Tisztelt Olvasóink! Eheti lapszámunk a Dél-amerikai Magyar Nő című magazinnal együtt jelenik meg.


HÁBORÚ

Részleges mozgósítás Oroszországban

A háború új szakasza kezdődött el. Putyin orosz elnök 300 ezer tartalékos behívásáról döntött. Oroszországban felgyorsítják a fegyvergyártást is.



Putyin: eddig visszafogottan reagáltunk, de ennek most vége

“Az operatív döntések menet közben születnek, a fő cél a Donbassz felszabadítása, az ottani offenzív művelet nem áll le, de nem sietünk” – mondta Oroszország elnöke.


Medvegyev: a világ geopolitikai átalakulása visszafordíthatatlan lesz

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, volt miniszterelnök, a Biztonsági Tanács helyettes vezetője reagált a népszavazásokra.


Népszavazások

Herszon, Zaporozsje, a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról dönt szeptember 23-26 között. Az előzetes felmérések szerint mind a négy terület nagy többséggel az Oroszországhoz való csatlakozásról fog dönteni.



Orosz – ukrán fogolycsere

Oroszország 55 katonáját kapta vissza, valamint egy “oroszbarátnak” nevezett ukrán politikust. Az ár a kijevi junta 215 fogságba esett katonája, valamint 10 zsoldos volt.


“Frau! Hogy a f*szomba is hívják?”

Vlagyimir Szolovjovot, az orosz közszolgálató televízió, a Rosszija 1 műsorvezetőjét alaposan felbőszítette az ostoba brüsszeli “vezető”, von der Leyen legutóbbi beszéde.

“Frau! Hogy a f*szomba is hívják? Ursula von der Leyen. Ja! Miért beszél angolul? Miért beszéli azoknak a nyelvét, akik elhagyták az ‘európai uniót’? Miért beszél más nyelvet, mint a saját német anyanyelvét? Miért beszéli egy olyan ország nyelvét, ami nem ott van? Hogy a valódi függőségét kimutassa? Sprechen Sie Deutsch!”

Az egyik legkiválóbb orosz újságíróként Szolovjovot kiemelt célpontja az ukrán terroristáknak: áprilisban közölték, hogy az FSzB terrorcselekményt hiúsított meg a neves orosz újságíró ellen.


Harcok Azerbajdzsán és Örményország között

Kiújultak a fegyveres összetűzések a két kaukázusi ország között. Örményország Oroszország segítségét kérte-


Harcok törtek ki a tádzsik-kirgiz határon is

A két ország egymást lőtte, mindkét oldalon több tucat halálos áldozat van.


Kína: “egy Kína létezik”

Kína is hallatott magáról Tajvan kapcsán. Az amerikai provokációkra mindeddig visszafogottnak nevezhető válasz érkezett.


Trump a Harmadik Világháború veszélyére figyelmeztetett

A volt amerikai elnök egyúttal éles kritikával illette a demokrata vezetést. A republikánusok körében messze a legnépszerűbb jelölt Donald Trump.


DÉL-AMERIKA

Újabb szakadékok felé: 75 százalékra emelték az argentin alapkamatot

Az argentin központi bank 5,5 százalékponttal 75 százalékra emelte az alapkamatot. Csak azt idei évben ez már a kilencedik alapkamat-emelés volt. Nagy kérdés, mire lesz elég a lépés akkor, amikor már az augusztusi infláció is 79 százalékos volt. Hogy hol van a vége az inflációs spirálnak, az ma még nem tudható. Elemzők decemberre már 95 – 100 százalékos inflációt várnak.


Merre tovább Brazília?

Brazília hamarosan elnököt választ. A tét: a jelenlegi nemzeti-konzervatív politika folytatása, vagy az argentin útra lépés. A közvélemény-kutatások szerint utóbbinak áll a zászló.


Vándormagyar – III. rész

Argentin magyarok legszívesebben Magyarországra, az európai magyarok Dél-Amerikába vándorolnak. Új riportsorozatunkban emberi sorsokon át mutatjuk be a “nagy döntés” mögött rejlő okokat.

ÓHAZA

Röhögjön velünk! – Megvan Dobrev “árnyékkormánya

Nem kevés derűre okot adó arcképcsarnok. Ezek a szerencsétlenek akarják “leváltani” a már sokadszorra elsöprő demokratikus többséggel megválasztott Orbán-kormányt…


Megverte és kirabolta a magyar nőt Budapesten a marokkói vadállat

Budán, a XI. kerületben történt az erőszakos bűncselekmény. Miért sétálhat szabadon egy ilyen idegen véglény Budapest utcáin? A rendőrség gyorsan elkapta a muszlim banditát – kérdés, az “igazságszolgáltatás” majd mennyi idő alatt engedi el (újra és újra)…


Jogosítványa sem volt az oláhcigánynak, de kis híján embert ölt az autójával

Oláhcigány okozott balesetet Szentkirály külterületén. A cigány állítólag soha nem rendelkezett jogosítvánnyal. Egyre gyakoribb eset ez az Óhazából. Egy tömegjelenség, amelynek nem tudnak – és talán nem is akarnak igazán – gátat vetni a magyar hatóságok…


Aberráltak vonulgattak Pécsen

Néhány száz LMBTQNZP+ -ratyi gyűlt össze a helyi köcsögmenetre. Nézze meg a helyszíni képeket, ilyeneket az állatkertben sem fog látni! (18+)

CIGÁNYBŰNÖZÉS

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés. Vegyük sorra, mi történt az Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Lopott bankkártyával vásárolgatott a cigány

A rendőrség már keresi a tetvet. Fénykép is van a cigánybűnözőről a biztonsági kameráknak hála.


“Segít” a cigány

A G. Richárd nevű cigánytetű egy idős hölgy számára ajánlotta fel, hogy ezer forintért (2 dollár 50 cent) cserébe segít számára a bevásárlásban. A cigánybűnöző a segítség helyett persze kirabolta a szerencsétlen nőt, elvette a védekezésre képtelen idős hölgy pénztárcáját és elhajtott. A derék budapesti (XXII. kerületi) rendőrök néhány órán belül elfogták a rabló cigányt, és őrizetbe is vették – hogy a bíróság majd minél rövidebb időn belül elengedhesse, ahogy szokta.


Fagylaltos kocsit rabolt a cigány Budapesten

A VI. kerületben egy járó motorú fagylaltos kocsiba ugrott be egy cigány, és elhajtott a járművel augusztus 29-én. Mivel nem sikerült azóta a cigánybűnöző a nyomára akadni, a rendőrség most az elkövető azonosításában kéri az emberek segítségét.

EURÓPA

Az “európai unió” 2030-ra megszűnhet létezni

Úgy legyen! Kemény szavak, komoly üzenettel. Brüsszel hanyatlása tovább folytatódik.

Soros ügynökei az “európai parlamentben” – III. rész

A lista több, mint egyszerűen csak hosszú – egyetlen rész nem is lesz elég arra, hogy bemutassuk, kik is dolgoznak az európai nemzetek végérvényes felszámolásán. Sorra vesszük Európa moslékait, tartsanak velünk!

Az Európán élősködő szörnyszülött – XVI. rész

Az ún. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?



Európa sírásói – portrésorozat – XIII. rész: Egy ocsmány lélek ocsmány testben: Gwendoline Delbos-Corfield

Nem kenyerünk a kertelés, most sem tesszük. Egy emberes hányás a falon általában nagyságrendekkel jobban fest, mint a nemzet- és magyargyűlölő Gwendoline Delbos-Corfield. Ha egy lélek belül rothad, előbb-utóbb ennek külsőleg is félreismerhetetlen nyomai kezdenek el látszódni. Erre “kiválóbb” példát aligha találhatnánk a minden szempontból korcs politikusnál.

Szokták mondani: a szem a lélek tükre – és ezek a szemek sokat elárulnak. Kedves magyar barátaim, nézzünk hát bátran az ellenség szemébe!

VILÁG

Orbán Viktor: vonják vissza Brüsszelben a szankciókat!

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén beszélt, Balatonalmádiban.


Erős földrengés Tajvanon

Erős, 6,8-7,2 közötti erősségűre taksált földrengés rázta meg a szakadár szigetállamot. Legalább 146 ember megsérült, egy ember életét vesztette. Hétfőn több kisebb utórengés mellett egy 5,6-es erejű utórengés is követte a főrengést.


Zaharova: mélységesen erkölcstelen döntés, hogy nem hívták meg Putyint II. Erzsébet temetésére

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sem kapott meghívót. A királynő halála után Putyin elnök hivatalos nyilatkozatban fejezte ki részvétét a brit kormánynak és a néhai uralkodó családjának, köztük III. Károly királynak.


Külügyminiszteri találkozó – Szijjártó Lavroval találkozik New Yorkban

Az ENSZ-közgyűlésre érkezett külügyminiszterek újabb találkozója további előremozdulást hozhat a két ország kapcsolatában.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Vérzik a szívünk argentínai nemzettestvéreinkért. Argentína kilátásai tovább romlottak.


SPORT

A csoportelső Magyaroszág Németországgal találkozik pénteken a Nemzetek Ligájában

Az elmúlt években emberöltők óta nem látott formát mutat a Magyar Labdarúgó Válogatott.

IT

Magyar GPU

FPGA-n már működik a magyar grafikus gyorsító – adták hírül a jórészt dél-amerikai magyar szakemberekből és egyetemistákból álló fejlesztők. A fejlesztés az extrém skálázódás mellett a kiemelkedő energiahatékonyságra helyezi a hangsúlyt. Exkluzív interjú a fejlesztőkkel.

MÉDIA

Négy napos élő hírfolyam

A DAMTV élő műsorfolyammal rendelkezik szeptember 23 és 26 között a volt ukrajnai régiók népszavazásáról.


Fotópályázat

A Dél-amerikai Magyar Hírlap fotópályázatot hirdet dél-amerikai magyar közösségek életét bemutató képes riportok számára. A legjobb pályamunkákat értékes díjakkal – köztük a fődíjjal, egy értékes optikával – jutalmazzák. A leadási határidő 2022 december 20 (kedd). A részleteket és a pályázat kiírását eheti lapszámunkban találják.


Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.


OLVASÓI LEVELEK

“A cigány nem ember”

A cigányok nem emberi lények. Miért kezelik akkor egyesek emberekként őket? Kész elmebaj! Az eredményt láthatjuk…

Én őszintén megmondom: a cigányok magyarországi terrorja miatt költöztem Dél-Amerikába.

Dél-amerikai “újmagyar” olvasónk őszinte vallomása.

Az atomfegyverek európai és észak-amerikai bevetésének várható hatásai Dél-Amerikában

Atomenergetikai területen dolgozó mérnök előfizetőnk szakmai elemzése. Az előző heti, komoly visszhangot kiváltott írás folytatása. Ajánljuk minden olvasónk figyelmébe!

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 szeptember 23-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük