A mintegy 3320 lelkes észak-bácskai Vaskút római katolikus egyházközsége a Vaskúti Vendégváró Vigasságok falunapi ünnepségsorozat keretében 2022. július 03-án a Szentháromság templomban és a mellette lévő téren rendezte meg szó szerint forró hangulatban a Mária szoborvivők XII. felső-bácskai találkozóját.

(Képek: Gaugesz József)



A környező bácskai falvak, Bácsbokod, Csátalja, Drágszél, Dusnok, Gara, Miske, Sükösd és Vaskút, lányai és asszonyai, ifjai és férfiai, a különböző nemzetiségek népviseleteibe öltözve hozták el templomaik színes szalagokkal és virágokkal feldíszített hordozható Mária-szobrait. Az ünnepi szentmisét Dr. Bábel Balázs metropolita, Kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be, koncelebrált Szűcs Tibor plébános. Az érsek Mária tiszta, önzetlen szeretetét, hitét hangsúlyozta, melyek a katolikus hívek számára erkölcsi erősítést és reménységet nyújtanak. Szűz Mária a hit tanúja, példaképül szolgál, erénye az alázatosság. Kiemelte a család fontosságát, elismerően említette a vallási hagyományok, értékek példamutató őrzését, ápolását. Dr. Bábel Balázs érsek prédikációjában kiemelte a manapság különösen fontos társadalmi értékeket, az emberi élet tiszteletét. Határunk mentén háború dúl. Farkastörvények uralkodnak. Emberek válnak egymás farkasaivá. A farkasoknak nincs pásztoruk. Az emberek szívében a béke legyen az uralkodó. Ne legyen harag, indulat és bosszú, mert egyébként nem tér vissza a béke. Mindannyian saját képességünk szerint terjesszük az evangéliumot. Legyünk mi is Szűz-Mária hordozók. Életünk során kérjük Mária segítségét. Kérjünk erőt, hitet, kitartást, keressük az Isten országát. A bensőséges misét követő körmeneten a Mária-szobrok hordozói, több száz hívő a templomot megkerülve tért vissza az áldásra. A körmenet, a Mária-énekek a hívek számára az összetartozás érzését erősítették.

Alvégi Zoltán polgármester meghívta a jelenlévőket a 2023. júliusában tartandó 13. találkozóra. „Boldogasszony, Anyánk, régi nagy Pátronánk nagy ínségben lévén így szólít meg hazánk: Magyarországról, Édes hazánkról, ne feledkezzél el szegény magyarokról” énekkel zárult a XII. Felső-bácskai Mária szobrok hordozóinak találkozója.


A Vaskúti Szentháromság templom története:

A település első, vályogból épített temploma 1765-ben készült el. Ezt a templomot 1877-ben lebontották. Az újonnan felépített Szentháromság templomot 1880 búcsúvasárnapján Latinovits Gábor kanonok, korábbi vaskúti plébános áldotta meg. A reneszánsz stílusban épült 49,25 méter hosszú, 18 méter széles, 11,45 méter belmagasságú, 30 méteres toronnyal rendelkező templom belső freskói Lohr Károly, a festett üvegablakok Walter Gedeon munkáját dicsérik. A négy oltár közül a főoltár két szoborral Hensch Ignác budapesti szobrász műve. A két mellékoltárt Jakobey Károly a megfeszített Krisztust illetve a szeplőtelen fogantatást ábrázoló festményei díszítik. A negyedik oltárt a Lourdes-i Mária tiszteletére állították 1918-ban.


(Gaugesz József / Címlapkép: Gaugesz József)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük