Tisztelt Dél-Amerikán kívüli Olvasóink! Hétről-hétre exponenciális mértékben növekednek a szerkesztőségünkhöz érkezett érdeklődő, vagy épp kétségbeesett üzenetek a dél-amerikai kivándorlást illetően. Ezekre egyenként a puszta mennyiségük miatt már nincs módunk válaszolni.

A kivándorlás iránt érdeklődők számára a friss, pénteken megjelenő lapszámmal kezdődően különös figyelmet fordítunk a témára. Gondoltunk az előfizetéssel nem rendelkező, internetes olvasóinkra is: az ingyenes online felületen (hirlap.dam.hu) rendszeresen foglalkozunk ezentúl a sokakat érdeklő témával.

A jövő hétvégéig egy online-exkluzív, kimondottan a Dél-Amerikán kívüli olvasóknak szánt sorozatot is indítunk a kivándorlás lehetőségéről.


HÁBORÚ EURÓPÁBAN

Finnország bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz – Oroszország kemény ellenlépéseket helyezett kilátásba

Európa megállíthatatlanul sodródik a háború felé. Finnország felvétele újabb vörös vonal lehet a moszkvai vezetés számára. Ahogy oroszországi politikusok – köztük a korábbi elnök és miniszterelnök Dimitrij Medvegyev – utaltak rá, egy ennek nyomán kialakuló konfliktus elkerülhetetlenül nukleáris fegyverekkel vívott totális háborúvá fajulhat. Dimitrij Rogozin, korábbi miniszterelnök-helyettes, az űrrakétákért felelős Roszkozmosz jelenlegi vezetője figyelmeztetett: Oroszország 30 percen belül megnyer egy Nyugat elleni atomháborút. Hogy mi marad utána a nyugati szövetségesek országaiból, abba most még belegondolni is képtelenség.


Putyin: Hatalmas válság lesz Európában, és ezért csak a saját vezetői a felelősek

A Nyugat által Oroszország ellen bevezetett szankciók globális gazdasági válságot provokálnak – mondta az orosz elnök, aki egy csütörtöki gazdasági konferencián a rövidlátó európai vezetőket tette felelőssé a generációk óta nem látott inflációért.


Tényleg kitörhet a III. Világháború?

Döbbenetes Dél-Amerikából nézve, ami Európában történik. Úgy játszadoznak egyes nyugati politikusok a totális atomháború lehetőségével, mint ha az csak egy hógolyócsata lenne valahol egy finn óvoda játszóterén…


Út a katasztrófa felé

A mai történések elfogulatlan megértéséig egészen a hidegháború végéig kell visszamennünk az időben.


A paraguayi magyar kolónia az európai háború eszkalációjára és magyar menekülthullámra számít

Adakozás kezdődött a paraguayi Chaco magyarjai körében: első körben lakható sátrakat és alapvető eszközöket szereznének be legalább 250 magyar család számára. Egy magyar tulajdonú infokommunikációs cég vezeték nélküli internethálózat és kisközösségi kábeltelevíziós fejállomás kiépítésével járul hozzá a menekülttábor létrejöttéhez, míg egy másik adakozó 200 hektár földet ajánlott fel a Chaco-n egy akár 5000 sátoros menekülttábor felépítéséhez. Egy paraguayi német cég ivóvíz szolgáltatására képes artézi kút fúrását ajánlotta fel. Brazíliai magyar támogatók alapvető élelmiszerek szállításával segítenének egy háborús menekülthullám esetén.


Lantos István: Itt az idő Európa és Észak-Amerika elhagyására?

Gyerekként naivan – látva a televízióban a háborúk borzalmait, az emberáldozatok milliót – bizonyára sokan megkérdeztük,

“Dehát miért nem mentek el onnan időben?”

Nyilván voltak, akik még el tudtak menekülni, de a többség számára vagy nem volt lehetséges a menekülés – vagy nem is voltak tudatában annak, ami majd vár rájuk, amikor a front elér hozzájuk – nem is beszélve a háborút követő felfoghatatlan szegénységről, kegyetlen diktatúrákról.

Európában egyre többen gondolkodnak el azon, hogy vészesen közeledik az utolsó nap, amikor még értékeiktől meg nem fosztva, nyugodt körülmények közt tudnak távozni a háborúval fenyegetett kontinensről. A menekülők számára sok reális választást már nem kínál a bolygó: a nagy háborúkból korábban is kimaradt kontinensek közül Dél-Amerika kínálja a legjobb lehetőségeket. Ausztrália, Új-Zéland, az Egyesült Királyság és Kanada teljes mértékig elköteleződött a washingtoni háborús tervek irányában, ami elsődleges célponttá teszi őket egy atomháború esetén. Dél-Afrika, pláne Afrika egyéb területei már rég nem tekinthetőek élhető helynek az európai ember számára – Ázsiára pedig épp úgy pusztulás vár egy lehetséges világháborúban, mint Európára vagy a nyugati szövetségesekre. Dél-Amerika országaiba azonban nem olyan egyszerű a kivándorlás, mint az egyszeri európai polgár megszokta saját kontinensén.


Európai kivándorló-jelölteknek tartott online előadást a paraguayi magyar kolónia

A paraguayi Chaco magyar kolóniája a kivándorlási lehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket.


Argentína nem szállít fegyvereket Ukrajnának

Scholz kancellár az argentinokkal (is) megfizettetné a háború árát – Argentína azonban nem szállít fegyvereket Ukrajnának. Argentína elnöke megtagadta a fegyverszállításokat, hiába kuncsorgott a dél-amerikai ország elnökénél a németországi vezér.


Brazília nem segíti ki a washingtoni kormányt energiahordozókkal

Brazília nem szállít több energiahordozót a szerződésekben rögzítetteknél. A szaúdiak és a katariak után a brazilok is kikosarazták az Egyesült Államokat.


Már a “nagyonnemdemokratikus” venezuelai olaj is jó lenne Washingtonnak

Amerikai küldöttség tárgyalt Venezuelával – azonban Caracas nem felejtette el, amit Washington tett a venezuelai kormány elmozdításáért. Nem is olyan rég az amerikai titkosszolgálatok segítségével még “ellen-elnököt” is kreáltak, hogy megbuktassák a demokratikusan választott elnököt. Sokba kerülhet ez most az Egyesült Államoknak: egyre fogy azon országok száma, akik energiahordozók ügyében érdemben szóba állnak még a Biden-rezsimmel. Nehéz lesz így megvalósítani Oroszország Washington által oly’ nagyon vágyott elszigetelését…


Kezd a Nyugatnak is elege lennie a követelődző ukrán rezsimből

A minden határon túl elpofátlanodott ukrán bábkormány követeléseit egyre több, az átlagnál valamivel több értelemmel megáldott nyugati politikus utasítja vissza, vagy egyszerűen csak ignorálja az újabb és újabb követelődzéseket. Washington az “Ukrajna-projektben” mélyen érintett Biden elnökkel az élen kitart, de ez természetesen senkinek nem okozhat meglepetést.


Brüsszel “ellopta” az oroszok pénzét – és most Ukrajnának adná mind

A Európában illegálisan lefoglalt orosz tízmilliárdokat Ukrajnának adnák a brüsszeli vízfej egyes “politikusai”. Bármennyire is abszurd és egyértelműen jogellenes tervről van szó, mindez komoly támogatottsággal bír a valóságtól már rég elszakadt brüsszeli gittegyletekben. Moszkva eközben közönséges lopással vádolja Brüsszelt és súlyos ellenlépéseket helyezett kilátásba.


Orosz ellenszankciók

Oroszország számos nyugati energiavállalattal szemben vezetett be arányos ellenszankciót. Közben a Nyugat Moszkva ellen hozott szankciói egyre inkább csak a Nyugatnak, azon belül is a nyugati polgároknak fájnak – erről beszélt Lavrov orosz külügyminiszter a minap.


Elképesztő élemiszer- és energiaárak Európában

Egyes németországi élelmiszerüzletekben már személyi igazolványt kérnek a maximálisan engedélyezett két flakonnyi étolaj megvásárlásához. Közben az üzemanyag- és gázárak az egekbe szöktek: Európa legtöbb országában 2-2,5 dollárt kell adni egyetlen liter üzemanyagért. Az elképesztő energiaárak szinte azonnal beépültek az egyéb termékek áraiba is. Az infláció négyévtizedes csúcson és még senki sem látja, hol lesz a vége mindennek…


Fallout shelter, avagy nukleáris kihullástól védő óvóhely – házilag (III. rész)

Késő bánat most belekezdeni egy “rendes” óvóhely építésébe – de tehetünk pincéink, vagy más, izolálható helységeink biztonságosabbá tételéért. Egy nukleáris világháború másodlagos hatásai minden további nélkül túlélhetőek Dél-Amerikiában. Megmutatjuk azt is sorozatunk befejező részében, hogy miként!


100 ÉVES A DÉL-AMERIKAI MAGYAR SAJTÓ

A dél-amerikai magyar sajtó története – VII. rész: 1956

Száz éve kezdődött a dél-amerikai magyar sajtó története. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy felgöngyölítjük a kontinens magyar kolóniáinak teljes sajtótörténetét. Tartsanak velünk! Ígérjük, izgalmas utazás vár ránk téren és időn át…


100 éves a dél-amerikai magyar sajtó – DAMTV: a május 28-i program az üzleti negyedév legnagyobb és legdrágább produkciója

Egész estés műsorblokkal jelentkezik a Dél-amerikai Magyar Televízió (DAMTV) május 28-án a százéves jubileumát ünneplő dél-amerikai magyar sajtó előtt tisztelegve.


EGYÉB TÉMÁINKBÓL

Heti szubjektív – Lantos István főszerkesztői jegyzete

Rengeteg értékes ember halt meg a múlt pénteken, komoly életműveket hagyva maguk mögött – legyen az ismert, vagy épp ismeretlen a világ legnagyobb része számára. Isten megszámlálhatatlanul sok egyéb teremtményének földi élete is befejeződött aznap – gerinceseké és gerincteleneké egyaránt. A véglények közt azonban volt kettő, ami a kelleténél jóval nagyobb – épp ésszel megmagyarázhatatlanul nagy – figyelmet kapott az Óhazában.


Múltidéző

A kezem ügyébe keveredett a Délamerikai Magyarság egyik 1968-as száma…


Budaházy – Az ellenséges, elfogult bíró miatt alig halad a kegyelmi kérvények ügye

A börtönből üzent a 2006-os magyar ellenállás ismert alakja. Úgy fogalmazott:

“Az Ignácz bíró által hozott megalapozatlan és igazságtalan ítéletet követő újbóli letartóztatásunk óta több mint 5 hét telt el, de a kényszerintézkedést elrendelő I. fokú bíróság írásos indokolt végzését csak most kaptam kézhez. Ennek a nyilvánvalóan rövid távon előállítható egyoldalas indokolásnak az ilyen hosszú ideig való elhúzása szükségtelenül megnyújtja a kényszerintézkedéssel kapcsolatos jogorvoslati eljárást is, és így megítélésem szerint szembemegy a büntetőeljárási törvény 271. § (1) bekezdésében meghatározott azon alapelvvel is, miszerint a bíróságnak törekednie kell arra, hogy a terhelt letartóztatása minél rövidebb ideig tartson. Alaptörvényi irányelv, hogy a büntetőeljárás terheltjének joga van ahhoz, hogy szabadlábon védekezzen. Ez az alapelv nyilván azon könnyen belátható tényen alapul, hogy érdemben védekezést felépíteni – főleg egy sokszereplős, összetettebb büntetőeljárásban – csak szabadlábon lehetséges, de úgy is fogalmazhatunk, hogy a letartóztatás körülményei között lehetetlen.”


Bővebben sok más egyéb érdekes témával együtt a Dél-amerikai Magyar Hírlap 2022 május 13-i számában!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük