ELŐFIZETÉS 2023 – Kérjük tisztelt Előfizetőinket, hogy 2023-ra vonatkozó előfizetési igényüket legkésőbb december 23-ig jelezni szíveskedjenek, és annak díját december 31-ig kiegyenlíteni szíveskedjenek. Felhívjuk tisztelt figyelmüket, hogy év közben 2023-ban sem lesz lehetőség új előfizetés megkötésére!

Tisztel Előfizetőnk! December 9-i számunk színes karácsonyi ajándékkatalógussal együtt jelenik meg.


BRÜSSZELI AGYHALÁL
Ki is az a Ursula von Leyen?


Leleplező négyoldalas cikk korunk egyik legkegyetlenebb embergyűlölőjéről és annak nem kevésbé különb családjáról. Euro-tízmilliárdok nyomában, a korrupció útvesztőin keresztül vezet eheti utazáunk…


Németország holo(TM)-mámorban

Hirtelen “tagadhatatlan népirtássá” vált az úgynevezett “holomodor” “Német-“országban, a tehetségtelen kommunista gazdaságirányítás miatt 1932-1933 közt a Szovjetunióban, leginkább a mai Ukrajna területén pusztító éhínség. Ez épp most, kilencven évvel a sajnálatos események után jutott eszébe az éhínséget előidéző kommunisták elvbarátainak és elvtársainak.

Csak megjegyezzük, korunk tehetségtelen kommunistái ma is köztünk vannak – és épp ugyanezt teszik most Európa népeivel, köztük a “holomodor” tagadását büntethetővé tevő németországi törpeführer, Olof Scholz kancellár is.

Az újabb “hétmilliós” holo(TM)-történetet már a mai Magyarország kormánya is népirtásként ismeri el, mint ahogy az Egyesült Államok többi csatlósainak nagyjából a fele is így tesz. Afrikából és Ázsiából egyetlen ország sem ismeri el “népírásként” az 1932-1933 között a Szovjetunióban pusztító éhínséget, a Washingtonból kézivezérelt Tajvan, Dél-Korea és Japán sem. Persze ami késik, nem múlik…


HÁBORÚ

Kreml: addig nem lesz béke, míg a Nyugat fegyverekkel pumpálja Ukrajnát

„Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás ahhoz vezet, hogy Kijev teljes mértékben elutasítja bármilyen tárgyalás gondolatát” – tették hozzá.


Putyin az Oroszországhoz demokratikusan visszatért Donbaszba látogat

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta: “Vlagyimir Putyin valóban ellátogat a Donbaszba. A kellő időben teszi ezt meg. Az utazás és a program részleteiről később adunk majd tájékoztatást.”


Putyin áthaladt a helyreállított kercsi hídon

Hétfőn látogatott el az orosz elnök az ukrán robbantásos terrortámadásban egy pályáján leomlott hídhoz. Az orosz szakemberek példás gyorsasággal, alig két hónap alatt állították helyre az autópályahidat.


Brutális kivégzések az ukrán seregben

Andrej Marocsko, a Luhanszki Néphadsereg tisztje közölte, hogy az ukrán hadseregben (vélt vagy valós) parancsmegtagadásért katonákat végeznek ki – írta az Izvesztija.

“Hírszerzőink több olyan esetet is dokumentáltak, amikor a katonai rendészet katonákat végzett ki parancsmegtagadás miatt, például Artyemovszk környékén” – tájékoztatott Marocsko.

December 1-én egy fogságba esett ukrán katona számolt be arról, hogy Kijev az orosz hadifogság alatt “elkövetett kínzások” hazug rémtörténetével próbálja elrettenteni az ukrán katonákat attól, hogy szorult helyzetükben megadják magukat. A folyamatos pszichológiai terror és megfélemlítés miatt olyan esetet is eljegyeztek, miszerint egy ukrán katona azért könyörgött az oroszokhoz az elfogásakor, hogy “inkább a helyszínen lőjék le”.

A katonát természetesen semmiféle bántódás nem érte, Oroszország Ukrajnával ellentétben betartja a genfi konvenciókat: a kijevi junta elfogott katonái az orosz hadifogságban minőségi élelmiszert és fűtött szállást kapnak. Ezek a gyakorlatban szinte minden esetben jobb körülmények, mint a “sajátjuknak” hitt junta által biztosított ellátás.


VILÁG

Német hazafiak nagyszabású puccskísérletét leplezte le a berlini rezsim titkosszolgálata

Németországban sokaknak van elege a mindennapos elnyomásból és a válogatott hazaárulókból álló, végletekig, mindenben “is” inkompetens kormányzatból.

A nemzetmentő puccskísérletet azonban leleplezték a németországi rezsim mindenütt jelenlévő elhárítótisztjei. A szerda reggel, több mint háromezer egyenruhással (!) egyidejűleg megindított rendőrségi akcióban több, mint százharminc helyre töretek be a berlini rezsim szolgái.

A Reichsbürger, azaz a Birodalmi Polgárok nevű mozgalom több tucatnyi tagját vitték el Scholz rendőrei. Természetesen azonnal elkezdődött az unalomig ismételt “neonácizás” és a “terroristázás” is: a szövetségi ügyészség már a történtek legelején is “terrorista szervezet” alakításának gyanújáról beszélt. Az ügyészség szerint a Birodalmi Polgárok célja az volt, hogy Németország fennálló államrendjét megdöntsék – valljuk meg, erre lenne társadalmi igény Németországban, és azon kívül is – és helyére a már meglévő, “kidolgozott terveik” alapján egy új, tisztességesebb államformát vezessenek be.

A mesebeli történetbe természetesen beleszőtték azt is, hogy a nemzetmentő céllal szervezkedő Birodalmi Polgárok “keresték a kapcsolatot a Kreml-lel” is. A berlini orosz nagykövetség közleményben reflektált a hazugságra, cáfolva, hogy bármi kapcsolatuk lett volna a szervezkedőkkel.

A razziák során egy korábbi AfD-s Bundestag-képviselő, Birgit Malsack-Winkemann berlini otthonába is betörtek az állig felfegyverzett kommandósok. A vádak szerint Birgit Malsack-Winkemann az igazságügyi tárcát kapta volna a puccs utáni új kormányban. Az 58 éves nő jelenleg a berlini tartományi bíróság egyik bírója.

A hatóságok egy ősi nemesi család tagját is elhurcolták: a 71 éves XIII. Henriket, Reuß hercegét a nemzetmentőnek szánt szervezkedés irányítójának nevezte Scholz erőszakszervezete. XIII. Henriket az elhurcolása után letartóztatásba helyezték. XIII. Henrik családja a türingiai Reuß hercegségben uralkodott a Német Császárság 1918-as felbomlásáig. A hatóságok szerint a nemzetmentő szervezkedők a herceg egyik vadászkastélyát használták találkozókra.

XIII. Henrik herceg egy nyilvános beszédében korábban arról értekezett, hogy Németország ma nem szuverén állam, csupán egy fizetésre kötelezett vazallus ország – amivel éles ellentétben az egykori Reuß hercegségében az emberek boldog életet éltek, a közigazgatás átlátható volt, és ha gond volt, az emberek egyszerűen szóltak a hercegnek. A zsidó Axel Springer alapította médiabirodalomhoz tartozó Welt szerint a herceg “természetesen” zsidóellenes összeesküvés-elméleteket is terjesztett.


60 dolláros “olajárplafont” jelentettek be a brüsszeli bohócok

Oroszország előre leszögezte: nem szállít az érdekei alatti áron. Varsó és a kijevi csatlósok 30 dolláros olajársapkát követeltek. Magyarország kivételt harcolt ki az öngyilkos szabályozás alól az Óhaza biztonságos energiaellátásának érdekében.

A nyugaton mértékadó Brent olajkeverék piaci ára jelenleg 80 dollár körül mozog, ennél az orosz Uralt eleve alacsonyabb áron értékesítik annak magasabb kéntartalma miatt.


Vicces videón üzentek az oroszok Európának: ló húzza majd az autóitokat!

“Válts alternatív meghajtásra, mert a benzin hamarosan túl drága lesz.”

A felvételen látható autótulajdonos Oroszországból származó olcsó üzemanyag híján egy lovat köt az autója elé, míg egy másik egy sárgarépával próbálja – sikertelenül – haladásra ösztökélni a szamarát.


Lankad az Ukrajna iránti elkötelezettség

Egyre inkább elege van a Nyugatnak a folyton csak követelődző kijevi junta ámokfutásából.


Vallásüldözés Ukrajnában – Zelenszkij az orosz Ortodox Egyházat is betiltotta

Nem ismer határokat az ukrán pofátlanság. A “haladó” nyugati szövetségesek szemrebbenés nélkül tűrik a vallásszabadság súlyos megsértését – épp úgy, mint tették az anyanyelv használatához való alapvető emberi jog esetében is. A legkevésbé sem titkolt “nyugati” kettős mérce, most már valóban mindenki számára nyilvánvaló módon…


DÉL-AMERIKA

Peru alig másfél év után szabadult meg a kommunista elnöktől


Alig több, mint egy év öt hónapot töltött az elnöki szintben a terrorista kapcsolatokkal is megvádolt kommunista, Pedro Castillo. Helyét az alkotmánynak megfelelően alelnöke, a szintén a “Szabad Peru” nevezetű marxista párt színeiben politizáló Dina Ercilia Boluarte Zegarra – röviden Dina Boluarte – vette át, aki így a dél-amerikai ország első női elnöke lett – igaz, elnökválasztás nélkül.

Peru politikai élete hírhedt arról, hogy a korábbi elnökök gyakorlatilag kivétel nélkül a rácsok mögött végezték pályafutásukat. Castilló elnöksége is azonnali őrizetbe vételével ért véget. Az ügyészség hat, nagyrészt korrupcióval összefüggő ügyben indított vizsgálatot az államfővel szemben – de a jelek szerint további ügyekre is számítani lehet a folytatásban.


Castillo botrányos elnökségének története

Peru végletekig kiélezett politikai megosztottság közepette ismét az ismeretlen felé vette az irányt. A békés mindennapokra vágyó ember nevében reméljük, hogy a kommunista Pedro Castillo őrizetbe vételével egy igen zaklatott időszak zárul le Peru életében. A bukott kommunista elnök rövid, másfél évet sem elérő elnöksége folyamatos küzdelemben telt. Ennek állomásait vettük terítékre ezen cikkünkben.


ÓHAZA

Dúró Dóra: A köztársasági elnökasszony egy szégyen


Bár ne kellene egyet értenünk vele, de sajnos az érvei ezúttal igencsak erősek Dúrónak. A Mi Hazánk képviselőasszonya azt monda, hogy az államfő semmibe vette a tavaszi népszavazáson a normális családmodell mellett kiállt 3,5 millió ember akaratát. A köztársasági elnöknek inkább feljelentést kellett volna tennie – tette hozzá.

Dúró Dóra szóvá tette, hogy Novák Katalin a munkácsi turulszobor meggyalázásával kapcsolatban sem foglalt állást – mi több, ellátogatott Kijevbe a magyarellenes ukrán rezsimhez. Azt is a már rég arcát vesztett köztársasági elnök szemére vetette, hogy Magyarország pénzzel (súlyos tízmilliárdokkal – a szerk.) támogatja a korrupt ukrán rezsimet, miközben a magyar gyermekek fáznak az iskolákban, vállalkozások mennek tönkre, a családoknak, a nyugdíjasoknak nehézséget okoz a megélhetés.

Szégyen a kormány és Novák Katalin, ha valóban komolyan veszik a kereszténységet, a magyar emberek érdekeinek képviseletét, akkor ennek a tettekben is meg kellene nyilvánulnia – összegezte mondanivalóját Dúró.

Rövid idő telt el a megválasztása óta, de ennek ellenére már ott tart Novák, hogy az elnöksége teljes egészében egy egybefüggő kudarcnak tekinthető. Talán tényleg itt lenne az ideje az elnökasszony lemondásának, mielőtt a valaha volt leggyűlöltebb köztársasági elnök nem túl kitüntető címét “elnyeri”.



M.O.S.L.É.K. Híradó – Még mindig van lejjebb a Jobbik számára

Ezúttal Gyöngyösi köpte szembe saját magát. Ma már a magyarokat százasával a vágóhídra küldő ukránokat támogatja Moszkva ellenében. A diszkriminatív ukrán nyelvtörvény sem zavarja az arcát és gerincét vesztett politikust.


Miskolci jobbikos Gyurcsány zsoldjában

Őszintén! Kit lep meg?


Matolcsy György jegybankelnök nemzetgazdaságra veszélyes kirohanása

A Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta parlamenti meghallgatásán, hogy szerinte “válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság”, és “jövőre 15-18 százalék lesz az infláció”, részben az árstopok miatt, amelyek teoriája szerint – egészen nehezen hihető – “3-4 százalékos inflációs többletet okoznak”. Matolcsy szerint – az egyébként kisemberek millióinak túlélését biztosító – árstopokat azonnal ki kell vezetni.

A piacok rendkívül negatívan reagáltak a felelőtlen beszédre: a forint alig néhány óra alatt több, mint fél százalékot zuhant az euróval szemben.


CIGÁNYBŰNÖZÉS

Tovább tombol a cigány erőszakhullám az Óhazában

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés. Vegyük sorra, mi történt az Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Tömbház tetején mészárolták le egy állatot az oláhcigányok Nagybányán

Az esetről videófelvétel is készült. Hasonló eset már muszlim migránsokkal is történt Észak- és Nyugat-Európában. Sok esetben tulajdonképp ugyanarról a népről van szó, így nincs ezen semmi meglelő.


Néhány ezer forintért kínálták a 13 éves cigánylányt Salgótarjánban

Tizenhárom éves cigánylányt kényszerített prostitúcióra egy 25 éves kancigány Salgótarjánban. A cigány strici ellen emberkereskedelem és kényszermunka miatt emeltek vádat. Természetesen az borítékolható, hogy nevetségesen alacsony “büntetéssel” fogja megúszni a pedofil “szolgáltatásokat” értékesítő cigánybűnöző.

Salgótarján rendkívül cigányfertőzött területnek számít az Óhazában. A Hírlap által kiadott legfrissebb cigánybűnözés-térképen az extrém veszélyes helyeknek kijáró “lila jelöléssel” szerepel a környék.


Három és fél év az ismert cigányzenésznek

Amikor azt hinné a naiv ember, hogy vannak köztük kivételek…



LMBTQNZP+

Brüsszel által kizsarolt előjogok a deviáns ratyik számára az Óhazában

Egyre nehezebben követhető az a rengeteg, Magyarország meggyalázásának számító diktátum, amit az Orbán-kormány eltűr Brüsszel diktátorainak.


EURÓPA

Tojással és WC-papírral dobálták meg az EU helytartóságát Bulgáriában


A sokezer dühös tüntető tojásokkal és WC-papírral dobálta meg az úgynevezett “európai bizottság” helytartóságának épületét szombaton a bolgár fővárosban, Szófiában. A tüntetők többek között az euró bulgáriai bevezetése elleni tiltakoztak.


Európa sírásói – portrésorozat – XXIV. rész

Hosszú a sor, meg kell hagyni – de jobb ismerni az európai nemzetek árulóit, mint meglepődni később a gaztetteiken.


Osztrák Szabadságpárt: páratlanul képmutató az uniós kifizetések befagyasztása

Petra Steger,az ausztriai Nemzeti Tanács képviselője felszólította az ausztriai kormányt, hogy ne támogassa az úgynevezett “európai bizottság” képmutató javaslatát Magyarország ellen.


KULTÚRA

A milánói Scala botrányos idénynyitóján


Idén nem csak Sergio Mattarellát kellett perceken át tapsoltatni, de a rekordösszegű, euro-tízmilliárdos nagyságrendű korrupciós ügybe keveredett közismert brüsszeli magyargyűlölő, Ursula von der Leyen is megtekintette a szezonnyitó előadást.

Az idei szezonpremiert azt tette hangossá – hetekkel előre – hogy a Scala igazgatója a politikai nyomásgyakorlás ellenére sem vette le a műsorról a tragikus sorsú, mindössze 42 évet élt orosz szerző, Modeszt Petrovics Muszorgszkij – és kérem micsoda bűn az manapság Európában, hogy egy zseniális művész orosz származású – művét, a Borisz Dogunov c. operát.

Von Leyen, a minden porcikájában korrupt, száz százalékig a háttérhatalom kezében lévő brüsszeli vezető megjelenése természetesen garantálta, hogy gyomorforgató öntömjénezésbe és hamiskás politikai véleménynyilvánításokba forduljon az egyébként korábban fontosnak számító kultúresemény. Ezek olyan ízetlen politikai megnyilvánulások, amelyeknek semmi helyük nincs egy kulturális eseményen – mint ahogy magának von Leyennek sem.


3D-hatású utcarajzok Zelenszijről

Washington kijevi helytartója pénznyelőként jelenik meg a művészi ábrázoláson.



SPORT

Két koszos hazaárulónak köszönte Orbán Viktor a közösségi médiában a magyar pénzen elért sikereiket

“A mi olimpiai bajnokaink” – írta Orbán. Sajnos fel kell világosítanunk a miniszterelnököt, már nem a “mieink” – sőt, ahogy kinéz a helyzet, sosem voltak azok. Idegen testben idegen lélek lakozik – és ebben nincs semmi meglepő.


Infantilis Infantino

A korrupt FIFA elnöke, Giorgio Infantino a csoportkor lezárultával azt találta mondani, hogy minden idők legjobb csoportköre volt a – jegyezzük meg gyorsa, korrupcióval “elnyert” – katari torna első szakasza. Nagyobbat nem is hazudhatott volna az olasz: gyaníthatóan ez volt minden idők leggyatrább, leggyengébb “színvonalú” csoportköre. 2026-ra csak további jelentős romlást várhatunk: a 48 csapatosra bővített, de ennek ellenére is csonkának ígérkező “vb-” mezőny új helyeire szinte csak ázsiai és afrikai hulladékcsapatok kerülhetnek majd be. Az igazi, minőségi futball egyre távolabb kerül Infantino pénzéhes FIFA-jától.


A futballkultúra nélküli Szaúd-Arába rendezne futball-“világbajnokságot

A világ labdarúgásának korrupt vezetői számára csakis a pénz számít, semmi egyéb. Tényleg egy ilyen, végtelenül mély, évtizedekre nyúló korrupcióval lelepleződött, bukott szervezetnek kell vezetnie a világ labdarúgását?


IT

Ünnepi termék-körkép – II. rész


Mit érdemes vásárolni Karácsonyra?


MÉDIA

A dél-amerikai magyar média nagyjai – I. rész: Haynalné Kesserű Zsuzsánna (Susana K. de Haynal)

Az egykori Argentínai Magyar Hírlap (2005-2014) nemeslelkű kiadójának portréja.


Az Olvasó dönt! – Marad a hetilapként való megjelenés

Tisztelt Olvasóink! Elkerülendő a gazdasági világválság közepette a 150 százalékot meghaladó előfizetési-díj emelkedést, a Dél-amerikai Magyar Médiacsoport Önökkel együtt meghozott döntésével számos területen költségcsökkentést vezet be.

A Médiacsoport hetilapja, a Dél-amerikai Magyar Hírlap lemond a 2023 januári napilappá válási céljáról. Amennyiben az év folyamán mégis sikerül elindítani a napilapot, úgy tisztelt Előfizetőink azt digitális formában ingyenesen “vehetik majd kézbe” az év végéig – az olvasmányosabb nyomtatott hetilap megmaradása mellett. Kedvezményesen a nyomtatott napilap is elérhető lesz ez esetben egyes területeken, mindenek előtt (aznapi kézbesítéssel) Argentínában, Paraguayban és Brazília egyes délkeleti részein.

A napilap indulásáig napi híreket továbbra is az előfizetéses online felületen, valamint esténként a Dél-amerikai Magyar Televízió (DAMTV) Híradójában láthatnak. A Televízió esetében marad az IPTV-alapú kontinentális-, illetve a néhány városban ma is elérhető digitális (illetve a chacói hálózaton a digitális mellett analóg) kábeltelevíziós terjesztés. Ezen elérés bővítéséről egyenlőre le kell mondanunk – így sem műholdas terjesztés, sem a már meglévő kábeltelevíziós penetráció növelése nem várható 2023-ban. A Dél-amerikai Magyar Rádió (DAMR) tervezett kontinentális adásának indításáról 2023 második félévében születik majd döntés. A kontinentális rádió online tesztjei továbbra is folyamatosak, míg a DAMTV és a DAMR multiplexének műholdas tesztelésére a tervek szerint három alkalommal kerül majd sor 2023 folyamán, köztük augusztus 20-án is.

Az előfizetési díjak – feltételezve a 2022-es előfizetői számot – a működési költségek szűk ötödét fedezik. Ez úton is kérjük tisztelt Előfizetőinket, hogy éves előfizetéseiket megújítani szíveskedjenek a dél-amerikai magyar nyelvű kiadványaink megmaradása érdekében.

A pénzügyi mutatókat tekintve a Médiacsoport 2023-as költségvetése stabil, a kitartó támogatóinknak köszönhetően egész évre biztosított. A Televízión januártól valamivel több reklámmal találkozhatnak, azonban ennek mértéke továbbra sem közelíti meg a kereskedelmi televíziók mértékét. A Televízió saját vállalása szerint közszolgálati jellegű marad, az óránkénti reklámidőt pedig 5%-ban, azaz 3 percben limitálja, és egyáltalán nem alkalmaz műsormegszakítással járó reklámblokkot. Emellett az eddigi “állásidőben”, a reggeli, éjszakai műsorsávokban a Televízió számára bevételt jelentő, saját kivitelezésű “teleshop” műsor kezdi meg működését DAM-TS néven. Izgalmas, egyebek mellett az Óhazából származó, magyarságunkhoz szorosan köthető termékekkel várjuk tisztelt nézőinket a képernyők elé.


A már a Televízióban is hirdetett módon a 2023-as előfizetési díjcsomagok roppant mód egyszerűsödtek, egyetlen kedvezményes csomaggá redukálódnak: a Hírlap 2022-ben érvényes előfizetési díjai változatlanok maradtak, és egyúttal továbbra is jár melléjük a 2022 szeptemberétől már megszokott összes melléklet (DAM Katonai Magazin, Új Magyar Informatika, Dél-amerikai Férfimagazin és a Dél-amerikai Magyar Nő c. magazin, illetve a szezonális magazinmellékletek). A Televízió előfizetési díja beolvad a Hírlap előfizetési díjába, az minden Hírlap-előfizető számára így gyakorlatilag ingyenesen, további díj megfizetése nélkül lesz elérhető. Aki eddig nem rendelkezett a DAMTV vételére alkalmas eszközzel, roppant kedvezményes áron megvásárolhatja azt, illetve bejelentkezés után most már a számítógép monitorján is megtekintheti a műsort.


A 2023-as előfizetők ingyen kapják meg a Dél-amerikai Magyar Hírlap Évkönyvét is. Az előfizetése meghosszabbítása mellett új előfizetői címre történő ajándékozás esetében mindkét (illetve minden további) előfizetésre 20% kedvezményt biztosítunk. Új előfizetés igénylése: hirlap@dam.hu


2023-as díjszabás:

Kedvezményes éves előfizetési díj Paraguayban 899.000 PYG. Egy szám ára 20.000 PYG. Laponként kizárólag a szerkesztőségben vásárolható meg, korlátozott számban. Újságárusoknál jelenleg nem kerül terjesztésre! Paraguayon kívüli éves előfizetési díjak;
Argentína, Brazília, Chile, Bolívia, Uruguay, Kolumbia, Ecuador, Peru és Venezuela – 1.999.000 PYG (kb. 280 USD, paraguayi guaraniban fizetendő). Suriname, Guyana – 2.399.000 PYG (kb. 335 USD).


A tavalyi árhoz képest nem változó, kedvezményes előfizetési díj kizárólag a 2022 december 31-ig befizetett előfizetési díjakra érvényes! Ahogy az előző évben, úgy jövőre sem lesz év közben előfizetésre lehetőség. Kérjük, semmiképp se mulassza el a befizetési határidőt!


Elindult a szánalmasan gyenge dákó-tévé


Nem mondjuk, hogy nem vártunk gyalázatosan gyenge kezdést a gyurcsányi-tévétől – de ennyire gyengét azért még a legnagyobb rosszindulattal sem feltételeztünk volna. A valóság ismét csak ránk cáfolt: ha kommunistákról van szó, akkor mindig van lejjebb.

A botrányosan gyenge műsorvezető, a médiában teljesen kezdőnek számító “elvtárs”, Szuhai Viktor úgy köszönt el az egyébként okkal közutálatnak örvendő, koronavírusos Vágótól, hogy

„elköszönünk tőled, reméljük, hogy nem utoljára”.

A tehetségtelen, magát “kvízmesternek” hívató Vágót a normális Magyarország által nem kevésbé gyűlölt, réges-rég megbukott SZDSZ-es politikus, Kuncze Gábor helyettesítette az adásban (avagy abban a valamiben, amit adásnak merészeltek nevezni).

A csupán az online térben látható műsorról jót a vártak szerint nem lehet elmondani, és ez igaz a szakmai és műszaki megvalósításra is. A szakembert hírből sem látott, fejek helyett nem egyszer jobbára inkább a “lábakat filmező”, amatőrnél is alacsonyabb szintű “kamerakezelés”, zajos, sercegő, recsegő hang, béna, ütemtelen képvágások “színesítették” az egyébként dögunalomba forduló “produkciót” – így okozva nem kevés derűt a szakavatott nézőben.

Akárhogy is nézzük, ez egy kisvárosi helyi tévében is ciki lett volna – nem egy nagy dírrel-dúrral beharangozott dékás dákókanálison…


Fajkeveredést propagáló műsor a svédországi Kanal 5-ön

“Älskar, älskar inte” – azaz “szeret, nem szeret” címmel fut az észak-amerikai médiakonglomerátum, a Discovery Media dramatizált dokumentumsorozata. A műsorban többek között egy nyolcvan feletti öregember házasodik egy negyvenegy éves afrikai négerrel – mielőbbi gyermeknemzés céljából.


DAM Autó

A nagy pickup teszt, V. rész: Toyota Tundra

Dízelmotor híján már évek óta nem szerepelt a chacói magyar kolónia látóterében a Toyota full-size pickupja. A 2023-as modellévben azonban a pletykák szerint megjelenhet újra a kínálatban a dízel változat, amely a híresztelések szerint kategóriaelső üzemanyag-gazdaságosságot kínálna a maga 32 mpg-s, azaz száz kilométeren 7,4 literes városon kívüli fogyasztásával. Mivel a dízel(-hibrid?) jármű még nem érhető el, és azt hivatalosan meg sem erősítették – így az idei, benzines modellt teszteltük, igencsak vegyes tapasztalatokkal. Az biztos, hogy a benzines Toyota Tundrából akkor sem kérnénk, ha más új gyártású pickup nem lenne a piacon!

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete
Befenyítették a nyugati világ urai Magyarországot

Magyarország “szabadságharcának” vége? Brüsszel már a “demokratikus” látszatot sem tartva fenn, nyíltan nemzetellenes, birodalmi diktátumokkal irányítja az egyre inkább sajátjaként kezelt “territóriumát”.



HUMOR

Bidé (politikai képregény, VII. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Szaródik el magától, b****dik az életem…

Már sokan menekülnének Európából – de egyre kevesebbek számára van nyitva az “indulási ablak”, egyszerű gazdasági okok miatt. Felvidéki magyar olvasónk kemény szavakat sem nélkülöző írása.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 december 9-i lapszámában.

One thought on “A Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022.12.9-i számának tartalmából”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük