HÁBORÚ

Ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban


Két halottja van a kijevi junta provokációjának

Két falusi halt szörnyet a kijevi junta Sz-300-as légvédelmi rakétával végrehajtott provokációjában.


Bekérették Moszkvában a lengyel ügyvivőt a “kijevi rezsim piszkos provokációja” kapcsán

A NATO ötödik cikkelyének kiprovokálása, ezáltal a III. Világháború kirobbantása lehetett a kétségbeesett helyzetbe került kijevi junta célja.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Oroszország felszólította Lengyelországot, hogy ne “üljön fel a kijevi rezsim piszkos provokációinak”, és maga se provokáljon, továbbá Moszkva elvárja Varsótól, hogy hagyjon fel minden oroszellenes spekulációval az incidenssel kapcsolatban.


Még Bidennek is sok volt Zelenszkíj hazudozása: “amit ő mond, az nem bizonyíték”

Úgy látszik, jelen pillanatban a világháborút mégsem vállalná fel az Egyesült Államok az ukrán bábállam vezetői kedvéért.


CNN: Washington rendreutasította Kijevet a rakétaincidens miatt

Csak csütörtökön – a CNN riportja után – vonta vissza a vádajait Zelenszkij, amikor azt mondta, hogy “nem tudja 100 százalékosan”, mi is történt valójában.


Orosz-amerikai egyeztetés lesz a hadászati támadófegyverekről

November 29. és december 6. között Kairóban tartják meg a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz-amerikai kétoldalú konzultatív bizottság ülését – közölte csütörtökön Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.


Zaharova: Zelenszkij egy bunkerben ül és nem érti, miért utasítják el a verzióját

“Zelenszkij egy bunkerben ül, és nem érti, hogy a “lengyelországi orosz rakétáról” szóló verzióját miért utasították el még a legelvetemültebb ruszofóbok is” – írta Zaharova szerdán a közösségi médiában. Hozzátette, az elnöknek rá kellene ébrednie, hogy az ő feladata “a piszkos munka elvégzése, és nem az, hogy megmondja a főnököknek, mit tegyenek”.


Ukrán siránkozás a válaszcsapás után: “a helyzet kritikus”

“A helyzet kritikus. A legtöbb találatot az ország középső és északi részén jegyezték fel. A fővárosban rendkívül nehéz a helyzet, különleges vészleállási rendet vezetnek be” – írta a közösségi médiában Kirill Timosenko, Volodimir Zelenszkij hivatalának helyettes vezetője.

A fővároson kívül Lemberg, Rivne, Harkov, Zsitomir, Ivano-Frankivszk, Hmelnickij, Szumi, Poltava és Vinnicja régiókban is áramellátási nehézségek merültek fel. A harkovi metró áramkimaradás miatt leállt. Zsitomír teljesen egésze elektromos energia-ellátás nélkül maradt.


Célpontban az ukrán hadiipar

Az energetikai infrastruktúra mellett ukrán fegyvergyártókat is csapás ért a csütörtöki robotrepülőgépekkel végrehajtott támadásban.


Titkosítják a magyar NATO-műveletek költségeit Magyarországon

Az adófizetők nem ismerhetik meg a háborús költség mértékét.


HETI BIDEN

Felizgatta Bident az izmos orosz operatőr látványa

“Egyébként nagyon aggódom ennek a fickónak a bicepsze miatt” – mondta Biden, miközben az orosz Első Csatorna (Pervij Kanal) operatőrére, Jurij Solmovra mutatott. “A bicepsze akkora, mint az én vádlim” – tette hozzá. “Ott van egy férfi. Remélem, egy oldalon állunk.”

Miután a szenilis elnök tudtára adták, hogy az operatőr orosz, Biden zavarodottan hozzátette: “Nem érdekel, hogy ki ő. Igazi bicepsze van. Mi csak fegyvereknek hívjuk őket.”

VILÁG

Felmentették Berlusconit


Felmentette a bíróság csütörtökön Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt a tanú megvesztegetése vádja alól egy fiatalkorú prostituálttal kapcsolatos 2013-as bírósági ügy kapcsán. A volt kormányfőt azzal vádolták, hogy 157 ezer eurót (65 millió forintot) fizetett Mariano Apicella olasz énekesnek azért, hogy hazudjon abban a 2013-as perben, amelyben azzal vádolták Berlusconit, hogy szexuális kapcsolatért cserébe pénzt adott egy éjszakai szórakozóhely 17 éves marokkói táncosnőjének.


A “Demokrata” Párt kongresszusi bukása után Pelosi is elkotródik

Nancy Pelosi két évtizeden át vezette a képviselőházi “demokratákat”.


DÉL-AMERIKA

Magyar menekültek

Újabb magyar menekültek érkeztek Paraguayba.

Brazíliában ötven év börtönre ítéltek egy volt képviselőt, mert megölette a férjét

Ötven év és huszonnyolc nap börtönbüntetésre ítélte vasárnap egy brazil bíróság a dél-amerikai ország kongresszusának egyik volt tagját, a gospelénekesből politikussá lett Flordelis dos Santost és több fiát, amiért megölték a nő férjét, a prédikátorként ismert Anderson do Carmót – jelentette a The Guardian című brit napilap.

A vád szerint a Flordelis művésznéven is ismert egykori politikus a gyilkosság előtt többször ciánnal próbált végezni férjével, akire a vádirat szerint azért neheztelt, “mert szigorúan ellenőrizte a család pénzügyeit, és a rokonok közötti vitás ügyekben nem képviselte eléggé felesége érdekeit”.
    
Flordelis fia, a ravaszt meghúzó Flavio 33 év börtönbüntetést kapott, míg mostohafia, Lucas Cezar, aki a vád szerint segített fegyvert szerezni, hét évet. Do Carmót 2019-ben lőtték le Rio de Janeiro melletti otthona közelében, Flordelist pedig 2021-ben megfosztották mentelmi jogától. A volt politikus ügyvédjei a tárgyaláson azzal érveltek, hogy védencük nem tudott arról, mire készülnek fiai.
    
Gospelénekesi és politikusi karrierje mellett a 61 éves Flordelis, aki férjével rendkívül népszerű “egyházat” is alapított, 55 gyereket nevelt, sajátjaik mellett nagyrészt Brazília szegénynegyedeiből fogadták örökbe őket.

(MTI)


ÓHAZA

Második gyereket is kapott a buzeráns “pár

Hosszas pereskedés után sikerült örökbe fogadnia egy szerencsétlen kislányt is a “család az család” nevezetű buzeráns szervezet alapítóinak. Magyarországi szakértők szerint az aberráltak kezére játszott gyermek ügyének köze lehet az “uniós pénzek” miatti brüsszeli zsaroláshoz.


Amerikai elitkatonák verekedtek egy budapesti szórakozóhelyen

Megfékezhetetlennek bizonyultak a részeg amerikaiak. A részletekkel kapcsolatban nagyon szűkszavúak a magyarországi hatóságok.


CIGÁNYBŰNÖZÉS
Tovább tombol a cigány erőszakhullám az Óhazában


Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés. Vegyük sorra, mi történt az Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Bozótvágóval támadt a kancigány egy tanárra az 50-es villamoson

Az osztályát kísérő tanárt fényes nappal szúrta meg négyszer a cigányállat 2019 december 18-án. A Fővárosi Főügyészség 2021 novemberében emelt vádat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt. A hosszas jogi huzavonában végül 5 évnyi luxusbörtönre “súlyosbították” a visszaesőnek számíró agresszív cigány “büntetését” – amelyből az “európai módinak” megfelelően csak nagyjából három évet kell majd leülnie.


Cigánynak adta ki a lakását a naiv tanár-mérnök házaspár

Csak a villamosművek felé két és fél milliós tartozást halmoztak fel a három éve egy fillérnyi lakbért sem fizető cigányok. Az ingatlant annyira “lelakták” a cigányok, hogy arra további milliókat kell majd költeni, hogy a legalapvetőbb lakhatási feltételeknek megfeleljen.

Amennyiben minden szerencsésen alakul, jövő márciusban lakoltathatják ki a putrisokat – a télen ugyanis jogszabályi védelem miatt nincsenek kilakoltatások Magyarországon.


EURÓPA

Már nyíltan zsarol a magyar pénzekkel Brüsszel

Továbbra sem érkezett meg a magyaroknak járó pénz, mint ahogy még a koronavírus utáni helyreállítási alap kifizetéseit is visszatartja a brüsszeli vízfej.


Soros ügynökei az “európai parlamentben” – XI. rész

A lista több, mint egyszerűen csak hosszú – egyetlen rész nem is lesz elég arra, hogy bemutassuk, kik is dolgoznak az európai nemzetállamok végérvényes felszámolásán. Sorra vesszük Európa moslékait, tartsanak velünk!


Az Európán élősködő szörnyszülött – XXIV. rész

Végéhez közeledik – ha Isten is úgy akarja, nem csak lapunk hasábjain – az ún. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – XXI. rész

Hosszú a sor, meg kell hagyni – de jobb ismerni az európai nemzetek árulóit, mint meglepődni később a gaztetteiken.


SPORT

Kifizetődő hazaárulás?


A Lui-fivéreknek megéri: saját állításuk szerint ki fogják fizetni a “lelépési díjat” a magyar szövetségnek.


KULTÚRA

Rockra hangszerelt irredenta dalok a várpalotai Trianon Múzeum CD-jén

Lesz, lesz, lesz címmel, hazai előadóművészek közreműködésével jelentetett meg CD-t a várpalotai Trianon Múzeum. A tizenkét magyar irredenta dal rockzenei alapokon, szimfonikus zenekarra hangszerelve készült el.


MÉDIA

Zelenszkij betiltja a legnagyobb ukrán ellenzéki hírportált is


Az ellenzéki lapok, rádió- és televíziócsatornák betiltása után az ukrán média elleni hadjáratban Washington kijevi helytartója áll nyerésre – azonban a most betiltott, rendkívül népszerű ellenzéki hírportál, a Starana.ua továbbra is elérhető tükörszervereken át. A Starana.ua számos külföldi tulajdonú közösségimédia-felületen is felületeket épített ki – amelyekre Zelenszkij juntájának nincs közvetlen befolyása.


Szerb csatornát indított az RT

Meglepő fordulat: a szankciók ellenére is bővül az RT család: az angol, az orosz, a spanyol, az arab, a francia és a német nyelvű felületek után megkezdte működését a szerb nyelvű szerkesztőség is RT Balkan néven.

Geopolitikai szempontból is igazán érdekes fordulat lenne, ha a – néhai Lovas István által 2015 januárjában megszellőztetett, majd az RT által cáfolt – magyar nyelvű felület is elindulna.


DAM Autó

A nagy pickup teszt, II. rész:

FORD F-150

A szerkesztőségünk által is használt klasszikus, a mára már fogalommá érett F-150-es kerül sorra a nagy pickupokat bemutató tesztsorozatunkban.


EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete
A III. Világégést mit üveggolyót, megkapod”

A világrendek összecsapásában a normalitás és az abnormalitás összecsapásának lehetünk szemtanúi. Végül csak egy maradhat, vagy valóban multipolárissá válik világunk?


HUMOR

Bidé (politikai képregény, VI. rész)
18+

Állandó képregénysorozat lapunk hasábjain! A főhős nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok (talán nem is annyira csak) képzeletbeli elnöke, Herr President Bidé. Csetlő-botló főhősünk a vaskos elnöki teendők mellett napról-napra kénytelen megbirkózni saját maga, és narkomán fia ügyes-bajos dolgaival is.

A sorozatot kizárólag felnőtt olvasóinknak ajánljuk!

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.


“Nem akarunk a háborúban elveszni”

Újabb magyar család érkezett Paraguayba a letelepedés szándékával. Az ő olvasói levelüket olvashatják eheti számunkban.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 november 18-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük