Ősszel még nagyobb lehet az illegális migrációs nyomás – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában. Bakondi György szerint “intenzív, meglepetésszerű növekedés” figyelhető meg az illegális migránsok számában.
    
Továbbra is változatlan, hogy a szervezett bűnözéshez tartozó bandák segítségével érkeznek általában 20-40 fős, többségében fiatal férfiakból álló csoportok a magyar határhoz – mondta.
    
Hozzátette, míg korábban a legtöbben szírnek vagy irakinak vallották magukat, most egyre többen vannak a magukat szírnek, vagy indiainak, pakisztáninak vallók az érkezők között, továbbá, hogy egyre többször lépnek fel erőszakosan a magyar határokat védő rendőrökkel és katonákkal szemben.
    
A főtanácsadó felidézte, hogy idén már több mint százezren érkeztek Magyarországra illegálisan. Valamennyi európai migrációs útvonalon is jelentős növekedés látható, a balkáni útvonal is “le van terhelve” – tette hozzá.
    
Mindemellett ismert, hogy a szír területeken is mintegy négymillióan, és Iránban is sok millióan várakoznak arra, hogy útnak induljanak. Azzal is számolni kell, hogy az orosz-ukrán háború miatt kialakuló élelmezési problémák miatt Afrikából is nagy számú csoportok indulhatnak el – emelte ki.
    
Emiatt – Bakondi György szerint – a magyar határőrizeti rendszert úgy kell fejleszteni, hogy a jelenleginél nagyobb nyomást is képes legyen kivédeni.
    
Továbbá – mint fogalmazott – itt az ideje, hogy 2015 óta végre megváltozzon az Európai Unió migrációs politikája: kapjanak segítséget a tagállamok mindahhoz az erőfeszítéshez, amelyet Európa biztonságáért tesznek.


(MTI / Címlapkép: MTI/Rosta Tibor)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük