Siránkozik az ukrán, hogy nem kap lőszert az oroszoktól – hogy aztán az oroszokat lője vele. Ki érti ezt? Napi humorrovatunk következik – bár a hír nagyon is valós.

Maljar: Oroszország évek óta akadályozza a szovjet típusú lőszerek eladását Ukrajnának

Oroszország az elmúlt nyolc évben folyamatosan akadályozta a Szovjetunió fennállása idején gyártott lőszerek eladását Ukrajnának, és valószínűleg köze van a Kelet-Európa kulcsfontosságú lőszer-raktárjaiban történt robbantásokhoz is – állította Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter a The Washington Post című amerikai napilapnak adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett pénteken.

A tisztségviselő szavai szerint Oroszország több, mint 60 ezer lövedéket gyárt naponta, tízszer többet, mint Ukrajna. A legtöbb ukrán tüzérségi eszköz a szovjet korszakból származik, s ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a 122 és 152 milliméteres lőszereket használják, mint Oroszország. “Az Oroszországon kívüli készletek azonban szűkösek, nagyrészt azért, mert Oroszország éveket töltött azzal, hogy megsemmisítse az ukrajnai és más kelet-európai lőszerraktárakat, illetve megakadályozza, hogy a lehetséges szállítók ilyen típusú lövedékeket eladjanak Ukrajnának” – állította Maljar.
    
A miniszterhelyettes kijelentette, hogy még ha minden ország “eladná” is az összes készletét Ukrajnának a szovjet típusú lőszerekből, az sem lenne elég: “Ukrajna több 152 milliméteres lövedéket használ fel, mint amennyit egy nap alatt gyártanak a világon” – fűzte hozzá.

No persze ha nem lőnék számolatlanul a polgári célpontokat, akkor nem fogyna ennyi.
    
Az Egyesült Államok (és csatlósai) által használt lövegek 105 és 155 milliméteres kaliberű munícióval működnek. A nyugati országok nagy számban szállítottak ilyen lövedékeket Ukrajnának, de tüzérségi rendszert csak korlátozott számban küldtek. Noha Washington és a brüsszeli vízfej ígéretet tett arra, hogy több tüzérségi rendszert küld – Ukrajnának akkor sincs elegendő forrása arra, hogy régi, szovjet kori felszerelését teljesen lecserélje NATO-szabványú fegyverekre – írta az amerikai újság név nélkül nyilatkozó katonai szakértőkre hivatkozva.
    

(MTI nyomán / Dél-amerikai Magyar Hírlap / A címlapkép illusztráció: Mil.ru, CC4.0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük