Két éves a Dél-amerikai Magyar Hírlap online kiadása – ebből az alkalomból húszoldalas színes mellékletet találnak a Hírlap eheti nyomtatott kiadásában.


III. VILÁGHÁBORÚ

VEZÉRCIKK – Magyar haderőfejlesztések – Szakértő: édeskevés az eddig bejelentett katonai beszerzés az ország védelmére

Óriási kérdés persze, hogy mit visel még el Magyarország gazdasága – és honnan lehet a mai háborús helyzetben még fegyvert vásárolni. Lengyelország megmutatta a szerdán Dél-Koreával kötött szerződéssel, hogy igenis van még lehetőség a nemzetközi fegyverpiacon gyorsan lebonyolítható, nagy tételű beszerzésekre. Katonai szakértőnk elemzése.


Ukrán őrület: “Támadunk, szeptemberig kiverjük az oroszokat”

Egyre irreálisabbak a kijevi junta vezetőinek kijelentései.


Összeomlás előtt az ukrán gazdaság

Ukrajna bármelyik órában államcsődöt jelenthet: hatalmas tartozásának újabb milliárdos részletét kellene visszafizetnie. Hiába az országba pumpált dollár-tízmilliárdok, az ország amúgy is vérszegény gazdaságának felét már elvesztette.


Háborús összeomlásban zárulhat Ukrajna rövidke, dicstelen történelme

Az ukrán, de nevezzük inkább ukrajnai vezetésnek – nyilván washingtoni parancsra – tárgyalni sem hajlandó az oroszokkal, mint ahogy az Egyesült Államok sem volt hajlandó tárgyalni a konfliktus kirobbanása előtt az orosz biztonsági garanciákról. Kétség sem férhet hozzá, a “kijevi” döntéseket Washingtonban hozzák. Ukrajna sorsa a teljes feldarabolódás lehet – amelyet teljes mértékben csak a józan észre egyáltalán nem, csak Washingtonra hallgatni képes “saját” politikusainak köszönhet.


Orbán Viktor: Brüsszel a háborús gazdaság irányába halad

Brüsszel a háborús gazdaság irányába halad. Ha ezen az úton megyünk tovább, abból nagy baj lesz. Mi új stratégiát javaslunk! – írta Orbán Viktor miniszterelnök.


Háborús retorika Dél-Koreában – Észak-Korea elnöke már atomfegyver bevetésével fenyegetőzik

Jun Szogjol (angol átítással: Yoon Suk Yeolt) személyében – igen kis különbséggel – olyan konzervatív jobboldali elnök került a Koreai Köztársaság élére, aki láthatóan sokkal agresszívabb retorikát fogalmaz meg Észak-Koreával szemben, mint elődei.

Jun különös figurája a koreai politikának: úgy lett a Polgári Erő Pártjának jelöltje, hogy egy évvel megválasztása előtt még csak tagja sem volt a pártnak. A katonai szolgálat alól felmentett, ma már 61 éves Jun a budapesti főpolgármesterhez hasonlóan képtelen volt jogosítványt szerezni – bár neki erre egy leheletnyivel nyomósabb indoka volt (szerinte), ugyanis egyik szemére látáskárosult. Más kérdés, hogy tud valaki egy országot vezetni, még egy személygépkocsi terelgetésével sem birkózik meg…

Jun az egyetemen 9 (nem elírás, kilenc) évfolyamon át birkózott egyetlen vizsgával, sorozatosan megbukva – közel másfél évtizedig járva így a jogi egyetemet. Persze erre is volt “magyarázata”, ebben – a szánalmas magyarázatok gyártásban – is nagyon hasonlít Budapest teszetoszta polgármesterére.

Minden esetre a helyzet adott, és sokan egy Ukrajna-szcenárió megismétlődésétől félnek. Az új ukrán rezsimhez hasonlóan az Egyesült Államok titkosszolgálatai által pozícióba emelt elnök és mindössze a választások előtt két évvel (fúziókkal) létrejött pártja kísértetiesen hasonlít a kijevi junta hatalomra jutásához.

Az új elnök felpörgeti az Egyesült Államokkal folytatott katonai gyakorlatok ütemét, irritálva ezzel északi szomszédját. Kim Dzsongun – igen ingerülten fogalmazva – azt közölte, hogy országa kész bevetni a nukleáris fegyvereinek “abszolút erejét” az Egyesült Államok és Dél-Korea ellen.

A legvalószínűbb világháborús forgatókönyvekben alapvetésnek tekintett a koreai front megnyílása, amint Tajvan és Kína közt is kitör a háború.


Álhír-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!


ÓHAZA

Tusványos

31. alkalommal rendezték meg a konzervatív magyarság egyik-, ha nem a legfontosabb összejövetelét.

Tusványos – Orbán történelmi beszéde

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor történelmi beszédet mondott az erdélyi rendezvényen. A teljes leiratát megtaláljuk lapunkban, továbbá elemzést olvashatnak belpolitikai szakértőnk tollából.


A “nagy elhatárolódok” elhatárolódtak Orbán nagyszerű beszédétől

Nem jött be a hazaárulóknak és más idegenlelkű élősködőknek a miniszterelnök beszéde.


Lehet szeretni és lehet utálni, de egy dolog tény: Orbán Viktor a nemzetközi politika egyik fontos szereplőjévé nőtte ki magát

Kizárt, hogy az elmúlt hónapokban volt csak egyetlen olyan hét, hogy a világ bármely szabadon választott nemzetközi hírcsatornáján ne szerepelt volna a magyar miniszterelnök. Nem lehet elmenni az ezzel járó tény mellett: Magyarországnak ismét súlya van a nemzetközi politikában.


Lesz gáz – Magyarországon

Szijjártó Péter magyar külügyér Moszkvában járt Lavrov orosz külügyminiszternél, és 700 millió köbméter gázzal tért vissza. A világ médiái a legfontosabb hírek közt számoltak be az eseményről: a Nyugat liberális médiumai vért öklendeztek, míg az orosz média piedesztálra emelte a magyar külpolitika vezetőjét.

A brüsszeli vízfej legújabb ötlete szerint Európa elárulónak kezére kerülne a magyar gázkészletek feletti ellenőrzés, azonban ezt Magyarország nem fogja hagyni. Nehéz eldönteni: jéghideg, vagy nagyon is forró télre készülhet-e Európa…


Egy magyar cég büszkén hirdeti, hogy elutasítja a devianciákat

„Büszkék vagyunk arra, hogy keresztény-konzervatív-nemzeti-homofób értékeket képviselő vállalkozásként, mentesek vagyunk minden erkölcstelen, gyűlölködő, ember- és életellenes liberális-kommunista ideológiától” – áll az M.C. Kereskedelmi Iroda Kft. honlapján. Megsüvegelendő őszinteség!


EURÓPA

Az Európán élősködő szörnyszülött – 8. rész

Az un. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – 5. rész: Macron, a sütike

Most sincs szerencsénk, de persze ezek közt aligha lehetne szebbet vagy normálisabbat találni. A francia elnök igazi különlegesség, mondhatni az újságíró számára “ínyencfalat” a sorban – mindenféle tekintetben…

VILÁG

Joe Biden koronavírusos – életben maradt az elnök


Enyhe tünetekkel megúszta a koronavírus-fertőzést a 79 éves amerikai elnök. Biden négy koronavírus elleni vakcinát is kapott korábban, de a fertőzés után a biztonság kedvéért antivirális szert is kapott.


Lavrov: Az arrogáns nyugati hatalmakkal szemben Oroszország Afrika tisztelettudó barátja

Az orosz külügyminiszter Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában olvasott be ismét az öntelt Nyugatnak.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022
A mindez idáig legsikeresebb Magyarságkonferencia utózöngéiből.

Mit jelent az új paraguayi magyar kolónia létrejötte a kontinens összmagyarsága számára? – III. rész

3. A magyar kultúra és tudomány fellegvárát Dél-Amerikában.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XVII. rész: A világpolitikai földcsuszamlást hozó kilencvenes évek eleje

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét ebből a jeles alkalomból. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

Magyarország – amely a reménykeltő demokratikus átmenettel egyre inkább ismét az “anyaország” szerepében kezdett feltűnni – öles léptekkel száguldott a demokrácia, és sajnálatos módon az anyagi romlás felé is. Sokan talán emiatt sem tartották fontosnak a magyar nyelv elsajátítását, ápolását…


Két éves az Dél-amerikai Magyar Hírlap online kiadása

Két éve, 2020 július 23-án indult el az akkor már nyomtatásban újra megjelenő Dél-amerikai Magyar Hírlap online kiadása, ebből az alkalomból sugárzott stúdióbeszélgetést a DAMTV az évforduló napján, július 23-án. A televíziós műsorban megszólaltak az újjá-alapítók, a támogatók és a legnagyobb hirdetők képviselői is.


Gondban a DAMTV, nincs elég szakember

Az idén utoljára még előfizetéses rendszerben üzemelő Dél-amerikai Magyar Televízió (DAMTV) nem talált eddig elegendő számban megfelelően képzett szakembert a televízió 2023-ra időzített profilváltásához.

Ismeretes, hogy a DAMTV jövőre ingyenesen fogható műholdas televízióként folytatja, amely egyúttal komoly mértékű adásidő-növekedést is jelent majd a televízió számára – amihez természetesen sokkal több televíziós szakemberre lenne szüksége az egyetlen dél-amerikai magyar televíziócsatornának.


SPORT

Uszonyosúszó-vb, Kolumbia – A magyarok zártak az éremtáblázat élén

A magyarok a szombati zárónapon szerzett egy arany, két ezüst- és egy bronzéremmel az éremtáblázat élén végeztek a Caliban rendezett uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon. A magyar csapat 21 érmet, köztük 10 aranyat, 7 ezüstöt és 4 bronzot szerzett Kolumbiában


Rommá verte az Fradi a Slovan-t Pozsonyban

Az FTC 1-4-es idegenbeli eredménnyel takarította el a nemzetközi porondra aligha való Slovan-t a BL-ből.


Megalázta a ZTE az AC Milant

2-1-re nyertek a Zalaegerszegiek az olasz bajnokcsapat ellen.


Török humor: La-la-la, Vlagyimir Putyin!

Énekelték a Fenerbahce – Dinamo Kijev mérkőzésen a vendéglátó török együttes szurkolói.


IT

37 éves az egyik legfontosabb személyi számítógép

37 éve, 1985 július 23-án mutatkozott be az egész iparágra hatalmas hatást gyakorló AMIGA számítógépcsalád. Érdekesség, hogy lapunk, a Dél-amerikai Hírlap az AMIGA “megszületésének” 35. évfordulóján indította el online kiadását – adózva a kiadványszerkesztés terén is rendkívül fontos személyi számítógép emléke előtt.


A chiphiány egész iparágakat fog vissza

Egyre nagyobb a baj a chipgyártás terén, miközben a kapacitásokat egyszerűen nem lehet olyan gyorsan fejleszteni, mint amire igény mutatkozik.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Oroszország és Magyarország.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Buzik vonaglottak Budapesten

Undorító látványt nyújtott a maroknyi deviáns Budapest utcáin. Miattuk tényleg kár volt lezárni a forgalmat… – budapesti olvasónk jegyzete

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 július 29-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük