Még egy hétig lehet megtekinteni a Várkert Bazárban az Új világ született 1914-1922 című időszaki kiállítást, amely az első világháború centenáriuma alkalmából nyílt meg 2018 őszén – közölte a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány az MTI-vel. A szeptember 18-ig nyitva tartó nagyszabású kiállítás három részből áll és több mint kétezer négyzetméteren mutatja be az első világháború előzményeit, történéseit és következményeit – olvasható a közleményben.
    
Mint írták, a látogatók három szinten, különleges installációkon, interaktív kiállítási elemeken, érintőképernyős eszközökön böngészhető bőséges információn és izgalmas kisfilmeken keresztül kapnak átfogó képet az első világháborúról a tárlaton, amelynek főkurátora Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója.    
    
“A nagyszabású kiállítás szakított az eddigi klisékkel. A győztesek, illetve a totalitárius diktatúrák által sulykolt hazugságokkal vagy féligazságokkal szemben bemutatta, hogy a hamar világméretűvé váló összecsapásnak valójában nem volt egyetlen európai győztese sem. Egész Európa belerokkant a háborúba, elveszítette vezető szerepét, az Egyesült Államok pedig megszerezte a világ feletti uralmat. 1914-1918 között új világ született, a háború újrarajzolta a térképeket, áthelyezte a világgazdaság súlypontjait, új ideológiákat és izmusokat segített hatalomba. Mindez pedig meghatározza a jelenkor történéseit” – írták a közleményben.
    
“Ez a kiállítás a gonoszságot mutatja be, de a szabadságról szól. Arra biztat mindenkit, ne hagyja magát mások által befolyásolni. Harcoljon a saját gondolataiért, a saját igazáért. Ez a kiállítás az őszinteség kiállítása” – összegezte Schmidt Mária.  
    
A kiállítás három részben mutatja be az első világháború történetét. Az Új világ született – 1914-1922 című átfogó tárlat első része 2015 nyarán nyílt meg Európai testvérháború, a második szakasz pedig 2016 novemberében A háború urai alcímen. A kiállítás utolsó része, Új világ született elnevezéssel 2018 ősze óta látható.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük