajnai elnököt Brüsszelben

Az úgynevezetett “európai unió” országainak más miniszterelnökei ezzel szemben egytől-egyig lelkesen tapsoltak az ukrán népet háborús pusztulásba vezető, a kisebbségek – köztük a magyar kisebbség – jogait semmibevevő washingtoni bábnak, az orosz-zsidó hátterű, az ukrajnai nyelvjárást máig csak törve beszélő Zelenszkij elnöknek.



Brüsszeli korrupciós botrány – Személyes anyagi érdekeiért harcolhat a magyargyűlölő Vershofstadt az orosz energia ellen

Sorban dőlnek ki a brüsszeli dominók a sorban.


Brüsszel korrupt gazemberei – 3. rész

Bárhogy próbálja az úgynevezett “európai unió” eltitkolni, a baj óriási, és rendszerszinten létezik – sőt, mi több, maga a rendszer a probléma. Utánajártunk, kik érintettek egészen biztosan, és ki lehetnek rajtuk kívül még érintettek a lelepleződött brüsszeli korrupcióban. Amit eddig tudni lehet, a cikksorozatunk első részében összegyűjtöttük tisztelt Előfizetőinknek. Tartsanak velünk, leplezzük le együtt a rendszerszintű brüsszeli korrupciót!

IT

Még több pénzt akar kicsikarni Németországból az Intel

További 3,2 milliárd euróval nőtt a számla – így már 10 milliárd eurót préselne ki a német kormányból az amerikai multi a beruházás megvalósulásáért, ez az összköltségek fele lenne.

A második-vonalbeli gyártástechnológiáért és a puszta fejlesztési ígéretekért kissé soknak tűnik már ez összeg a szankciók által kivéreztetett német gazdaság számára – így könnyen meglehet, hogy kútba esik az Intel Németországba csábításának terve. A gyár egyéb iránt Magdeburgban épülne fel.

Az ország jelenleg legmodernebb csipgyára Drezdában működik, és az AMD egykori gyártókapacitásait birtokló GlobalFoundries tulajdonában áll. A gyár által kínált legjobb node a cég 12 nanométeres FinFET eljárása, amely ma már nem számít élvonalbeli megoldásnak. Az arab többségi tulajdonba került GlobalFoundries már korábban kiszállt a technológiai versenyből, amikor annak bevezetése előtt alig egy évvel elkaszálta a 7 nanométeres node-ot.


A Google a Bard projekttel válaszolna a ChatGPT-re

Az elmúlt hónapok legforróbb témája egyértelműen a ChatGPT volt az informatika világában. Úgy tűnik, az elkényelmesedett Google mellett elment a vonat. Az ALPHABET, a Google tulajdonosa a lemaradást a Bard nevű mesterséges-intelligencia projekttel hozná be.


Totális csőd az Intel dedikált-GPU-családja

Árcsökkentésre kényszerült az amerikai óriásvállalat, de így sem fogynak kellő mértékben a félresikerült videokártyák. Rosszabbkor aligha léphetett volna piacra a rettentő gyengén szereplő GPU-kkal a cég.

TUDOMÁNY

Eugenika, a tiltott tudomány

Igencsak népszerű területe volt a tudománynak az eugenika a múlt évszázad húszas harmincas éveiben.

SPORT

Török focisták gyilkolták egymást Ausztriában

“Vadkeleti kultúra” Bécsben. A 43 éves, korábban az osztrák (sic!) válogatottban is megfordult Volkan Kahramant közvetlen közelről lőtte agyon a labdarúgás világában szintén ismert Orhan S., majd magával is végzett.


MÉDIA

Dolgozói harmadától szabadul meg a németországi propagandista magazin-üzletága


Az RTL Magyarországon is nagy hatalmú balliberális propagandagépezettel rendelkezik: a ’98-as választási vereség felé fékevesztett tempóban robogó szocialista-liberális Horn-kormán adott sebtében frekvenciát az RTL-nek.

A németországi médiamogul 1997 őszén, mindössze fél évvel a választások előtt, nagy-hirtelen összetákolt konténerekből indította földi sugárzású televíziós csatornáját. A nagy kereskedelmi csatornák régóta várt indulása komoly hatással bírt a közhangulatra és ezzel együtt a választásokra – bár az egykori pufajkás kormánya így sem tudta megfordítani az eredményt.

Az RTL azóta is hűen szolgálja a nemzetrontó globalista balliberális érdekeket az Óhazában.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, XV. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Bunker-mód

Nehéz idők jönnek az emberek számára. Córdobai előfizetőnk levele.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 február 10-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük