“El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk”

HÁBORÚ
„Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát.” (Mt 25,13)


Putyin – Oroszország győzelme elkerülhetetlen

“Ami a végeredményt és a győzelmet illeti, ami elkerülhetetlen, több olyan dolog is van, ami nem ment sehova, és ami alátámasztja a győzelmünket. Ez az orosz és általában a többnemzetiségű orosz nép egysége és összetartása, ez harcosaink bátorsága és hősiessége a különleges katonai műveletben és a fronton, és természetesen a védelmi és ipari komplexum, az önökhöz hasonló vállalatok és emberek és az egész gazdaság munkája” – mondta az orosz elnök.


Tovább nőtt a totális nukleáris háború veszélye

“És mindez közvetlenül a davosi fórum után, ahol az elmaradott politikai pártok képviselői mantraként ismételgették: “A béke eléréséhez Oroszországnak veszítenie kell”. És egyetlen szerencsétlennek sem jut eszébe, hogy ebből levonja a következő elemi következtetést: egy atomhatalom veresége egy hagyományos háborúban kiválthatja egy nukleáris háború kirobbantását” – írta a korábbi orosz elnök, Dimitrij Medvegyev a bejegyzésben.


Putyin – A háború az oroszajkú területek felszabadításával érhet majd véget

“Minden cselekedetünk, köztük a különleges katonai művelet is arra szolgál, hogy ezeken a területeken véget vessünk a háborúnak, és megvédjük a térségeket és azon emberek életét, akik ott laknak” – mondta Putyin Szentpéterváron.



Elcsapta a kijevi junta Olekszij Aresztovics-ot

Zelenszkij főtanácsadója elkotyogta, hogy a saját rakétájuk ölt meg többtucatnyi embert Dnyiproban – amely éles ellentétben állt a kijevi junta azon hazugságával, miszerint az oroszok lőttek volna egy társasházra.


Újabb észak-amerikai zsoldos pusztult el Ukrajnában

A kanadai állampolgár állítólag katonaorvosként szolgált.

VILÁG

Indiából veszi az orosz olajat Európa

Kis haladó-világbeli abszurd.

DÉL-AMERIKA

Szijjártó Péter Ecuadorban – Magyar energetikai megállapodás Ecuadorral

A dél-amerikai olajkitermelő ország szorosabbra fűzi a kapcsolatait Magyarországgal.


Németország jelentősen növelte a kolumbiai kőszén importját

A dél-amerikai ország gazdaságának igencsak jót tesz a német “klímacélok” feladása.

ÓHAZA

Brutális rendőrgyilkosság Budapesten


A rendőrt kétszer szúrta szíven a drogos, nem lehetett rajta segíteni. Felmerült, hogy miért nem használták a rendőrök a fegyverüket azonnal? – megelőzendő a gyilkos támadást.


Kijevben értetlenkedett Karácsony

Budapest mindenre is alkalmatlan főpolgármestere ezúttal Kijevben bámult üres fejjel az idegen nyelvű beszélőkre. Köztudott, hogy Karácsony semmilyen idegen nyelven nem beszél – és ez látszott is a tekintetén. Ismét egy ország nevet a szerencsétlen férfin, aki továbbra sem képes leszűrni a konzekvenciákat. Tulajdonképp érthető is, hiszen mi mást is csinálhatna a jogosítványt szerezni is képtelen Karácsony, ha nem lehetne főpolgármester?


Magyarország elcigányosodása – II. évad 3. rész
Pusztul a magyar, a cigány veszi át a helyét az Óhazában

A roppant sikert hozó első évad után itt a második! Egy évet kellett rá várni, de reményeink szerint megérte a várakozás. Bár ennek látható jelei az olvasó felé nemigen voltak, a háttérben igen komoly és költséges munka folyt az elmúlt évben is. A Dél-amerikai Magyar Hírlap valaha volt legnagyobb költségvetésű cikksorozatának első évadát a második több, mint kétszeres költségvetéssel követi. Több, mint másfélszer annyi interjú, kétszer annyi tartalom és háromszor annyi felkeresett helyszín – ha a legalapvetőbb “paramétereket” nézzük. Kérjük, tartsanak ezúttal is velünk és ismerjék meg Magyarország szomorú nemzettragédiáját és az ahhoz vezető utat!


CIGÁNYBŰNÖZÉS
Tombol a cigánybűnözés az Óhazában

Mi történt a héten?


A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Idős, védekezni képtelen asszonyt ölt a kis cigányállat

Csupán 14 éves a kancigány “Levike”, de már 83 éves idő asszonyt ölt. A Borsod vármegyei Csernelyben történt brutális gyilkosság megrázta a község lakóit. Helyi információink szerint fegyver nélkül, szó szerint halálra verte a cigánygyerek az idős asszonyt. Szintén helyi információk szerint a cigány korábban már többször zsákmányolt több tízezer forintos nagyságrendben pénzt a szerencsétlen asszonytól – és most is “pénzért mehetett” az áldozathoz.

LMBTQNZP+

Zöld utat kaptak a családellenes devianciák Magyarországon

Brüsszel elérte ezt a célját is. A zsarolás eszköze most is a Magyarországnak járó pénzek jogellenes visszatartása volt.


EURÓPA

Felemészti az uniós pöcegödröt a korrupció

Előzetesben maradnak a fő vádlottak. Úgy tűnik, egy egész sornyi dominó dőlhet el a brüsszelita szociál-liberálisok soraiban. Hat magyarul beszélő hazaáruló is köztük lehet.

KULTÚRA

Magyar zenés est a Dél-amerikai Televízióban

Az előfizetők január hó alighanem leginkább várt programját a hó 21. napján, szombaton, paraguayi idő szerint 21 órai kezdettel láthatják. Cikkünkben megszólal az alkotógárda több tagja, valamint betekintést nyújtunk a kulisszák mögé is.

TUDOMÁNY

Az űrtávcsövek lehetőségei

A James Webb űrtávcső első eredményei alapján felmerül a kérdés, mi lehet a következő lépés?

SPORT

A történelem ismétli önmagát – Csonka olimpiákat hoz majd az oroszellenesség

Éremesélyes sportolók generációi lesznek kénytelenek lemondani az olimpiai szerepléstől. A politika sportba történő belekeverése távol áll az olimpiai eszmétől.

A 2028-as és a 2032-es nyári olimpiai játékokat is angolszász országok rendezhetik: ’28-ban Los Angeles, míg ’32-ben – hosszú idők óta példátlan módon, versenypályázat nélkül odaítélve – az ausztráliai Brisbane lesz a csonkaolimpiák helyszíne.

IT

A Google teljes mellszélességgel a RISC-V mellett

Az Android RISC-V-portja kiemelt prioritást kapott. A nyílt utasítás-architektúra megállíthatatlanul robog a nem is olyan távoli jövőben várható világelsőség felé. Itt a vége az x86-os és az ARM architektúráknak? Könnyen meglehet.

MÉDIA

Oroszországtól az olimpia közvetítési jogát is megvonhatják

A dolgok jelen állása szerint a sporttól a politika irányába távolodó Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem ad közvetítési jogot Oroszország és Fehéroroszország számára – így ezen országokban 2026-2032 között nem lesznek láthatóak sem a nyári-, sem a téli olimpiai játékok – bár ebben addig még komoly változás állhat be.

Az olimpiákon való részvételből a gyakorlatban már korábban kizárták az orosz és a fehérorosz sportolókat, azok a kvalifikációs versenyeken sem vehetnek részt. A 2024-es és a 2026-os olimpiákhoz az orosz Telesport csatorna már vásárolt egy-egy közvetítési csomagot.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, XII. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Magyarországról jöttem, mesterségen címere: építészmérnök

Frissen kivándorolt olvasónk cikke.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023 január 20-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük