A befejezéséhez közeledik a Donyecki Népköztársaságban lévő Szvjatohirszk városnak és a környező területeknek az orosz fegyveres erők általi felszabadítása – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfő délután.

Konasenkov szerint ukrán nacionalista alakulatok a nap folyamán felrobbantottak egy hidat a Sziverszkij Donyec folyón, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok visszavonulását az orosz előrenyomulás elől. A tábornok elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők 95. légideszantos rohamdandárjának és 81. önálló légimozgékonyságú dandárjának a főerőktől ekként elvágott maradékai a harceszközeiket és a fegyvereiket hátrahagyva szétszóródtak a part mentén. Beszámolója értelmében az orosz hadsereg mintegy nyolcvan menekülő ukrán katonát hagyott átúszni a folyón és nem nyitott tüzet rájuk.
    
A szóvivő elmondta: Oroszország felszólította az ukrán katonákat és a területvédelmi alakulatok tagjait, hogy ne védjék tovább a nacionalisták vezette kijevi rezsimet, adják meg magukat, ami nem gyávaság, hanem az egyetlen helyes dolog. A tábornok szerint az orosz fél méltó bánásmódot és a családjukhoz való visszatérést garantál mindenkinek, aki önként leteszi a fegyvert.
    
Szvajtohirszk mintegy félúton található Donyec-medence birtoklása szempontjából kulcsfontosságúnak tartott Szlovjanszk és a Harkiv megyei, orosz ellenőrzés alá került Izjum között.
    
Andrej Marocsko, az Luhanszki Népi Milícia egyik tisztje a Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a luhanszki katonák megsemmisítettek egy pontonátkelőt a Sziverszkij Donyec folyón, amelyen ukrán erők kíséreltek meg átkelni. Közölte, hogy a milícia jelenleg Szeverodonyeck felszabadításáért harcol és Liszicsanszkot lövi. Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai nagykövete az RT-nek kijelentette, hogy Szereverodonyecket gyakorlatilag már teljesen elfoglalták a luhanszkiak és az oroszok és a harcok Liszicsanszk külterületén folynak.


Az RT és más, “eu-ban” és Észak-Amerikában “betiltott” adások vételéről

Az RT-t – az arab nyelvű adás kivételével – teljesen kitiltották Brüsszel diktatórikus vezetői az európai kábelhálózatokról és műholdakról. A német, spanyol, francia és angol nyelvű adás azonban továbbra is létezik. Európai vétele a 14 fok nyugat műholdpozícióban lévő orosz Exszpressz AM8 műholdról lehetséges, akár már egy 55-60 centiméteres átmérújű parabolaantennával is. A vétel ingyenesen elérhető. Az SD-minőségű adás DVB-S2 beltériegységet kíván meg.

Ha már a “nagyondemokratikus európai unió” által betiltott adások: a brüsszeli “hatodik szankciócsomag” részeként minap letiltották a Rosszija televízió nemzetközi adását, valamint annak Rosszija 24 néven futó hírtelevízióját is az európai Eutelsat Hot Bird műholdas pozícióból, illetve a fizetős műholdas-, és kábeltelevíziók kínálatából. A két orosz nyelvű adás mellett a TV Center is tilótólistára került. Az orosz nyelvű adások betiltása leginkább az “unióban” élő orosz nyelvű közösségeket sújtják, akik számára így szinte már csak az orosz Első Csatorna vétele maradt, amíg azt is le nem tiltják. A Rosszija TV-csoport Oroszország állami televíziójaként funkcionál. Vétele ezen két adásnak is lehetséges az említett nyugati 14 dokos műholdpozícióból. A műholdról DVB-T2MI-kompatibilis műholdvevővel a teles (!) oroszországi földi sugárzású televíziós kínálat is elérhető, méghozzá kódolás nélkül – beleértve az olyan prémium csatornákat is, mint a Match TV nevű sportadó. Ezeket az adásokat alapvetően a felszabadult területek számára sugározzák, és megtalálhatóak bennük a luhanszki és a donecki helyi televíziók adásai is. A műholdról vehető részletes listát a Lyngsat oldalain megtalálja.

    

A hadi helyzetet mostanra már teljesen az orosz fél dominálja

A Rosszija 1 televízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy Szeverodonyeckben visszavertek egy külföldi zsoldosok bevonásával vasárnap megkísérelt ukrán ellentámadást és az orosz-luhanszki erők a város ipari negyedében nyomulnak tovább, miközben tűz alá vonták a Liszicsanszkba vezető utánpótlási vonalakat.
    
A RIA Novosztyi hírügynökség arról számolt be, hogy a luhanszki milícia tüzérsége elsáncolta magát a Liszicsanszktól mintegy 40 kilométerre délre fekvő, felszabadított Popaszna város külterületén és lövi az ukrán állásokat. Harcok folynak az ugyancsak a luhanszkiak kezére került Kamishevaha és Toskivka körzetében is.
    
Ramzan Kadirov csecsen vezető közölte, hogy újabb önkéntesek csoportja indult el Groznijból Ukrajnába. Mint mondta, a modern fegyverekkel és felszereléssel ellátott alakulat magját az orosz különleges erők gudermeszi egyetemén kiképzett szakemberek alkotják.
    
Az orosz nemzeti gárda arról tett bejelentést, hogy egy kommandója Harhiv megyében likvidálta a Kraken neonáci alakulat hat tagját, egyet pedig foglyul ejtett. Korábbi orosz tájékoztatás szerint a csoportosulás, amelynek soraiban szabadon bocsátott bűnözők szolgálnak, az orosz hadifoglyok megkínzása és az oroszbarátnak nyilvánított civilekkel szembeni kegyetlenkedése által vált hírhedté.
    
Donyeck lakóövezeteit a nap folyamán több tucatnyi ukrán belövés érte, a helyi hatóságok szerint nagyrészt 155 milliméteres amerikai M-777-es tarackokból és francia Ceasar önjáró lövegekből. A támadásban ismét több polgári személy meghalt.
    
Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai megyei katonai-polgári közigazgatási főtanácsának tagja Jaltában orosz újságíróknak elmondta, hogy régiójában eddig több mint 70 ezren folyamodtak orosz állampolgárságért.


(MTI nyomán / a Dél-amerikai Magyar Hírlap kiegészítéseivel / Címlapkép: Mil.ru)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük