Fellélegezhetnek a magyarországi buzik, megérkezett Magyarországra a buzimajomhimlő elleni védőoltás. Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 buzi oltására lehet elegendő.

Az oltás két dózisból áll, amelyet egy hónapos különbséggel kell majd beadni. A korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább “veszélyeztetett kockázati csoportba” tartozók részére ajánlják fel.

Azt nem jelölték meg, hogy ki számít bele a “veszélyeztetett kockázati csoportba” – de nyilvánvalóan a buzeránsokra gondoltak.
    
Tudatták azt is, a betegség vírusa elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről az NNK és a szakmai kollégium jelenleg egyeztetést folytat, ennek lezárultát követően határozzák meg az oltás felvételére vonatkozó kritériumokat és jelölik ki az oltóhelyeket.
    
Az NNK tájékoztatása szerint a 31. és 32. héten, augusztus 1. és 14. között összesen újabb 20 személynél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel a Magyarországon diagnosztizált esetek száma 62-re nőtt. A betegek valamennyien 23-50 év közötti “férfiak”, többségük életvitelszerűen Budapesten él.

Budapestről származó, megbízhatónak tekinthető információk szerint kivétel nélkül minden fertőzött buzeráns, akik óvszer nélküli fajtalankodás közben kapták el a vírust.
    
A fertőzött személyek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi köcsögnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében “kontaktkutatást” végez.

A “kontaktkutatás” részletei után nem érdeklődtünk a szakhatóságnál.


(Az MTI jelentésének felhasználásával / DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük