Június 17-19 között rendezték meg a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferenciát. Az eheti Hírlap dupla terjedelemben, tematikus különkiadással jelentkezik ebből az alkalomból. Az összes előadásról részletes képes riporttal jelentkezünk, továbbá számos exkluzív interjút is készítettünk az előadókkal.

A tartalomból:

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022
Megmaradás, gyarapodás!


Június 17-19 között került megrendezésre a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferencia. Az eredetileg Buenos Airesben megtartandó rendezvényt az Argentínában kitört negyedik koronavírus-járványhullám miatt a tavalyihoz hasonlóan online rendezték meg. A konferencia idei jelmondata “Megmaradás, gyarapodás!” volt

A konferencia előadó résztvevői ezúttal is a kontinens magyarságának kiválóságai közül kerültek ki. A rendezvény számos eseményéről idén is élő közvetítést láthattak a Dél-amerikai Magyar Televízió előfizetői.



DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022 – I. Új dél-amerikai magyar kolónia Paraguayban

Az idei Magyarságkonferenciát uralták az új magyar kolóniával kapcsolatos előadások: messze a legnézettebb, leginkább követett téma volt a közönség körében, ezért ennek szenteltük a különkiadás első felét.


Új dél-amerikai magyar kolónia Paraguayban – Gyönyörű luxusvillák, hatalmas medencék, válogatott zárt közösség, 24 órás fegyveres őrség és egyéni atombunker minden ingatlanhoz

Összkomfortos atombunker minden lakos számára? Nem, ez nem Svájc – ahol egyébként kötelezően építeni kell ilyet minden lakáshoz. Koránt sem biztos azonban, hogy a nem is olyan távoli jövőben nem-e fog jól jönni a másodperceken belül elérhető óvóhely.

Bár sokan megakadtak az “óvóhely” kérdésén – lévén egy atomháború elsődleges célpontjai közt aligha szerepel Dél-Amerika – de a lényeg messze az Észak-Amerikában amúgy igencsak népszerű “bunkeren” túl van.

Nem a nagyvárosi nyomorgás színtere lesz az új magyar kolónia. A legkisebb telek 4050 m2-es, a legkisebb családi ház (teljes kiépítésben) több, mint 600 m2-es bruttó alapterületű – mégis lesz olyan konstrukció, amivel már egy átlagos családi ház árának letétbe helyezésével – és nem az árából! – beköltözhetünk.


Új dél-amerikai magyar kolónia Paraguayban – Már egy átlagos családi ház árával szuperbiztonságos luxusingatlanba költözhetünk

…de az észak-amerikai zárt luxuslakóparkokhoz hasonlóan vannak feltételek és komoly elvárások a jelentkezőkkel szemben.


Új dél-amerikai magyar kolónia Paraguayban – Minden hétvége hosszú hétvége az új magyar kolónián

A négynapos munkahetet számos vállalat tesztelte már a világban – és az eredmények igazolták, hogy közel olyan hatékony tud lenni, mint az öt (vagy Paraguayban a hatnapos) munkahét – de sokkal kisebb mértékben terheli a munkavállalókat, és sokkal több szabadidőt biztosít a családi élet számára. Az új dél-amerikai magyar kolónián minden “kerítésen belüli” munkaadó számára kötelező lesz a négynapos munkahét bevezetése.


Új dél-amerikai magyar kolónia Paraguayban – Már készül a informatikai hálózat központja és a kábeltelevíziós fejállomás

Már saját szerverközponttal rendelkezik a formálódó kolónia, emellett saját fejállomással rendelkező, több száz programot, köztük több, mint száz HD-csatornát kínáló kábeltelevíziós hálózat is épül, amelyen a Dél-Amerikában terjeszthető magyar nyelvű programokkal is találkozhatunk majd az olyan nagy amerikai hálózatok mellett, mint például az ESPN és a Fox Sports népszerű sportcsatornái.


Új dél-amerikai magyar kolónia Paraguayban – Magyar orvos, lelkész, postaszolgáltatás, óvoda és iskola is lesz az új magyar kolónián

A legfontosabb alapszolgáltatások mind elérhetőek lesznek magyar nyelven. Hogy egy kicsit haza is beszéljünk, a jövőre napilappá váló Dél-amerikai Hírlap tárgynapi kézbesítéssel történő előfizetésére is lehetőség lesz az új magyar kolónián. A kolóniára költözik a Dél-amerikai Magyar Televízió stúdiója is, emellett több paraguayi magyar tulajdonú vállalkozás is átteszi székhelyét az újonnan létrejövő magyar kolóniára.

A cikkből megismerheti, hogy milyen körülmények várják majd a magyar kolónia pionírjait a zöldmezős beruházásként megvalósuló zárt lakóparkban.


Új dél-amerikai magyar kolónia Paraguayban – Közvetlen légi összeköttetés a nemzetközi repülőtérrel

Közvetlen, az utazók igényeihez illeszkedő indulású, bőrfotelekkel és bárszekrénnyel felszerelt légitaxi biztosít transzfert az asuncióni nemzetközi repülőtérről a chacói magyar kolóniára.


Új dél-amerikai magyar kolónia Paraguayban – A családok az elsők!

Minden szempontból. Részletezzük is, hogy miért.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022 – II. A konferencia egyéb témáiból

Dél-amerikai magyar nyelv?

Létezik-e olyan, hogy dél-amerikai magyar nyelv? A következő két évben folyó kutatás során erre egy nyelvészekből álló tudóscsoport próbál majd választ adni.


Sorskérdések

Baj van a világban. Dél-amerikai magyar gondolkodók tartottak érdekfeszítő beszélgetést a témában. Köztünk lapunk főszerkesztője, Lantos István is megszólalt.


Rizikós beruházás – Az első magyar RISC számítógép

Világpremiert hozott az idei Magyarságkonferencia. Immáron csaknem egy évtizede dolgoznak a világ minden tájáról vergubálódott magyar szakemberek az első magyar nagyteljesítményű RISC számítógépen. A ’22-es Magyarságkonferencián részletes adatokat tartalmazó diákat és működő prototípust is láthattunk.

A több szempontból is egyedi megoldásokat hozó, formabontónak ígérkező hardver legkorábban 2024 negyedik negyedévében érkezhet meg a piacra. Az ára miatt egészen biztosan nem lesz ott minden magyar otthonban, de a professzionális alkalmazások piacán helyet találhat magának a magyar tervezésű számítógép.


A magyar nyelvoktatás helyzete Dél-Amerikában

A pandémia keresztülhúzta sok dél-amerikai magyar terveit, többek közt a nyelvtanulással kapcsolatban is. Mivel nő az érdeklődés a magyar gyökerekhez visszavezető magyar nyelv iránt – így adódik a kérdés, lesz-e szervezett magyar nyelvoktatás a kontinensen?

A Magyarságkonferencián egy igen érdekesnek látszó kezdeményezés keretében kaphattunk választ a kérdésre.


A III. Világháború küszöbén

Egyre több befolyásos politikus és szakértő “nevezi nevén a dolgot”. Valóban nyakunkon van – sőt, mit több – már benne is vagyunk a III. Világháborúban?

Történészek és biztonságpolitikával foglalkozó szakemberek tartottak nyílt szakmai beszélgetést a témában a Magyarságkonferencián.


Új magyar kivándorlási hullám

Újra egyre gyakrabban hallhatunk magyar szót Paraguayban, kisebb-nagyobb szerencsével akár Asunción utcáin sétálva is. Dél-Amerika más országaiban is megjelent az “újgenerációs” magyar bevándorló. A világ jelenleg formálódó helyzetében egyre inkább adja magát a kérdés: valóban egy új dél-amerikai magyar bevándorlási hullám kezdetén állunk? Erről tartottak előadást a téma értői a Magyarságkonferencián.


Új dél-amerikai magyar sajtótermékek debütáltak

Több új tervezett dél-amerikai magyar lap is bemutatkozott a ’22-es Magyarságkonferencián. A Dél-amerikai Magyar Hírlappal bő két évvel ezelőtt újraindult dél-amerikai magyar sajtó – a legnagyobb örömünkre – újabb lapokkal bővül: egy új hetilap mellett magyar nyelvű magazinok is indulnak az elkövetkező fél-egy évben. Sorra vesszük őket, tartsanak velünk!


A DAMTV 2023-as terveiről tartott prezentációt a Magyarságkonferencián

A tervek szerint jövőre ingyenesen fogható műholdas csatornává fejlődik a Dél-amerikai Magyar Televízió. A ’22-es Magyarságkonferencián elhangzottakat írtuk meg Olvasóinknak.


Újra tesztel a Dél-amerikai Magyar Rádió kontinentális csatornája

A DAMR újraindítja kontinentális adásának technikai tesztjeit az Interneten és műholdon a második félévben. A cél továbbra is adott: az év vége előtt helyi rádióból a dél-amerikai magyarság első állandó rádiócsatornájává szeretne válni a lelkes rádiós csapat.


Tovább bővül a Dél-amerikai Magyar Hírlap terjedelme

Kedves Olvasóink bizonyára észrevették, hogy az elmúlt hónapokban szinte minden Hírlap bővített oldalszámmal jelent meg. Be kellett látnunk, nem férünk már el a legutóbb január elején bővült terjedelembe sem. Ennek nyilvánvaló okai közt szerepelnek az európai háborús események, de a dél-amerikai magyar “mondanivaló” is sokkal több lett, mint amire az év elején még számítottunk.

A ’22-es Magyarságkonferencián ért a megtiszteltetés, hogy bejelenthettem: júliustól minden új lapszám (legalább?) 40 oldalon jelenik meg. A változás nem jelent semmiféle költségnövekedést tisztelt Előfizetőink számára.

Lantos István
főszerkesztő

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XII. rész: A hetvenes évek és az új generáció

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

A hatvanas évekre elérkezett a generációváltás ideje a legtöbb dél-amerikai magyar sajtóterméknél. Az negyvenes-ötvenes évek “nagy dél-amerikai magyar boomja” után csökkenő példányszámok kezdték jellemezni a magyar közösségek lapjait, amely előrevetítette a rendkívül széles palettát kínáló dél-amerikai magyar sajtó lassú, évtizedeken át tartó hanyatlásának kezdetét.

A hetvenes évekre mind az újságíró-, mind az olvasótáborban mind nagyobb arányban jelent meg a többed-generációs dél-amerikai magyar.


Előszó az online kiadás második születésnapjára

2020 július 23-án indult el a Dél-amerikai Magyar Hírlap online kiadása. Akkor már túl voltunk a hosszú várakozás után napvilágot látott “nulladik” nyomtatott lapszámon és örömmel jelenthettük be: 2020 augusztus 20-tól havilapként rendszeres kiadások követik majd a sikeres mutatványszámot.

Azóta a Hírlap hetilappá fejlődött, majd folyamatos oldalszámbővülésekkel ez év júliusától már állandó jelleggel 40 oldalon jelenik meg. A fejlődés nem áll meg, 2023-tól már napilapként találkozhatnak a Dél-amerikai Magyar Hírlappal. Fél év múlva az online felület is megújul: modern külsőt kap az internetes kiadás, mindemellett tartalmi változásokra is sor kerül.

ÓHAZA

Brazil kábítószer-kereskedőt fogtak Magyarországon

A világ egyik legkeresettebb kábítószer-kereskedőjét fogták el Budapesten. A brazil férfi szó szerint tonnaszám értékesítette a dél-amerikai kokaint.


Elszabadultak az árak Magyarországon is

Ha nem is olyan mértékben, mint Nyugat-Európában – és ez leginkább a magyar kormány intézkedéseit dicséri – de elszabadultak az árak Magyarországon is.

Nem csillapodnak Angliában a magyaroktól elszenvedett, történelmi futballvereség vetette hullámok

Négy-nulla. 69 év, a legendás 6-3 után győzte le a magyar labdarúgó-válogatott angliai ellenfelét annak otthonában. A hatalmas arányú vereség könnyen Southgate állásába kerülhet, alig néhány hónappal a katari csonka-világbajnokság előtt…

A magyaroktól 1953-ban elszenvedett 6-3-as vereség után komoly változások történtek az angol futballban. Követhetik-e hasonló változások a mostani 4-0-as megaláztatást?

EURÓPA

Az Európán élősködő szörnyszülött – 3. rész

Az un. “európai unió” története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg? A harmadik rész a még csupán “jóindulatú daganattá” fejlődés állapotát tárgyalja. Ebből a folyton csak növekvő tumorból nőtt ki a mai “európai unió” rákos daganatként Európa testére.

A hálózat csapdájában – 2. rész

Mélyebb hangévtelű cikksorozat Svédország és Finnország volt és ma regnáló politikusairól hazaárulóiról – emigráns magyar történeti szállal.

HÁBORÚ EURÓPÁBAN

A totális összeomlás kezdetén

Most már az ukránok is elismerik: az oroszok vezette erők szinte teljesen felőrölték az ukrán hadsereg hadifelszereléseit – és persze további fegyverszállításokat követelnek a Nyugattól. Kérdés persze, hogy kapnak-e – de még nagyobb kérdés, hogy lesz-e ember, aki majd használja azokat az oroszok ellen?

Az ukrán vezetés lázálmaival szemben az ukránok már aligha akarnak harcolni és meghalni a fronton egy szinte sosemvolt országért: az orosz anyaországhoz való visszatérés anyagilag is sokkal jobb körülményeket biztosít majd számukra, mint a harminc éve életképtelen államként Kelet-Európán pöffeszkedő önámított diktatúra. Mindeközben Zelenszij – Hitler után szabadon – ön- és nemzetpusztító őrültként mindent elsöprő végső győzelmet vizionál…


Korlátlan pénznyomtatásra állt át az ukrán jegybank

Alaposan megágyaztak a hiperinflációnak Ukrajnában: tízmillárdos tételben bocsájt ki új, fedezetlen pénzt az ukrán jegybank.


Már a nőket is fegyverek használatára képzik ki Ukrajnában

Naponta ezresével pusztulnak és dezertálnak a frontról az ukrán katonák, fogyóban az élőerő, így a nőket is háborúba küldené az egyre inkább elboruló elméjű Zelenszkij.


Putyin korszaknyitó beszédet mondott Szent-Péterváron

Az orosz elnök a 25., jubileumi Szent-Pétervári Gazdasági Fórumon szólalt fel, majd adott interjút. A több órás eseményen semmiféle jele nem látszott annak, hogy az elnöknek bármiféle egészségügyi problémája lenne – így konstatálhatjuk, az ezt firtató korábbi híresztelések csak dezinformációk voltak.

Ennél persze sokkal fontosabb az, amit mondott Putyin. A teljes beszédet – magyarázatokkal és Oroszország-szakértői elemzéssel kiegészítve – magyarul olvashatják tisztelt Előfizetőink az eheti Hírlapban.


A XXV. Szent-Pétervári Gazdasági Fórum érdekességeiből

Partnerlapunk által készített helyszíni riport Szent-Pétervárról. Képes lesz-e Oroszország megoldani a Putyin elnök által is többször említett termék- és szolgáltatáshelyettesítést? A gazdasági fórumon láthattuk, ezt miként képzelik el a hosszú szankciós időszakra készülő oroszok.

Fake News-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!

SPORT

Csonka vizes vb-t rendeznek Magyarországon

Az orosz és a fehérorosz csapat nélkül, az oroszországi Kazany helyett rendezte meg parádés gyorsasággal az ez évi vizes világbajnokságot Magyarország. Kevesebb, mint négy hónap alatt sikerült lebonyolítani azt, ami normál esetben évekig tartott volna. Az első hetet látva kijelenthetjük: Magyarország ismét helyt állt a megoldhatatlannak látszó helyzetben is.


Szerény magyar eredmények az első héten a vizes vb-n

Az egyetlen érem, Milák Kristóf aranyérme azonban fergeteges világcsúccsal érkezett. A világklasszis úszó ezen lapszámunk megjelenésének napján újra éremeséllyel ugrik medencébe a 100 pillangó fináléjában. Rajta kívül reálisan már csak a vízilabdázóinktól várhatunk érmet. Aggodalomra semmi ok: a magyarok számos úszószámban kerültek fináléba, ahol a legjobb, vagy a 2-3. legjobb európai eredményeket szállították. Azt látni kell, hogy a világ Európán kívüli úszósportja – különösen az észak-amerikai – újra dominálja az éremtáblázatokat a világversenyeken. Az augusztusi római Eb sokkal komolyabb éremesélyekkel kecsegtet a magyarok számára az észak-amerikai, ausztrál és távolkeleti sportolók jelentette konkurencia nélkül. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány ettől függetlenül is változtatásokat ígért az M4 Sport televízió számára adott interjújában.


Brazil, argentin és kolumbiai vízilabdázók a a budapesti vb-n

Kolumbia beugróként kapott lehetőséget, és mindjárt a magyar női csapattal kellett szembenézniük Budapesten. A férfi vízilabdázóink csoportjában egy másik dél-amerikai csapat, Brazília kapott helyett. A magyar vízilabdázók mindkét csapatot hatalmas fölénnyel gyűrték maguk alá – de a kellő tisztelettel viseltettek a sokkal kisebb játékerőt képviselő dél-amerikaiakkal szemben.


Paraguayi sportolók Budapesten

Öt paraguayi sportoló is eljutott a budapesti csonka világbajnokságra: a négy férfi és az egyetlen női úszó ugyan egyetlen egyszer sem jutott tovább a selejtezőkből, de ettől függetlenül érdemes megismerkednünk velük!


EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

A luxusvilla medencéjében, péntek délelőtt koktélt szürcsölve – vagy ha kell, a saját atombunkerünk biztonságában miként fogunk majd az Óhazában maradt honfitársainkra gondolni, ha ott igazán nagy lesz a baj? Mert hogy baj lesz, az biztos…


Lantos István főszerkesztői üzenete

2022 végén távozom a Dél-amerikai Magyar Hírlap főszerkesztői pozíciójából. A hozzám érkezett, távozásom körülményeit firtató üzenetekre a Hírlap hasábjain szeretnék válaszolni.

Különböző híresztelések láttak napvilágot a döntésemmel kapcsolatban – de akik látták a DAMTV-ben a Magyarságkonferencián elhangzott beszédemet, már jól tudják, hogy a távozásom kizárólagos oka az egyéb feladataimra való fókuszáthelyezés – és semmi más. Nem szakadok el teljesen az újságírástól sem, jövőre egy igazán friss dél-amerikai magyar magazin főszerkesztőjeként találkozhat velem az olvasó.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.


Luxus a magyar kolónián – annak, aki megengedheti magának

Félreértés ne essék, roppant kecsegtető a kedvezményes belépési lehetőség – de mit tegyen az, akinek még ennyi pénze sincs arra, hogy magyar testvérei közt lehessen Dél-Amerikában?

Válaszol: Szabó Tamás, a beruházás kommunikációs menedzsere


Nagyon gyenge a Duna World programja műholdon

Mind a képminőség, mind a jelerősség hagy kívánnivalót maga után Dél-Amerikában. Az egyik leggyengébb képminőségű program a SES 6 műholdon a magyar. A hang is gyenge, különösen a zenei műsorok alatt zavaró, a hordozó frekvencia pedig vitán felül a leggyengébben vehető multiplex az egész műholdon. Már egy közepes zivatar esetén is eltűnik a jel, miközben a többi adás továbbra is zavartalanul jön a műholdról. Vajon eljut-e a magyarországi illetékesekhez a nézők panasza?

Válaszol: Lantos István, a Dél-amerikai Magyar Hírlap főszerkesztője

A kifogásokat továbbítottuk az illetékes magyarországi címre. Amint választ kapunk, lapunk hasábjain közölni fogjuk a közérdeklődésre számot tartó információkat.


Balog Piroska leszármazottait keresik rokonai Magyarországról

Balog Piroska ausztriai kitérő után az ötvenes években került Dél-Amerikába, majd az ötvenes évek kommunista terrorja alatt elvesztették a kapcsolatot vele a rokonai Magyarországon.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 június 24-i számában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük