CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL

Abe Sinzót Nara városában a helyi idő szerint délután fél kettőkor tartott politikai beszédének megkezdésekor lőtte hátba egy kora-negyvenes éveiben járó (később közölték: 41 éves) japán férfi egy házilag készített, fekete szigetelőszalaggal és textillel álcázott kétcsövű puskával.

A merénylet pillanata.



Az első, rövid csövű fegyverből közvetlen közelről leadott lövés következtében Abe előbb hátrafelé tántorodott, majd a második lövés után a földre rogyott. A támadót elfogták – míg a volt miniszterelnökön nyomban megkezdték az újraélesztést a mentőszolgálatok. Abe kampánybeszédét – és így a merényletet és az elkövető elfogását is – a japán NHK stábja rögzítette.

A helyi tűzoltóság információ szerint a volt japán miniszterelnök nem mutatott életjeleket a kórházba szállításkor: sem légzése, sem szívműködése nem volt. Helyszíni beszámolók szerint Abe rengeteg vért veszített. Ugyan még nem nyilvánították halottnak a 67 éves politikust, de a hivatalos szervek erre utaló kommunikációja, a rendelkezésre álló részinformációk és az elszenvedett sérülések súlyossága mind egyértelműen arra mutatnak, hogy a politikus már nincs életben.

Japánban illegális a kézifegyverek birtoklása a polgárok számára. A lövöldözések igen ritkák az országban. Japánban gyilkosságért halálos ítélet is kiszabható, amelyet végre is hajtanak a távol-keleti országban. A kivégzés módja akasztás.

Japánban vasárnap felsőházi választásokat tartanak: a Tanácsosok Házának 245 tagját választják meg a japán polgárok. Több japán politikus bejelentette, hogy az Abe elleni merénylet miatt felfüggesztik a kampánykörútjaikat.


ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK

FRISSÍTÉS – A hivatalban lévő japán miniszterelnök, Kishida katonai helikoptere ezekben a pillanatokban landolt az Abét menteni próbáló kórház heliportján. A miniszterelnök a kíséretével együtt gyors léptekkel hagyta el a helikoptert.

A hivatalos szervek megerősítették: az egyik lövés a mellkasát, a másik a nyakát érte Abének. A hivatalos álláspont szerint “kritikus állapotban” van a volt miniszterelnök.


FRISSÍTÉS – Ebben a pillanatban lépett ki Kishida miniszterelnök a mikrofonok elé az Abét kezelő kórházban.

A hivatalban lévő miniszterelnök elmondta: Abe kritikus állapotban van és ő maga azért imádkozik, hogy Abe túlélje ezt a támadást. Kisihida többször is barbár cselekedetnek nevezte a merényletet. A volt miniszterelnök állapotára utalva Kisihda azt mondta, hogy Abe “nagyon súlyos helyzetben” van.

Elmondta: ezekben a pillanatokban az orvosok “nagyon kemény” küzdelmet folytatnak azért, hogy megmentsék Abe életét. A hatóságok részéről ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek azért, hogy ilyen “barbár cselekedet” többé ne történhessen meg az országban. Közölte: ő maga és a kormánya is vállalja a felelősséget az incidens miatt.

Beszédének végén Kishida hitet tett Japán demokratikus berendezkedése mellett, ahol ilyen “barbár cselekedeteknek” nincs helye.


FRISSÍTÉS – Orvosszakértő: egy ilyen merényletet szinte lehetetlen túlélni

A telefonon elért, a (Dél-Amerikában) igencsak korai időpont miatt lapunknak csak röviden nyilatkozó orvosszakértő szerint “egy ilyen merényletet szinte lehetetlen túlélni”. A fegyver rövid csöve okán nagy szögben szétszóródott sörétek okozta többszörös belső vérzés gyakorlatilag elállíthatatlan.


FRISSÍTÉS – Fegyverszakértő: a fegyver könnyűfémből készült, feltételezhetően házilag készített lőporral

A lövések leadásakor látott sűrű füstfelhő miatt elképzelhető, hogy nem csak a puska, de a lőpor is házilag készült a fegyverhez. “Valamilyen kis teljesítményű lőport, minden bizonnyal feketelőport” használhatott a merénylő a támadásnál. A feketelőpor házilag is könnyedén elkészíthető, alkotóanyagai a faszén, a salétrom és kén. A lőfegyver a láthatóan vastag könnyűfém miatt valószínűleg házilagos gyártású esztergán, és/vagy hobbicélú CNC-gépen készülhetett. Az alumínium nem mágneses fém, így a kézi fémdetektorok sem “látják” azt.


FRISSÍTÉS – Japán média: a vérátömlesztés már a helyszínen megkezdődött

A japán médiában ezekben a pillanatokban elhangzott értesülés szerint Abe már a helyszínen kapott vérátömlesztést. Amennyiben sörétek okozták Abe sérüléseit, a helyzet nem egyszerű: több tucat fontos véna és ütőér sérülhetett a két lövés következtében. A volt miniszterelnököt helikopterrel szállították kórházban – és hogy még most is küzdenek az életéért azt jelentheti, hogy (még) nem állt be nála az agyhalál.


FRISSÍTÉS – Japán média/helyi rendőrség: korábban katona volt a merénylő

A rendőrség letartóztatta a merénylőt, az elkövetéskor használt fegyvert lefoglalták. A helyi rendőrség információi szerint az Abéra lövéseket leadó férfi 3 évig szolgált a japán fegyveres erőknél 2002 és 2005 között.


FRISSÍTÉS – Helyi rendőrség: a merénylő elismerte a gyilkossági kísérletet

A 41 éves, korábban katonaként a japán tengerészetnél szolgáló merénylő elismerte a gyilkossági kísérletet. Azt mondta a kihallgatóinak, hogy “elégedetlen volt a volt miniszterelnökkel és megpróbálta megölni őt”.


FRISSÍTÉS – a DAMTV rendkívüli híradással jelentkezik nyolc perc múlva

Éjjel 3 órai kezdettel (paraguayi idő szerint) rendkívüli élő híradással jelentkezik a Dél-amerikai Magyar Televízió. A műsorban videokapcsolaton keresztül fegyverszakértő, biztonsági szakértő és orvosszakértő is élőben nyilatkozik majd.


FRISSÍTÉS – Találgatások a japán közösségi médiában – Ki is lehet a különös kinézetű merénylő?

A Jamagami Tetszuja néven azonosított (japán viszonylatban – a szerk.megj.) magas, vékony testalkatú, szemüveges fiatalember a Japán Önvédelmi Erők tengerészetének volt három éven át katonája. Kihallgatására a Nara Nyugati Rendőrőrsön kerül sor.


FRISSÍTÉS – Nem maradnak el a vasárnap esedékes felsőházi választások

Megtartják a 245 képviselői helyről döntő választásokat.


FRISSÍTÉS – A japán média kérdezte Kishida miniszterelnököt Abe állapotáról és a választásokkal kapcsolatban

Kishida nem árult el újabb részleteket. A miniszterelnök válasza szerint Abe életéért továbbra is küzdenek az orvosok.


FRISSÍTÉS (4:50, Asuncióni idő szerint) – Holttá nyilvánították a volt miniszterelnököt

A helyi hatóságok megerősítették Abe Sinzó halálát.


FRISSÍTÉS (5:10) – Az Abét menteni próbáló orvosok sajtótájékoztatója

Némi közjáték után megkezdődött az Abét kezelő orvosok sajtótájékoztatója. Az orvosok tájékoztatása szerint Abét helyi idő szerint délután 17:03-kor (paraguayi idő szerint 4:03-kor) nyilvánították halottnak. A sérülésekre kitérve, a fragmentek (sörétek?) érték a politikus nyakán kívül a szívét is. Abének már a merénylet helyszínén, közvetlenül a lövések eldördülése után sem voltak életfunkciói – és azokat az életmentési protokoll egyetlen fázisában sem sikerült később időlegesen sem visszanyernie. Az őt kezelő orvos elmondása szerint ilyen esetekben nagyon alacsony a túlélés esélye.

Ismételt kérdésre az orvos megerősítette, hogy a kórházba szállításkor nem tapasztaltak semmiféle életjelet Abén. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta a kezelőorvos, hogy az orvosok nem találtak golyót, illetve söréteket Abe szervezetében. Azok valószínűleg keresztülhatoltak a volt miniszterelnök testén. Az orvos újságírói kérdésre nem tudta megerősíteni, hogy a szívet ért lövések az első vagy a második lövésből származtak-e.

Az ismétlődő, kimondottan a sérülések mikéntjét firtató kérdések miatt a japán NHK köztelevízió megszakította a sajtótájékoztató közvetítését.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP / Japán rendőrségi információk, illetve az NHK és más japán médiaértesülések nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük