Megtartotta évadzáró társulati ülését és négy ősbemutatót, valamint egy magyarországi premiert hirdetett a Radnóti Színház, amelynek színpada ősztől várhatóan visszakapja eredeti méretét, a Tesla Labort azonban nem bérlik tovább.

A Radnóti Színház színpadának játéktere az elmúlt négy évadban a színház mögött zajló építkezés miatt jelentősen csökkent, a jövő szezonra viszont már az eredeti négyzetméterekre álmodhatják meg a díszleteket – olvasható a színház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    
Mint írják, a főváros egyik legkisebb kőszínháza az elmúlt négy évben csonka színpadon vitte színre darabjait. Ez arra kényszerítette a színházat, hogy darabjait több helyszínen játssza.
    
Életre hívták a Radnóti Tesla Labort, amely az elmúlt három évadban egyedi és népszerű, nyitott színházi térré vált, helyet adva független társulatok előadásainak is.
    
“A fájó döntést az elmúlt évek csonka évadai eredményezte anyagi okok és a bizonytalan jövőkép indokolja, így a jelen helyzetben nem tudjuk tovább bérelni a Tesla Labort” – idézik a közleményben Kováts Adélt, a Radnóti Színház igazgatóját.
    
Mint írják, 8 év után távozik a Radnótiból Martinovics Dorina, aki a Centrál Színházhoz szerződik.
    
A társulati ülésen kiosztották az évad díjait. A Kicsi-díjat, amely a színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítást nyújtó színésznek jár, Sodró Eliza kapta. Ő lett a Legjobb színésznő is a voksok alapján.
    
A Legjobb színész díját Pál András nyerte el, aki a közönségdíjat is hazavihette. A színház legjobb dolgozójának díját megosztva Ari Zsófia rendezőasszisztens, Kónya József ügyelő és Szijártó Ádám színházi titkár és grafikus kapta meg.
    
A 2022/2023-as évadot az Álom luxuskivitelben című előadással nyitja a színház; Truman Capote kisregényének Magyarországon először látható, Richard Greenberg által írt színpadi változatát Valló Péter rendezi Sodró Elizával és Rusznák Andrással a főszerepben.
    
Decemberben mutatják be Szálinger Balázs legújabb drámáját, a Kályha Katit, Rusznyák Gábor rendezésében, a címszerepben Kováts Adéllal.
    
Bartis Attila A vége címmel 2015-ben megjelent regényét Nagy Péter István állítja színpadra Mikó Csaba adaptációjában.
    
A bemutatók sorát tavasszal Hajdu Szabolcs rendezése zárja egy saját, a Radnóti Színház színészeire írt darabbal, a Legközelebbi emberrel.
    
Az évadban bemutatják Rusznák András önálló estjét, a Bródy Sándortól és Bródy Sándorról született írásokon alapuló, az író alakját megidéző Bródyt, az előadás rendezője Szőcs Artur.
    
A közleményben Kováts Adélt idézik, aki elmondta: mindig keresik az újat, a megújulást. “Ez a feladatunk önmagunkkal és a közönségünkkel szemben is, különösen két ilyen hányattatott év(ad) után. Új impulzusokra vágyunk, együttlétre, nem egzisztenciális, hanem szellemi izgalmakra” – mondta.
    
A 2022/2023-as évadban a repertoáron maradó előadások mellett olyan népszerű darabokkal is újra találkozhat a közönség, mint A párnaember és a III. Richárd.


(MTI / A címlapkép illusztráció: MTI/Vasvári Tamás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük