VEZÉRCIKK
Brutális robbantásos merénylet Oroszországban

Egy 29 éves újságírónő, Darja Dugina az áldozat, akivel az ukrán titkosszolgálat 43 éves, menekülésben lévő ügynöknője végezhetett.


III. VILÁGHÁBORÚ

A nagy “Reset”

Akárhogy is nézzük, egy borzalmas végkifejlet felé mutatnak az események. Ki dönti majd el, hogy ki élhet, és kinek kell pusztulnia? Európa polgárainak esélyei minden esetre igencsak rosszak…


Liz Truss megnyomná a brit atomfegyvereket indító gombot

A kiszámíthatatlan, agresszív kirohanásairól ismert brit külügyminiszternő pályázik a brit konzervatívok vezetőjének-, és ez által a brit miniszterelnöki posztra. Megválasztása a legkevésbé sem jelentene enyhülést az európai helyzet számára.


Putyin: a Nyugat ágyútölteléknek használja Ukrajnát

A Nyugat megingatta az európai biztonság rendszerét, és ágyútölteléknek használja Ukrajnát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia részvevőihez intézett keddi beszédében.

Sojgu: a különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti

Az ukrajnai különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti – szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.


Macron: Vége a gondtalanságnak és a bőségnek

…már ha eddig ez jutott volna a migránsok terrorja alatt élő franciáknak. Macron további, súlyos gazdasági megrázkódtatásra figyelmeztette honfitársait.

ÓHAZA

Elmaradt a budapesti tűzijáték az OMSZ (talán szándékosan?) téves prognózisa miatt

A történtek miatt – teljesen jogosan – repült az állásából a OMSZ két vezetője.


Balliberális szabotázsakció vezethetett a budapesti tűzijáték lefújásához

Ezt gyanítja ifj. Lomnici Zoltán.


Forró nyár – Tombol a cigánybűnözés Magyarországon (II. rész)

Az európai nyár egészen elképesztő, cigányok által elkövetett bűncselekményeit vettük górcső alá – amely lista nagyjából le is fedi a legtöbb magyarországi bűncselekményt, hiszen azok döntő többségét az Óhazában cigányok követik el.

Lapunk szeptembertől állandó rovatot szentel a Magyarországon elhallgatott, cigányok által elkövetett bűneseteknek.

EURÓPA

Az Európán élősködő szörnyszülött – 12. rész

Az ún. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – 9. rész: Angela Merkel

Németország első női kancellárja ifjú kommunistaként kezdte politikai karrierét Kelet-Németországban. Mi volt A két évtizedre nyúlt Merkel-korszak tanulságai nyomán kijelenthetjük: a mór megtette a kötelességét.


VILÁG

Japán belátta, hogy nincs modern gazdaság megbízható áramtermelés nélkül – Németország még hezitál

Japán szakíthat a Fukusima utáni politikájával – újra atomerőművek épülhetnek a távol-keleti országban. Németország vergődése tovább tart a kérdésben: az utolsó három blokkot az év utolsó napján állíttatná le a valóságtól már rég elszakadt német politikai “elit”.

Németország épp Fukushima miatt vezeti ki az atomenergiát az energiatermelési portfóliójából. A megújulók erőltetése miatt a háborús évek óta nem látott problémák jelentkeztek a német energiaszektorban. A felelőtlen döntések sora miatt megnőtt az áramszünetek száma a korábban példás ellátásbiztonságról híres országban. Mindeközben a német villamos energia ára már évek óta “dobogós helyen” van Európában – rontva ezzel a német ipar versenyképességét épp úgy, mint a német polgárok életszínvonalát.

Franciaországnak mindeközben esze ágában sincs az olcsó és megbízható atomenergiáról lemondania: a gallok a meglévő kapacitások mellé újabb atomerőműveket építenek a következő évtizedekben.


Maradnának a japánok az orosz Szahalin-2 projektben

Úgy látszik, Japánnak egyedül több esze van, mint az egész “európai uniónak” együttvéve. A japán Mitsubishi Co. úgy döntött, hogy marad az orosz Szahalin-2 projektben, miután az olaj- és gázmezők feltárására, valamint LNG-terminál építésére létrehozott projekt új üzemeltetőt kapott az orosz állam személyében.


Fényes nappal, az utcán erőszakolt meg egy fekete migráns egy fehér nőt Olaszországban

Egy 27 éves, Új-Guineából érkezett “menekült” (miféle háború van arrafelé, hogy “menekülnie” kellett?) erőszakolt meg fényes nappal egy 55 éves ukrán nőt Olaszországban. Olaszországban kampánytéma lett a betolakodók által az országra zúdított bűnözési hullám.


Nincs többé dollár alapú kereskedelem India és Oroszország közt

A BRICS elnöke kijelentette: Oroszország és India teljesen kizárja a dollárt a két ország kereskedelméből.


Kései beismerés

A svéd miniszterelnök elismerte: képtelenek voltunk integrálni az elmúlt két évtizedben befogadott bevándorlókat. Persze semmi jót nem jelent ez egy svéd szocialista szájából: Magdalena Andersson a gettók helyett a többségi svédek közé telepítené be az alkalmazkodni még csak nem is akaró vadembereket.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XXI. rész: A buenos airesi Délamerikai Magyar Hírlap megszűnése

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét ebből a jeles alkalomból. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

Végéhez közeledik utazásunk: az olvasó a kétezres évek elején találhatja magát cikkünk segítségével. Alig több, mint húsz éve történt eseményekről írunk, amelyek még ma is ott élnek legtöbb olvasónk emlékezetében.

DÉL-AMERIKA

Szent István nap Dél-Amerikában

A Szent István napra idén is erején felül készült a kontinens magyarsága.


Brazíliában az első császár szíve

I. Dom Pedro, azaz I. Péter brazil császár bebalzsamozott szívét tartalmazó arany ereklyét a brazil függetlenség kikiáltásának 200. évfordulójára adta kölcsön Portugália bő két hétre.

I. Péter 1822-től 1831-ig volt Brazília uralkodója, majd IV. Péter néven Portugália királya is lett 1826-ban. Ő kiáltotta ki Brazília függetlenségét 1822. szeptember 7-én, ezért adták neki a Libertador (Felszabadító) nevet.


Kivágta a magzatot a volt osztálytársnője hasából a brazil nő

A saját magzata elvetélt, így aljas B-tervhez folyamodott a brazil nő.


IT

Brutális drágulásra számítanak a szakértők az IT-termékek piacán

Tovább nő a mobiltelefonok és a számítógépes alkatrészek ára is.


MÉDIA

Új dél-amerikai magyar dokumentumfilmsorozat

A DAMTV új dokumentumfilm-sorozat forgatásának kezdetét jelentette be augusztus 20-án. A lapunkban megjelenő és a 26., utolsó részéhez közeledő “100 éves a dél-amerikai magyar sajtó – A dél-amerikai magyar sajtó története” című cikksorozatunkból készít hasonló címmel 26 részes dokumentumfilm-sorozatot Dél-Amerika egyetlen magyar nyelvű televíziója. Az első rész premierjére még idén, a karácsonyi műsorblokkban kerül majd sor.


Szent István nap a Dél-amerikai Magyar Televízióban

Rendkívül népszerű volt a nézői visszajelzések alapján az augusztus 20-i ünnepi műsor. Több néző is megjegyezte a televízió előfizetői fórumán: amíg a magyarországi nézők hiába várták a budapesti tűzijátékot, addig a dél-amerikai magyar nézők élőben láthatták a paraguayi magyar kolónia megemlékezését és az ünnepet záró tűzijátékot.

SPORT

Folytatódott a magyar éremeső az Eb-ken

Róma mellett Münchenben is befejeződtek a küzdelmek az elmúlt hétvégén. A magyarok mint az atlétikai, mind az evezős és a nyíltvízi úszóversenyeken is további érmeket tudtak szerezni.


KULTÚRA

Végképp eltörölni


…mindent, ami a fehér ember kulturális öröksége. Ezúttal Karl May klasszikusa, az indián Winnetou került a célpontba “Német”-országban.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL


Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete
Eszement gyilkosság Moszkvában

Nehéz szavakat találni arra, amit a kijevi junta tett az elmúlt években. A Dugina-gyilkosság felfedte a kijevi rezsim igazi arcát.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Kénköves pokol vár Európára

A világ csak a kijevi rezsim mielőbbi pusztulásával menekülhet meg az újabb, minden korábbinál véresebb világégéstől. Brazíliai előfizetőnk külpolitikai elemzése.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 augusztus 26-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük