VEZÉRCIKK
Biden kanosszajárása


Elképesztő pálfordulás az, amit az elvtelen érdekek mentén navigáló Joe Biden amerikai elnök véghez vitt az elmúlt napokban. A ronda, csúnya, megátalkodott “diktatúrákból” lettek hirtelen “baráti államok” ismét. A mindezzel gyakorlatilag saját magát szembe köpő Biden a csak azért vitte véghez ezt a fordulatot, hogy ezzel próbáljon ártani ellenségeinek, mindenek előtt Oroszországnak – és gyengíteni potenciális globális konkurenseit, mindenek előtt Kínát és a saját magát a koporsóba lökő ú.n. “európai uniót”.


III. VILÁGHÁBORÚ

Új frontok nyílhatnak meg hamarosan a Kelet és Nyugat háborújában

Az egyre gyakrabban időskori mentális problémákról tanúbizonyságot tevő Biden elnök szombaton Szaúd-Arábiában kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy megakadályozza Irán nukleáris hatalommá válását – amely újabb frontot nyithat a Kelet és Nyugat nagy háborújában. Mindeközben a távol-keleten is nehéz felhők gyülekeznek Tajvan és Dél-Korea körül.

“Utoljára volt itt tavasz”

Borúlátó az európai közvélemény meghatározó többsége. Generációk óta nem látott szenvedés és gyötrelem köszönthet Európára.


Kadirov: „Egy szavába kerül Putyinnak, és összezúzzuk a nyugati államokat”

Csak egy parancs elnökünktől, és készen állunk a nyugati államok hamis-demokratikus, ál-liberális és katonai-barbár hadjáratának szétverésére, amely megrontja a világközösséget és megpróbálja az egész földkerekséget a saját hatalma alá vonni. A Harc Oroszországgal nem egy hollywoodi akciófilm. Készítsetek a fehér zászlókat! Még el sem kezdtük igazán!” – mondta a csecsen vezető.


Vucic: Putyin alkut kínál majd a Nyugatnak, ha nem fogadják el, akkor elszabadul a pokol

A szerb elnök nem kertelt. Ideje a világnak felébrednie, mindannyiunk életével játszanak a politikusaink.


Medvegyev: “a végítélet napja lesz számukra, ha megtámadják a Krímet

“Nagyon gyors és kemény lesz. Nagyon nehéz lesz fedezéket találni. “


Orbán Viktor: Le kell ülni az oroszokkal, tárgyalni kell

Szankciók helyett béketrágyalást szorgalmaz a magyar miniszterelnök. Kevés a megfontolt, realista politikus mostanában Európában. Vajon meghallják-e a megoldást jelentő szavakat?


A kijevi junta tovább keményített a kisebbségek üldözésén

Mostantól gyakorlatilag csak a nem is létező ukrán nyelven lehet megszólalni Ukrajnában. A “roppantmódeurópai” szabályozást megszegő személyekre hatalmas pénzbírságokat róhatnak ki mostantól az elnyomást új szintre emelő Ukrajnában. A “demokrácia két leges-legnagyobb bajnoka”, Brüsszel és Washington persze síri csendben hallgat, ahogy eddig is – miközben a kárpátaljai magyarság szenvedései ezzel is csak tovább nőnek.


Elérték, amit akartak: már az Egyesült Államok Európa legnagyobb olajszállítója

Ki érti ezt?


Turbina gondok

Az Északi Áramlat I. nevű gázvezeték Kanadában nagyjavított turbinája a politika célkeresztjébe került. Ugyan a kanadaiak hajlandóak lennének Németországon keresztül leszállítani a vezeték újraindításához kulcsfontosságú eszközt, de az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza. Kell a piac a cseppfolyósított amerikai palagáznak – amelynek mind a kitermelése, mind a szállítása felbecsülhetetlen mértékű ökológiai károkat okoz.


Erdogan ismét a svéd és a finn NATO-tagság megvétózásával fenyegetett

Erdogan felszólította a két skandináv ország kormányait, hogy “vegyék ki a részüket a terrorizmus elleni harcból”, ellenkező esetben Törökország visszavonja a NATO bővítéséhez adott hozzájárulását.


Álhír-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!


ÓHAZA

Próbálja kommunikálni az energiaáremelést a kormány

Könnyű dolga nincs a magyar kormánynak: felköpött, aláállt – és rettentő gyors ütemben rá is zúdult minden, amit ilyen esetben várni lehetett.


Tüntetésekre hív a moslék Magyarországon, nem sok sikerrel

Tüntetésekre hív a moslék Magyarországon, csak valahogy épp résztvevő nemigen akad. A már ki tudja hányszor megbukott, válogatott hazaárulók meetingjeire láthatóan nem kíváncsi még a saját szavazóbázisuk sem. Magyarországon láthatóan már rég megszűnt az ellenzék: helyette magyargyűlölő ellenség van, míg a szavazók terén az apadni nem akaró FIDESZ-szavazótábor és a kisebb létszámú ellen-csoport, a FIDESZ-gyűlölő létezik csak.


Földindulásszerű FIDESZ-győzelmek a hétvégi időköziken

Van olyan város, ahol 85,8%-ot kapott a FIDESZ-KDNP jelöltje. Felfoghatatlan számok ezek egy – igenis – működő demokráciában.

EURÓPA

Őrült terv a brüsszeli vízfej asztalán

Átvenné a “tagállamok” feletti ellenőrzést a gázfogyasztás szabályozása terén Brüsszel – amely egyúttal burkolt “gázelosztási mechanizmust” is jelentene, hiszen egyben kezelné az “európai unió” gáztartalékait, holott azok nemzeti tulajdont képeznek. A döntések terén megkerülnék a tagállami vétót – ezen gázkészletek tulajdonosait – gyakorlatilag bevezetve ezzel a (már nem is olyan) csendes diktatúrát Európában. Most már alighanem kimondhatjuk, hogy a velejéig romlott brüsszeli vízfej a háborús helyzetben mutatta csak meg igazán a valódi arcát.


A HUXIT Párt célja az “európai unióból” való kilépés

A közelmúltban egy olyan párt jött létre – A Volner Pártból való névváltoztatással – amely legfőbb célkitúzéseként a brüsszeli rabiga alól vezetné ki Magyarországot.

Az Európán élősködő szörnyszülött – 7. rész

Az un. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – 4. rész: Guy Verhofstadt

Ismét egy ritka-gusztustalan politikussal folytatjuk a portrésorozatot. Nem tudni, ezek a hazaárulásban váltak-e ennyire ocsmánnyá, vagy már a lelkük ocsmánysága vezetett ahhoz, hogy minden jót és szépet gyűlölnek Európában – de a lényegen ez tulajdonképpen nem is változtat. Guy Verhofstadt portréjának elolvasása tényleg megérdemli a ráfordított időt: Verhofstadt helye egészen biztosan ott van a valaha volt tíz leginkább európai-ellenes politikus közt.


Ukrán fegyverszállító repülőgép balesete Görögországban

Szerbiából szállított fegyvereket és lőszereket Bangladeshbe egy ukrán polgári regisztrációval rendelkező, ősrégi Antonov An-12-es teherászállító, amely vasárnap hajtott végre sikertelen kényszerleszállást Görögországban. A tragédiát a fedélzeten tartózkodó nyolc személy közül senki sem élte túl.


Oroszországban teljesen betiltják a deviánspropagandát

Mostantól már nem csak a gyerekek felé, de teljes mértékben tiltott lesz deviáns szexualitást propagálni Oroszországban.

VILÁG

Joe Biden koronavírusos – Kamala Harris felkészül?


A nyolcvanhoz közelítő Biden esetében felmerül a kérdés: mi történik, ha már nem tudja ellátni elnöki feladatait? Minden esethetőségnek utána jártunk. Az Egyesült Államokban az elnök esetleges elhalálozása esetén nem tartanak új választásokat, automatikusan Biden alelnöke, a rabszolgatartó családból származó, de ennek ellenére színesbőrű Kamala Harris lesz az elnök.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022
A mindez idáig legsikeresebb Magyarságkonferencia utózöngéiből.

Mit jelent az új paraguayi magyar kolónia létrejötte a kontinens összmagyarsága számára? – II. rész

2. Tovább erősödő magyar médiát.

Több emberöltővel ezelőtt volt utoljára napilapja a magyarságnak Dél-Amerikában, de 2023-ban a paraguayi új magyar kolónia “hátán” ismét naponta, nyomtatásban is megjelenő lapot kap a kontinens magyarsága.

A jövő év folyamán ingyenesen nézhetővé váló, és ezzel az előfizetés modellt feladó Dél-amerikai Magyar Televízió (DAMTV) egy korábban sosem volt új médiatípust hoz be a dél-amerikai magyarok életébe a közösség első saját televíziócsatornájával.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XVI. rész: A nyolcvanas évek végének magyar sajtója

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét ebből a jeles alkalomból. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

A nyolcvanas évek évégnek politikai földindulása évről-évre mindenütt az első helyeken szerepelt a híradásokban – így Dél-Amerikában is, bár problémák “idehaza” is voltak bőven. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy a magyar sajtó iránti érdeklődés tovább lankadt a kontinensen. Ezek az idők már egyértelműen mutatták a közelgő véget a dél-amerikai magyar sajtó számára. A magyar nyelvű sajtó mellett kitartó idősebb generáció tagjai egyre nagyobb ütemben fogyatkoztak, a fiatalok pedig sokszor már magyarul sem tanultak meg – így számukra aligha kínált olvasnivalót a kontinens magyar médiája. Ugyan több lap jelent meg részben spanyolul vagy portugálul, de ez iránt már nem mutatott érdeklődést a mind jobban asszimilálódó második és harmadik generáció. A televízió teljesen átvette az első számú tájékoztató médium szerepét a fejlettebb – és nagyobb magyar kolóniákkal rendelkező – dél-amerikai államokban, amelybe sajnos továbbra sem tudott bekerülni éremben a helyi magyarság.

Magyarország – amely a reménykeltő demokratikus átmenettel egyre inkább ismét az “anyaország” szerepében kezdett feltűnni – öles léptekkel száguldott a demokrácia, és sajnálatos módon az anyagi romlás felé is. Sokan talán emiatt sem tartották fontosnak a magyar nyelv elsajátítását, ápolását…

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Tényleg megéri Ukrajna kedvéért elpusztítani a világot? Egyszerű kérdés, amelyre igencsak ostoba “válaszokat ad” a Nyugat, persze a lényeg ezúttal is a kulisszák mögött búik meg…

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Olvasói levél – Dögölj már meg végre Ukrajna!

Nem ártottál már eleget a világnak?
Rio de Janeiro-i előfizetőnk írása.


Egy csoda az új magyar kolónia!

Gyönyörű, csodálatos, lenyűgöző! Nem találok szavakat.
Santiagói előfizetőnk írása.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 július 22-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük