Boldog Karácsonyt kívánunk minden kedves Előfizetőnknek!

ELŐFIZETÉS 2023 – Kérjük tisztelt Előfizetőinket, hogy 2023-ra vonatkozó előfizetési igényüket legkésőbb ezen lapszám megjelenéséig, azaz december 23-ig jelezni szíveskedjenek, és annak díját december 31-ig kiegyenlíteni szíveskedjenek. Felhívjuk tisztelt figyelmüket, hogy év közben 2023-ban sem lesz lehetőség új előfizetés megkötésére!

KORRUPT UNIÓ
Rendszerszintű korrupció az “európai unió” legfelsőbb vezetősében

A belga nyomozók nem hagyták annyiban: folynak a letartóztatások, akár száz korrupt brüsszelita is rácsok mögé kerülhet és ki tudja még, hol ér véget a nyomozás.Uniós kettős morál

A szánalmas brüsszeli bűnbanda vádolja Magyarországot korrupcióval, miközben “otthon” számolatlanul folytak a korrupt pénzek a legmagasabb vezetési szinten is. A “európai unió” alelnökének letartóztatása csak egy csepp lehet az “unió” korrupciós tengerében.


HÁBORÚ
„Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok sem a napot, sem az órát.” (Mt 25,13)

Putyin: az ukrán hadseregnek nemsokára vége

“A különbség közöttünk és azok között, akik ellenünk vannak, az, hogy az ukrán hadiipari komplexum, ha még nem is nullázódott le teljesen, de gyorsan afelé halad. Hamarosan nem lesz saját bázisuk”

Putyin elnök először beszélt a háború gyors befejezéséről. Korábban mindig csak azt hallottuk, hogy a különleges műveletek a tervezett ütemben haladnak, és azokkal nem sietnek az orosz csapatok.

“Arra fogunk törekedni, hogy ez minél előbb befejeződjön. Minél gyorsabban, annál jobb” – mondta Putyin.

Putyin a végső célokkal kapcsolatban sem hagyott kétséget:

“Továbbra is darabolni fognak. Mi meg egyesíteni fogunk. Senki más nem akarja az orosz nép egyesítését, csak mi. És ezt tenni is fogjuk. És meg is tesszük.”A francia szélkakas újra az Oroszország részére nyújtandó biztonsági garanciákról kezdett el beszélni

Macron arra fordul, ahonnan a szél fúj – ez nem új dolog. A kérdés csupán az, ki teszi a francia elnök elé a forgatókönyvet?


Bekérették a gazdái Zelenszkijt

Zelenszkijt az Egyesült Államokba kérették a gazdái, akit amerikai kormánygéppel vitettek Washingtonba. A Bidennel való találkozó mellett a Kongresszus előtt is beszélnie kell majd a Washingtonból pénzelt oroszajkú zsidó komikusnak.

A Kreml már korábban felhívta rá a figyelmet: Zelenszkij észak-amerikai útja nem sok jót ígér Ukrajna népe számára.


Újabb 1,85 milliárd dolláros fegyvercsomag a kijevi juntának – Patriot légvédelmi rakétákat is kap Zeleszkij terrorállama

Bidenék kitömik észak-amerikai adófizetői pénzzel a kijevi bábkormányt.


Putyin: Oroszország folytatja a nukleáris triádjának modernizálását

“Továbbra is fenntartjuk és javítjuk nukleáris triádunk harckészültségét. Ez a fő garanciája szuverenitásunknak és területi integritásunknak, a stratégiai és az általános erőegyensúly megőrzésének a világban” – mondta Putyin elnök.


Az orosz hadügyminiszter a hadsereg létszámának növelését javasolta

Az orosz fegyveres erők létszámát 1,5 millió, a szerződéses katonákét pedig 695 ezer főre kell növelni – javasolta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a katonai tárca kibővített vezetői kollégiumának szerdai tanácskozásán.


Putyin: a nyugati média elhallgatja a donyecki civilek elleni ukrán támadásokat

“Felhívom a figyelmet arra, hogy egyetlen külföldi médium vagy emberi jogi szervezet sem törte meg a csendet ebben a kérdésben” – mondta Putyin, utalva a Donyeck lakóövezetei elleni, egyre fokozódó kijevi terrorbombázásokra.


Putyin: tudjuk, hogy a NATO milyen szerepet játszik az ukrajnai konfliktusban

Moszkva tisztában van azzal, hogy a NATO milyen szerepet játszik az ukrajnai konfliktusban – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden.

A NATO azt állítja, hogy bár katonailag támogatja Ukrajnát, nem részese a fegyveres konfliktusnak. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta december elején Washingtont és az általa kézivezérelt NATO-t, hogy közvetlenül vesz részt a konfliktusban.


VILÁG

Medvegyev Hszi Csin-Ping kínai elnökkel találkozott

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke, miniszterelnöke, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.


Hszi Csin-ping: Peking és Moszkva együttműködik egy jobb világrend kialakításában

Peking arra törekszik, hogy előmozdítsa az együttműködést Moszkvával, hogy a két fél előmozdíthassa egy jobb világrend kialakítását – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Dmitrij Medvegyevvel, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettesével folytatott találkozóján.


Putyin elindította Kelet-Oroszország legnagyobb gázmezőjén a kitermelést

Vlagyimir Putyin videokapcsolaton keresztül indította el a Koviktai-gázmező üzemeltetését, amely a Szibéria Ereje gázvezetéket fogja ellátni gázzal. Az új mező és a Szibéria Ereje gázvezeték Oroszország energiaexportjának változásáról tanúskodik: a kiszámíthatatlan, követelődző európai “partnerek” piacai helyett ezentúl Kínát erősíti majd az olcsó orosz földgáz. Brüsszel szankciókkal “elért” újabb hatalmas öngólja után már csak az a kérdés: miért kellene tagnak maradnia Magyarországnak ebben az utolsó zugáig korrupt szervezetben, az “európai unióban”?


Bezzegrománia – 235 km/órás sebességgel mérték be az oláh ortodox főpapot

130 km/óra a megengedett maximum az oláh autópályákon – mármint azon a néhány kilométeren, ami létezik. Teodosie konstancai érsek korábban celebrált már – inkább a sámánizmushoz közel álló – “koronavírus-űző” szertartást is.

DÉL-AMERIKA

Száz százalékos infláció Argetnínában


2022 sem telt gazdasági értelemben vett jólétben az argentinok meghatározó többsége számára. Az éves infláció átlépheti a száz százalékot, miközben egyre fenyegetőbb problémává válik a munkanélküliség is az egykor – alig néhány emberöltővel ezelőtt – még oly’ gazdag dél-amerikai országban.


Újabb argentin államcsőd jöhet

Októberben egy fokozattal, azaz CCC-ről CCC mínuszra rontotta Argentína hosszú távú adósbesorolását a Fitch hitelminősítő-intézet, döntését a rendkívüli makrogazdasági egyensúlyhiánnyal és az ország jövőbeli adósságtörlesztési képességével kapcsolatos növekvő kockázatokkal indokolva. A 2023-2025 körül lejáró argentin államkötvényekkel már csak a “gambling” kategóriában, a névértékük 20 százalékán kereskednek – amely értelmében a nagybefektetők biztosra veszik az újabb, rövid időtávon belül bekövetkező államcsődöt.

ÓHAZA

Soros testi-lelki-szellemi nyomorékjainak tombolása Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján

Bár a Szurovecz-féle “nehéztüzérség” ezúttal távol maradt az eseménytől (lásd a mellékelt képet), így is összejött a vizuális értelemben is döbbenetes képet festő Soros-válogatott Magyarország miniszterelnökének sajtótájékoztatójára.


Karácsony ámokfutása – A Széchenyi hidat is lezárathatja az inkompetens főpolgármester

Kérdés, a közforgalomnak szánt hidak lezáratására, vagy forgalmának kirekesztő módon történő korlátozására valóban van-e törvény adta joga? Miért nem avatkozik be a magyar állam az ország fővárosának működőképessége érdekében?

CIGÁNYBŰNÖZÉS
Tombol a cigánybűnözés az Óhazában


Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés: betörések, rablások és kegyetlen gyilkosságok tarkították az Óhaza polgárainak életét. Vegyük sorra, mi történt ezen a héten a Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Papíron “életfogytig” tartó fegyházbüntetést is kaphat a nősténye szemét kinyomó cigányállat

Életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványoz az ügyészség az elhíresült, sokáig szökésben lévő szemkinyomó cigányállattal szemben – bár ebből még aligha lesz jogerős ítélet a bűnözősimogató “magyarországi” bíróságon.

A 35 éves kancigány és a nősténye 2020 júliusa óta voltak cigány-módra együtt, a vádiratban írtak szerint kapcsolatuk azóta “többször megszakadt”. 2022 februárjában a kancigány többször is kereste az egykori nőstényét annak putrijában. Amikor végül otthon találta, kirángatta a szerencsétlent az udvarra, majd a családi ház közelében lévő üres telekre vonszolta, ahol fojtogatni kezdte. A cigányszuka próbált védekezni, kiabált és megharapta a kancigányt. Erre “válaszul” a cigány hím nagy erővel, puszta kézzel kinyomta a nő mindkét szemét, aminek következtében a cigány nőstény elvesztette az eszméletét. A kancigány azt hitte, hogy a nőstény elpusztult.

A hangos csetepatéra gyülekezni kezdtek a szomszédok. Amikor meglátta őket a szemkinyomó kancigány, menekülőre fogta a dolgot. A nősténycigányt azonnal kórházba szállították, ez mentette meg az életét, de a látását – szemek hiányában – már nem lehetett megmenteni.

A letartóztatásban lévő, erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő férfit az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja – amiből persze a jogerős ítéletig lehet még egyszerű nyalókalopási ügy is, ezt ma még teljes bizonyossággal megjósolni képtelenség.

LMBTQNZP+

Első világháborús gránát szorult a buzi seggébe, evakuálni kellett miatta a kórházat

Ki kellett üríteni egy kórházat a franciaországi Toulonban egy 88 éves vén buzi miatt, aki egy seggébe szorult gránáttal jelent meg a sürgősségi osztályon.

Az orvosok a tűzszerészek segítségével távolították el a lőszert a “robbanásveszélyes” aberráltból, amely végül túlélte a “háborús kalandot”.

EURÓPA

Belefullad a korrupcióba Brüsszel

Sorra dőlnek az “uniós” korrupt dominók Brüsszelben.


Európa sírásói – portrésorozat – XXVI. rész

Hosszú a sor, meg kell hagyni – de jobb ismerni az európai nemzetek árulóit, mint meglepődni később a gaztetteiken. Huszonhat részes sorozatunk az utolsó részéhez érkezett – de van egy olyan érzésünk, hogy hamarosan újabb szériát leszünk majd kénytelenek indítani Európa fogyni nem akaró sírásóiról.

KULTÚRA

Alekszandr Dugin: A ​negyedik politikai eszme

A ​modern kor összes politikai rendszerét három különböző ideológia szülte: az első és legrégibb a liberalizmus, a második a marxizmus, a harmadik pedig a fasizmus. Az utóbbi kettő megbukott, s eltűnt a történelemből, az első pedig nem ideológiaként működik tovább, hanem magától értetődő gyakorlatként. A világ ma egy politika utáni valóság szélén áll. A liberalizmus értékei olyan mélyen beágyazódnak az átlagemberbe, hogy nem is észleli: egy ideológia működik körülötte. Ennek következtében a liberalizmus a politikai diskurzus teljes kisajátításával fenyeget, valamint azzal, hogy a világot teljes egyformaságba süllyeszti, elpusztítva mindazt, ami a különböző kultúrákat és embereket egyedivé teszi.

Alexander Dugin (1962) a posztszovjet korszak egyik legjelentősebb orosz szerzője és politikai kommentátora szerint ezen apokaliptikus helyzetből való kikerüléshez negyedik ideológiára van szükség. Olyanra, ami tradicionális metafizikai megalapozottsággal a háta mögött átrostálja az első három romhalmazát, használható elemek után kutatva, de eközben új és egyedi marad. A szerző nem pontról pontra meghatározott programmal áll elő, hanem körvonalazza azokat a jellemzőket és témákat, amelyek körében mindez kibontakozhat.

„A negyedik politikai eszme nem áll rendelkezésünkre minden erőfeszítés nélkül. Lehet, hogy megszületik, lehet, hogy nem. A létrejöttéhez szükséges előfeltétel az elégedetlenség; elégedetlenség a posztliberalizmussal mint univerzális gyakorlattal, a globalizmussal, a posztmodernitással, a »történelem végével«, a fennálló állapottal szemben, elégedetlenség a 21. század hajnalán zajló folyamatokkal szembeni tehetetlenséggel.”


Laurent Obertone: Gerilla – Franciaország végnapjai

A Gerillában leírt események a francia hírszerzés lehallgatásain, felderítésein és előrejelzésein alapulnak.

Két évnyi, szakszolgálatok tagjaitól, valamint terror- és katasztrófa-szakértőktől történő információgyűjtés után, az Utoya (a Breivik-ügy) és A francia mechanikus narancs oknyomozó művek szerzője ezzel a nagy sikerű ultrarealista regénnyel jelent meg, amely egy polgárháború lüktető történetét mutatja be…

Az események megértéséhez alábbiakban ismerjük meg Földi László titkosszolgálati szakértő Előszavát!

„Egy író számára adott a lehetőség, hogy tetszőleges jövőbeni környezetet teremtsen. Amennyiben az idő múlásával a »valóságon túli világ«, a szürreális mégis reálissá lesz, beigazolódik: nemcsak művészi, de írói érzékenység is létezik. Mert egy tehetséggel megáldott író, bár nem rendelkezik látnoki képességekkel, mégis olvas az adott kor jeleiből. A jelekből, amelyek most is körülöttünk vannak, csak fogékonyság kell az észlelésükhöz, és kellő ismeret a dekódolásukhoz.

»Gerilla« azaz »Franciaország végnapjai«” című eme regény egyértelműen foglal állást korunk stratégiai kihívásaival összefüggésben. A könyv egyes részleteiben már hétköznapi, nyers valósággá vált fikciói, amelyek átszövik a párhuzamosan futó történeteket, és Franciaországon túl egész Nyugat-Európában igazsággá válhatnak. Mert, ha változatlanul alakul a jelen, és állandósul a válsághelyzet, amely korunk Európáját jellemzi, akkor nem pusztán Franciaország, hanem kontinensünk végóráiról beszélhetünk.

Egy író számára adott a lehetőség, hogy bármilyen jövőbeni környezetet teremtsen. Nekünk viszont egyre kevesebb eszközünk van annak megakadályozására, hogy ez a szürreális vízió valósággá váljon.

Rendesen ajánlani szoktak egy könyvet olvasásra. Én a Gerillát kötelező olvasmánnyá tenném 500 millió európai polgár számára!”
(F.L.)TUDOMÁNY

Oroszország és Kína együtt épít bázist a Holdon


Oroszország és Kína között megszületett a tudományos holdbázis létrehozásáról szóló kormányközi megállapodás – jelentette be Jurij Boriszov, a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában.

A holdbázis a 2025 – 2035 közötti időszakban épül fel, amelynek lesz kutatási, kísérleti, energetikai, orbitális, valamint fel- és leszállási modulja, továbbá egy irányítóközpontja, átjátszóműholdja és egy holdi távközlési állomása is.

SPORT

Milliós tömeg várta Argentína labdarúgó-válogatottját Buenos Airesben

Az argentin elnök munkaszüneti napot rendelt el a katari csonka-világbajnokságot megnyerő válogatott tiszteletére.Az Orosz Labdarúgó-szövetség kiléphet az UEFA-ból

Az európai labdarúgó-szövetség, az UEFA által Oroszországra kiszabott szankciók miatt “elkerülhetetlenek és indokoltak” a tárgyalások egy esetleges Ázsiai Labdarúgó Konföderációba (AFC) történő átigazolásról – véli Alekszej Szorokin vezető futballtisztviselő.


Megszégyenített Macron

Az egyik buzeráns néger futballista iránt leplezhetetlen vonzalmat mutató Macront hideg elutasítással fogadta a francia-afrikai válogatott “egzotikusabb” falatokra vágyó aberrált játékosa.


Fortyog a sötét koszadékmassza: “Mocskos fehér!”, így fenyegetik a francia válogatott kapusát

Lloris, a válogatott kapusa a “Francia-“országban általánossá vált fehérellenes rasszizmus áldozata lett az Argentína elleni vereségét követően.

“Egyedül a fehér (ember), aki nem végezte el a munkáját. Baszd meg, Lloris!” – írta az egyik felhasználó.

“Lloris 3 gólt kapott és 0 büntetőt fogott meg. Mocskos Fehér” – tette hozzá egy másik.

“Ha nem lenne fehér, esküszöm, soha nem viselte volna a mezt. Ez a fickó túl rossz” – írta egy harmadik a francia kapust célozva, míg egy másik egyetértett vele: “Csak azért kapta meg (a mezt), mert fehér”.

“Az egyetlen fehér a csapatban Lloris, és miatta veszített Franciaország” – állította egy másik.

Egyikük “kibaszott rasszistának” és a “világ legrosszabb kapusának” nevezte Llorist, majd célba vették a fehérek menedzserét, Didier Deschamps-t is, akit “mocskos terroristának” neveztek.


IT

Nem jelenik meg a Raspberry Pi 5 2023-ban sem

Ha minden jól megy a Raspberry háza táján, akkor 2024-ben jöhet a várva várt új modell. Akkor már öt éves lesz majd a Pi 4.


Meta – John Carmack is elhagyja süllyedő hajót

Kevés ember van az informatika világában, aki nagyobb hatást gyakorolt tevékenységével az iparágra, mint John D. Carmack II. Az id Software alapítója és zseniális programozója tíz évet vesztegetett el a Facebook virtuális valósággal foglalkozó divíziójánál – bármiféle kézzel fogható eredmény nélkül.


Vége az Atari VCS-nek

Nem tarolta le a piacot a régi Atari 2600-os konzolra hajazó házba csomagolt gyengécske PC-s hardver. Retró hardvernek túl drága, játékra használt PC-nek reménytelenül gyenge volt.

MÉDIA

Gyakornokokat vesz fel a Dél-amerikai Magyar Televízió

Az egyetlen dél-amerikai magyar televíziócsatorna, a DAMTV kibővített gyakornokprogrammal készült a 2023-as évre.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL
Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete
Ez neked a legjobb?

Infantilis Infantino tudott nagyobb marhaságot is mondani, mint az előző héten. Ezúttal az csúszott ki a korrupt katari vébét védő “sportvezető” száján, hogy “ez (a katari) volt minden idők legjobb (sic!) világbajnoksága”.

HUMOR

Bidé (politikai képregény, IX. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.


Elromlott világ

Romlottságból próbál hamis értékrendet építeni az elnyomó. Bolíviai előfizetőnk nagyobb lélegzetvételű írása a Nyugat meghasonulásáról.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 december 23-i lapszámában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük