Előadóteremmel és múzeumi szobával bővül a tatai csillagvizsgáló épülete egy határon túli, magyar-szlovák együttműködéssel megvalósuló projekt eredményeként – mondta el a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezetének igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Kovaliczky István tájékoztatása szerint a tatai csillagda a szlovákiai Ógyallán található Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen nyert 110 millió forintos támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól, a program teljes költségvetése 156 millió forint.
    
A két tudományos műhely közös professzionális programokat, szakmai kirándulásokat és képzéseket szervez, valamint innovatív eszközöket vásárol a meteorok és a Nap megfigyelésére, hogy párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végezhessenek.
    
Tatán 150 négyzetméteres területtel bővül a csillagvizsgáló épülete. Létrehoznak egy korszerűen felszerelt előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget, ahol megfelelő elhelyezést nyer az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt teljes hagyatéka.
    
A tatai Posztoczky Károly 2008 óta csillagvizsgálót a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.
    
A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a megyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, a melyet 1973-ban nyitottak meg.
    
A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük