Tisztelt Olvasóink! Eheti lapszámunk a DAM Katonai Magazin melléklettel együtt jelenik meg. A Katonai Magazin aktuális számának tartalmát ajánlónk alján találják meg.


HÁBORÚ

Bogár László: Ez már a harmadik világháború

Ukrajna önmagában valószínű már nemhogy hat hónapot, hanem egy hónapot sem bírt volna ki Oroszországgal szemben – mondta a neves közgazdász, publicista, a “rendszerváltó” MDF volt parlamenti képviselője.


Ezerszám hullottak el a kijevi junta fegyveresei az öngyilkos támadásban

Ukrajna idegenlelkű vezetői taktikát váltottat: az emberéletet abszolút semmibe véve küldik a halálba a kényszersorozott szerencsétleneket. Ez a fajta harcmodor Sztálin jól ismert taktikája volt a II. Világháború idején. Kérdés, meddig tűr még az ukrán nép? A tél rémisztően közeleg Kelet-Európában…


Putyin: a törekvés az egypólusú világ létrehozására “rondára fordul

Az egypólusú világ létrehozására tett kísérletek “az utóbbi időben rendkívül ronda formát öltöttek, amit a Föld nemzeteinek túlnyomó többsége elfogadhatatlannak tart” – szögezte le Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján. Putyin elnök ezt a koronavírus okozta pandémia után első ízben külföldre látogató kínai elnökkel folytatott tárgyalásán mondta az üzbegisztáni Szamarkandban.


Átcsoportosította erői egy részét Oroszország

A kijevi junta öngyilkos támadása nyomán átrendezték a frontot az orosz vezetésű haderők.


Putyin: Kudarcot vallott a Nyugat villámháborús terve

Nem bizonyult sikeresnek a Nyugat gazdasági villámháborúja Oroszország ellen – ezt mondta hétfőn Vlagyimir Putyin, amelyet a RIA Novosztyi idézett.


Medvegyev: A mostani ultimátumok csupán bemelegítések gyerekeknek

“A mostani ultimátumok csupán bemelegítések gyerekeknek, előzetesek a jövőbeni követelésünk előtt. Az ukrán elnök tudja, mi az: a kijevi rezsim adja meg magát Oroszország feltételei szerint” – írta a szókimondásáról ismert korábbi elnök, miniszterelnök, Dimitrij Medvegyev a Telegramon.


Medvegyev: Minden lángba fog borulni körülöttük. A népük nagyon fog szenvedni. A föld szó szerint égni fog, és a beton megolvad

Ez minket is keményen érinteni fog. Nagyon, nagyon rossz lesz mindenkinek.

Hisz azt mondják: “Ez a három csapás – a szájukból kicsapó tűz, füst és kénkő – megölte az emberek egyharmadát.” (Jelenések könyve 9:18)

Mindeközben a rövidlátó politikusok és az ostoba agytrösztjeik elgondolkodva forgatják a borospoharat a kezükben, és azon spekulálnak, hogyan tudnak majd velünk elbánni anélkül, hogy közvetlen háborúba bocsátkoznának (Oroszországgal). Unalmas idióták klasszikus műveltséggel – írja a Telegram-csatornáján Medvegyev.


Kadirov nácimentesítő meglepetést ígér

Az Ahmat csecsen különleges műveleti egység “érdekes meglepetéssel” készül az ukrán erők számára – írta Ramzan Kadirov csecsen vezető.


Peszkov: nem lesz általános mozgósítás Oroszországban

Az elnöki szóvivő eloszlatta az ezzel kapcsolatos pletykákat. A totális háborúnak egyre nagyobb a társadalmi támogatottsága Oroszországban – mi több, megjelentek a korlátozott hadműveletekkel kapcsolatos kritikus hangok is a keményvonalas gondolkodók és szavazóik körében.


Ukrán megtorlások Harkov megye lakosai ellen

Megtorló akciókat hajtanak végre civilek ellen Harkov megye ukrán ellenőrzés alá került területein az ukrán fegyveres erők, ami felháborító – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden.


Másfél órán át tárgyalt telefonon Putyin és Scholz

Előbb vagy utóbb, de Németország kénytelen lesz térdre borulni Moszkva előtt.


Orosz csapás törölte el a földfelszínről a harkovi hőerőművet

A kijevi junta előretörésére adott válasz részeként Oroszország kiiktatta a harkovi hőerőművet, amelynek nyomán maradék-Ukrajna-szerte megszűnt az áramellátás.


Leállt Európa legnagyobb atomerőműve

Az oroszoknak sikerült biztonságosan leállítaniuk a még működő blokkot. Az atomerőmű hűtését a dízelgenerátorok helyett már sikerült külső forrásból biztosítani. Ismeretes, hogy az atomerőműhöz vezető vezetékeket a kijevi junta heteken át tartó tüzérségi támadás-sorozata teljes egészében elvágta az elosztórendszerektől – így a leállított blokkok biztonságos hűtésének lehetőségétől is.


Álhír-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!


DÉL-AMERIKA

Menekültlakások épülnek magyaroknak Paraguayban

A paraguayi új magyar kolónia az első fázisban két tucat menekültlakást épít a kolónia területén. A lakásokban a háború miatt menekülni kényszerülő, rászoruló keresztény magyar családokat szállásolnak el. A részletekről a kolónia főintézője tájékoztatta lapunkat.


Szijjártó Péter argentínai utazása

Buenos Airesben tárgyalt a magyar külügyminiszter.


Bolsonaro visszavonul a politikai életből, ha vereséget szenved az októberi választáson

“Ha Isten is úgy akarja, folytatom. Máskülönben visszaszolgáltatom az (elnöki) szalagot és visszavonulok, mert az én koromban nincs már teendőm ezen a földön, ha (elnökségem) véget ér december 31-én” – mondta Bolsonaro.


Vándormagyar – II. rész

Argentin magyarok legszívesebben Magyarországra, az európai magyarok Dél-Amerikába vándorolnak. Új riportsorozatunkban emberi sorsokon át mutatjuk be a “nagy döntés” mögött rejlő okokat.


ÓHAZA

Toroczkai: eljön az idő, amikor nem Budaházyékat fogják elítélni, hanem a cigánybűnözőket


A Mi Hazánk párt elnöke Nyíregyháza főterén beszélt az összegyűltekhez.


Börtönbüntetésre ítélték Gyurcsány korábbi kémfőnökét

Hivatalos vesztegetés elfogadása és államtitoksértés bűncselekmények miatt Galambos Lajos 4 évet, Jakubinyi Róbert 3 év letöltendő börötnbüntetést kapott. Az ügy harmadrendű vádlottja 2 év hat hónap letöltendő szabadságvesztést kapott. Az ügyet az államtitkok miatt zárt ajtók mögött tárgyalták.


Orbán: Ahol egyszer letelepednek az illegális migránsok, többé az élet nem lesz ugyanolyan

“A migráció veszélye és az ebből fakadó kockázatok olyan jelentősek, hogy elhárításuk és kivédésük továbbra is az első számú feladata Magyarországnak” – mondta le Orbán Viktor.


Horvát párt alelnöke: Orbán szerzett földgázt és kőolajat, hat hónapon belül az utca hőse lesz Magyarországon

Mario Radić, a jobboldali ellenzéki Haza Mozgalom (DP) alelnöke beszélt a magyar miniszterelnökről, egyúttal éles kritikával illette az elhibázott “uniós” szankciós politikát is.


Letartóztatták Gyömrő ellenzéki polgármesterét

A vádak igen súlyosak, de nem szokatlanok egy ellenzéki politikusra nézve: bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt kell Gyenesnek letartóztatásba vonulnia.

Gyenes Levente azután vált országosan “ismert” politikussá, hogy egy meztelen szajha testéről fehér port – feltételezhetően kokaint – szívott fel, és az erről készült felvételek az Interneten nyilvánosságot kaptak.

Gyenest egyszer már jogerősen elítélte a bíróság hasonló ügyért: folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt kapott – igen enyhe – kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést.

Mindezek ellenére Gyenest 2019-ben újra megválasztotta polgármesternek Gyömrő (kissé együgyűnek tűnő) népe.


Három ócska politikai prostituált ámokfutása

Hazaárulók voltak, vannak és lesznek – persze ezen három példány esetében nagy kérdés már az is, hogy melyik ország is számít a hazájuknak? Mindezek fényében nem is biztos, hogy hazaárulók – “csupán” Magyarország ellen tevékenykedő idegenek. A céljukat – avagy megbízatásukat – nem is titkolják különösebb módon. Minél többet ártani a magyar kormánynak, Magyarországnak és a magyar embereknek!


Dél-amerikai óriásrágcsáló szaporodott el Délnyugat-Magyarországon

A nutria a 19. században érkezett meg az öreg kontinensre: az értékes prémje miatt tenyésztették Európában. A tenyészetekből megszökött példányok önfenntartó populációt hoztak létre a természetben – amely Szlovénián keresztül most már Magyarországra is eljutott.


CIGÁNYBŰNÖZÉS

Mi történt a héten?

A hét legelképesztőbb bűnesetei az Óhazából. Ezen a héten is volt bőven cigánybűnözés. Vegyük sorra, mi történt az Kárpát-medence tehetetlen hatóságainak orra előtt!


Felfüggesztettre “ítélt” cigány veszélyeztette ismét a vasúti forgalmat Magyarországon

A visszaeső cigánybűnözők a Nagykanizsa-Dombóvár közötti vasútvonal létfontosságú jelzőkábeleit vágták át és loptak el abból 85 méternyit. A cigánysimogató “igazságszolgáltatás” által ismét csak nagylelkűen futni hagyott veszélyes bűnözők közvetlen életveszélyt okoztak a bűncselekmény (ismételt) elkövetésével.


A cigány segít

Segítségnyújtás helyett kirabolta a bajba került mozgáskorlátozottat a cigány Miskolcon. A történteket a cigánybűnöző pechjére biztonsági kamera rögzítette.


Előzetesben marad a főcigány

A korrupt cigány szabadságvesztéssel néz szembe, amennyiben bebizonyosodnak az ellene felhozott vádak.


EURÓPA

A bohócok megszavazták

Az “európai parlament” nevű örültek háza 433 szavazattal, 122 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett “szavazta meg”, hogy Magyarország márpedig “hibrid választási autokrácia” – és ezért bizony mindenkit (is) sürgetnek, hogy minden neki járó forrást (is) vonjanak meg a Magyarországot 2/3-os állampolgári felhatalmazással vezető Orbán-kormánytól.


Fidesz: Elképesztő, ami az európai parlamentben zajlik

A brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, és vissza akarja tartani a hazánknak járó pénzeket – áll a kormánypárt közleményében.


Soros ügynökei az “európai parlamentben” – II. rész

A lista több, mint egyszerűen csak hosszú – egyetlen rész nem is lesz elég arra, hogy bemutassuk, kik is dolgoznak az európai nemzetek végérvényes felszámolásán. Sorra vesszük Európa moslékait, tartsanak velünk!


Az Európán élősködő szörnyszülött – XV. rész

Az ún. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – XII. rész: a skandináv baloldal

A hülyék közt is a leghülyébbek – a skandináv országok baloldali politikusai. Miután országaikat tönkre tették, saját (?) nemzetük számára élhetetlenné téve azokat – hasonló lelkesedéssel láttak neki a kontinens lerombolásának is. Jelentéktelenségük okán egyenként nem érdemelnek meg egy részt, de együtt mindenképp helyük van Európa sírásói közt.



VILÁG

Orosz küldöttség utazik Iránba – Tízmilliárdos fegyverüzlet a két ország közt

Hatalmas orosz küldöttség érkezik a jövő héten Iránba: mintegy nyolcvan orosz nagyvállalat vezetői utaznak Teheránba. Az Egyesült Államok legrosszabb rémálmai válhatnak valóra, amennyiben Oroszország és Irán összefog.

Katonai szakértők valószínűsítik, hogy Irán a gazdasági együttműködés mellett a katonai kapcsolatait is alaposan felmelegítheti Oroszországgal. Már tényként kijelenthető, hogy sor kerül az Egyesült Államok által korábban megtorpedózott Szuhoj harcigép-üzletre is, amely keretében többszázadnyi mennyiségben érkezhet potens harci repülőgép a bő négy évtizede folyamatosan szankcionált országba, sok egyéb hadfelszerelés mellett. Ráadásul az iráni tisztviselők kinyilatkoztatták: már szó sincs a(z egyébként szintén modern) Szu-30-as megvásárlásáról, a még modernebb, 4++ generációsnak nevezett Szu-35-ös példányai kerülnek az országba a világelsőnek számító Sz-400-as légvédelmi ütegekkel együtt, közel 10 milliárd dollárnyi értékben. Szándékosan írunk “dollárnyit”, ugyanis az elszámolóeszköz valószínűleg rubel, kínai jüan vagy esetlegesen valamiféle bartermegállapodás lesz.

A felek szeptember elején már megállapodtak arról a 24 darab Szu-35-ösől, amelyet Egyiptom rendelt 2019-ben, de washingtoni nyomásra nem mert átvenni – és amelyek ma is a gyártó udvarán állnak. Az értesülések szerint a gépek átvétele után további 36 darab Szu-35-öst gyárthatnak le az oroszok Irán számára – impozáns, hatvan gépes flottát létrehozva.

Iránban még ma is használatban állnak a sah idejéből származó nyugati gyártású harci repülőgépek, köztük a vietnámi veterán F-4 Phantom és F-5 Tiger, valamint a hetvenes években gyártásba került F-14 Tomcat és Mirage F-1 típusok is. Rendelkeznek potens, de szintén elavult szovjet gyártmányú támadógépekkel, mint a Szu-22-es és a Szu-24-es is. Alacsonyabb harcértéket képviselő kínai gépek – a szovjet MIG-21-es kínai másolatai – és a saját, könnyű harci gép létrehozására tett próbálkozások mellett ezeket a “legmodernebb” Iránban szolgáló típusként a nyolcvanas években, illetve a kilencvenes évek legelején a Szovjetunióban gyártott MIG-29-esek egészítik ki.


Zaharova: az USA Ukrajnával gazdasági csapdába csalta az Európai Uniót

“A kijevi rezsim melletti teljes elköteleződés egyszerűen áldozatkészséget jelentene [az “eu” számára]. Ez a javaslat olyan nemzeteknek szól, amelyek azon vitatkoznak, hogyan éljék túl a telet” – mondta Zaharova.


További dollár-tízmilliárdokat öl a Nyugat Ukrajna szenvedéseinek meghosszabbításába

Nem engedik az ukránokat a békekötés feltételeiről tárgyalni, helyette újabb tízmilliárdokat küldenek a velejéig korrupt kijevi vezetésnek Washington és a csatlósai. Mindeközben ezen országok népei egyre jobban szenvednek az elhibázott szankciók és a kijevi juntára elherdált pénz miatt.


Törökellenes kampány Ukrajnában – Ankara magyarázatot követelt Kijevtől

Az egyik, őt etető kézbe köpött a kijevi junta. Ezek után nehezen elképzelhető, hogy a junta további török drónszállítmányokat kaphat.


Több ezren tüntettek a szerbiai deviánsvonaglás ellen

A tüntetők a szerb mellett orosz zászlókat is magukkal vittek. A ratyik vonaglását végül az ország szintén ratyi (“leszbikus”) kormányfője tiltotta be – okozva ezzel nem kevés sivalkodást “Nyugaton”.


Svédországi választások

Előretört a jobboldal – és bár szoros küzdelemben, de szerdára végleg maga alá gyűrte Svédország baloldali hazaárulóit. Az országot eddig vezető állammiszter, az éleseszűséggel aligha meggyanúsítható Magdalena Andersson elismerte a választási vereséget és lemondott a posztjáról. A mór már megtette kötelességét.


Olaszországi választások

Itáliában száz százalékig az olasz jobboldalnak áll a zászló. A nemzetpusztító baloldal rombolásából elegük lett az olasz választóknak. A közelgő parlamenti választások előtt az olasz hétköznapok politikájába tekinthetünk be helyszíni riportunk segítségével.


40 millió migránst akart Svédországba telepíteni

A svéd konzervatív blokk árulója, a Centrum Párt vezetője, pártját a vörös blokkba terelő 39 éves Annie Lööf tizenegy év után távozik a pártelnöki székből. Ismertsége nagyrészt kimerül abban, hogy az áruláshoz kapcsolódó ígéretét, miszerint megeszi a cipőjét – nem tartotta be.


Svédország – Verjen fel egy sátrat a legkisebb szobában, vagy takarjon le egy asztalt pléddel, és aludjon alatta!

Nem, ez nem a humorrovatunk – ezen a tragédián épeszű ember nem viccelődhet – ez sajnos a mindennapok valóságának ígérkezik a télen Skandináviában. A Svenska Kraftnät svédországi villamosenergia-vállalat figyelmeztetett, hogy a háztartások a télen hosszabb ideig is áramellátás nélkül maradhatnak – és egyúttal “remekbe szabott” tanácsokkal is ellátták a szerencsétlen polgárokat tartós energiaellátási problémák esetére. Egy ország hanyatlásának újabb mérföldköve, amely évtizedeken át a jólét mintaállama volt a világban.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Megújult a Dél-Amerikai Magyar Hírlap.


SPORT

Férfi vízilabda-válogatott – Mesébe illő feltámadás

Ezüstérmet nyert a megfiatalított, új trénerrel felálló férfiválogatott a horvátországi Európa-bajnokságon. A végletekig kiélezett döntőben mindössze egyetlen góllal kaptak ki a hazai együttestől. A hazai rendezésű, borzalmas szereplést hozó világbajnokság után sikeresen rendezte a sorait a válogatott.


A török bajnok után a francia harmadik AS Monaco-n is átgázolt a Fradi

Mesébe illő EL-győzelem a Monaco világsztárokkal felálló csapata ellen. Két mérkőzés után száz százalékos az FTC.


IT

Kínai gpGPU

Kína potens megoldást tett le az asztalra, amely a szerver-oldali megoldásokban kaphat helyet – leginkább Kínában.


A Zen4 letarolhatja az x86-os piacot

Annyival kerekedik az AMD üdvöskéje az Intel megoldásai fölé, amellyel aligha lehet kérdéses, hogy kié is jelenleg a PC legjobb processzora.


XDA: Ha az Apple törődne a környezetvédelemmel, az iPhone 14 nem igazán létezhetne

Kemény kritikák sora érte az Apple-t a szinte semmiféle előrelépést felmutató – leginkább csak az emberiség által termelt ipari hulladék mennyiségét gyarapító – iPhone 14 miatt. Igazán fájhat az Apple számára, hogy az egykori alapító-elnök, Steve Jobbs lánya is gúnyolódott a jelentéktelenre sikeredett “új” modellen. Mindeközben az Apple-nek a hatóságokkal is meggyűlt a baja Dél-Amerikában: a kontinens legnagyobb, közel Egyesült Államok-méretű országa, Brazília a töltő hiánya miatt tiltotta be az anélkül használhatatlan készülék forgalmazását.


Ethereum merge

Megtörtént, bevégeztetett. Csütörtökön megszűnt az Ethereum kirptovaluta bányászatának lehetősége. Kérdés, mennyi értelme volt a lépésnek? Ahogy várható volt, azonnal átnyargaltak a “bányászok” egyéb altcoin-okra, percek alatt többszörösére nőtt az olyan alternatív fizetőeszközök bányászara, mint az Ethereum Classic (ETC) és az RVN – az energiafelhasználás így semmit sem csökkent a régóta húzódott lépéssel.


MÉDIA

A II. világháború kitörése a dél-amerikai magyar sajtó szemével (III. rész)

1939 szeptember 1-én tört ki a II. Világháború. A történtekre a korabeli dél-amerikai magyar sajtó szemüvegén át emlékezünk.


Arab országok perelnék a Netflixet a gyermekek érzelmi fejlődését romboló deviánspropaganda miatt

A Netflix rovásán egyre több van. Az Öböl-menti országok különösen keményen nekimentek a minden erkölcsi gátlás nélkül buzeránspropagandát erőltető “szolgáltató” ellen.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.


Kivándoroltam Paraguayba – III. rész

Az élet legalább háromszor olcsóbb, mint Skandináviában. Középosztálybeli “átlagemberből” egy szempillantás alatt jómódú “birtokos” lettem. Legfeljebb 10% személyi jövedelemadót fizetek, ami az én esetemben a legtöbb esetben 0%-ra redukálódik – teljesen legálisan!

Svédországi paraguayi előfizetőnk osztja meg a nagyérdeművel, hogy miként – és miért – vált paraguayi lakossá.


Az atomfegyverek európai bevetésének várható hatásai

Atomenergetikai területen dolgozó mérnök előfizetőnk szakmai elemzése. Roppant elgondolkodtató írás, ajánljuk minden olvasónk figyelmébe!

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

DAM Katonai Magazin

Új hét, újabb színvonalas melléklet! Ezen a héten a DAM Katonai Magazin a soros.

Témáinkból;


Védelmi hírek a nagyvilágból

Állandó hírrovatunkban a világ hadereivel kapcsolatos aktuális híreiről számolunk be hónapról-hónapra.


F-15 Eagle, a Sas

Ötven éve, 1972 július 27-én végezte el első felszállását a McDonnell Douglas legjobb harci repülőgépe. E havi óriáscikkünk a legendás “Sas” teljes történetét feldolgozza a fejlesztéstől az A/B, a C/D, az E és a legújabb EX-változatokig bezárólag. Egy géptípus, amely bár ötven éve szeli az eget, még ma is gyártásban van és még évtizedekig meghatározó része lesz az Egyesült Államok és legfontosabb szövetségesei légierőinek.


Börgöndi Repülőnap

“Székesfehérvár repülőterén” idén is megrendezésre került a már hagyományosnak tekinthető repülőnap. A látványosságok közt feltűnt a Magyar Légierő JAS-39 Gripen szólóbemutatója is.


PzH-2000

Megérkezett Magyarországra a német gyártású PzH-2000 önjáró löveg (SPH) újabb példánya – ebből az alkalommal közöljük a típus részletes ismertetőjét. A kiváló, mi több világelsőnek számító fegyver Kijev kezében bevetésre került az ukrán fronton – amelyen át megismerhetjük a kiváló fegyver gyenge pontjait is. Kétségtelen, hogy Magyarország jól döntött a vásárlással – de mind a határidők, mind a mennyiség elégtelennek tűnik a kialakult biztonsági helyzetben.


Mindenki másként csinálja

A közelmúlt lengyel mega-beszerzéséről a Dél-amerikai Magyar Hírlap is részletesen beszámolt. Lengyelország a hadiiparát a nyugati országoktól eltérően le nem építő Dél-Koreától – hivatalos nevén a Koreai Köztársaságtól – vásárolt egészen komoly mennyiségű fegyvert. A listán a kiváló K-2 “Fekete Párduc” harckocsi majd ezer példánya mellett a K-9-es önjáró löveg sok száz-, valamint a kategóriájában rendkívül sikeres FA-50-es könnyű harci repülőgép 48 példánya szerepel. Úgy látszik, lengyel barátaink reagáltak elsőként az európai háborúra. Nagy kérdés, Magyarország mikor követi majd a lengyel példát? Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol Dél-Koreával, de a szárazföldi fegyverek továbbfejlesztett változatai a szintén kiváló török kapcsolatoknak hála is megérkezhetnének Magyarországra – ugyanis Törökország a K-2-es és a K-9-es licenceinek megvásárlásával saját, erősebb változatokat hozott létre. Az Altay harckocsi és a T-155 Fırtına önjáró löveg már exportsikert is aratott: mindkét eszközből komoly mennyiséget rendelt Katar, míg az önjáró lövegek Szaúd-Arábiába is utat találtak.


A NASAMS-rendszer

Magyarország a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon közös termékét választotta a még szovjet gyártmányú Kub légvédelmi rakétarendszerei váltótípusául. A 2020 novemberében véglegesítésre került döntés nyomán mindeddig nem került Magyarországra egyetlen eleme sem a rendszernek. A kamatokkal együtt legalább félezer milliárd forintos beszerzés felgyorsítása égetően fontossá vált az ukrajnai események miatt.


A Lynx lövészpáncélos

Részletes típusismertetőnk segítségével megismerheti Magyarország új lövészpáncélosát, amelynek (legalább?) 218 példánya áll majd rendszerbe az évtized második felében.


AIRPOWER22

A legnagyobb osztrák repülőnapra – amelyet a látogatók száma alapján “Európa legnagyobbjának” titulálták a szervezői – hatalmas tömeg látogatott ki idén is. Láthattuk a “szokásos” Red Bull gépeken felül repülni a Typhoon-t, a magyar Gripen-t, de a SAAB idén is elhozta az Ausztriában korábban szolgálatban állt SAAB J-3 5 Draken egyetlen repülőképes példányát is. Helyszíni képes beszámolónk.


Irán légiereje

Igen változatos típuskavalkáddal rendelkezik a washingtoni bábnak számító sah megdöntése óta folyamatosan szankcionált állam. A sah idejéből származó amerikai gyártású gépek; F-4 Phantom, F-5 Tiger és F-14 Tomcat mellett – amelyet az Egyesült Államokon kívül egyedül Irán rendszeresíthetett – rendelkezésre állnak a MIG-21-es kínai másolatai, francia gyártású Mirage F1-esek, szovjet eredetű Szu-22-es és Szu-24-es támadó/bombázó repülőgépek, valamint “legújabb” típusként a MIG-29-es példányai is. Az uszkve harminc – ötvennégy éves kor közötti flottát még idén új Szu-35-ösök egészítik ki, ennek apropóján mutatjuk be Irán légierejét és kapcsolódó hadiiparát – amely nélkül lehetetlen lett volna üzemben tartani az 1979 óta semmiféle gyártói támogatással nem bíró nyugati típusokat.


Egyszer volt, hol nem volt – A Hidegháború (I. rész)

Déjà vu! – mondhatná a sokat látott olvasó. A mai helyzet azonban már túlmutat a hidegháború fogalmán: az Ukrajnában folyó proxy-háború bizony már sokkal inkább “forró” világháború. Cikksorozatunk nem a mostani, hanem az 1945-től kibontakozó Hidegháború történetét foglalja össze katonai szempontból.


Kitörés

A szovjet hordák által ostromlott Budapest védőinek a megadás helyett nem maradt más választásuk, mint kitörni a keletről beözönlött horda gyűrűjéből. Ma már tudjuk, nem sokan élték túl a Kitörést – de mégis, máig az egyik legutolsó példája a múltban a magyarokat oly’ mértékben jellemző példamutató hősiességre.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 szeptember 16-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük