Argentína egészségügyi minisztere, Carla Vizzotti hétfőn megerősítette, hogy az országot elérte a COVID-19 világjárvány negyedik hulláma. A miniszter asszony rámutatott: „most más helyzetben vagyunk”. Vizzotti rávilágított, hogy az esetek száma egy hónap alatt megnégyszereződött, ezen belül pedig egy hét alatt közel megduplázódott, egészen pontosan 92%-kal nőtt.

„A védőoltás lehetőséget ad arra, hogy ebben az új szakaszban előrelépjünk” – húzta alá a miniszter asszony.

A miniszter vasárnapi sajtónyilatkozataiban kizárta az új járványügyi fejlemények miatti jövőbeni országos leállítást – bár hétfőn már elismerte, hogy „az elmúlt 14 napban 182%-kal nőtt az esetek száma”. Hangsúlyozta, hogy a helyzet nem súlyos „a meghozott intézkedésnek, valamint a társadalom, az egészségügyi személyzet és a hatóságok nemzeti, tartományi és önkormányzati szintű erőfeszítéseinek köszönhetően”.

Az egészségügyi hatóságok azt is kifejtették, hogy a fertőzések számának újabb növekedését a koronavírus Omikron BA.2 alváltozatának terjedése és más Omikron alváltozatok – például az Omikron BA.4 és Omicron BA.2.12.1 – okozták, amelyeket a közelmúltban azonosítottak Argentínában.

Minden negyedik Argentínában tesztelt embernél diagnosztizálják a COVID-19-et – jelentették az egészségügyi hatóságok. Buenos Aires autonóm városában (CABA), amely nem tartalmazza Buenos Aires tartományt, 205%-kal nőtt az elmúlt két hétben, míg Buenos Aires tartományban 212%-kal. La Pampa tartományban 485%, San Juanban 517%, Catamarcában 200%, Corrientesben 276% volt a növekedés üteme.


(Dél-amerikai Magyar Hírlap / Címlapkép: NIH)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük