VEZÉRCIKK:

Mi jut majd Magyarországnak Ukrajna feldarabolása után?

Egyre magasabb helyekről érkező orosz nyilatkozatok bátorítják Magyarországot Kárpátaljával kapcsolatban.


ÓHAZA

Deutsch Tamás: magyarellenes és rasszista Guy Verhofstadt levele

Európa egyik legostobább, leg-magyarellenesebb politikusa – a gazdáinak engedelmeskedve – ismét Magyarország torkának esett.


Szijjártó: csak a béke jelent megoldást

Szijjártó Péter Esztergomban, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által rendezett MCC Feszt szombati zárónapján beszélt.


Orbán Viktor Texasban

Orbán Viktor a konzervatív vezetők találkozóján vesz részt Dallasban. A konferencián Donald Trump volt amerikai elnök is felszólal pénteken.


III. VILÁGHÁBORÚ

Ukrajna minden áron világháborút akar


Nem nyugszik a kijevi junta, az egész világot lángba borítanák washingtoni gazdáik kedvéért.


Sorozatos parancsmegtagadás – Hamarosan lezárulhat a háború Ukrajnában?

Ezúttal a harkovi régióban harcoló 132. ukrán felderítő zászlóalj tagjai tagadták meg a kijevi junta parancsát.


Ukrajna a csőd szélén

Az ukrán gazdaságot eddig is csak a Nyugat hitelei tartották életben – de ahogy közeledik a tél réme, és ahogy zuhannak a nyugati gazdaságok mutatói – úgy csökken a kijevi juntának folyósított pénz mennyisége is.


Külügyminiszteri szintű egyeztetés Oroszország és az Egyesült Államok közt

Az ukrajnai különleges műveletek kezdete óta először beszélt egymással a két külügyminiszter.


Pattanásig feszült helyzet Tajvan és Kína között

Kína rendkívül hevesen reagált Nancy Pelosi provokatív látogatására. Órákon belül olyan hatalmas haderőt vonultatott fel Tajvan körül, amellyel könnyű szerrel elfoglalhatná az egyébként rendkívül erős hadsereggel rendelkező Tajvant. Csütörtökön egész nap hadászati rakéták repkedtek Tajvan felett – Kína ezzel a hadgyakorlattal szándékozott egyértelmű diplomáciai üzenetet küldeni a szakadár köztársaságnak.


Koszovó a háború szélére sodródott

Megszólaltak a légvédelmi szirénák Koszovóban. Egyenlőre ugyan sikerült elodázni a fegyveres konfliktust – de ki tudja, meddig tarthat a törékeny béke.


Újra fegyveres harc robbant ki Azerbajdzsán és Örményország között

Az éve lezártnak hitt konfliktus ismét fegyverhasználatba torkollott, amelyben ezúttal legalább négy örmény katona vesztette életét.


Álhír-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!


Putyin Szent-Péterváron

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz flotta parádéján vett részt a festői szépségű városban. Ha már ott volt, mondott beszédet is – amelynek teljes leiratát közöljük az augusztus 5-i lapszámban.

EURÓPA

Az Európán élősködő szörnyszülött – 9. rész

Az un. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – 6. rész: Scholz kancellár, a IV. Birodalom miniführere

Európa önjelölt, Napóleon-komplexusos miniführere több kárt okozott Németországnak fél év alatt, mint az elmúlt fél évszázadban bárki. A “következetes következetlen” politikus színezetlen portréját az eheti Dél-amerikai Magyar Hírlapban olvashatják.


Nyugat Európában emberek fognak megfagyni a télen

Nyugat Európában emberek fognak megfagyni a télen – mert egész egyszerűen képtelenek lesznek fizetni a fűtésszámláikat. A gáz ára már tízszerese a közelmúlt árainak. Mintha ez nem lenne elég, Brüsszel öngyilkos szankciós agymenése egy évtizedre tönkre teheti Európa gazdaságát is.


VILÁG

Joe Biden amatőrpornós fiacskája nyakig benne van az ukrán gabonabizniszben


A korrupció legmélyebb bugyrai tárulnak fel Hunter Biden simlis ügyeit vizsgálva. Döbbenetes kép rajzolódik ki az ember előtt, ha megpróbálja a helyére illeszteni a Biden-család Ukrajna-puzzeljét. A világ liberális médiája persze síri csendben hallgat…


Óriási diplomáciai turbolencia Nancy Pelosi tajvani látogatása miatt

A bolond vénasszony kis híján kirobbantotta a totális háborút a Távol-Keleten az értelmetlen, közvetlen provokációnak számító útjával. A látogatás kapcsán Kína sosem látott hadgyakorlatozásba fogott a magáénak tekintett sziget körül.


Kínai szankciók Tajvan ellen

Az érvénybe lépett szankciós listán ott van a Tajvant – és ezzel együtt a világ chip-ellátását – rendkívül érzékenyen érintő kvarchomok exporttilalma is.


Meddig maradhat még a szenilis Joe Biden amerikai elnök?

Már réges-rég kínos abszurdba fordult Joe Biden amerikai elnök kormányzása. Vajon meddig tarthat még a maholnap 80 éves politikus regnálása?


A felvásárolt ex-szovjet tagköztársaság

Nem érdemes kertelni: Ukrajnát apróért vásárolta fel az Amerikai Egyesült Államok. Jutott belőle rész a Biden-családnak is.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XVIII. rész: A kilencvenes évek nagy változásai

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét ebből a jeles alkalomból. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

A kilencvenes évek közepére új média hódította meg a világot: az Internet. Bár óriási lehetőségeket nyitott meg a szórványban élő közösségek számára a kapcsolattartásra, egyúttal a nyomtatott dél-amerikai média haláltusáját is elhozta az Internet térnyerése.


IT

Tajvan esetleges elfoglalásával bedőlhet az egész félvezető-ipar


Ha Kína elfoglalja a szigetet, azzal gyakorlatilag borítékolható, hogy a világ legalább fél évtizedes chiphiánnyal lesz kényszerű szembenézni.


Oroszország chipgyártáshoz szükséges levilágítókat fejleszt

Oroszország még az ukrajnai különleges műveletek megkezdődése előtt komoly fejlesztésekbe fogott a mikorelektronikai iparának saját lábakra állításáért.


Kína 7 nanométeren

Nem sokan hitték volna, de Kína – egyenlőre még európai berehdezésekkel – működőképes, saját fejlesztésű 7 nm-es gyártástechnológiával állt elő – amelyen a sorozatgyártás is megkezdődött az elmúlt hetekben.


Kina félvezetőiparát az SMEE scannerei függetlenítenék a japán és európai szállítóktól

Kína már régóta dolgozik az importált, mikoroelektronikai gyártáshoz szükséges berendezések hazai termékekkel történő kiváltásán.


RISC-VAmerikából indult processzor-architektúra az “ellenség kezén”

Kína és Oroszország viheti sikerre a kezdetben az amerikai DARPA által finanszírozott projektet.


MÉDIA

Az RT csatornáinak vételéről


Korábbi cikkünk nyomán több, technikai jellegű kérdés érkezett hozzánk az Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában betiltott RT-csatornák vételi lehetőségeiről. A kérdésekre ezen cikk keretei közt adunk választ. Részletes ismertetőnk segítségével nem fog lemaradni a “másik oldal” híreiről sem.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Kárpátalja még ebben az évtizedben visszatérhet Magyarországhoz.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.


Pionír lettem!

Az új dél-amerikai magyar kolónia újdonsült lakója számol be tapasztalatairól.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 augusztus 5-i lapszámában!

One thought on “A Dél-amerikai Magyar Hírlap legfrissebb számának tartalmából”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük