Újabb két nyomtatott lap kiadása szűnik meg az Óhazában

Határozatlan időre felfüggeszti a Világgazdaság napilap és a Figyelő hetilap nyomtatott kiadásait június 30-a után a Mediaworks Hungary – közölte a cég az MTI-vel. A két lap online megjelenése megmarad, és a kiadó jelentős szerkezeti átalakítást hajt végre, illetve új erőforrásokat csoportosít át az online gazdasági tartalomgyártás további fejlesztése érdekében – írták.
    
A döntést a cég azzal indokolta, hogy a háborús infláció, a folyamatosan emelkedő papír- és energiaárak, valamint az ellátási láncok sokasodó problémái a Mediaworks Hungary Zrt.-t is nehéz gazdálkodási helyzetbe hozták. A gazdasági kihívások hatására a Mediaworks tovább optimalizálja a működését.
    
“A Mediaworks megköszöni a Világgazdaság és a Figyelő olvasóinak éveken át tartó hűségüket és figyelmüket. Az előfizetőket a kiadó külön értesíti alternatív előfizetési lehetőségekről, illetve igény esetén a kompenzációról” – áll a közleményben.

(MTI)


Dél-Amerikában új nyomtatott magyar kiadványok indulnak

A Dél-amerikai Magyar Hírlap feltámadása után újabb magyar nyelvű nyomtatott lapok indulnak Dél-Amerikában. A Hírlap 2022 végén leköszönő főszerkesztője, Lantos István által jegyzett új férfimagazin indulásáról a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferencián történt bejelentés. Az újszerűnek ígérkező dél-amerikai magyar férfimagazin 2023 januárjától jelenik meg.

A Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023-ban napilappá válik, ezt már hónapok óta tudni lehet. Az időszaki kiadványból 2020-ban gyorsan havilappá, majd egy éven belül hetilappá fejlődő, idén száz éves lapot újabbak követik majd a következő fél évben. A Magyarságkonferencián bejelentett, egyenlőre a címét még fel nem fedő magyarságpolitikai hetilap 2022 végén indulhat el.


A nyomtatott sajtó mellett éledezik a dél-amerikai magyar elektronikus sajtó is

Magyarországon a méltán népszerű Pesti TV húzza le a rolót júliusban néhány évi működés után – a legtöbbünk legnagyobb bánatára. Bár a televízió nem volt elérhető “hivatalosan”, lineáris televíziós terjesztésben Dél-Amerikiában, de annak weben elérhető tartalmait a dél-amerikai magyarok is szívesen fogyasztották. Ennek bizonyítéka, hogy számos műsorukról a Dél-amerikai Magyar Televízió előfizetői fórumában is élénk társalgás folyt.

Dél-Amerikában soha nem létezett a kontinensen szerkesztett, állandó magyar nyelvű televízió. Ennek hátteréről az elmúlt hetekben a nyomtatott Hírlap is írt a dél-amerikai magyar sajtó történetét bemutató sorozatában.

A Duna Televízió, majd annak átalakulása után a Duna World programja volt az egyetlen, hagyományos terjesztésben elérhető televízió a Dél-amerikai Magyar Televízió (DAMTV) 2020-as startjáig. Bár a televízió egyelőre fizetős rendszerben sugároz, sokak számára nehezen megfizethető előfizetési díjak mellett – ez a közeljövőben szintén változni fog. A Televízió bejelentése alapján a DAMTV 2023-ban szabadon fogható műholdas terjesztésre áll át.

A kontinens magyar nyelvű rádióadásainak hosszú történelme van a 30-as évektől kezdődően, bár ezek soha nem saját csatornán, hanem más adók műsoridejében voltak hallhatóak. Ilyen adások Argentínában és Uruguayban is hosszabb ideig folytak. A harmincas évek végére megjelent az anyaországgal média-összeköttetést jelentő, állandó magyar nyelvű, rövidhullámú adások vételének lehetősége is – amely sugárzást sajnálatos módon egy évtizede beszüntetett Magyarország. Azóta csak műholdon, digitális terjesztésben, illetve interneten érhető el az ezeket az adásokat részben helyettesíteni hivatott, de a terjesztés módja miatt korlátozott hozzáférhetőségű és nem túlzottan magyaros nevűre sikeredett Duna World Rádió.

Az első, saját csatornán üzemelő, Dél-Amerikában szerkesztett magyar nyelvű rádióműsorra 2020-ig kellett várni. Bár a csatorna egyelőre csak Paraguay magyar kolóniáin érhető el, a DAMR már 2020 augusztusa óta végez műszaki teszteket a kontinentális műsorsugárzás számára is. Az állandó online tesztet időszakos műholdas tesztelés kísérte 2020-2021 folyamán, amely vételét Kanadától a dél-amerikai Tűzföldig bezárólag igazolták vissza magyar DX-erek.

A Dél-amerikai Magyar Rádió (DAMR) a DAMTV-vel közös multiplexben, 2022 végén, 2023 elején szeretne kontinentális műsorával elindulni. A digitális műholdas és online terjesztés mellett nem egésznapos analóg rövidhullámú rádióadást is biztosítani szeretnének legkésőbb 2023 közepétől azon hallgatók számára, akik sem a műholdas, sem az internetes terjesztést nem tartják kényelmes megoldásnak a rádiózáshoz – vagy egész egyszerűen nem férnek hozzá ezekhez a vételi lehetőségekhez.


(DÉL-AMERIKAI MAGYAR HÍRLAP)


FRISSÍTÉS – Megszűnik Magyarországon a nagy múltú Magyar Hírlap nyomtatott számának kiadása is

A tulajdonosi döntés értelmében a Magyar Hírlap Kiadói Kft. jövő hétfőtől határozatlan időre felfüggeszti a Magyar Hírlap napilap nyomtatott kiadásainak megjelentetését. A Magyar Hírlap Kiadói Kft. azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy “a kedvezőtlen gazdasági környezet, a háborús infláció a kiadót is nehéz helyzetbe hozta”.
    
Az újság online megjelenése azonban megmarad, folyamatos, a magyarhirlap.hu oldalon elérhető – tudatták, hozzátéve, hogy a kiadó fő tevékenysége erre a platformra helyeződik át.
    
“Az olvasóink által kedvelt szerzők és rovatok továbbra is elérhetőek lesznek, a Magyar Hírlap-élmény tehát megmarad. A Magyar Hírlap Kiadói Kft. megköszöni az újság olvasóinak, hogy ilyen hosszú időn át kitartottak a Magyar Hírlap mellett” – fogalmaztak a közleményben.
    
Az előfizetőket postai úton értesíti a kiadó a további, alternatív lehetőségekről – írták.


(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük