POLITIKAI FÖLDINDULÁS NYUGATON

A kócos lemondott – vége Boris Johnson botrányokkal terhelt miniszterelnökségének

Zelenszkij a legnagyobb európai támogatóját veszítette el a háborúpárti Johnson lemondásával.


Biden sorsa ugyanaz lesz rövid időn belül, mint Johnsoné?

Washingtonban is csúcsvezetőket sodorhat el a Londonból indult politikai lavina. A közelgő félidős választásokon több is veszhet, mint arra már egy ideje számítani lehetett a közvélemény-kutatások adatai alapján: hamarosan lemondathatják a szemmel láthatóan egyre romló állapotban lévő, visszafordíthatatlan idegrendszeri problémákkal küzdő amerikai elnököt, a Johsonhoz hasonlóan vaskos botrányokkal terhelt Joe Bident.


HÁBORÚ

Orosz előrenyomulás, hatalmas győzelem Luhanszkban

A Luhanszki Népköztársaság utolsó, még a kijevi junta kezén lévő nagyvárosa is felszabadult.


Hét éves csúcson az orosz valuta árfolyama, Oroszország pokoli mértékben megerősödött 2014 óta

Oroszország csendben átalakította gazdaságát a Nyugat 2014-es barátságtalan lépései nyomán: a rengeteg alapvető termékből behozatalra szoruló országból olyan területeken lett világpiacon is fontos exportőr, mint a búza.


Hova kerülnek a nyugati dollármillárdos fegyverszállítmányok?

Az RT angol nyelvű csatornája helyszíni riportjában képeket mutatott csütörtökön az egyik szétlőtt amerikai M777-es lövegről és a hátrahagyott lőszereiről – ennek nyomán jártunk utána az amerikai és európai adófizetői dollárok útjának.


Fake News-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!

EURÓPA

Az Európán élősködő szörnyszülött – 5. rész

Az un. “európai unió” története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg?


Európa sírásói – portrésorozat – 2. rész: Ursula von Leyen

Jó házból származó tyúk alól is kigurulhat egy poshadt tojás – erre tökéletes példa a nagycsaládos von Leyen asszony. Alighanem az ígéretesnek indult toppolitikai karrierjének végállomása a brüsszeli pozíció.


Weber: “igazságosan kell elosztani az eu-ba érkező gázt”

A már rég nem az európai nép pártján álló “európai néppárt (epp)” gerincességgel aligha vállalható elnöke a Der Tagesspiegel című német lapnak adott interjút vasárnap.


A hálózat csapdájában – Ráadás rész

Megoszlik az emberek véleménye Svédországban a tervezett NATO-tagságról. Az évszázados semlegesség – amely a nagy háborúk idején is nyugalmat garantált Svédország számára – hamarosan valóban feladásra kerülhet az ország balliberális vezetése által. Az emberöltők óta oly’ békésnek ismert Svédország képe a politikai semlegesség előtt koránt sem volt olyan barátságos. Visszatérhetnek a kemény idők az elpuhult országba? Helyszíni riport.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022

A mindez idáig legsikeresebb Magyarságkonferencia utózöngéiből.


Feltámadóban a dél-amerikai magyarság, avagy új dél-amerikai magyarság formálódik?

Lapkiadóként az ember kicsit más perspektívából lát rá arra a közösségre, amelynek az újságját készíti. Egyre több “újmagyar” érkezik Dél-Amerikába, de szemmel látható a már gyökereit vesztett “régi magyarok” visszatalálása a magyar nyelvhez és kultúrához.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XIV. rész: A nyolcvanas évek első felének magyar sajtója

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

A nyolcvanas éveben folytatódott a hetvenes évek végén megkezdődött enyhülés a magyarországi politikában, ezzel párhuzamosabban mind intenzívebbé váltak a kapcsolatok az Óhazával.

Bár folyt a példányszámok csökkenése, és egyes magyar lapok meg is szűntek Dél-Amerikában – volt az évtizedben új lapindítás is.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Az oroszok csőbe húzták a demens ember vezette Nyugatot. A nagybetűs történelmet látjuk magunk előtt íródni – olyan súllyal, amire a kilencvenes évek eleje óta nem volt példa. Miközben a Nyugat lakossága szenved és hatalmas léptekkel szegényedik el a saját vezetőik miatt, Putyin politikai öröksége alighanem örökre beíródik a világtörténelem lapjaira.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Nem látom a fiatalok lehetőségeit az új magyar kolónián

Kihelyezett magyar nyelvű főiskolai képzést is szeretne kínálni másfél éven belül a magyar kolónia, továbbá informatikai szakmai képzéseket már 2023 februárjától – és ehhez diáklakások is épülnek majd a kolónián. A magyar nyelvű oktatás megteremtése a legfontosabb témák egyike, így erre a területre különös hangsúlyt helyez az új magyar kolónia.

Részletesen válaszolt: Szabó Tamás, a beruházás kommunikációs menedzsere

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 július 8-i lapszámában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük