Június 17-19 között rendezik meg a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferenciát. Az eheti Hírlap tematikus különkiadással jelentkezik a “Magyarság jelene és jövője” címmel.

ÓHAZA

A rommávert Anglia

Négy-nulla. 69 év, a legendás 6-3 után győzte le a magyar labdarúgó-válogatott angliai ellenfelét annak otthonában. A meccs botrányosan kezdődött: a lelátókon helyet foglaló angolhülyék kifütyülték a magyar himnuszt. Amit kaptak érte, azt még vagy hetven évig nem fogják elfelejteni…


Sorskérdések

A magyarságnak új, minden eddigieknél fenyegetőbb kihívásokkal kell szembe nézzen a XXI. században.


Magyarország elcigányosodása – Előszó a 2. évadhoz


Új évadot kap lapunk mindmáig legdrágább és (az olvasói visszajelzések szerint) legsikeresebb cikksorozata. A sorozat szeptemberben debütál, de addig is betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé a “nulladik rész” segítségével.


HÁBORÚ EURÓPÁBAN

Medvegyev: “Ki mondta, hogy Ukrajna két év múlva még rajta lesz a térképen?”


Az egyre keményebb hangot megütő volt orosz elnök és miniszterelnök tette fel a nagyon is racionális kérdést: mi lesz az Ukrajnának “kölcsönadott” tíz- és százmilliárdokkal, amikor Ukrajna megszűnik létezni?


Már százezer fő körül lehet az ukrán emberveszteség

Zelenszkij Sztálin után szabadon: nem számít, hány embert kell még a halálba küldeni!


Fake News-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!

EURÓPA

Az Európán élősködő szörnyszülött – 2. rész

Az un. “európai unió” története. Hogyan lett a kölcsönös gazdasági előnyöket kínáló együttműködésből egy diktatórikus politikai szörnyeteg? A második rész a kezdetek kezdetére kalauzol el minket: az első szervezeti egységek létrejöttének idejére. Ezekből nőtt ki a mai “európai unió” rákos daganatként Európa testére.


A hálózat csapdájában – 1. rész

Mélyebb hangévtelű cikksorozat Svédország és Finnország volt és ma regnáló politikusairól hazaárulóiról – emigráns magyar történeti szállal.

DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022

A mai nap kezdődik a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferencia

A teljes és végleges programot megtalálja lapunk eheti számában. Amelyekről televíziós közvetítés készül, azokat kis tévéikonnal jelöltük.


Megmaradás, gyarapodás!

Június 17-19 között kerül megrendezésre a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferencia. Az eredetileg Buenos Airesben megtartandó rendezvény az Argentínában kitört negyedik koronavírus-járványhullám miatt a tavalyihoz hasonlóan online kerül megrendezésre. A konferencia idei jelmondata: Megmaradás, gyarapodás!

A konferencia előadó résztvevői ezúttal is a kontinens magyarságának kiválóságai közül kerülnek ki. A rendezvény számos eseményéről idén is élő közvetítést láthatnak a Dél-amerikai Magyar Televízió előfizetői.


XXI. századi magyar bevándorláshullám küszöbén állunk Dél-Amerikában?

Az idei Dél-amerikai Magyarság Konferencia alapvető kérdései közé tartozik az Európában kialakult háborús helyzet kihívásaira adott dél-amerikai magyar válasz.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – XI. rész: A hatvanas évek végének sajtója

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

A hatvanas évekre elérkezett a generációváltás ideje a legtöbb dél-amerikai magyar sajtóterméknél. Az negyvenes-ötvenes évek “nagy dél-amerikai magyar boomja” után csökkenő példányszámok kezdték jellemezni a magyar közösségek lapjait, amely előrevetítette a rendkívül széles palettát kínáló dél-amerikai magyar sajtó lassú, évtizedeken át tartó hanyatlásának kezdetét.

A hatvanas évek végére dominánssá vált egy új szereplő a médiapalettán, amelyben a dél-amerikai magyar közösség szinte teljes mértékben képtelen volt helyet szerezni magának: a televízió.


KIVÁNDORLÁS

Kivándorlás kutyával, macskával – III. rész: Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia és Venezuela

Ha azt gondolta, hogy Európában komplikált a házikedvenccel való utazás, akkor van egy rossz hírünk: Dél-Amerikába még komplikáltabb a helyzet. Ennek ellenére egyáltalán nem megoldhatatlan feladat! Bemutatjuk azt is, hogy miként.

EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Méltatlan főméltóság.

OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

A térdelő paprikajancsik veresége

Olvasói cikk Anglia gyalázatos szurkolóiról, beképzelt, képmutató játékosairól – és a jól kiérdemelt, megalázó vereségéről.


Aki letérdel, szopjon is! (18+)

Olvasói cikk Anglia gyalázatos szurkolóiról, beképzelt, képmutató játékosairól – és a jól kiérdemelt, megalázó vereségéről.

Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.

Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 június 17-i számában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük