Tisztelt Olvasóink! Novák Katalin botrányos beiktatási beszéde nyomán az eheti lapszám négy extra oldallal jelenik meg.


NOVÁK KATALIN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNŐ BEIKTATÁSA

Egyetlen szóval sem említette a tengerentúli szórványmagyarságot az újonnan beiktatott magyarországi köztársasági elnöknő

Döbbenetes leírni is, de tény: a több, mint másfél milliósra tehető tengerentúli magyarság egyetlen szót sem érdemelt az újonnan beiktatott magyarországi köztársasági elnökasszonytól.


Döbbenetes beiktatási beszéd Novák Katalintól

A magyar köztársasági elnök jogkörein lényegesen túlmenő, egészen elképesztő, szélsőségesen euro-atlantista beszédet mondott a beiktatásán Novák Katalin. A beszéd nyomán felháborodott kommentárok és elektronikus levelek tucatjait kapta szerkesztőségünk is.


Mit várhat a dél-amerikai magyarság Novák Katalintól?

Leginkább semmit, jelezte Magyarország-szakértőnk kiegészítve azzal, hogy leginkább semmi jót.


Ki is Novák Katalin valójában?

Egy brüsszelita “kiképzést” kapott, franciául kiválóan beszélő és frankofón területen széles körű kapcsolatrendszerrel rendelkező jogászt választottak Magyarország köztársasági elnökévé.


Hogy történhetett meg mindez?

Magyarország elmúlt 12 éve sok bizakodásra adott okot a világ magyarsága számára. Ennek tükrében még kevésbé érthető az euro-atlantista Novák köztársasági elnökké választása.


BEIKTATTÁK AZ ÖTÖDIK ORBÁN-KORMÁNYT

Orbán Viktor ötödik miniszterelnöki ciklusa

A választási győzelem utáni eufóriának vége. Kemény idők várnak a háborús országgal szomszédos Magyarországra. Mit várhatunk az ötödik Orbán-kormánytól mi, dél-amerikai magyarok – és mi várható a magyarság egészére nézve?


HÁBORÚ EURÓPÁBAN

Mariupol felszabadult

Megadták magukat az Azovsztal katakombáiba menekült gyáva ukrán neonácik, Mariupol teljes egészében felszabadult.


Putyin tanácsadója: világméretű éhínség várható 2022-ben

Az okok egyértelműek – és már akkor is egyértelműek voltak, amikor az elhibázott szankciókat meghozták a kizárólag washingtoni érdekeket szemük előtt tartó “európai” politikusok. Makszim Oreskin kijelentette, hogy fontos, hogy országa ne szenvedjen az év végéig mindenképp beálló globális éhínség idején.


A ki nem utasított ukrán nagykövet tovább követelődzik

Úgy tűnik, a pofátlanságnak – ha ukrán – valóban nincs határa. A magyar kormány gyengeségét mutatja, hogy nem meri kiutasítani a sorozatosan botrányos kijelentéseket tevő ukrán nagykövetet.


Mariupolból fenséges üdülőváros lesz

A felszabadulás utáni fejlesztésekről beszéltek az oroszok. Az Azovsztal acélmű örökre eltűnik a föld felszínéről, a helyén turisztikai létesítmények épülnek.


Tehetségtelen ukrán szoprán kapta a világhírű orosz opera-énekesnő szerepét

Nyugati elmebaj, avagy “az orosz kultúrát végképp el kell törölni”.


BRÜSSZELI BOSSZÚHADJÁRAT MAGYARORSZÁG ELLEN

Újabb kötelezettség-szegési eljárás indult Magyarország ellen


Brüsszel jól megfizetett magyarellenes szürke csinovnyikjai nem adják fel.


DÉL-AMERIKAI MAGYARSÁG KONFERENCIA 2022

Megmaradás, gyarapodás!

Június 17-19 között kerül megrendezésre a 2022-es Dél-amerikai Magyarság Konferencia. Az eredetileg Buenos Airesben megtartandó rendezvény az Argentínában kitört negyedik koronavírus-járványhullám miatt a tavalyihoz hasonlóan online kerül megrendezésre. A konferencia idei jelmondata: Megmaradás, gyarapodás!

A konferencia előadó résztvevői ezúttal is a kontinens magyarságának kiválóságai közül kerülnek ki. A rendezvény számos eseményéről idén is élő közvetítést láthatnak a Dél-amerikai Magyar Televízió előfizetői.


XXI. századi magyar bevándorláshullám küszöbén állunk Dél-Amerikában?

Az idei Dél-amerikai Magyarság Konferencia alapvető kérdései közé tartozik az Európában kialakult háborús helyzet kihívásaira adott dél-amerikai magyar válasz.


A magyar kultúra helyzete Dél-Amerikában

Bizony látott már szebb időket is a magyar kulturális élet a kontinensen. Múltidézés helyett előretekintés, sopánkodás helyett tettek kellenek!


Állandó magyar színtársulatot!

Az igény megvan rá mind nézői, mind alkotói oldalon – de a finanszírozása nagyon nehezen biztosítható a mai viszonyok közt. Egy 20-60 fővel számoló színtársulat legalább 1-3 millió dolláros éves finanszírozást igényelne, ami nem teremthető elő kizárólagosan a dél-amerikai jegybevételekből. A megvalósítás lehetőségeiről vitanapot rendeznek a kezdeményezés szakmai támogatói június 18-án a Dél-amerikai Magyarság Konferencia keretei között.


Már a szavad sem halljuk, Argentína!

Az argentínai magyarság egykoron a dél-amerikai magyarság motorjaként funkcionált. Mi történt, hová tűnt a régi magyar élet?


Dél-amerikai magyar istentiszteletet!

Sajnálatos, de már évek óta nincs állandó magyar nyelvű szentmise Dél-Amerika egyetlen magyar közösségében sem.


Paraguayi magyarnak lenni jó!

Soha sem tartozott az idők során a kontinensen az “irigyelt” lakcímek közé a paraguayi. A paraguayi Chaco magyar kolóniája azon dolgozik, hogy ez gyökeresen megváltozzon. A rendkívüli lehetőségeket kínáló dél-amerikai ország alacsony adóival, a kontinensen kiemelkedően jó közbiztonságával egyre több európai, ausztráliai és észak-amerikai magyar számára lett vonzó.


A dél-amerikai magyar médiáról

2020 júniusában, az épp kirobbant világjárvány okán online, mindössze szűk két tucatnyi előadóval került megrendezésre az első Dél-amerikai Magyarság Konferencia. Egy hónappal voltunk a Dél-amerikai Magyar Hírlap online kiadásának indulása előtt, és az újraindult nyomtatott szám is még csak egyetlen “nulladik” számot élt meg.

Szinte hihetetlen, hogy milyen gyorsan lepergett az idő a harmadik konferenciáig! Idén júniusban – a tervekkel ellentétben – még mindig online, de már több, mint száz előadóval kerül majd sor a III. Dél-amerikai Magyarság Konferenciára. Közben az “újjáélesztett” Dél-amerikai Magyar Hírlap havilapból hetilappá változott, és többszöri, terjedelembéli növekedést is megélt. Egy hírlap azonban nem igazi hírlap, ha nem jelenik meg napi rendszerességgel. A DAMH esetében a napi hírek közlését eddig az online felület igyekezett pótolni, azonban ennek hamarosan vége: 2022 elején a legnagyobb örömmel jelenthettük be az olvasóinknak, hogy a következő évtől napilapként jelenik meg Dél-Amerika egyetlen, kontinens-szerte előfizethető magyar nyelvű újságja.


DAMTV ingyen

A Dél-amerikai Magyar Televízió 2023-ban ingyenesen elérhető terjesztésre, ezzel együtt új működési modellre vált. A kihívásokról és a 2023-as műsortervekről beszél június 17-én a televízió elnöke és főszerkesztője.



100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – VIII. rész: Az ’56 utáni megtorlás évei

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…



EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Novák Katalin.


Azt hitük, jó irányba mennek a dolgok Magyarországon

Tévedtünk. A XXI. század nagy kérdései bedörömböltek Magyarország ajtaján: a kérdés most már az, lesz-e – és ha lesz, magyar lesz-e Magyarország az évszázad végére?


Gyilkos cigányok Magyarország közútjain

A legtöbb közúti gyilkos jogosítvánnyal sohasem rendelkezett – így azt elvenni sem lehetett tőlük. A komplett családokat kiirtó ámokfutókkal “szemben” megszülető “ítéletek” közt felfüggesztett “büntetéseket” és legfeljebb néhány éves szabadságvesztéseket találunk. A rendőrség tehetetlen, a jogalkotó pedig a jelek szerint nem is akar tenni semmit a sokszorosan visszaeső közveszélyes elemek társadalomból való eltávolításáért.


Múltidéző

Kommunista atombunker. A kezem ügyébe keveredett a Délamerikai Magyarság egyik 1968-as száma. Aktuálisabb aligha lehetne – és egyúttal sokat elmond a Magyarországra kihelyezett szovjet-típusú kommunista pártot érintő viszonyokról.


OLVASÓI LEVELEK

Bármely előfizetőnk írhat közérdeklődésre számot tartó olvasói levelet a Dél-amerikai Magyar Hírlapba. A beküldött cikket a rendelkezésre álló hely függvényében közöljük, amennyiben megfelel a jó ízlés alapvető követelményeinek és a hatályos paraguayi jogszabályoknak. Kérjük, a hagyományos levélben történt megkereséskor is tüntesse fel a telefonszámát vagy online elérhetőségeit az esetlegesen szükségessé váló szerkesztői egyeztetésék miatt.

Szégyen ez a nő

Novák Katalin köztársasági elnökké választásáról. Olvasói levél.


Homokszem a gépezetben

Novák Katalin köztársasági elnökké választásáról. Olvasói levél.


Jóemberkedni nem az ellenségeinkkel kell

Ukrajna nem a barátunk. Ukrajna az ellenségünk, minden magyar ember ellensége. Olvasói levél.


Őrült Karácsony

Remek tollal megírt, a kegyetlenségig elmenően tárgyilagos és szakmai olvasói levél egy klinikai szakpszichológus előfizetőnk tollából, a főszerkesztő ajánlásával.


KÖNYVAJÁNLÓ

Magyarország elcigányosodása

A nagysikerű riportsorozat újabb szezont kap 2022-ben, majd a 2023-as karácsonyi könyvszezonra könyvformátumban is megjelenik a Dél-amerikai Magyar Hírlap történelmének legdrágább projektje. A könyv hamarosan előrendelhetővé válik, ennek kapcsán beszéltünk a szerzőpárossal.


Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 május 20-i számában!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük