Gyulán rendezik meg a 13. Szélrózsa Evangélikus Ifjúsági Találkozót július 13. és 17. között – közölte hétfőn sajtótájékoztatón Pápai Attila lelkész. A házigazda Gyulai Evangélikus Egyházközség lelkésze elmondta, az ötnapos fesztiválra 1500-1800 résztvevőt várnak, felekezettől függetlenül, fő célcsoportjuk a 14-18 évesek. Az előregisztráció alapján látják, hogy nagy részük evangélikus, a találkozó törzsközönségét a Békés megyében működő négy evangélikus gimnázium és az ifjúsági csoportok adják.
    
Hozzátette, a református egyháznak is van ifjúsági találkozója, kölcsönösen részt szoktak venni egymás rendezvényein. De jelentkeztek Afrikából is, ugyanis amikor egy Ukrajnában tanuló egyetemi hallgatónak menekülnie kellett a háború miatt az országból, kapcsolatba került a Magyarországi Evangélikus Egyházzal, és most jelezte, hogy részt szeretne venni a rendezvényen.
    
Szidoly Roland főszervező elmondta, hogy a tematika idén Lukács evangéliumából az “Isten országa közöttetek van” jelszó köré épül. A pódiumbeszélgetéseken, előadásokon azt járják körül, hogy miként van “közöttünk” Isten országa a családban, a barátokkal, a természetben és a társadalomban. Beszélgetnek Grecsó Krisztián íróval, Pál Feri atyával és Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezetővel. Utóbbi focimeccset is kommentál majd a városi sportcsarnokban.
    
A résztvevők sokféle program közül válogathatnak, amelyeket 25 helyszínen rendeznek meg. Reggel és este áhítat lesz; a rendezvényt egy-egy istentisztelet nyitja és zárja majd. Emellett lesznek gyermek- és ifjúsági programok, pódiumbeszélgetések és előadások, sport, színház, kiállítás, filmklub, táncház, kézműveskedés.
    
Esténként koncertek várják a belépődíjas rendezvényre látogatókat: fellép a Lóci játszik, a Kelemen Kabátban, a Galaxisok, a Blahalouisiana, a Dirty Slippers, a Lift! és a Közel zenekar is.
    
A gyulai Göndöcs-kertben, a Vigadó előtt zajló rendezvények és koncertek egy része díjtalanul lesz látogatható – tette hozzá Szidoly Roland.
    
A Magyarországi Evangélikus Egyház legnagyobb ifjúsági eseményére kétévente kerül sor változó helyszíneken. Eredetileg 2020-ban lett volna Gyulán a találkozó, azt a pandémia miatt halasztották el. Az első Szélrózsát 1996-ban rendezték meg Váralján, azon öt-hatszázan vettek részt.


(MTI / A címlapkép illusztráció: MTI/Kovács Tamás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük