HÁBORÚ
A kijevi junta ki akarta robbantani a III. Világháborút


Nem jött be a hamis zászlós rakétatámadás Lengyelországban, ezért az atomerőművet lövette Zelenszkij

A két halálos áldozatot követelő hamis zászlós ukrán rakétatámadás után az atomerőművel sem sikerült világháborút kiprovokálnia a kijevi junta fejének, ezt a hazugságot sem vette már be a Nyugat. Előkerült egy videófelvétel, amelyen egyértelműen bizonyíthatóan látható, hogy ukránok lövik a már több, mint fél éve orosz kézen lévő létesítményt.

Ma már minden épeszű ember számára egyértelmű Európában is, hogy a zaporozsjei atomerőművet az ukránok lövetik – veszélyeztetve ezzel az egész kontinens biztonságát.


Kreml: Kijev az orosz követelések teljesítésével véget vethet a civilek szenvedésének

“Az ukrán vezetésnek minden lehetősége megvan arra, hogy a helyzetet normális mederbe terelje – utalva ezzel az ukrajnai energetikai létesítményekre mért csapásokra, és “úgy oldja meg (a helyzetet), hogy az orosz fél követeléseit teljesíti, és ezzel véget vet a helyi lakosság minden szenvedésének” – mondta a Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov.


Lukasenko: Ukrajnát a megszűnés fenyegeti, ha nem kezd tárgyalásokba

A fehérorosz elnök most sem kertelt:

“Nehéz, de (a konfliktust) meg kell állítani, mert (most már) Ukrajna teljes megsemmisülése következik.”


Varsó elfogadja Berlin felajánlását a Patriot rakéták ideiglenes telepítésére

Varsó elfogadja Berlin felajánlását a Patriot rakéták ideiglenes lengyelországi telepítésére, és javasolni fogja, hogy a rendszert az ukrán határ közelében helyezzék el – közölte hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter.

Blaszczak arra reagált a Twitteren, hogy Christine Lambrecht német védelmi miniszter felajánlotta: Berlin az amerikai gyártmányú Patriot-ütegek, valamint brit gyártmányú Eurofighter vadászgépek ideiglenes telepítésével támogatná Lengyelország védelmi erőit.
    
“Elégedetten fogadtam a német védelmi miniszter ajánlatát” – írta Blaszczak bejegyzésében. A politikus bejelentette: a tervezett hétfői telefonbeszélgetésben azt fogja javasolni a német félnek, hogy a Patriot-ütegeket a lengyel-ukrán határ közelébe telepítsék.
    
A Lengyelországnak felajánlott védelmi támogatás hasonló a szlovákiai német misszióhoz, amelyet Lambrecht vasárnapi bejelentése szerint a jövő év végéig meghosszabbítanának.
    
A német felajánlás a lengyelországi Patriot-állomány ideiglenes bővítését jelenti. Egy lengyel-amerikai megállapodás értelmében pedig a lengyel hadsereg az év végéig két Patriot-üteget szerez be. Két további üteget már korábban délkelet-Lengyelországba telepítettek az ukrajnai háború kitörése miatt megerősített amerikai katonai jelenlét keretében.

(MTI)


A genfi egyezményt sértően mészárolták le a magukat megadó orosz katonákat az ukránok

Dimitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese megígérte, hogy elfogják és halálbüntetést kapnak a hadifoglyokat agyonlövő ukránok.


Pattanásig feszült a helyzet Szerbia Koszovó nevű tartományában

A szerb elnök szerint bármikor kirobbanhat az összetűzés a szerbek és a koszovói albánok közt.

A hónap elején Milos Vucevic szerb védelmi miniszter készültségbe helyezte a szerb hadsereget.

VILÁG

Oroszországba utazott Szijjártó Péter

Vasárnap – Orbán Viktorral egyetemben – Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén vett részt Szijjártó Péter, de kora hajnalban már repülőgépen ült.

„Reggel már Szocsiban van jelenésem” – írta ki a közösségi felületére fél négykor.

A külgazdasági és külügyminiszter az orosz Atomexpóra utazik, amely a nukleáris ipar egyik legfontosabb találkozójának számít. A meglévő négy paksi magyar atomreaktor, illetve a már épülő kettő új is szovjet-orosz konstrukció.


Oroszország nem szállít ár alatt

A Kreml közölte, hogy Oroszország nem tervez olajat szállítani olyan országoknak, amelyek támogatják az orosz olaj árplafonját.


Zelenszkij teljesen megőrült: az Orosz Föderációt is átnevezné “moszkvai föderációvá”

Kokainmámoros alternatív valóság.


Egymás püffölték a négerek Sierra Lonéban

Ez még nem lenne akkora hír, de jelen esetben a Nyugat-afrikai ország parlamenti képviselői verekedtek a parlamentben a választási reform miatt. Videófelvétel is előkerült a tömegverekedésről, amelyen a kormányzó Sierra Leone Néppárt (SLPP) és az ellenzéki All People’s Congress (APC) párt képviselői verekednek és székeket dobáltak.

A felvételt Tisztelt Előfizetőink az online felületre való belépés után megtekinthetik.


DÉL-AMERIKA

“Dél-amerikai típusú katasztrófát” vizionál a magyarországi kommunista tanárok vezére

Szokták mondani mifelénk, az valahol látszik az emberen, ha lelkében romlott. Ahogy a belülről rothadó gyümölcs, úgy a lelkében rothadt ember arcára is kiül a romlottság képe.


Elutasították Bolsonaroék kérvényét

Elutasította szerdán Brazíliában a választási ügyekben illetékes bíróság a hivatalban lévő elnök, Jair Bolsonaro pártjának kérvényét az októberi elnökválasztás eredményének felülvizsgálatára. Amennyiben nem járnak sikerrel a felülvizsgálati lehetőségekkel a konzervatívok, úgy a börtönviselt baloldali, korrupcióért elítélt, Brazíliát egy ízben elnökségével már gazdasági romlásba és közbiztonsági káoszba taszító aggastyán, Luiz Inácio Lula da Silva kerül beiktatásra január elsején.


ÓHAZA

Ezek a hazaárulók szavazták meg a Magyarországnak járó források megvonását

A listán nincs nagyobb meglepetés: amelyik “ellenzéki” voksolt, az a magyar emberek pénzének elvonására szavazott.


Júdáspénz

Miközben Magyarországtól 3000 milliárdot vonatna meg a hazaáruló “baloldal”, saját maguk hárommilliárdnyi júdáspénzt kaptak az Egyesült Államokból.


Már egy tizennyolcadik ponttal is zsarolja Brüsszel Magyarországot

Mikor már mind a 17 követelést teljesítette Magyarország, hirtelen egy csak márciusra teljesíthető 18. követelést is megfogalmaztak Európa tönkretevői.


Magyarország nem szavazza meg idén Svédország és Finnország NATO-tagságát

A magyar nyomásgyakorlás része lehet a lépés az országnak járó pénzek kifizetése érdekében.


CIGÁNYBŰNÖZÉS

Tovább tombol a cigány erőszakhullám az Óhazában

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés. Vegyük sorra, mi történt az Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Rövidke fegyházbüntetésre ítélték első körben a bozótvágóval támadó somogyi cigány

Mindössze papíron is csak három évnyi fegyházbüntetésre ítélte a Kaposvári Járásbíróság azt a kancigányt, amely bozótvágó késsel támadt áldozataira szeptemberben Somogyban. A három év Magyarországon azt jelenti, hogy a “szokásoknak” megfelelően 1,5-2 év után már ki is engednék a veszélyes cigánybűnözőt.

A vád a határozat ellen valamivel hosszabb fegyházbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett.


EURÓPA

Orbán Viktor: Európa tönkreteszi magát a szankciókkal


Európa tönkreteszi magát a szankciókkal, mondta a magyar kormányfő a “szokásos” pénteki rádióinterjújában.

A miniszterelnök azt mondta:

Brüsszelben a szankciók miatt komoly harcok várhatók, ezért is fontos a Nemzeti Konzultáció, hogy a kormány maga mögött tudja a magyar emberek támogatását.


Soros ügynökei az “európai parlamentben” – XII. rész

A lista több, mint egyszerűen csak hosszú – egyetlen rész nem is lesz elég arra, hogy bemutassuk, kik is dolgoznak az európai nemzetállamok végérvényes felszámolásán. Sorra vesszük Európa moslékait, tartsanak velünk!


Az Európán élősködő szörnyszülött – XXV. rész

Végéhez közeledik – ha Isten is úgy akarja, nem csak lapunk hasábjain – az ún. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – XXII. rész

Hosszú a sor, meg kell hagyni – de jobb ismerni az európai nemzetek árulóit, mint meglepődni később a gaztetteiken.


SPORT

Elkezdődött a korrupcióval nyert “vb”


Gyalázatosan gyenge, egy ázsiai edzőmérkőzés szintű mérkőzéssel kezdődött a “világbajnokságnak” csúfolt katari esemény.


Soha nem mossa le magáról a FIFA a korrupció mocskát

Amit a FIFA tett, arra nincs bocsánat. Az egyetlen reális megoldás a szervezet feloszlatása, és egy korrekt, valóban a sport érdekeit néző nonprofit szervezet megalapítása lenne.


Retteg a FIFA – Nem lesz buzipropaganda, illetve szivárványszínű karszalag az úgynevezett “vb”-n

Katarban – nagyon helyes módon – börtönnel büntetendő a szexuális aberrációk propagandája.


A “németeknek” csak a buzulás volt a fontos, el is vesztették első meccsüket

Japán alázta meg a ma már németnek aligha nevezhető “német válogatottat”. A beteges “szövetség” mindeközben minden követ megmozgat, perel, hogy újra hirdethessék a deviánspropagandát.


Magyar-görög – Dzsudzsák: ez a meccs feltette a cseresznyét a karrieremre

A 35 esztendős labdarúgó a vegyes zónában viccelődve azzal kezdte, hogy természetesen örült volna annak, ha az első lövése bemegy, vagy beadását a “tökfej” Sallai értékesíti.

Volt a mérkőzésnek egy másik nagy visszatérője is, Kalmár Zsolt.

“Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy újra ebben a közegben, ebben a stadionban futballozzak. Nagy kő esett le a szívemről, hiszen hosszú utat tettem meg” – mondta Kalmár, aki sérülés miatt 16 hónapig nem lépett pályára.


Huszonöt – nullás kezdéssel alázta meg az oláhokat a magyar női kosárlabda-válogatott

A magyarok végül 99-40-re ütötték ki szőröstalpú ellenfeleiket az Eb-selejtezőmérkőzésen.


IT

7 nanométeres litográfiát fejleszt Oroszország


Az Orosz Tudományos Akadémia Nyizsnyij Novgorodi Alkalmazott Fizikai Intézetében fejlesztés alatt áll a 7 nanométeres litográfiai eljárásban is használható, hazai technológián alapuló levilágítóberendezés fejlesztése. A hétévesre tervezett fejlesztési program 2024-re próbagyártást lehetővé tevő “alfa” berendezést eredményezne az időterv szerint, amelyet 2026-ban követne a “béta” verzió, amely már tömeggyártásban is alkalmazható lenne. A harmadik fázis végén, 2028-ban jutnának el odáig, hogy a nagyobb áteresztőképességű, termelékenyebb gépeket is a gyártósorokba integrálják.

Az orosz iparnak komoly lemaradást kell ledolgoznia. Oroszországban jelenleg a Mikron gyártósorai számítanak a legmodernebbnek, ahol 65 nanométeres csipek készülhetnek – ez azonban csak egyedi gyártásra igaz. Tömeggyártásban 90 nanométer jelenleg az orosz ipar számára elérhető legjobb felbontás – amely bizony ma már két évtizedes technológia. Még fájóbb az orosz ipar számára, hogy ezen kapacitások igencsak szűkösnek számítanak, és nem orosz berendezéseken alapulnak. A Mikron gyártósora használtan került az AMD (ma Global Foundries) drezdai egységéből Oroszországba. A gyártástechnológia licencét az IBM-től vásárolta a cég.

Augusztus 4-i számunkban lapunk is részletesen beszámolt arról, hogy Oroszországban fejlesztés alatt állnak a félvezetőipart saját lábra állítani szándékozó berendezések. Ekkor még “csupán” a hazai technológiával előállított 0,35 mikrométeres (350 nanométer), illetve a 28 nanométeres gépek fejlesztéséről szóltak a hírek.


Adókedvezmények a hazai informatikai technológiák használatáért Oroszországban

Azon orosz vállalkozások, amelyek hazai informatikai megoldásokat alkalmaznak, 2023-tól kezdődően adókedvezményeket vehetnek igénybe – jelentette be Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön az AIJ elnevezésű, a mesterséges intelligenciát a középpontba helyező informatikai konferencián.


Elkezdődött az ígéretes nyílt forráskódú hardverprojekt, a Xiangshan RISC-V processzor harmadik generációjának fejlesztése

Nem akármilyen vállalatok álltak be a kínai egyetemi projekt mögé. Köztük talán az Ali és a ZTE az, amelyek neve több, mint sokatmondó lehet az iparági történéseket figyelemmel követők számára.

Az első generáció, a végleges formájában első ízben 2021 júliusában tape-out-olt “Yanqi Lake” egy ARM A72 / A73 mag IPC-jét hozta, amely igencsak megsüvegelendő teljesítmény egy új jövevénytől – azonban a fenti ARM-magoknál sokkal – hat a hárommal (A72), illetve kettővel szemben (A73) – szélesebb dekódoló egység miatt lényegesen gyengébb teljesítmény / fogyasztás mutatóval.

A második generáció, a “Jiaxing Lake” új frontend résszel és áttervezett backend-del alig egy év alatt jó 50%-ot emelt az egységi teljesítményen, 10 fölé tornászva a GHz-enkénti SPECint2006 értéket – ezzel egy mezőnybe kerülve az ARM A75 és A76 megoldásaival, valamint az első generációs Ryzenek szálankénti integer-teljesítményével.

A harmadik generációról egyenlőre nem közöltek sem architekturális részleteket, sem célként kitűzött teljesítményadatokat – az azonban borítékolható, hogy mint eddig is, az egységnyi órajelre vetített teljesítmény növelése lesz a fejlesztések fő iránya.

A szankciókkal korábban különösen pórul járt ZTE számára különösen fontos – gyakorlatilag létkérdés – az ARM-architektúra mielőbbi elhagyása. Az eredetileg az Egyesült Államokból – szintén egyetemi projektként – indult RISC-V-architektúra roppant pozitív fogadtatásra talált Kínában, amely gyorsan átvette a vezető szerepet a nyílt ISA-ra épülő termékek fejlesztésében.


Újabb RISC-V mag az Alibabától

Az Alibaba hardvertervező vállalkozása, a T-Head újabb RISC-V processzormagról lebbentette le a fátylat. Az információk szerint a XuanTie C908-as dizájn a már tömeggyártott, és bárki által akár kártyaszámítógépként is megvásárolható C906 és C910 magok közé illeszkedik. Az elődnek tekinthető, órajelenként egy mikrooperációra képes C906-osnál azonban lényegesen nagyobb teljesítmény várható: az integer teljesítményt mérő Dhrystone tesztben 64%-kal jobb eredményt ért el a C908-as, illetve 54%-kal jobbat Coremark alatt. A lebegőpontos teljesítményt mérő Whetstone-ban 34% az előny, a Linpacks alatt 24%. A célterületként megjelölt AI-számításokban a fejlett vektormotornak hála ezeknél is sokkal masszívabb, mintegy 2 – 3,5-szeres gyakorlati előnyt mértek a C906-os dizájnhoz képest. Az in-order logikával operáló, órajelenként már két mikooperációt feldolgozó dizájn az ARM A55 modelljével helyezi egy mezőnybe az új RISC-magot.

A C908-ast dedikáltan AIoT-alkalmazásokra szánja a tervezőcég. Órajelre vetített fogyasztása mindössze negyede az erősebb testvérének, akár 52.8 mW/GHz is lehet a TSMC 12nm-es gyártástechnológiáján gyártva. Az energiahatékonyság átlagosan 20 százalékkal javult a kisebb testvér, az ezen a téren egyébként is kiemelkedő C906-os modellhez képest. A futószalaghossz 9, amellyel 2 GHz feletti órajel érhető el a jelzett TSMC-node-on.

A C908-as mag hivatalosan még nem szerepel a T-Head termékoldalán.


A SiFive új RISC-V processzormagjai

A P670 egy kimonodttan nagyteljesítményű out-of-order dizájn, míg a P470 és P450 az energiahatékonyságban szeretne újabb mérföldkövet elérni a cég zárt forráskódú hardverdizájnjai között.

A P670 a korábbi P650 továbbfejlesztése: immáron tartalmazza a kriptográfiai műveleteket meggyorsító RISC-V Vector Cryptography kiterjesztést, emellett két 128 bites SIMD tömbbel rendelkező, már a RISC-V Vector Extension 1.0-ás specifikációknak megfelelő vektorfeldolgozót tartalmaz.

Integer teljesítmény tekintetében nem hoz különösebb növekedést a frissített mag: 12,6 SPECint2006 értékkel rendelkezik a P650-es 11,5 eredményéhez képest – ez alsó hangon 10%-os növekedés. Az igazi növekedést a T-Head C908/C906 párosához hasonlóan a vektoros teljesítmény terén hozza majd a P670-es mag.

A P470-es a cég első energiahatékonyságra optimalizált out-of-order logikával rendelkező magja. Felépítésében hasonló a T-Head nyílt forrású C910-es magjához: az órajelenként három mikrooperációt feldolgozó, de a 2019-es kiadású C910-esnél nyilvánvalóan lényegesen frissebb specifikációkkal rendelkező mag. A P470-es is kapott egy 128 bites, már az 1.0-ás kiterjesztésnek megfelelő vektormotort. Hét nanométeren 3 GHz-ig, öt nanométeren 3,4 GHz-ig skálázódik. SPECint2006-értéke meghaladja a nyolcat. A SiFive szerint ugyanazon a 7 nm-es node-on az ARM Cortex-A55-nél akár 2,75-szer gyorsabb, egységnyi helyfoglalásra levetített teljesítmény tekintetében pedig négyszeresen felülmúlja az ARM széles körben alkalmazott magját.

A P450-es egy vektormag nélküli, de a P470-eshezhasonlóan szintén órajelenként három mikrooperációra képes out-of-order mag. SPECint2006 értéke 6,6.

TESZT – Próbapadon az Alibaba RISC-V csúcsprocesszora

A T-head RVB-ICE fejlesztőeszközön érkezett meg tesztlaborunkba a “jövő” – azaz a jövő architektúrájának kikiáltott RISC-V architektúra legerősebb, ma fizikai valójában is beszerezhető, nyílt forráskódú hardverrel rendelkező reprezentánsa. A két, jelen kártyán mindössze 1,2 GHz-en ketyegő C910-es magot tartalmazó eszköz kimondottan a fejlesztőknek készült: a több, mint kétszázezer forintos, hozzávetőlegesen 500 dolláros bekerülési költsége semmi esetre sem a végfelhasználók számára teszi ideális választássá a “kütyüt”.

A 12 fokozatú futószalaggal rendelkező, sorrenden kívüli végrehajtási logikájú (out-of-order) C910-es órajelenként három mikorooperációt képes végrehajtani, és 12 nm-es node-okon legalább 2,5 GHz-ig skálázódik – tudhattuk meg 2019-ben az Alibaba saját, 16 magos dizájnjának adatai alapján. Ez 7 nm-en gyártva nagyjából 3,0-3,1 GHz-ig tartó skálázódást jelent, 5 nm-en pedig hozzávetőlegesen 3,5 GHz-et. Teljesítményében mindez az ARM A72-hez mérhető, no de hogy a gyakorlatban mit is jelent ez, azt a cikkünkből tudhatja meg a Tisztelt Olvasó!


Twitter-népszavazás Donald Trump fiókjának visszaállításáról

Milliók adták le szavazatukat a Twitter új tulajdonosa, Elon Musk által indított szavazáson. Hétfőtől megkezdődik a többi, a demokrata diktatúra cenzorai által letiltott profil visszaállítása is.


MÉDIA

Transzfilmmel provokáltak Pakisztánban, tüntetéshullám lett a vége

Joyland címmel jelent meg a ratyimocsok, amelyet a pakisztániakra nem lehetett olyan könnyen ráerőltetni, mint a nyugati gyenge nemzetekre.


DAM Autó

A nagy pickup teszt, III. rész: GMC Sierra 1500


Ha 2023-ban szeretnénk dízelmotorral szerelt, klasszikus amerikai pickupot vásárolni, nem sok választásunk marad. Üdítő kivétel a “dízelmentesítési” hisztéria közepedte a GMC személyautós jogosítvánnyal is vezethető modellje.


EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete


HUMOR

Bidé (politikai képregény, VI. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 november 25-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük