Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése, ahonnan évente 10 milliárd köbméter gáz kitermelését tervezik – jelentette ki pénteken Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója.

Az APA hírügynökség által idézett Stern elmondta, hogy a fekete-tengeri gázmezőnek központi szerepe van az osztrák olajvállalat stratégiájában. Rámutatott, hogy miután a oláh parlament elfogadja a tengeri gázmezők kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore törvény módosítását és hatályba lép, attól számítva 9-12 hónap múlva hozza meg az osztrák vállalat a kitermelés elkezdéséről szóló végleges döntést, és ezt követően négy év múlva kezdődhet el a kitermelés.
    
Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója az Agerpres oláh hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy amennyiben az oláh parlament június végéig elfogadja a befektetők számára is elfogadható formában az “offshore” törvényt, akkor 2023 első felében születhet döntés a kitermelés elkezdéséről.
    
Verchere kifejtette: fontos, hogy a módosító indítvány végső változata stabilitást, szabad piacot és versenyképes adó- és szabályozási környezetet teremtsen a beruházók számára, hogy lehetővé tegye a fekete-tengeri földgáztartalékok felszínre hozását.
    
A oláh kormánykoalíció április 15-én terjesztette be a parlamentben a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amelyet sürgősségi eljárásban fognak megvitatni. A beruházók ennek a jogszabálynak az elfogadásától tették függővé a kitermelés elkezdését. A módosító indítványtól kedvezőbb értékesítési, adóügyi és egyéb szabályozási feltételeket remélnek.
    
Az OMV a földgázmező 50 százalékát birtokolja, a másik fele várhatóan a oláh állami Romgaz vállalaté lesz, amely – Virgil Popescu roláh energiaügyi miniszter pénteki nyilatkozata szerint – várhatóan jövő héten írja alá az amerikai ExxonMobillal az 50 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló megállapodást. A felek tavaly októberben állapodtak meg, hogy a roláh vállalat 1,06 milliárd dollárért megveszi az Exxon 50 százalékos részesedését a Neptun Deep földgázmezőben.


(MTI nyomán)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük