Több mint ezer évvel ezelőtt Szent István sziklára építette a haza házát – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton Nagymányokon. A politikus a Tolna megyei város augusztus 20-i ünnepségén hozzátette: Szent István államának közigazgatása kiállta az idők próbáját, a vármegyerendszer és az egyházi megyerendszer ma is az általa létrehozott alapokon nyugszik.
    
Úgy fogalmazott, az államalapító király a kereszténységet választotta, bekapcsolta Európa vérkeringésébe az országot, és mindvégig kiállt a talán legfontosabb érték, a függetlenség mellett.
    
A 21. század harmadik évtizedében fontos feltenni a kérdést, hogy mennyiben rengette meg a több mint ezer év ezt a sziklára épített házat – mondta.
    
Szili Katalin kiemelte: ma a migráció, a pandémia és a szomszédban dúló háború a legfontosabb, és a kérdés az, hogyan tudjuk megőrizni biztonságunkat Európában.
    
“Ma, amikor azt látjuk Európában, hogy elvesztek azok az értékek, amelyek számunkra a kereszténységet jelentették, talmivá válik mindaz, ami eddig érték volt, (…), a legfontosabb a béke és a biztonság” – fűzte hozzá.
    
Azt mondta, az európai világ a görög filozófiára, a római jogra és a keresztény értékrendszerre épül. “Ahhoz, hogy ebben a globális világban Európa újra tudja definiálni magát, a legfontosabb az, hogy ezeket az értékeket a jövőben is megőrizze” – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott.
    
Kijelentette: ha ezektől az értékektől eltérünk, az Európa számára az önfeladást jelenti.
    
“A kérdés ma az: önfeladás vagy küzdés, önsorsrontás vagy építkezés” – fogalmazott Szili Katalin. Megjegyezte: “azt a Szent István-i örökséget kell megőrizni, amit a sziklára épített haza jelent”.
    
Kiemelte: a legfontosabb, hogy még ilyen időkben is össze tudunk fogni, és ezt a nemzetet együtt tudjuk szolgálni úgy, hogy az számunkra és a következő generációk számára a biztonságot jelentse.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük