Az “eu bíróságához” fordult pénteken az RT France francia nyelvű, orosz tulajdonú hírcsatorna, miután adásait az európai befolyású platformokon felfüggesztették a Moszkva elleni uniós szankciók részeként – írta az AFP francia hírügynökség.

Az érintett televíziós és rádiós adások más – jellemzően orosz tulajdonú – platformokon továbbra is elérhetőek mind az Interneten, mind műholdról.

Az “uniós” tagállamok kormányait tömörítő “tanács” március elején – jogellenesen – “ideiglenesen felfüggesztette” a Szputnyik és a RT orosz tulajdonú médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az un. “európai unióban” – legalábbis azon platformokon, amire a brüsszeli erőszakszervezetnek befolyása van. A brüsszeli gittegylet “törvényi szintre emelt magánvéleménye” szerint e hírszolgáltatók “az orosz hatóságok állandó ellenőrzése alatt állnak”, és fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni katonai “agresszió” előmozdításában, valamint a szomszédos országok destabilizálásában.
    
Az RT France csatorna, amelynek tulajdonosa az ANO-TV Novosti, az “uniós bírósághoz” intézett keresetében arra hivatkozott, hogy a műsorszórás felfüggesztése sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és ellentétes az “uniós joggal”.
     
A kereset bemutatásakor az RT France jogi képviselője, Emmanuel Piwnica azt hangsúlyozta, hogy a “tanács” nincs arra felhatalmazva, hogy elhallgattasson egy európai médiumot. A jogi képviselő elmondta: a 116 újságírót foglalkoztató RT France nem Moszkva propagandaeszköze és szabadon határozza meg hírszerkesztési irányvonalát.
    
A brüsszeli bohócok “tanácsának” jogi képviselője azonban azon a véleményen van, hogy az RT France az orosz “offenzívát” az ukrán provokációkra adott “önvédelmi akciónak” állította be. Persze, mindezt továbbra is bárminemű, valódi írott jogi alap nélkül.

Nyilván “átaludták” a kedves jogászok az elmúlt nyolc évet.

Brüsszel annyira fél az igazságtól – de legalábbis a “másik oldal” médiájától, hogy a jogászi érvek közt szerepelt az is, hogy “a műsorszórás ideiglenes felfüggesztése az európai közrend védelmét szolgálja“.  
    
Az egyébként az RT-től teljesen független franciaországi Újságírók Országos Szövetsége cenzúrának minősítette a Szputnyik és az RT elleni “uniós” szankciókat – hozzátesszük, teljesen jogosan, hiszen ennél nyíltabb, jogellenesebb állami szintű cenzúrát hosszú évtizedek óta nem látott a kontinens.
    
Május végén a holland újságírók szövetsége is – több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt – pert indított az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz médiaszolgáltatók “uniós” betiltása ellen, mivel az önhatalmúlag meghozott döntés egyértelműen sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát.


A műsorok továbbra is szabadon hozzáférhetőek műholdról és az interneten az egész világon

A francia nyelvű RT France, mint ahogy az angol, a német, a spanyol és az arab nyelvű adás is szabadon fogható Európa-szerte a 14 fok nyugati pozícióban található Ekszpressz AM8 (angolos átírással: Express) műholról. A vételhez elegendő egy olcsó, 20 dolláros DVB-S2 beltéri egység és egy Ku-sávos fejkonverterrel felszerelt, mindössze 60 centiméteres parabolaantenna is. Ugyanitt elérhetőek a Szputnyik Rádió adásai is.

Dél-Amerikában (és a karibi övezetben, valamint Észak-Amerika keleti államaiban) ugyanerről a műholdról elérhető a C-sávban a pánamerikai antennán az RT spanyol és angol nyelvű adása. Ku-sávban ugyanebből a pozícióból a spanyol nyelvű adás nézhető kisebb antennákkal is.

Afrika és a Közel-Kelet térségét szintén a 14 fokos nyugati pozícióból fedi le a máshonnan “kiebrudalt” RT: az angol, a francia és az arab nyelvű adás szintén a kisebb antennákkal történő vételt lehetővé tevő Ku-sávban érhető el ezekben a régiókban.

Az adások részletes paramétereit a Lyngsat oldalain találja.

Az internetes sugárzás az Odysee felületén érhető el Európában is.


Az európai és észak-amerikai platformokról kitiltott orosz nyelvű adások is elérhetőek maradtak

Ugyanebből a pozícióból Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten vehetőek az egyéb, “uniós” cenzor által Európában “betiltott” rádió- és tévéadások. Az orosz nyelvű programok közül Észak- és Dél-Amerikában, valamint Afrikában az orosz “Első Csatorna” amerikai adásának ingyenes vételére van lehetőség a szomszédos 11 fok nyugati pozícióból, legalább 140-150 cm-es átmérőjű C-sávos antennákkal. A vételi adatokat a Lyngsat 11 fok nyugatra vonatkozó oldalain találja.


(Az MTI jelentésének felhasználásával, a tárgyi tévedések javításával / Dél-amerikai Magyar Hírlap)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük