DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP
102. évfolyam, 4. számának tartalmából


HÁBORÚ

Emmanuel Todd: „A harmadik világháború már elkezdődött”


A francia antropológus, író, történész, esszéíró és jövőkutató értékelése alapján már elkezdődött a harmadik világégés. Gondolatait a „A harmadik világháború már elkezdődött” („La Troisième Guerre mondiale a déjà commencé”) című, a franciaországi cenzúra miatt Japánban megjelent esszékötetében tette közzé.


Elkerülheti az emberiség a nukleáris katasztrófát?

Meg lehet még állítani az emberiség jelentős részének pusztulását jelentő ámokfutást? A Dél-amerikai Magyar Hírlap által felkért biztonságpolitikai szakértő exkluzív elemzése.



Ukrajna már több, mint 400 ezer embert veszíthetett

A kijevi junta továbbra is titkolja a valós veszteségeket. A kijevi hatóságok különösen nagy arányban küldik a halálba a Kárpátalján összefogdosott szerencsétlen magyarokat. Egy magyar asszony azt mondta a Pesti Srácok nevű online kiadványnak:

“Aki magyar innen nem megy el, azt meg úgyis elviszik, csak idő kérdése.”



Medvegyev: új globális USA ellenes katonai szövetség alakulhat

“A ramsteini találkozó és a Kijevnek szánt nehézfegyver-szállítások nem hagynak kétséget afelől, hogy ellenségeink a végtelenségig megpróbálnak majd minket kifárasztani vagy akár elpusztítani. És ehhez elég fegyverük van. Ha kell, újak gyártásába is belekezdhetnek” – mondta Medvegyev, aki két következtetést vont le.

Először is, “ez nagyon nehéz lenne” – mondta a politikus. Másodszor, “egy elhúzódó konfliktus esetén egy adott pillanatban új katonai szövetség alakulhat ki, amely azokat az országokat foglalja magában, amelyeknek elegük van az amerikaiakból és az ivartalanított kutyafalkájukból (a szövetségeseikből) – tette hozzá, utalva a hosszú háborúk történetére. Szerinte a világ akkor lesz ismét egyensúlyban, ha az Egyesült Államok elhagyja Európát, és “ami szegény ukránokból marad, hacsak nem lesz túl késő”.



Bulgária elnöke: A fegyverszállítás azt jelenti, hogy benzinnel oltjuk a tüzet


Rumen Radev bolgár elnök kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott folyamatos katonai szállítások globális konfliktushoz vezethetnek. A bolgár elnök szerint a világbéke helyreállítása érdekében nem szabadna tovább fegyverrel tömni Kijevet.

VILÁG

13 ország érdeklődik a BRICS-csatlakozás iránt


Mintegy 13 ország mutat érdeklődést a csatlakozás iránt a BRICS szövetséghez, és csaknem a felük (6 ország) már hivatalos kérelmet nyújtott be a csatlakozásra – mondta Mzuvukile Maketuka, Dél-Afrika moszkvai nagykövete a RIA Novosztyi hírügynökség számára adott interjúban.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG

Zárt kolóniát hoznak létre a paraguayi magyarok

A kezdeményezés mögé médiatámogatóként beállt a Dél-amerikai Magyar Hírlap is. Lapunk december végén távozott főszerkesztője, Lantos István vette át január elsejével a vállalkozás kommunikációs igazgatói posztját – ennek apropóján kerestük fel az építkezés helyszínét.


Az első kérdés adja magát:
– Kedves István, hogy érzi magát az interjúasztal másik oldalán?


Állandó spanyol és német nyelvű oldalak a Hírlapban

A Dél-amerikai Magyar Hírlap január elejétől állandó idegen nyelvű oldalakkal bővült. Egyelőre két-két oldalon szólunk a magyar közösségben gyakori vegyes házasságokban élő, magyarul (még) nem beszélő Olvasóinkhoz.



Idegen nyelvű feliratozás a DAMTV-n

A Dél-amerikai Magyar Televízió távirányítóról választható német és spanyol nyelvű feliratozást indított. A szolgáltatás jelenleg nem állandó és nem minden műsorhoz érhető el: február folyamán a műsorok 15%-a, márciusban pedig legalább 20%-a lesz idegen nyelvű feliratokkal is elérhető. A Televízió célja, hogy az év végére elérje az 50%-os arányt mind a spanyol, mind a német nyelv esetén.


Nem került le a napirendről a Dél-amerikai Magyar Hírlap napilappá válása

Minderről a Hírlap új megbízott főszerkesztője beszélt. Novák leszögezte:
“2023-ban rég nem látott kihívásokkal kell szembenéznie nem csak a lapunknak, de az egész emberiségnek. Ebben a környezetben óriási meggondolatlanság lett volna egy csökkenő piacon felfelé szintet lépni. Megbízott főszerkesztőként elsődleges feladatomnak azt tartom, hogy az eddig elért eredményeket 2023 folyamán is meg tudjuk tartani.”


DÉL-AMERIKA

Nagy a baj Peruban

Aggasztó mértékben nő a halottak száma a perui zavargásokban. Nem kevésbé aggasztó a dél-amerikai ország politikai patthelyzete, amely már az ország alapvető stabilitását veszélyezteti.


Mi történt Brazíliavárosban?

A nép hatalomátvételi kísérlete, forradalom, zendülés, puccskísérlet vagy zavargások? Ahogy a nyilatkozatokat nézzük, tulajdonképp csak nézőpont kérdése a dolog. Helyszíni riportunk Brazíliából.


Közös valutát vezethet be a MERCOSUR

Az ismét hatalmas gazdasági válságot átélő Argentína és Brazília közös valutát vezetne be, amelyhez más MERCOSUR-államok csatlakozására is számítanak – erről egyeztettek a két ország baloldali elnökei az argentin-brazil csúcstalálkozón. A közös pénz elsősorban a 100%-os inflációval küzdő Argentínának jelenthetne előnyt, de attól a baloldali hatalomátvétel után már Brazília vezetése sem zárkózik el.

Sur, azaz “Dél” lenne az új közös valuta neve, ha megvalósulna. Célja többek közt az lenne, hogy csökkentse az amerikai dollár szerepét Dél-Amerikában – erről beszélt a brazil pénzügyminisztérium tisztségviselője a Financial Times-nak.

ÓHAZA

Brutális fogyasztói árak az Óhazában


Próbavásárlást végeztünk Budapesten, így első kézből számolhatunk be az Óhazában-, és egyúttal egész Európában kialakult megélhetési válságról. Az utca emberét kérdezve, mindenki számára egyre nehezebb a megélhetési költségek kigazdálkodása. A számok magukért beszélnek, azonban a helyzet még csak nem is Magyarországon a legrosszabb – Európa nyugati fele sokkal rosszabbul áll.


Magyarország elcigányosodása – II. évad 4. rész
Pusztul a magyar, a cigány veszi át a helyét az Óhazában

A roppant sikert hozó első évad után itt a második! Egy évet kellett rá várni, de reményeink szerint megérte a várakozás. Bár ennek látható jelei az olvasó felé nemigen voltak, a háttérben igen komoly és költséges munka folyt az elmúlt évben is. A Dél-amerikai Magyar Hírlap valaha volt legnagyobb költségvetésű cikksorozatának első évadát a második több, mint kétszeres költségvetéssel követi. Több, mint másfélszer annyi interjú, kétszer annyi tartalom és háromszor annyi felkeresett helyszín – ha a legalapvetőbb “paramétereket” nézzük. Kérjük, tartsanak ezúttal is velünk és ismerjék meg Magyarország kibontakozóban lévő, végletekig elkeserítő nemzettragédiáját – az okokat, a miérteket, és a nemzettragédiához vezető csendes halálmenetet. Már késő lenne tenni? Egyáltalán akar bárki is tenni ellene? A legtöbben talán fel sem ismerték, vagy már belenyugodtak az “elkerülhetetlenbe”.


CIGÁNYBŰNÖZÉS
Tombol a cigánybűnözés az Óhazában

Mi történt a héten?


A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


EURÓPA

Brüsszel korrupt gazemberei – 1. rész

Bárhogy próbálja az úgynevezett “európai unió” eltitkolni, a baj óriási, és rendszerszinten létezik – sőt, mi több, maga a rendszer a probléma. Utánajártunk, kik érintettek egészen biztosan, és ki lehetnek rajtuk kívül még érintettek a lelepleződött brüsszeli korrupcióban. Amit eddig tudni lehet, a cikksorozatunk első részében összegyűjtöttük tisztelt Előfizetőinknek. Tartsanak velünk, leplezzük le együtt a rendszerszintű brüsszeli korrupciót!


Már több, mint egy hete éjjelente autókat gyújtogatnak Malmöben

Svédországban alaposan kicsúszott az ellenőrzés az északi ország hatóságainak kezéből: az agresszív, muszlim bevándorló hátterű bűnözők estéről-estére autókat gyújtogatnak a dél-svédországi városban. A svédek rettegnek, a már csak nevében “rendőrség” tehetetlenségében megdermedve várja az újabb és újabb gyújtogatásokat.

IT

Kivégezte a RISC-V “Pathfinder” programját az Intel


Bár sokakat váratlanul érintett az Intel lépése, valójában sokkal inkább volt szokatlan az, hogy az amerikai chiptervező beállt a szabad utasításarchitektúra támogatói közé. Aligha gondolhatta bárki is komolyan, hogy az Intel szándékai jók voltak: nincs nagyobb fenyegetés ma a vaskos bevételeket hozó x86-os architektúrára, mint a RISC-V térnyerése. Az x86 korának leáldozásával pedig az Intel kora is végleg leáldozhat. Ha viszont valóban a bérgyártás felé szeretne továbbmenni az Intel, ahogy azt minden jel mutatja, akkor igencsak fel kell kötni azt a bizonyos alsóneműt a gyártástechnológiai fejlesztések terén, és a célok eléréséhez bizony elengedhetetlenül szükség lesz a RISC-V támogatására. Az Intel a friss döntésével könnyen két szék közt, a padlóra esve találhatja magát.

TUDOMÁNY

Megoldhatták a perui Nazca-vonalak rejtélyét


A Yamagata Egyetem régészeinek új tanulmánya egy új elméletet javasolt, amely megoldhatja a Nazca-vonalak rejtélyét.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, XIII. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Magyarországról jöttünk, mesterségünk címere: elektromérnök

Egy újabb, frissen kivándorolt előfizetőnk cikke – és hogy pontosítsunk, “előfizetőink”, hiszen a cikket egy házaspár küldte be.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 január 27-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük