Svédország felajánlja a cseheknek, hogy térítésmentesen átadja nekik az általuk eddig bérelt Gripen vadászgépeket – közölte Fredrik Jörgensen prágai svéd nagykövet szerdán a CTK cseh sajtóirodának nyilatkozva. A régi vadászgépeket a svédek korszerűsítenék, s ugyanakkor Csehország rövid időn belül megvehetné a vadászgépek legkorszerűbb változatát, a Gripen E típust.
    
Csehország 12 Gripen C/D tipusú vadászgépet bérel jelenleg Svédországtól egy üléses és két üléses változatban. A bérlet 2027-ben jár le, de két évvel meghosszabbítható.

Magyarország szintén 14 lízingelt JAS-39 Gripen típusú többfeladatú harci repülőgéppel rendelkezik.
(MTI/Ujvári Sándor)


    
Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a közelmúltban jelezte, hogy mihamarabb dönteni szeretne a cseh légierő ügyében. A hadsereg a maga javaslatait állítólag már megtette, s várható, hogy a téma néhány héten belül a kormány elé kerül – mutatott rá a CTK.
    
Cseh illetékesek a közelmúltban olyan nyilatkozatokat tettek, miszerint szívesen vennének ötödik generációs F-35 Lightning vadászgépeket az Egyesült Államoktól. Nyilvánosságot kapott az az elképzelés is, hogy a hadsereg vadászgépeinek számát a jelenlegi 14-ről 24-re emelnék.
    
Svédország prágai nagykövete szerint Stockholm nagyon érdekelt abban, hogy folytatódjék az együttműködés Csehországgal. A diplomata megjegyezte: a cseh pilóták már megszokták a Gripeneket. A Svédország által javasolt megoldás a nagykövet szerint pénzügyileg vonzó, gazdaságos és hatékony lenne.
    
A cseh kormány 2004-ben írta alá a svédekkel a Gripenek bérléséről szóló szerződést, melynek értéke mintegy 20 milliárd koronát (330 milliárd forintot) tett ki. A szerződést később 2027-ig meghosszabbították. A cseh kormányzat 2015 és 2027 között mintegy 21,4 milliárd koronát (353,1 milliárd forintot) tervez fordítani a légierő vadászgépeinek működtetésére.


(MTI)


No de mi lesz a magyar Gripenekkel?

(Kép: MTI/Ujvári Sándor)



Nagy kérdés ma még, hogy mi lesz a sorsa a 12 + 2 lízingelt magyar Gripennek. További példányok beszerzése mellett felmerült új, modernebb, a brazil beszerzésben érintettekhez hasonló E/F-példányok beszerzésének lehetősége is a szaksajtóban – de Trump elnöksége alatt a Gripenhez képest mind generációs, mint méretkategória-ugrást jelentő amerikai F-35-ösökkel is szemezhetett Magyarország.

Ahogy lenni szokott a magyar fegyverbeszerzésekkel kapcsolatban, valószínűleg ezt is csak akkor tudjuk majd meg, amikor már a szerződést véglegesítették a felek. Magyarországon jelenleg egy komoly haderőfejlesztési program zajlik, aminek nagymértékű felgyorsítása is megtörtént az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta.


Az L-39NG egészen biztosan érkezik 12 példányban

Az L-39NG típusú repülőgép.

Ami biztos jelenleg a magyar légi haderőkkel kapcsolatban, hogy Magyarország a többségi magyar tulajdonú csehországi gyártójától rendelt meg 12 harci feladatokra is alkalmazható L-39NG típusú sugárhajtású, hangsebesség alatti gyakorló repülőgépet. A tizenkét gépből négy felderítésre is alkalmas konfigurációban készül majd el. Az első gépek átadására 2024-ben kerülhet sor.


A brazil gépek is beszerzésre kerülnek Magyarországon

Jackson Schneider, a brazil Embraer Defense and Security elnök-vezérigazgatója (j) egy KC-390-es hadszíntéri szállító repülőgép modelljét adja át Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelõs kormánybiztosnak a brazil Embraer repülőgépgyártó vállalat budapesti irodájának megnyitásán 2021. augusztus 27-én. Az Embraer Brazília egyik legnagyobb vállalata, Dél-Amerika vezetõ repülőgépgyártója, amely civil és katonai gépeket egyaránt gyárt. Az, hogy ez a cég most Magyarországon nyitja meg európai mérnöki irodáját, kiemelkedő jelentőségű a magyar iparfejlesztés szempontjából.
(MTI/Soós Lajos)



Hasonlóan biztos a brazil gyártású teherszállító gépek két példányának beszerzése is. Az első gép gyártási munkálatai már megkezdődtek Brazíliában. A kibontakozóban lévő üzletkötésről elsőként épp lapunk adott hírt 2020-ban.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük