A történelmének legsúlyosabb gazdasági válságától sújtott Srí Lankába orosz nyersolaj érkezett szombaton, amellyel feltöltheti egyetlen finomítóját – jelentette a helyi energiaügyi miniszterre hivatkozva a Le Figaro című francia napilap szombaton. A Ceylon Petroleum Corporation (CPC) nemzeti olajfinomítót márciusban bezárták, miután a kormány likviditási problémák miatt nem tudta finanszírozni a nyersolaj – és más termékek – importját.
    
Az orosz szállítmány is több, mint egy hónapig várakozott a főváros, Colombo kikötőjében, mert Srí Lanka nem tudott 75 millió dollárt előteremteni a kifizetésére – mondta el Kancsana Widzseszekera energiaügyi miniszter.
    
Colombo – az ukrajnai háború miatti nemzetközi felzúdulás és az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére – Moszkvától vásárolna nyersolajat, szenet, gázolajat és benzint. Ennek érdekében tárgyalások zajlanak a felek között – tette hozzá a tárcavezető.
    
A Srí Lanka-i olajfinomítót körülbelül 90 000 tonna szibériai könnyű nyersolajjal látják el, amelyet egy dubaji közvetítőtől, a Coral Energytől vásároltak hitelre.
    
Az energiaügyi miniszter elmondta, hogy a finomítónak már 735 millió dollárnyi hátraléka van a beszállítóival szemben. Megjegyezte: a szibériai nyersolaj nem ideális az iráni könnyű nyersolajra optimalizált finomító számára, de egyetlen más beszállító sem volt hajlandó hitelt adni az országnak.
    
Srí Lankán hosszú sorokban kígyóznak az emberek a benzinkutak előtt, hogy több órás várakozás után hozzájussanak valamicske üzemanyaghoz és palackozott gázhoz. A 22 millió lakosú ázsiai országot súlyos gazdasági válság sújtja, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve száguldó inflációban nyilvánul meg. Országszerte mindennaposak a tüntetések.


(MTI nyomán / A címlapkép illusztráció)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük