Tisztelt Előfizetőink! Az új lapszám 8 oldalas Trianon-melléklettel jelenik meg.


DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG

Kissé magunkra maradtunk

Van-e helye a magyarországi kormány nemzetpolitikájában a dél-amerikai magyaroknak? A korábbi pozitív fejleményeket derékba törte a koronavírus-járvány – és azóta mintha elfelejtették volna Budapest döntéshozói a dél-amerikai magyarságot.


Dél-amerikai magyar pedofilok nyomában

Nem minden fénylik, ami magyar – ha élhetünk egy könnyed képzavarral egy igencsak komoly és szomorú témát illetően.



TRIANON 102

Nemzettragédia

1920 június 4 a magyarság kiheverhetetlen nemzettragédiájának napja. Sorra vesszük, mi vezetett az Magyar Királyság ezeréves határainak elvesztéséhez. Hibák, amelyek elkerülhetőek lettek volna – és a ma embere számára is komoly tanulságokkal szolgálnak.


Történelmi idők

Jó száz év után ismét véres történelmi változások szemtanúja Európa. Ideje nemzetpolitikai szemmel vizsgálni a ma Európájának történéseit.


Trianon emlékműsor a DAMTV műsorán

Idén minden korábbinál gazdagabb műsorfolyamot állított össze a Dél-amerikai Magyar Televízió a trianoni tragédia évfordulójára.


ÓHAZA

Megérkezett a majomhimlő Magyarországra


A járvány kezdeti szakasza a fejlett országokban leginkább a buzikat érintette, de a vírus szétterjedésétől fogva bárki veszélyben lehet. Infektológus szakorvos válaszolt a Dél-amerikai Magyar Hírlap kérdéseire.


Árrobbanás az Óhazában

A négyszáz-egynéhány forintos kenyér egyik napról a másikra lett több, mint hatszáz forintos – és még senki nem tudja, hol lesz ennek a vége. Hivatalosan már 10% feletti inflációt várnak a szakemberek, de bizonyos élelmiszerek esetében akár több száz százalékos áremelkedés is lehetséges idén.


Marad az olcsó benzin Magyarországon, de nem minden magyar számára

A Magyarországon élő, legtöbb esetben már magyar állampolgársággal is rendelkezők nem kapnak automatikusan hatósági áron üzemagyagot. Hiába magyar a tulajdonos és rendelkezik magyarországi lakcímkártyával, ha a jármű nem magyar rendszámmal rendelkezik, akkor piaci áron kell megtankolni – ami jelenleg másfélszeres árat jelent. A jó szándékkal meghozott, de a kapkodásban alaposan félresikerült szabályozás sok határon túli magyarral, köztük dél-amerikai magyarokkal is alaposan kibabrált.


Győzelem Brüsszelben

Orbán Viktor hatalmas politikai győzelemmel ünnepelte a saját 59. születésnapját. Magyarország mentesül az orosz kőolaj importjának tilalma alól. Kijev dühöng, tobzódik a döntés miatt, és már egy hetedik szankciócsomagot követel a nyugati országoktól, no meg persze rengeteg fegyvert és még több pénzt…


HÁBORÚ EURÓPÁBAN


Egyre nagyobb erővel tör előre az orosz gőzhenger

Az orosz csapatok sorra érik el a hadisikereket a Donbasz frontjain, az orosz előrenyomulás megállíthatatlannak látszik. Közben a “Nyugat” a legmodernebb fegyverekből is adni fog Ukrajnának: Németország csúcstechnológiájú IRIS-T légvédelmi-rakétarendszereket, az Egyesült Államok pedig modern tüzérségi eszközöket szállít a kijevi junta számára.


Öt dollár lesz egy liter, mennyit tankolhatok?

Az Oroszországra kivetett szankciók nyomán akár 5 dolláros literenkénti üzemagyagár is jöhet Európában. Magyarországon egyenlőre marad a rezsicsökkentés része a 480 forintos (kb. 1 dollár 30 centes) benzin- és dízelár.


Fake News-figyelő

Rengeteg átlátszó hazugság került be a fősodratú médiákba a háborúval kapcsolatban. Az ukránok – ha valamiben tényleg erősebbek – nyilvánvalóan hathatós nyugati támogatással – akkor az a háborús propaganda és dezinformáció. Összeszedtük, ki mit hazudott az elmúlt héten. Előre annyit elárulhatjuk: volt bőven hamis hír ezen a héten is!



DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022

Megmaradás, gyarapodás!

Június 17-19 között kerül megrendezésre a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferencia. Az eredetileg Buenos Airesben megtartandó rendezvény az Argentínában kitört negyedik koronavírus-járványhullám miatt a tavalyihoz hasonlóan online kerül megrendezésre. A konferencia idei jelmondata: Megmaradás, gyarapodás!

A konferencia előadó résztvevői ezúttal is a kontinens magyarságának kiválóságai közül kerülnek ki. A rendezvény számos eseményéről idén is élő közvetítést láthatnak a Dél-amerikai Magyar Televízió előfizetői.


XXI. századi magyar bevándorláshullám küszöbén állunk Dél-Amerikában?

Az idei Dél-amerikai Magyarság Konferencia alapvető kérdései közé tartozik az Európában kialakult háborús helyzet kihívásaira adott dél-amerikai magyar válasz.


A konferencia további témáiból (3. rész):

Az új magyar kolónia első lakói

Megismerkedhetünk a magyar pionírokkal, akik hamarosan új otthonba költöznek a paraguayi Chacó újonnan létrejövő kolóniáján. Már harminchét család döntött úgy, hogy közösen ver tanyát a világ egyik utolsó, máig érintetlen vidékén – és kezd egy új, természetközelibb, emberarcúbb, minden szempontból gazdagabb életet.


A dél-amerikai magyar sajtó újjászületése

2023 fontos év lesz a feltámadni látszó dél-amerikai magyar média életében. A Dél-amerikai Magyar Hírlap napilappá fejlődik, valamint két és fél év után megújul az internetes felülete is. A DAMTV az előfizetős modellről ingyenesen elérhető, szabadon fogható terjesztésre áll át, mindemellett újraindulnak a DAMR-tesztadásai is. A Magyarságkonferencián új dél-amerikai magyar hetilap jelenti be indulását (újraindulását?), továbbá napvilágot lát két színvonalasnak ígérkező, színes magazin is.


Két éve indult újra a Dél-amerikai Magyar Hírlap

Az elmúlt két évről és a következő időszak terveiről a lap tulajdonosai tartanak előadást a Dél-amerikai Magyarság Konferencia szombati napján. Az elmúlt két évben a periodika előbb havilappá, majd rövidesen hetilappá fejlődött. A cél mindig is világos volt, de a legtöbben nem gondolták volna, hogy sikerül is megvalósítani. Mára azonban tényként kezelhető: a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2023-tól napilapként jelenik meg. A Hírlap új internetes felületet, valamint – sokak kérésének eleget téve – a nyomtatott lap mellett kedvezőbb áron, csak digitális formában előfizethető kiadást is kap.


Lantos István: a Dél-amerikai Magyar Hírlap napilappá válásának folyamatáról

Lantos István főszerkesztő beszél majd a konferencia szombati napján a napilappá válás folyamatáról, a lap további terveiről. A folyamatban lévő változások célja egy modern, naprakész sajtótermék létrehozása a dél-amerikai magyarság számára.


Újabb magyar újság indul Dél-Amerikában

A Magyarságkonferencián debütál a nyilvánosság előtt egy új, kontinens-szerte terjesztendő magyar nyelvű nyomtatott sajtótermék. A részletek még nem ismertek, de június 18-án este paraguayi idő szerint 17 órai kezdettel minden kiderül!


Dél-amerikai magyar férfimagazin indul

Sokféle férfimagazin kapható a világban, néhány közülük magyar nyelven (is) elérhető – “de olyat, mint ez, még nem látott a világ” – ígérik a lap alapítói. Az új magazint a lap leendő főszerkesztője, a Dél-amerikai Magyar Hírlapot főszerkesztőként 2020-2022 közt jegyző, és attól 2022 december 31-ével távozó Lantos István jegyzi.

100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – X. rész: A hatvanas évek első felének dél-amerikai magyar sajtója

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…

A hatvanas évekre elérkezett a generációváltás ideje a legtöbb dél-amerikai magyar sajtóterméknél. Az negyvenes-ötvenes évek “nagy dél-amerikai magyar boomja” után csökkenő példányszámok kezdték jellemezni a magyar közösségek lapjait, amely előrevetítette a rendkívül széles palettát kínáló dél-amerikai magyar sajtó lassú, évtizedeken át tartó hanyatlásának kezdetét.


KIVÁNDORLÁS

Kivándorlás kutyával, macskával – I. rész: Argentína, Uruguay, Paraguay és Chile

Ha azt gondolta, hogy Európában komplikált a házikedvenccel való utazás, akkor van egy rossz hírünk: Dél-Amerikába még komplikáltabb a helyzet. Ennek ellenére egyáltalán nem megoldhatatlan feladat! Bemutatjuk azt is, hogy miként.


KULTÚRA

Dél-amerikai magyar festőművészek alkotásai nyomában


Mágori Varga Béla és Mohályi Jolán, Dél-Amerikába került festők már a kontinensen született munkáit szeretné feltérképezni egy magyar kutató, Csörgő Csaba.

“Gyűjtjük az emigrációba kényszerült magyar festők alkotásait és minden adatot, ami fontos lehet. Az óhazában fellelhető munkáik után kíváncsian kutatjuk, hogy művészetük a számukra idegen kultúrában miként változott vagy éppen maradt  olyan, amivel kezdték.”


EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Magyarország és Orbán Viktor világraszóló politikai győzelmet aratott Brüsszelben. Európa hazaárulói tobzódnak a dühtől, a magyar fél pedig mindent elért, amit el akart.


OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.


Drágaságom!

A valaha volt legidősebb publicisztánk debütál a “Drágaságom!” című, egész-oldalasra nyúlt írásával. A 93 éves Marika néni friss házasként 1947-ben vándorolt ki Dél-Amerikába, majd a magyarországi kommunizmus bukása után, 1992-ben tért vissza Magyarországra.


102 éve tátongó seb a nemzet testén

Nyugdíjas történelemtanár-olvasónk írása Trianonról.


Idegen országok katonai repülőgépei Magyarország légterében

Képekkel illusztrált írás repüléskedvelő olvasónktól.


Saját cikkeket a hirlap@dam.hu email-címre, vagy a szerkesztőségbe postai úton beküldve adhat le.


Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 június 3-i számában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük