A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Zoltán ezüst-, míg a 87 kg-ban érdekelt Losonczi Dávid bronzérmet nyert vasárnap a belgrádi birkózó-világbajnokság második versenynapján.

A tavaly szívizomgyulladás miatt hosszú hónapokat kihagyó Lévai szombaton egy roppant nehéz ágon, öt riválist, köztük az idei Európa-bajnokot legyőzve, parádés menetelést mutatott be. Vasárnap aztán a tokiói olimpia ezüstérmese, a tavalyi játékokon Lőrincz Tamással szemben alulmaradt kirgiz Akzsol Mahmudov várt rá, akit júliusban egy nemzetközi viadalon simán vert, így optimistán készült a döntőre.
    
A döntőre, amely aztán nem várt eredménnyel végződött. Pedig az első percben Lévai volt az aktívabb, többször is biztatóan fogott össze riválisa hóna alatt, s egyértelműen irányított. A második percben a mérkőzésvezető már a kirgizet biztatta aktívabb küzdelemre, amikor újra a magyar próbálta összefogni, de Mahmudov egy villámgyors szaltóval eldobta (0-4) és tusveszélyes helyzetbe szorította riválisát. Lévai helyzete kilátástalannak tűnt, ám hatalmas küzdelem árán ki tudott fordulni, a kirgiz azonban továbbra is felette volt és fejlefogásból újabb négy pontot érően átforgatta (0-8), így technikai tussal diadalmaskodott.
    
“Nem tudok mit mondani, nem tudom, mi történt. Legutóbb megvertem 6-0-ra, most meg egy perc alatt kikaptam. Sokkolt” – kereste a szavakat érzelmeivel küzdve a vereség után Lévai Zoltán, aki így is karrierje eddigi legnagyobb felnőtt sikerét aratta.
    
Ezt megelőzően ugyanis egy felnőtt világversenyt zárt dobogón, a 2020-as római Európa-bajnokságot, melyen szintén második volt. Ezek után nem sokkal a válogatott felnőtt világversenyes újoncát, Losonczi Dávidot szólították szőnyegre, aki azzal a svéd Alex Kessidisszel küzdött meg a 87 kg-os súlycsoport egyik bronzérméért, aki a 2019-es vb-n a 77 kilósok között lett ezüstérmes és a fináléban Lőrincz Tamástól kapott ki.
    
Az ESMTK-KIMBA 22 éves sportolója szombaton nagyszerűen birkózott, román, dél-koreai és kazah rivális legyőzésével jutott négy közé, ahol a címvédő szerbiai Zurabi Datunashvilitől kapott ki nagy csata végén. Az első versenynap után kissé csalódottan nyilatkozott, de azt is elmondta, ha a szombati teljesítményét vasárnap is meg tudja ismételni, meglesz az érem.
    
A helyosztót Losonczi nagy elánnal kezdte, a svéd az első percben szinte végig a zóna szélén táncolt, s ugyan az esetek többségében még a kilépés előtt el tudott forogni, a magyar egyik indításánál tehetetlen volt (1-0). Losonczi a folytatásban is ment előre, Kessidis viszont egy szép kontratámadással kivitte a szőnyegről (1-2), és fordított. Sokáig viszont nem örülhetett, mert még a második perc végén riválisa újra kiléptette. A svéd “sarok” videózás kért, mondván Losonczi kitenyerelt és csak utána tolta ki versenyzőjüket, ám a zsűri helyben hagyta az eredeti döntést, így 3-2-es magyar vezetésről ment tovább a küzdelem.
    
A szünetig a fiatal magyar folytatta addigi aktív birkózását és sikerült mögékerülnie (5-2), majd újabb egy pontért emelés után kihúznia a svédet (6-2), így megnyugtató előnnyel mehetett a félperces szünetre, melyet követően óriási küzdelem folyt a szőnyegen, további akció viszont nem született. Kessidis mindent megtett, hogy fogást találjon riválisán, aki viszont a lefújásig keményen védekezett, amivel első felnőtt vb-jén első érmét szerezte meg.
    
“Fele olyan jó állapotban sem voltam mint tegnap. Rosszul ébredtem, és a bemelegítés sem ment könnyen, de a meccsen sikerült a taktikát betartanom. Lőrincz Viktorék mondták, hogy nem technikai tusra kell menni, hanem csak győzzek, az a legfontosabb. Összességében elégedett vagyok az éremmel, első felnőtt világversenyemen ezt el tudom fogadni” – nyilatkozta a vegyes zónában mosolyogva Losonczi Dávid.
   
A hétfő esti helyosztós programban is lesz magyar érdekelt, Lévai Tamás, Zoltán öccse a 82 kilogrammosok egyik bronzérméért lép majd szőnyegre. Mellette még három magyar versenyző lép szőnyegre a harmadik versenynapon: a kötöttfogású Kecskeméti Krisztián (60 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg), valamint a vb első magyar női birkózója, Szél Anna (62 kg) délelőtt kezdi meg szereplését a viadalon.


(MTI / A címlapkép korábban készült: MTI/Kovács Anikó)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük