A magyarok közül a legjobb eredményt elérve Demeter Bence negyedik lett az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén. Közvetlenül mögötte ért célba – azonos pontszámmal – a kairói vk-nyitányon ezüstérmes Böhm Csaba és egy másodperccel utánuk fejezte be a versenyt Bereczki Richárd. A dobogóra a cseh Martin Vlach, az olasz Giuseppe Parisi és a német Christian Zillekens állhatott fel.    
    
A 70 fős mezőny kedden a selejtezővel kezdett, onnan 36-an – a 12 magyar közül tízen – léptek tovább. Ezt követte a szerdai körvívás, melynek eredményét magukkal vitték a versenyzők az új formátumú elődöntős-döntős szakaszba. A csütörtöki elődöntőben két 18-as csoportban zajlottak a küzdelmek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a fináléba csoportonként az első hét közvetlenül jutott be, további négy öttusázó pedig pontszáma alapján. A 18-as mezőnybe hét hazai sportoló került be.
    
A szombat délelőtti versenyben lovaglással kezdtek, majd bónusz vívás következett, melyben a körvívásban elért eredmény alapján fordított sorrendben léptek pástra. Ezt követte a 200 méteres úszás, végül a lövészetekkel megszakított 5×600 méteres futás.
    
Demeter, aki a szerdai körvívást nagyszerű teljesítménnyel, 29 győzelemmel és hat vereséggel megnyerte, a lovas pályán nem teljesített jól, az 1-es akadályt leverte, a 6-osnál ellenszegült a lova, majd az akadályt is lehúzta, és a 9-est sem ugrotta elsőre, ráadásul volt még időtúllépése is, így 243 pontot ért a produkció a lehetséges 300-ból, ezzel a székesfehérvári versenyző a hetedik-nyolcadik helyre esett vissza. A pástra a körvívás győzteseként utolsóként ment fel, de nem tudta legyőzni japán ellenfelét. Az úszással némileg előrelépett, majd a kombinált számot ötödikként kezdve változatos és izgalmas versenyben, nagy hajrával ért célba negyedikként.
    “
Problémás lovam volt, igazából már a bemelegítésnél is akadtak gondjaim, bent pedig nem is lovaglás zajlott, hanem inkább arról volt szó, hogy hogyan tudom kordában tartani. Őszintén bevallom, a nagyon jó vívás után nehezen dolgoztam fel ezt a lovaglást. A kombinált számban pedig a végén rendkívül nehéz volt visszahoznom magam azután, hogy némileg hátracsúsztam” – összegzett az MTI-nek Demeter.
    
Böhm a 15. helyről futott fel az ötödik, Bereczki pedig a 10-ről a hatodik helyre.
    
A futás első felében jól állt a pontosan célzó Viczián Bence, illetve az egyéniben kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes, 37 éves Marosi Ádám is, de előbbi később fokozatosan visszacsúszott, utóbbi pedig a második lövészetben “bennragadt”, ezzel elszállt az esélye annak, hogy az élcsoportban végezzen.
    
Martinek János szövetségi kapitány kiemelte: az, hogy hét magyar jutott döntőbe, egyedülálló eredmény, és azzal is elégedett volt, ahogy a hazai versenyzők küzdöttek. Arra a felvetésre, hogy ebben az új formátumú, gyorsan pörgő versenyben gyakran változott a sorrend, amit rövid időn belül kellett feldolgozni a versenyzőknek, úgy reagált: ilyen az öttusa.
    
    Eredmények, férfi döntő:
    ———————–
1. Martin Vlach (cseh) 1510 pont
2. Giuseppe Parisi (olasz) 1498
3. Christian Zillekens (német) 1495
4. Demeter Bence 1492
5. Böhm Csaba 1492
6. Bereczki Richárd 1491
…8. Regős Gergely 1479
…12. Viczián Bence 1466
…14. Szép Balázs 1460
…16. Marosi Ádám 1448

A vk-ban az idén debütál az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, amelyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A sorozat március végén indult Kairóban. A budapesti állomáson szombaton 14 órától a női döntőt rendezik, majd a verseny a vegyes váltóval zárul vasárnap.
    
Ezt követően a bulgáriai Albena lesz a helyszín május közepén, végül júniusban következik a negyedik állomás Ankarában, és két héttel később ott lesz a vk-döntő is.


(MTI / Címlapkép: MTI/Kovács Anikó)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük