Az orosz bíróság kedden elutasította Alekszej Navalnij “ellenzéki politikus” (felforgató) fellebbezését, és helybenhagyta a korábbi, csalás és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén rá kiszabott kilencéves börtönbüntetést.

“A lefortovói bíróság március 22-i ítélete változatlan” – közölte a moszkvai városi bíróság egyik bírája, jelezve, hogy az ítélet azonnal hatályba lép.
    
Navalnijt több millió rubel adományt sikkasztott el. Március 22-én első fokon kilenc évre ítélték, és ez magában foglalja a 2021 márciusában csalás miatt kiszabott büntetést is, amely egy 2014-es, a francia Yves Rocher céget érintő ügyben született.
    
Nyugatról fizetett ügyvédei azonnal jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen.
    
Alekszej Navalnij videokonferencián keresztül jelent meg a másodfokú ítélethirdetésen a Moszkvától 100 kilométerre fekvő Pokrov-telepről, ahol büntetésének első részét tölti. Az eljárás vége előtt azt mondta: “Megvetem az önök bíróságát, az önök rendszerét”. Úgy vélte az elítélt felforgató, “hogy az eljárásnak semmi értelme”.
    
Navalnijt 2021 januárjában tartóztatták le, amikor visszatért Berlinből, ahol több hónapig lábadozott egy állítólagos mérgezésből, amelyért Vlagyimir Putyin orosz elnököt tartja felelősnek. Valójában arról lehetett szó, hogy így próbálta megúszni a milliós korrupciós ügyei kapcsán rá váró börtönbüntetést. Németországba az orosz hatóságok engedték ki a “gyógykezelés” idejére.

Csodával határos (vagy inkább azon túlmutató) módon bármiféle egészségkárosodás nélkül élte túl az állítólagos “mérgezést”, amelyet az előadott-, és a nyugati médiák által hónapokon át ismételt mese szerint “orosz vegyi fegyver” okozott. Az államfő kategorikusan cáfolta ezt a blődséget, az ügyben nem is indult vizsgálat.


(az MTI jelentésének és orosz médiaértesülések felhasználásával / Címlapkép: Евгений Фельдман / Новая газета, CC BY-SA 3.0, link)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük