Nyolc katonai helikoptert “ajándékoz” az Egyesült Államok Csehországnak az Ukrajnának nyújtott cseh segítség elismeréseként – közölte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a közszolgálati Cseh Televízió csütörtök késő esti híradójában. “Csupán” az új helikopterek árával vetekedő felújítást, és persze az amerikai fegyvergyártókat gazdagító alkatrészellátást kell fizetnie a cseh félnek.

Az amerikai helikopterek átadását pénteken reggel az Egyesült Államok prágai nagykövetsége is megerősítette a Twitteren. Az amerikaiak szerint Csehország csak az átadás költségeit, illetve a gépek korszerűsítését fogja fizetni.
    
Csehország már korábban összesen 12 darab AH-1 Viper és UH-1 Venom típusú katonai helikoptert rendelt az amerikai Bell fegyvergyártótól egészen elképesztő, 14,6 milliárd cseh koronás áron. Az amerikai helikopterekkel a lényegesen nagyobb kapacitású, egészen más kategóriát képviselő szovjet – orosz eredetű helikopterflottát próbálják felváltani.
   
Jana Cernochová a televízióban azt mondta, hogy a nyolc amerikai helikopter “ingyenes átadásáról” személyesen állapodott meg amerikai partnerével áprilisi washingtoni látogatásakor. Az általa vezetett tárca a közelmúltban kapta meg azt a levelet, amelyben értesítették, hogy Washington nyolc, sivatagban (repülőgép-temetőben) letárolt harci helikoptert és két szállító helikoptert “ajándékoz” Csehországnak.
    
A cseh hadseregnek a közeljövőben húsz – a jelentés szerint “korszerű” – amerikai gyártású katonai helikoptere lesz hadrendben.


(MTI javítva / DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük