A grafénkutatási eredményeiért Nobel-díjjal elismert Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov, a Manchesteri Egyetem professzora tart előadást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szeptember 5-én az Alkalmazott Matematikai Napok keretében megvalósuló konferencián.

A kiemelkedő eredményességű kutatókat Budapestre invitáló konferenciát a sorozatot elindító és aktívan gondozó műegyetemi professzor, Domokos Gábor 60. születésnapja alkalmából rendezik meg – közölte az MTI-vel a Műegyetem.
    
A rendezvényt Czigány Tibor, a BME rektora nyitja meg, majd Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus mond köszöntőt, a nyitóelőadást pedig Konsztantyin Novoszelov tartja.
    
Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov 1974-ben született. 1997-ben diplomázott Moszkvában, PhD értekezését Hollandiában, Nijmengenben védte meg a Radboud Egyetemen, és 2001 óta a Manchesteri Egyetemen kutat. Itt jutottak el Andre Geimmel közösen a grafén előállítási módjának felfedezésére, amit 2010-ben Nobel-díjjal ismertek el.
    
Novoszelov kutatási területe rendkívül széles: a szupravezetéstől a ferromágnesességig, az anyagtudománytól a biofizikáig terjed az érdeklődése. Úttörő munkássága során az elektronika, a fotonika, a kompozit anyagok fizikájának és kémiájának területein találta meg a grafén legváltozatosabb alkalmazásait.
    
Kutatásait a Nobel-díj mellett számos más kitüntetéssel ismerte el a nemzetközi tudományos közösség. Több kiemelkedő tudományos társaság (Royal Society, US National Academy of Sciences) tagja.
    
A szeptember 5-6-i konferencián többek között a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézménye, az Oxfordi Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem, az ETH Zürich, a Berni Egyetem, a Torontói Egyetem, a Bristoli Egyetem és a Cornell Egyetem világhírű matematikus, fizikus, kémikus, mérnök, geológus és pszichológus professzorai tartanak előadást – közölte a BME.
    
A részvétel ingyenes, de a szervezők előzetes regisztrációra kérik az érdeklődőket.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük