Kiutasították Oroszországból csütörtökön Norvégia egyik konzulját, aki egy videofelvétel szerint azt hangoztatta egy szállodai recepción, hogy utálja az oroszokat.  

“A történtek után Elisabeth Ellingsen jelenléte Oroszországban ellehetetlenült” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében, amely egyúttal megjegyezte, hogy Moszkva figyelembe vette Oslónak a történtek miatti sajnálkozását.
    
A tárca csütörtökön bekérette a norvég nagykövetet, és tiltakozott nála Ellingsen sértő oroszgyűlölő megjegyzései miatt.
    
A konzulnak egy murmanszki szálloda portáján július 6-án rögzített dühkitörését az okozta, hogy a hotel egyik alkalmazottja megkérte, várjon egy keveset, amíg kitakarítják a szobákát. A múlt hónap végén az interneten megjelent és nagy felháborodást keltett felvételek szerint Ellingsen azt kiabálta angolul, hogy utálja az oroszokat, és hogy skandinávként hozzászokott a tiszta szobákhoz.
    
Maria Zaharova külügyi szóvivő korábban közölte, hogy az orosz diplomáciai tárca a konzul kijelentéseit felháborító gyűlöletkeltésnek tartja. A norvég külügyminisztérium kifejezte sajnálkozását az incidens miatt, és közölte, hogy a konzul kirohanása nem tükrözi Norvégia politikáját.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük