“El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk”

Sikerekben, egészségben és gazdagságban bővelkedő Új Évet kívánunk minden kedves Előfizetőnknek!


HÁBORÚ
„Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát.” (Mt 25,13)

Medvegyev jóslata: az egykori Ukrajna nyugati területeit a magyarok és lengyelek megszállják

Medvegyev volt orosz elnök és miniszterelnök a következőket jósolta a 2023-as évre:

  1. Az olaj hordónkénti árának 150 dollárra, a gáz árának 5000 dollárra történő emelkedése 1000 köbméterenként.
  2. Az Egyesült Királyság visszatérése az Európai Unióba.
  3. Az Európai Unió felbomlása az Egyesült Királyság visszatérése után, valamint az eurónak mint a korábbi EU pénznemének eltörlése.
  4. Az egykori Ukrajna nyugati területeinek lengyel és magyar megszállása.
  5. A Negyedik Birodalom létrehozása Németország és szatellitállamaival (Lengyelország, a balti államok, Csehország, Szlovákia, Románia, és a Kijevi Köztársaság stb.).
  6. Háború Franciaország és a Negyedik Birodalom között. Európa felosztása, beleértve Lengyelország új felosztását.
  7. Észak-Írország elszakadása Nagy-Britannia és Észak-Írország Királyságától és csatlakozása az Ír Köztársasághoz.
  8. Amerikai polgárháború, Kalifornia és Texas különálló államokká válása. Texas és Mexikó egyesült államának létrehozása. Elon Musk későbbi győzelme az amerikai elnökválasztáson a polgárháború után a republikánusoknak juttatott államok egy részében.
  9. Az összes jelentős tőzsde és pénzügyi tevékenység áthelyezése az Egyesült Államokból és Európából Ázsiába.
  10. A Bretton Woods-i pénzügyi rendszer összeomlása, beleértve az IMF és a Világbank összeomlását. Az euró és a dollár mint világ tartalékvaluta megszűnése. Az aranystandard visszatérése. A digitális valuták aktív használatára való áttérés.



Újabb magyarellenes ukrán lépés

Idén már másodszor emel a Barátság kőolajvezeték tranzitdíján a wsashingtoni kézivezérlés alá került Ukrajna. Az ár most már az alig egy évvel ezelőttinél 51%-kal magasabb, amely súlyosan rontja a magyar gazdaság versenyképességét.


Hatalmas orosz robotrepülőgépes válaszcsapás

Oroszország csütörtökön is megszórta a héten oroszországi célpontokat támadó kijevi junta kritikus infrastruktúráját. Maradékukrajna sötétbe borult a több, mint 120 robotrepülőgép támadásának köszönhetően.


Ukrán Sz-300-as rakéta csapódott be Fehéroroszországban

Hasonló provokációval próbálkozott a kijevi junta korábban a NATO-tag Lengyelországban is, akkor két lengyel civilt gyilkoltak meg az ukránok. A Fehéroroszországra kilőtt ukrán rakétát az ország légvédelme meg tudta semmisíteni, így az emberéletben nem okozott kárt.

A novemberi, Lengyelországot ért rakétatámadás után a kijevi junta minden erejével megpróbálta az oroszokra fogni a történteket, de még a legközelebbi szövetségesei sem hitték el az újabb ukrán hazugságot, annyira nyilvánvaló volt az ukrán provokáció. Most ilyesmivel nem is próbálkozott Zelenszkij rezsime.


Medvegyev: az angolszászok tolvaj, csaló, hamiskártyások, akik bármit megtehetnek

“Sajnos, a Nyugaton nincs senki, akivel bármilyen okból bármiről is tárgyalhatnánk” – Írta Medvegyev.

“Az ukrajnai konfliktus egy Oroszország elleni háború, amelyet már régen előkészítettek” – konstatálta a volt elnök.


Putyin első helyettesévé nevezte ki Medvegyevet a hadiipari bizottságban

Új, első elnökhelyettesi tisztséget hozott létre Vlagyimir Putyin elnök az orosz hadiipari bizottságban, amelyre Dmitrij Medvegyevet, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesét nevezte ki.


A Koreai NDK hazugságnak nevezte, hogy lőszereket szállítana Ororszország számára

Egyébként persze minden joga meglenne hozzá, hiszen az ország nem vesz részt semmiféle szankcióban.

“A japán média hamis híre, miszerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság lőszert ajánlott fel Oroszországnak, annyira abszurd, hogy még kommentálni sem vagyunk hajlandóak” – mondta az észak-koreai külügyi szóvivő. Hozzátette:

“Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy halálos fegyverekkel árassza el Ukrajnát, vérontást és pusztulást hozva az ukrán népre.”

VILÁG

Nagyon beteg XVI. Benedek

Imádkozásra szólította fel a hívőket XVI. Benedek nyugalmazott pápáért az Argentínából származó Ferenc pápa a szerdai általános audiencián – hangsúlyozva, hogy a 2013-ban lemondott egyházfő nagyon beteg.


Lengyelország tovább fegyverkezik: ezúttal méregdrága kémműholdakat rendelt

A lengyel hadsereg két optikai tartományban “dolgozó” kémműholdat vásárolt Franciaországtól. Az erről szóló szerződést kedden írta alá Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter és Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter Varsóban.


Felhagy a utódgyártással a 102 gyerekes ugandai néger

A 67 éves férfi 12 feleséget tartott, amelyektől 102 utóda született. Musa Hasahya egészségi állapota megromlott az évek alatt, és az ezzel járó anyagi helyzete miatt már nem szeretne több kisnégert a családban látni.

Ugandában a poligámia legális.


DÉL-AMERIKA

Brazília gyászol – Meghalt Pelé

2020-ban így búcsúzott az akkor elhunyt Diego Maradonától Pelé:
“Egy nap remélem focizhatunk majd a Mennyországban”


Francia Dassault katonai repülőgépeket vásárol Kolumbia


December 21-én napvilágra került a kontinens legnagyobb értékű, jelenleg futó harcirepülőgép-beszerzési programjának befutója: a két hajtóműves, francia gyártású, rendkívül modernek számító Dassault Rafale váltja a majd 4 évtizedes, réges-rég kivénhedt ócskavasnak számító, a hatvanas évek Mirage III-asán alapuló IAI Kfir-eket a Kolumbiai Légierőben. Bár Kolumbiának még megfeleltek volna az elektronikájukban modernizált repülőgépek, de a muzeális korú vasmadarakhoz egyes alkatrészek gyakorlatilag beszerezhetetlenek bizonyultak – hiába ígérte még 2013-ban is az izraeli IAI, hogy további 40 (sic!) évig garantálja a Kfir-ek alkatrészellátását.

A francia fél számos szoftverhez hozzáférést engedett, emellett vállalta a Kfir-hagyatékból Kolumbiára maradt izraeli fegyverek, így a Derby és Python-5 légiharc-rakéták, valamint a Spice irányított bombacsalád integrációját. A kiváló francia gép mellett komoly érv volt a relatív gyors szállíthatóság, az ár és a már említett szoftverekhez való hozzáférés. A második helyre a gyengécske, ám ennek ellenére igencsak drága svéd Gripen ért oda. A harmadik helyen a hetvenes években szolgálatba állt amerikai F-16 Block 70 végzett – amelynél már adott volt az izraeli fegyverek integrációja, így sokáig a beszerzési program befutójaként tekintettek rá a szakértők. Az abszolút utolsó helyre a közös európai gyártású Eurofighter Typhoon Tranche 3-asa futott be – amelyet amellett, hogy iszonyatosan drágán kínálnak, még a kívánt időre sem tudta volna leszállítani a roppant rugalmatlannak látszó európai gyártó.

A Typhoon tipikus állatorvosi lova az európai közös fejlesztéseknek: a számos, még ma is fennálló gyermekbetegséget hordozó repülőgép fejlesztése rendkívüli mértékben elhúzódott, több mint egy évtizedes késést szenvedett, miközben a fejlesztési költségek az eredetileg tervezettek négyszeresét is túllépték – és még ez után is csak egy képességében csökkentett, Tranche 1-esnek nevezett terméket tudott kiállítani az európai konzorcium. A Typhon esetében a rettenetes ár mellet komoly hátrány, hogy – minden gyártásszervezési logikának ellent mondóan – még a sárkányszerkezet elemeit is négy ország gyáraiból kell “összelegózni” – nem is beszélve az egyéb komponensekről. A gyártó a Typhoon régebbi példányaitól szabadulni próbáló megrendelők állományából tudott volna gyorsabban használt gépeket is szállítani, de a Tranche 1-es és 2-es verziók nem teljesítették a kolumbiaiak – egyébként manapság túlzónak a legkevésbé sem számító – elvárásait sem.

A Typhoon-t az elmúlt időszakban sorra “nyomta le” a beszerzéseken a franciák Rafale-ja: a kezdetben igencsak lassan beinduló exportmegrendelések után mára kijelenthető, hogy a két, párhuzamosan futott európai 4. generációs programból egyértelműen a Rafale került ki győztesen, amely a Typhonnál sokkal kiforrottabb konstrukciónak számít. A Dassault többfeladatú harci repülőgépét szerezte be a gyártó Franciaországon kívül India, az Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Indonézia, Görögország, Egyiptom és Magyarország (szintén) NATO-tag szomszédja, Horvátország is. Ehhez az elitklubhoz csatlakozott most első dél-amerikai megrendelőként Kolumbia is.

ÓHAZA

Grúz embercsempész ámokfutása Budapesten

Egy lengyel rendszámú furgont akartak igazoltatni rendőrök kedd este 9 óra körül az M1-es autópályán, de a sofőr ahelyett, hogy megállt volna, ámokfutásba kezdett, számos életveszélyes helyzetet és több balesetet okozva. Budaörsön három, Budapesten, a Budakeszi úton, az Attila úton és a Szilágyi Erzsébet fasoron hét (!) autónak ütközött neki szándékosan, majd egy rendőrautóra is ráhúzta a kormányt, fenyegetve az egyenruhások életét.

A rendőrök végül negyed tízkor, Budapest I. kerületében, az Attila úton kényszerítették megállásra az ámokfutó grúzt, aki ekkor sem szándékozott megállni, szándékosan nekihajtott az rendőrségi autóknak, majd futva próbált tovább menekülni. A rendőrök ezek után rövid időn belül elfogták – ahelyett, hogy még az ámokfutás elején agyonlőtték volna – a grúz migránscsempészt. Kocsijában 35 (sic!) kontinensfoglaló arabot találtak, akik illegálisan jutottak be Magyarország területére, céljuk pedig az egyik bárgyú nyugati vagy északi állam lehetett.

A grúz bűnöző ámokfutásának következtében két magyar rendőr megsérült.

CIGÁNYBŰNÖZÉS
Tombol a cigánybűnözés az Óhazában


Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Nem “kapott” pénzt a cigány, ezért elvágta az idős nő torkát

Nem kapott tőle pénzt “kölcsön”, ezért ölhette meg áldozatát a bódvalenkei emberölés gyanúsítottja – tájékoztatta a Miskolci Törvényszék közleményben az MTI-t vasárnap.

Mint kiderült, a szerencsétlen asszonynak tényleg nem volt semmije: a lelketlen cigány a bestiális gyilkosság után átkutatta a házat, de az ég világon semmit nem talált abban.


Egyetlen nap alatt, csak Zuglóban három embert raboltak ki a késsel felszerelkezett cigányok

Az egyik cigánybűnözőt elfogták, a másik továbbra is szökésben van.


Rabszolgatartó cigányok a Veszprém megyei Pápán

Cigány “családi vállalkozás”: a 63 éves nagyapa, a 41 éves lánya és annak 37 éves férje, valamint a 19 éves unoka több éve abból élt, hogy “perifériára szorult embereket” kihasználtak, munkára kényszerítettek. Ez egy általános, a Kárpát-medencei cigányság körben roppant gyakori, úgynevezett “modern rabszolgatartói” rendszer.

A veszélyes cigánybűnözőket a Terrorelhárítás emberei kapták el.

LMBTQNZP+

Márfi Gyula: Ami a német katolikus egyházban folyik, az már nem kereszténység

“A német egyház helyzete tényleg katasztrofális. Szerintük nem fontos, hogy Jézus valóban megszületett-e vagy sem, a lényeg, hogy >benned szülessen meg!<“.

A nyugalmazott érsek Krisztus-ellenességnek nevezte, hogy a német katolikus papok jelentős része ma már megáldja az egyneműek “házasságát”.

EURÓPA

A rácsok mögött töltötte a Karácsonyt a korrupt “európai parlamenti” alelnöknő

Nem kell érte aggódni: valószínűleg a Karácsony amúgy sem jelent sokat a baloldali képviselőnő számára.


Rendszerhiba – csakhogy teljesen általános. Brüsszel belefullad a korrupcióba: a képviselők 3/4-e érintett lehet, de az sem lehetetlen, hogy az európai politikusok több, mint 90%-a korrupt – beleértve a legfelsőbb vezetőket is.


Ketté váló Európa

Egyetlen peták sem jutott az “európai innovációs tanács” startup-versenyén a 2004 óta csatlakozott kelet-közép-európai országoknak. Egyetlen egynek sem! – miközben Portugáliát leszámítva a “nyugat” minden országa kapott a 470 millió eurós alapból. Még az egyébként nem “eu-tag” Norvégiába is jutott a pénzekből. Egyre inkább az a kép rajzolódik ki az emberekben, hogy Brüsszel vízfejei másodrendű országokként kezelik az “újakat”.

KULTÚRA

A milánói Scala folytatja az együttműködést az orosz művészekkel

“Szakmai és művészi kvalitások alapján választjuk ki, hogy kivel dolgozunk együtt – és az oroszok szakértői az ilyen repertoárnak” – jelentette ki ellentmondást nem tűrően a Scala szóvívője.

Az idejekorán elhunyt orosz zeneszerző, Modeszt Muszorgszkij által komponált Borisz Godunov című opera – amelyet idén a premieren tűztek műsorra – hatalmas sikert aratott a milánói operaházban.

A szóvivő hozzátette:

“Az évadnyitón, a premier alkalmával 2,5 millió eurót keresett a színház. Ez nem rekord, de összhangban van azzal, amit általában a nyitóesteken szoktunk látni. Visszatértünk a pandémia előtti szintre”


Koronavírus vitte el az egyik legnagyobb orosz zeneszerzőt, Eduard Artyemjevet is

A 85 évet élt Artyemjev december elején került kórházba Moszkvában koronavírus okozta szövődményekkel.

TUDOMÁNY

Mentőűrhajó mehet az ISS-en ragadt személyzetért

Elképzelhető, hogy a Szojuz MSz-22 űrhajón keletkezett hűtőfolyadék-szivárgás miatt Oroszország egy üres űrhajót küld a Nemzetközi Űrállomásra, hogy visszahozza a Földre a bajba jutott orosz és amerikai legénység tagjait – közölte a Roszkozmosz űrügynökség.

SPORT

Argentína a csúcson

A sok rossz után, ami Argentínát érte az elmúlt években, végre valaminek igazán örülhettek az emberek.

IT

Pánik az Intelnél a gyalázatosra sikeredett GPU-k miatt

Átszervezi az Intel a GPU-s részlegét. Hivatalosan az a cél, hogy “versenyképesebbé” váljanak a kékek dedikált grafikai lassítói gyorsítói az AMD és az nVidia termékeivel szemben. A kommünikéből levonva a marketingszagú maszlagot, gyaníthatóan ez lehet az utolsó esély a félresikerült Intel Arc GPU-projekt számára, mielőtt a gyártó végleg beszántaná a dedikált GPU-s termékpalettáját.


Több ezer dolgozótól válik meg a Micron

Pánik van a memóriagyártónál: beszakadt a bevétel-, és a nyereségmutató is. 2023-ban az alkalmazottai 10%-ától válik meg az észak-amerikai memóriagyártó, amely a 48 ezres létszámot tekintve közel ötezer utcára kerülő szerencsétlent jelent. A leépítést a romló gazdasági mutatókkal indokolták.


Meghiúsulhat az Intel németországi gyárának építése

Elszállt a költségvetés – immáron átlépte a 20 milliárd eurót is – miközben egyre csökken a kereslet az Intel második-vonalasnak nevezhető termékei iránt. Az észak-amerikai gyártó újabb támogatást próbál kicsikarni Németországból a gyár megvalósulása érdekében: az eddig kapott támgoatásokon felül további 3 milliárd eurót kívánnak kisajtolni az elhibázott szankciók miatt egyre nagyobb bajban lévő német költségvetésből.


A MIPS bejelentette a világ legnagyobb teljesítményű RISC-V processzormagjának elérhetőségét

A kétszálas, nyolc utasítás szélességű dekóderrel rendelkező MIPS eVocore P8700 licence a korábbi ígéreteknek megfelelően még 2022 vége előtt elérhetővé vált a partnerek számára. A felépítést szemlélve a processzormag a legjobb mai ARM-es és x86-os dizájnokkal is felveheti a lépést – bár konkrétumokat majd csak az első implementációk megérkezésekor lehet mondani, amelyre még egészen biztosan legalább egy évet kell majd várni.


Hihetetlen bénázás a Microsfotnál

Ismét a hivatalos – és kikényszerített – Windows 10 frissítés miatt álltak földbe kékhalál kíséretében a Windows-os gépek milliói a világban. A 20H2-vel kezdődően minden Win10-verzió érintett.


“Sütiragasztás” miatt fizet több tízmilliós büntetést a Microsoft

Ezúttal a a francia adatvédelmi hivatal rótt ki 60 millió eurós büntetést az észak-amerikai szoftvergyártóra.


Rekordösszegű, negyedmilliárd dolláros óvadékért helyezték szabadlábra az FTX alapítóját

A csalással és sikkasztással vádolt zsidó üzletembert a Bahamákon vették őrizetbe még a múlt héten.


400 milliárd eurót veszítettek 2022-ben az értékükből az európai IT-vállalkozások

Döbbenetes összegek váltak füstté az Oroszország ellen bevezetett szankciók óta – ennek ellenére Brüsszel még mindig azt szajkózza, hogy “a szankciók működnek”.

Működnek, igen, csak épp Európa ellenében. Oroszország gazdasága közben köszöni szépen, jól van.

MÉDIA

Hatalmas sikert hozott a DAMTV karácsonyi műsora

A karácsonyi műsorfolyam alatt az előfizetők 99,4%-a* kapcsolt legalább fél órára a Dél-amerikai Magyar Televízió csatornájára.

* az online IPTV nézők adatai alapján, a kábeles nézőket tekintve esetén a közvetlenül mérhető IPTV-s számok a mérvadóak.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL
Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Az elbutult ember elbutult társadalma

El kellett hülyíteni a céljaik eléréséhez gondolkodó embert, így hát el is hülyítették…


Elköszönő

A 2020-as évvel kezdődően, az újraalapítása óta vezettem főszerkesztőként ezt a lapot, Dél-Amerika egyetlen nyomtatásban megjelenő magyar újságját. Most eljött a búcsú ideje.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, IX. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Buenos Aires ünnepel!

Világbajnokságot nyert az ország labdarúgócsapata. Buenos Aires-i előfizetőnk írása.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 december 30-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük