VEZÉRCIKK

Argentína és Irán után Egyiptom, Törökország és Szaúd-Arábia és csatlakozhat az Oroszország, Kína, Brazília, India és Dél-Afrika által alapított BRICS-hez

Meglepő bejelentést tett Purnima Anand, a BRICS-fórum vezetője a szervezet bővítésével kapcsolatban. A már Dél-Amerika két vezető gazdasági hatalma által is gründolt BRICS alapvetően változtatja meg a világgazdaság működésének szerkezetét. Az Egyesült Államok és Európa könnyen a partra vetett hal szerepében találhatja magát – tulajdonképp ettől már most is csak egy hajszál választja el.


ÓHAZA

Hatalmas öngól: óriási lehetőséget adott az ellenzék kezébe a kormány

Akár el is veszítheti a 2026-os választásokat a FIDESZ-KDNP pártszövetség miatta. A kormány “energia-vészhelyzetet” hirdetett, hasznos intézkedések sorát hozva meg az ország energiabiztonságának szavatolásáért, köztük a Mátrai Erőmű újraindításával és a szénbányászat felpörgetésével.

Egy pont kapcsán azonban fércmunkát végezett a kormány, lehetetlenül alacsony fogyasztási mértékben korlátozva a háztartások megfizethető áron történő energiaellátását. Ami politikai szempontból a legfájóbb, saját magát köpte szembe a választási ígéretének megszegésével a FIDESZ-KDNP – bárhogy is kommunikálja azt – és adott lehetőséget ezzel a következő választásokra a közönséges hazaárulókból álló magyarországi – mert magyarnak azért mégsem neveznénk – ellenzéknek.

Az ország ellenségei azonnal a váratlanul eléjük dobott koncra ugrottak: a kata-törvényt anno kivétel nélkül meg sem szavazó moslékkoalíció képviselői egyként támadják a kata adóelkerülés érdekében hozott szigorításait. Az igazán nagy koncot azonban szerdán dobta a kormány az Óhaza politikai hiénái elé a félrekommunikált energiaáremeléssel.


A diaszpóra, így a dél-amerikai magyarság sem számíthat semmi jóra, ha a moslék egy nap hatalomra kerül

Nem véletlen a dél-amerikai magyarság döntő többségének mély és kiirthatatlan kommunistaellenessége: a még élő egykori első generációs menekültek szinte mind a mostani ellenzék elvtársai – és nem egy esetben felmenői – által elkövetett magyarüldözés elől menekültek a kontinensre.


Visszahívta a kijevi junta a problémás nagyköveteit

Elcsapta a kijevi junta a budapesti nagykövetét, a neveletlen, mocskos szájú Ljubov Vaszilivna Nepopot. A nem kevésbé mocskos szájáról hírhedt Andrij Melnyik berlini nagykövetet is lapátra került.


Háborús készülődés Magyarországon?

Magyarország fokozott ütemben fejleszti haderejét a kialakult háborús fenyegetés hatására. Összegyűjtöttük, mi történt ez ügyben az elmúlt hónapban.


POLITIKAI FÖLDINDULÁS NYUGATON

Johnson székére hat brit konzervatív-párti képviselő ácsingózhat még eséllyel

Óriási kérdés világunk biztonsága szempontjából, hogy miként néz majd ki a háborúpárti Nagy-Britannia kormánya szeptember ötödike után. Közben az egy fikarcnyival sem különb Munkáspárt már az elkövetkezendő kormányzásra készül, tájékoztatott az egyik vezető politikusuk.


A brit után bukik az olasz miniszterelnök is

Mario Draghi benyújtotta lemondását.


Lemondott az észt miniszterelnöknő

Benyújtotta lemondását Kaja Kallas észt miniszterelnök – közölte csütörtökön a kormány sajtószolgálata Tallinnban.


Bukhat a német kancellár is – Óriási botrány Scholz privát drogos szexbulija után

Fiatal nőket drogoztak be és erőszakolhattak a német szociáldemokraták. Ekkora botrányt politikai szempontból lehetetlen túlélni – persze manapság az egyre inkább csendes diktatúrába forduló Németországban semmit sem lehet biztosra venni…


Beszűkült Macron mozgástere a francia nemzetgyűlési választások után

A francia nemzetgyűlési választásokon a szavazatok mindössze negyedének megszerzésével elvesztette abszolút többségét az “Együtt!” nevű szövetség. Ezek után Macron nem nevezhető többé “erős elnöknek”.


III. VILÁGHÁBORÚ

Zaharova: Oroszországba beletörik a fogad és megfulladhatsz tőle

A mindig frappáns válaszokkal szolgáló orosz külügyminisztériumi szóvivőt Boris Johnson dicstelen távozásáról kérdezték. Azt válaszolta:

“Azt hiszem, a Luganszki Népköztársaság tér 1. szám alatti brit nagykövetségnek kellene kommentálnia a hírt” – utalva a nemrég átnevezett térre, amely a moszkvai brit nagykövetségnek ad otthont, majd így folytatta:

“Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a liberális rendszerek a legmélyebb politikai, ideológiai és gazdasági válságban vannak. Nagy-Britannia félig szétesett helyzete riasztó. Kormányozhatatlanság, káosz és csúcspont a szakértők által ismertetett főbb jellemzők”.

A kérdés tárgyára térve azt mondta:

“Fontos szempont, amely a helyzet teljes körű érzékeléséhez szükséges. Boris Johnsont eltalálta egy saját maga által indított bumeráng”

A népészerű szóvivő ezek után sem tudott leállni és egy tanácsot is adott zárásként a nyugati politikusoknak:

“Ne törekedj Oroszország elpusztítására. Oroszországot nem lehet elpusztítani, de a fogaid beletörheted közben, és megfulladhatsz tőle – utalt zárásként Zaharova az Oroszország elfoglalására tett kísérleteikbe korábban mindig belebukó nyugati hódítókra – mindenek előtt Hitlerre és Napólenonra.


Vucic: az ukrán konfliktus egy világháború, ahol a Nyugat Oroszország ellen harcol

Vucic is kimondta, amit már előtte néhányan megfogalmaztak: a III. Világháború már kitört. Vucic azt mondta: az ukrajnai konfliktus egy világháború, ahol a Nyugat az ukrán katonákon keresztül harcol Oroszország ellen.

“Meg kell értenünk, hogy a világháború közepette el kell vetni minden olyan kijelentést, hogy ez egy regionális vagy helyi háború. Az egész nyugati világ az ukránokon keresztül harcol Oroszország ellen. Ez egy globális konfliktus” – mondta az egyik szerbiai kereskedelmi televíziónak, a Pink TV-nek adott interjújában a szerb elnök.

Medvegyev: a brüsszeli harci kutyák fejbe lőtték magukat a szankciós fegyverrel

Ismét “nagyot ment” a volt orosz elnök és miniszterelnök, amelyet változtatás nélkül közlünk az eheti nyomtatott számban.

Medvegyev szerint “a hasznos európai idióták sokkal többet szenvednek az amerikaiaknak kiszolgáltatva” – és valljuk meg, ebben sajnos teljes mértékben igaza is van. Azaz az idióták alatt sínylődő nép az, ami valóban nagyon szenved az öngyilkos szankciók miatt – hiszen nem a vízfejű brüsszeli politikus vagy a németországi kancellár nappalijában lesz 17 fok a télen, hanem az egyszerű ember lakásában. Már ha lesz – mert még ezt sem lehet kőbe vésni a mai helyzetben.


Kovács Zoltán: az oroszellenes szankcióknak nincs hatásuk és ártanak nekünk

Az Oroszországra kirótt szankcióknak nincs hatása az ukrajnai háborúra, azok már most is ártanak nekünk, az energiaárak emelkednek – nyilatkozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kurier című osztrák napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.


Oroszország mellett már Szíria és Észak-Korea is elismeri a donbaszi népköztársaságokat

A héten a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság is elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokat. Magyarországon ezzel szemben még csak nagybetűvel sem merik leírni a nyolc éve de facto (és most már de jure is) független országok nevét – holott például a sosem volt ország, az “iszlám állam” nevű terrorszervezet nevét máig nagybetűvel írja még az ország legnagyobb hírügynöksége is. Jól mutatja az alárendeltségi helyzetét, hogy az életképtelen Koszóvót az elsőségért versenyezve ismerte el az Orbán-kormány vezette Magyarország.


Rogozin kilőné az űrbe Aschbachert és Borrelt

Rogozin kilőné az űrbe Aschbachert és Borellt. Részünkről lehet az út egyirányú is, mert szinte mindenkinek jobb lenne az élete ettől a világon. Borrelt magát és roppant kártékony tevékenységét az “Európa sírásói” című sorozatunk első részében mutattuk be a dél-amerikai magyar olvasóknak.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz (orosz úrhivatal) vezérigazgatója közölte, hogy parancsot ad a fent tartózkodó űrhajósoknak, hogy fejezzék be a munkát a Nemzetközi Űrállomás orosz Nauka moduljára szerelt európai robotkarral. Rogozin azt mondta:

“Én a magam részéről parancsot adok az ISS-en tartózkodó legénységünknek, hogy hagyják abba a munkát az európai robotkarral. Repüljön maga Aschbacher (az ESA, az európai űrügynökség vezetője) és főnöke, Borrel az űrbe – és legalább most az egyszer az életükben tegyenek valami hasznosat”.


Háborús humor: Kulabá és a fütyizongorista már megint megnyerték a háborút

Ezen a héten azt is “megtudhattuk” a két zseni (?) előadásából, hogy már csak néhány milliárdos nyugati fegyverszállítmány kell, és persze végtelen mennyiségű pénz hozzá, meg végtelen mennyiségű szankció – és akkor a világ (most már tényleg) megmenekül…


Fake News-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!

EURÓPA

Az Európán élősködő szörnyszülött – 6. rész

Az un. “európai unió” igaz, édes-hazug brüsszeli máztól mentes története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – 3. rész: Manfred Weber

Ránézésre sem olyan ember, akivel leengednénk a gyerekünket a játszótérre – de Európa sajnos ennél is nagyobb felelősséget bízott a “mindenre is” tökéletesen alkalmatlan politikusra.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022
A mindez idáig legsikeresebb Magyarságkonferencia utózöngéiből.

Mit jelent az új paraguayi magyar kolónia létrejötte a kontinens összmagyarsága számára? – I. rész

1. Magyar nyelvű oktatás

A kontinensen állandó, reguláris oktatást nyújtó – azaz nem csak hétvégi iskolaként működő – magyar nyelvű magániskola jön létre, amely a felsőoktatásig biztosítja a gyerekek magyar nyelven történő oktatását. Hasonlóképp magyar nyelvű óvoda és bölcsőde jön létre Paraguayban. 2023-tól a magyar nyelvű szakmai oktatást, a 2024-es tanévtől pedig már a magyar nyelvű informatikai felsőoktatást is meg szeretnék szervezni – egyelőre kihelyezett tagozatként. Mindemellett a magyar nyelvoktatás megszervezése az egész kontinens számára elérhető, minőségi magyar nyelvoktató anyagok létrejöttét is jelenti a magyarságához visszatérni szándékozó, többed-generációs magyarok számára.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XV. rész: A nyolcvanas évek közepének magyar sajtója

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét ebből a jeles alkalomból. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

A nyolcvanas éveben közepére, különösképp Gorbacsov hatalomra kerülésével kontrollálhatatlan erjedésnek indult az Óhazát rabigája alatt tartó szovjet hatalma. Izgalmas évek voltak ezek a világtörténelem lapjai-, és a dél-amerikai magyarság számára is – azonban a mindennapok gondjai mellett már félreérthetetlenül megszólaltak a magyar közösségért a vészharsonák. Az egyre folyó asszimiláció, az új generációk beolvadása a befogadó közösségekbe nem vetített előre fényes jövőt a dél-amerikai magyarság számára. Részben a dél-amerikai országokat is érintő gazdasági válság nyomán egyre csökkentek a dél-amerikai magyar média előfizetői számai is, minek következtében egyre több lap volt kénytelen örökre berázni szerkesztőségeit – így az elhalálozások miatt sajnálatos módon egyre fogyott a magyar sajtót, és ezzel a dél-amerikai magyar kultúrát addig a hátán vivő magyarok száma is.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Engedtessék meg a fogalmazásért: szarul áll a Nyugat. A BRICS-országok gyors bővülésével élesen szemben áll a Nyugat évtizedek óta nem látott gazdasági, politikai és erkölcsi válsága.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Nem áll jól Európa szénája

A chacói magyar kolóniára történő kivándorlás lehetőségeiről érdeklődött magyarországi olvasónk.

Kik élveznek prioritást?

Láthatóan óriási az érdeklődés a chacói magyar kolónia szabad helyeire. Mi alapján döntenek arról, hogy ki kerülhet be az első körben? Buenos Airesben élő előfizetőnk kérdése.

A fenti kérdésekre észletesen válaszolt: Szabó Tamás, a beruházás kommunikációs menedzsere

Menekülünk

Nem hittem, hogy az életemben még egyszer háborús helyzet elől kell menekülnünk.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 július 15-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük