Kizárólag Kínában érhető el az Intel frissen piacra lépett videokártyája. Rossz nyelvek szerint ez az Intel “büntetése” a kommunista állam számára – összhangban az amerikai “büntetőintézkedésekkel”.

Közismert, hogy az Intel legendásan pocsék integrált vezérlőkkel “látta el” a piacot az elmúlt két évtizedben: hardveres gondok, szinte semmihez sem elegendő teljesítmény és nem egyszer egészen döbbenetes meghajtóprogram-problémák kísérték az Intel chipkészleteibe, majd a processzoraiba épített videovezérlőit.

Ezek után hatalmas kérdés volt, hogy mégis mire jut ezúttal a dedikált megoldások zsíros profittal kecsegtető piacára visszavágyó Intel? Elöljáróban elárulhatjuk: a legnagyobb jóindulattal szólva is csak maradtak ott, ahol az elmúlt húsz évben voltak.

A nem sok jót ígérő, mindössze 96 bites memóriabusszal rendelkező Intel Arc A380 modell hivatalos listaára 1030 jüan (kb. 155 dollár, majd 60 ezer forint) lett – de hogy valami nem stimmelt már a startnál sem, jól mutatja a roppant alacsony indulókészlet. Az árak így gyorsan felkúsztak 600 dollár magasságába – hogy aztán jöjjön az igazi feketeleves…

Merthogy a mai videokártya-árak mellett a 150-160 dollár (60 ezer forint) még reális is lehetett volna ezért a termékért – no de a közel negyedmilliósra felsrófolt ár még a rossz vicc kategóriát is csak alulról súrolhatja a látottak tükrében.

A videokártya teljesítménye ugyanis – a korábbi, Intel-féle integrált megoldásokhoz “hűen” – katasztrofális.

A Kínából érkezett első tesztek ténylegesen siralmas képet nyújtanak: az A380 modelljét olyan, vérgyenge megoldások is ropira verték, mint az AMD belépő szinten lévő Radeon RX6400-as modellje, vagy az nVidia öregecske GTX1650-ese. DirectX11 alatt nagyjából 25%-os hátrányt “gyűjtött” be a kártya az említett belépőszintű megoldásokkal szemben – míg explicit API-k, azaz DirectX12 és Vulkan alatt nagyjából 10%-osra redukálta a hátrányát.

A harmatgyenge hardver mellett a meghajtóprogram sem tűnik késznek. Teljesen érthető, hogy miért nem merte piacra dobni ezt a terméket az Intel Európában és Amerikában. Ugyan a 155 dolláros árcédulával még akár eladható is lehetne az A380-as egy tisztességesebb driverrel – de az borítékolható, hogy a magas európai és dél-amerikai adótartalom miatt nálunk nem ennyibe kerülne – így pedig teljesen egyértelmű a verdikt.

Az Intel videokártyája teljes mértékben versenyképtelen az AMD és az nVidia megoldásaival szemben. Találóan – a tesztek tükrében már inkább mulatságosan – fogalmazott a termék dobozára írva a nálunk teljességgel ismeretlen kínai Gunnir: “Into the unknown” – azaz belépő az ismeretlenbe…


(Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük