Tisztelt előfizetőink! A Magyarországon kihirdetett háborús vészhelyzet miatt eheti lapszámunk 8 extra oldallal jelenik meg.


HÁBORÚS VÉSZHELYZET MAGYARORSZÁGON

Háborús vészhelyzetet hirdetett ki az újonnan megszavazott alkotmánymódosítás után a kormány

A kormány az alaptörvény tizedik módosításában frissen biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden.


Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök

Magyarországon kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Ebből a két alapból finanszírozzák majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.


Milyen lehetőségeket kínál a fegyverpiac sürgős beszerzésekre Magyarország számára?

Természetesen a legegyszerűbb eszközöket leszámítva csak használt eszközök jöhetnek szóba.



HÁBORÚ EURÓPÁBAN

Megölni Zelenszkijt

Miért nem ölik meg az oroszok Zelenszkijt? Hiszen könnyű szerrel megtehetnék. A válasz egyértelmű: a cél a háborús bűnös bíróság elé állítása lehet. Számos módon iktathatná ki a washingtoni bábot az eszköztárai teljes tárházát szándékosan nem használó Moszkva. Mutatjuk, hogyan szabadulhatna meg a világ egyik napról a másikra Zelenszkijtől és rezsimétől, no meg a totális európai háború rémétől! A politikusként gyorsan milliárdossá lett volt komédiás (és kormányának) likvidálása a háború azonnali végét jelentené, és több tízezer ember életet kímélné meg.


Török vétó állhat Svédország és Finnország NATO-csatlakozása útjába

A törökök a skandináv államokban működő – még a parlamentben is helyet foglaló – terroristákat nevezte meg a vétó okául. A vétó mellé a 2009-ben csatlakozott horvátok is beállhatnak. Egy új ország felvételéhez az összes tag egyöntetű hozzájárulása szükséges. Magyarország ezt a vétójogot, illetve a benne rejlő lehetőségek kiaknázását az oláhok és a tótok 2004-es csatlakozásakor sajnálatos módon eljátszotta. Tény és való, ekkor egy nyíltan hazaáruló kormánya volt Magyarországnak az MSZP-SZDSZ koalíció képében.


A felszabadult Mariupolban megkezdődött a város újjáépítése

A múlt héten megadták magukat az Azovsztal katakombáiba menekült gyáva ukrán neonácik, Mariupol teljes egészében felszabadult. A súlyos károkat szenvedett kikötővárost az oroszok fogják újjáépíteni. A nyugdíjak és a fizetések mostantól az orosz államtól, a rendkívüli mértékben megerősödött orosz rubelben kerülnek kifizetésre.


A budapesti ukrán nagykövet letiltatta a híres ukrán zongoraművésznő budapesti koncertjét

Valentyina Liszica koncertjét a Magyarországot folyamatosan becsmérlő, de a megengedhetetlen magatartása ellenére ki nem utasított ljubov nepop ukrán nagykövetnő parancsára tiltotta le a színház. A Margitszigeti Színház igazgatónője szó nélkül engedelmeskedett az ukrán parancsnak, és némi “orosz agresszorozás” kíséretében lemondta az ukrán művésznő fellépését. A jelek szerint Magyarországon már a kijevi bábkormány mondja meg, hogy ki léphet fel egy komolyzenei koncerten és ki nem…

Azt meg persze mi döntjük el – a közönség – hogy ilyen helyre betesszük-e a lábunkat, vagy sem.


Nagy a csend a Magyarországot hosszában átszelő ukrán robotrepülőgép ügyében

A szovjet időkből reaktivált ukrán robotrepülőgép Zágrábban zuhant le / avagy csapódott be programozottan. Kínos történet – ahol az átjárható “légvédelmű”, megalázott szereplők – köztük a legnagyobbat égő Magyarország – teljes egészében felejtenék a témát…


Az orosz gazdaság köszöni szépen, jól van

Annyira “rosszul megy” az orosz gazdaságnak, hogy Putyin 10%-os minimálbér-, és nyugdíjemelést jelentett be. Oroszország elnöke a héten közölte: a legfontosabb termékek esetében megoldották a hazai árukkal való helyettesítést. A Rubel közben szárnyal, és Wall Street pénzmágusai is kénytelenek voltak elismerni: az év legjobban prosperáló valutája az oroszok fizetőeszköze. Kinek fájnak hát akkor a bevezetett brüsszeli és washingtoni szankciók, ha Oroszországnak nem?


DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022

Megmaradás, gyarapodás!

Június 17-19 között kerül megrendezésre a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferencia. Az eredetileg Buenos Airesben megtartandó rendezvény az Argentínában kitört negyedik koronavírus-járványhullám miatt a tavalyihoz hasonlóan online kerül megrendezésre. A konferencia idei jelmondata: Megmaradás, gyarapodás!

A konferencia előadó résztvevői ezúttal is a kontinens magyarságának kiválóságai közül kerülnek ki. A rendezvény számos eseményéről idén is élő közvetítést láthatnak a Dél-amerikai Magyar Televízió előfizetői.


XXI. századi magyar bevándorláshullám küszöbén állunk Dél-Amerikában?

Az idei Dél-amerikai Magyarság Konferencia alapvető kérdései közé tartozik az Európában kialakult háborús helyzet kihívásaira adott dél-amerikai magyar válasz.

A konferencia további témáiból (2. rész):

A chacói magyar kolónia terveiről

Látványtervekkel álltak elő a chacói magyar kolónia alapítói. Nálunk láthatja először a képeket.


100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – IX. rész: Az 50-es évek végének dél-amerikai magyar sajtója

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…


EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Az arcátlanság netovábbja, ukrán a neved!


A cigánybűnözés megállíthatatlannak látszik Magyarországon

Nevetséges “ítéletek”, tárgyalás nélkül elengedett bűnözők. Hatalmas a baj, amit a legtöbben nem akarnak látni, de még csak észrevenni sem. A történelem már számtalan esetben bebizonyította: a struccpolitika nem egy kifizetődő irányvonal.


Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 május 27-i számában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük